Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΙΟΥ

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χίου σας καλεί στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου.

GET YOUR DIPLOMA || ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12/2013 || 20.30
Απονομή Διπλωμάτων 3ης Σχολής Αρχαρίων Ι.Ο.Χ.

CHRISTMAS SAILING || ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12/2013 || 12.00
Αποχαιρετάμε το 2013 ιστιοπλοϊκά. Θυμόμαστε τις καλύτερες ιστιοπλοϊκές στιγμές, ιστιοπλοούμε μέσα στο λιμάνι της Χίου και τα λέμε από κοντά στο after sailing party στο Reina.

Καλεσμένοι όλοι όσοι ασχολούνται με ιστιοπλοΐα, όσοι αγαπούν την ιστιοπλοΐα και όσοι θα ήθελαν να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα.


Be there.... Σας περιμένουμε!

ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ "The White Fantasy"


Το Εργατικό Κέντρο Χίου σε συνεργασία με την επιχείρηση “The White Fantasy” – Παγοδρόμια Ελλάδος προσφέρει στα παιδιά των ανέργων συναδέλφων εκπτωτικό κουπόνι εισόδου κατά την παραμονή του παγοδρομίου στο νησί μας για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Οι εγγραφές θα γίνονται στη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου στις ώρες λειτουργίας του (Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 08:00-14:00 & 17:30-19:30 και Τετάρτη 08:00-14:45).
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν την σε ισχύ κάρτα ανεργίας τους.
Θα τηρείται λίστα προτεραιότητας ανά εβδομάδα και οι ωφελούμενοι θα προμηθεύονται το απαραίτητο κουπόνι εισόδου το οποίο θα πρέπει να το παρουσιάσουν κατά την είσοδό τους στο παγοδρόμιο και θα ισχύει για μια πρόσβαση .
Η εγγραφή μπορεί να επαναληφθεί σε επόμενη εβδομάδα.
Το πρόγραμμα θα ισχύσει όσο η επιχείρηση θα παραμείνει στο νησί μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου στο τηλ. 22710-23550 και e-mail.ekechios@otenet.gr   κατά τις προαναφερθείσες ημέρες και ώρες.

*Με το κουπόνι παρέχεται η εξής έκπτωση: 5 ευρώ για τις 2 ώρες αντί των 8 ευρώ ανά ώρα.

" 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ" ΑΙΓΑΙΟΥ

Την επίσημη έναρξη του «1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ», που διεξάγεται στη Μυτιλήνη από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 11 του μήνα και προβάλλεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κήρυξε την Κυριακή το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής. Στην τελετή έναρξης του «Aegean Docs», παρευρέθηκαν απευθύνοντας χαιρετισμό ο Βουλευτής Λέσβου κ. Γιάννης Ζερδελής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου κ. Σταύρος Δημηρούδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου κ. Κώστας Αστυρακάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Τεντόμας, ο Αντιπρύτανης κ. Ιωάννης Κάλλας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής που διηύθυνε τις εργασίες κ. Κώστας Σπυρόπουλος καθώς και πολλοί φίλοι του κινηματογράφου και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι βασικός στόχος του «1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ Aegean Docs» είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, σε έναν θεσμό που φιλοδοξεί να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια, μια ομπρέλα σειράς κι άλλων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, ο Περιφερειάρχης σχολίασε πως το Φεστιβάλ, εμπνέεται από την καθημερινότητα αλλά και αποκαλύπτει το βάθος κάθε μιας ιστορίας, ώστε να συμβάλλει στη συνειδητοποίηση και την εξωτερίκευση όσων δεν έχουν διατυπωθεί ως τώρα. Αναγνωρίζοντας ως εξαιρετικά ποιοτικές τις προγραμματισμένες προβολές του Φεστιβάλ που προβάλλονται ζωντανά και στη Χίο, στη Σάμο στη Λήμνο (και στην Ικαρία όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ζωντανή αναμετάδοσης, μέσω DVD),  σε παράλληλες προβολές, ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την εξαιρετική συνεργασία, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Κώστα Σπυρόπουλο και τα στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου για την όλη διοργάνωση, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει τη νέα αυτή προσπάθεια για την προώθηση και ανάπτυξη του πολιτισμού μας και να έλθει να απολαύσει από κοντά τις επιλεγμένες ταινίες των συντελεστών του «Aegean Docs» και τη δουλειά των σημαντικών κινηματογραφιστών που συμμετέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι  το «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και του Έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Β. Αιγαίο» που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και σε αντίθεση με τη κλασσική λογική της «διοργάνωσης εκδηλώσεων», μέσω αυτού, η Περιφέρεια επιχειρεί σε περιφερειακό επίπεδο, τη δημιουργία προοπτικών θεσμοθέτησης ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, με απώτερο σκοπό την καθιέρωσή τους και συνέχισή τους ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του Έργου, με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών φορέων.


Οι προβολές ταινιών στα πλαίσια του Φεστιβάλ, συνεχίζονται σήμερα μέχρι και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με παράλληλες προβολές στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Λυκείων της Μυτιλήνης, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, στην αίθουσα «Ίριδα» της Εμπορικής Σχολής Σάμου στο Νέο Καρλόβασι και στο «Κυδάδειο» κτήριο στη Μύρινας της Λήμνου. 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ...ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ : ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ... ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ !

Όση καλή πρόθεση και αν έχει κανείς, ώστε, βασιζόμενος στις ρήσεις περί ελληνοτουρκικής φιλίας, να μην καταλογίσει σκοπιμότητα στον Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορεί να μην αντιμετωπίσει με ανησυχία και προβληματισμό, τουλάχιστον, τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί της Θράκης.
Και αυτό, γιατί, κατά την τριήμερη περιοδεία του στη Θράκη και σε ομιλία του από την πόλη της Κεσάνης, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Θράκη κατέχει μια ξεχωριστή σημασία.
Και τόνισε: «Βρισκόμαστε στον τελευταίο σταθμό του τριήμερου μαραθώνιου στη Θράκη, το φινάλε του οποίου είναι σήμερα στην Κεσάνη. Η Θράκη μας αγκάλιασε και από δω από την Κεσάνη εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον κόσμο που κατέκλυσε τις πλατείες και μας άνοιξε την καρδιά του».
Η ουσία όμως των λόγων του εντοπίζεται στις αμέσως επόμενες φράσεις του. «Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Deliorman (Ντόμπρουτζα), είναι Kircaali (Καρτζαλί, πόλη της Βουλγαρίας), είναι Vardar (Βαρδάρης) και, αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Prizren (Πρίζρεν στο Κόσοβο), είναι Σαράγεβο» τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος του παρελθόντος μας σ' αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη μας με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρκλάρελι και βέβαια την Κωνσταντινούπολη».


protothema.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Συνάντηση με Συλλόγους Ναυτικών και το Σύλλογο Συνταξιούχων Ναυτικών πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο βουλευτής, με αφορμή και την εκλογή του νέου προεδρείου του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών, προσκάλεσε τους ναυτικούς σε μια εκτενή συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας  αναλύθηκαν θέματα που αφορούν τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και επικαιροποιήθηκε η κοινή συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΠΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ


Σύνταξη με ρήτρα διασφάλισης μισθού παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για το ποσό της κύριας και της επικουρικής είναι αυτές που έπαιρναν πριν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, δηλαδή με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2011.
Η νομοθετημένη αυτή διάταξη προστατεύει  τις συντάξεις από τις μειώσεις που θα προέκυπταν αν υπολογίζονταν με το νέο μισθολόγιο. Ωστόσο, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, οι συντάξεις θα υπολογιστούν με τους μειωμένους μισθούς του νέου μισθολογίου.
Διασώζονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2010 καθώς υπάρχει νομοθετημένη πρόβλεψη που λέει για μεν τους πολιτικούς υπαλλήλους ότι ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 δεν θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, ενώ για τους στρατιωτικούς προβλέπεται ότι όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014, και πρόκειται να αποστρατευτούν μετά το 2015, δεν θα έχουν αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:
  • Εφάπαξ:
  • Ποσά συντάξεων:
  • Επικουρικές συντάξεις:
\
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

"ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ" Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ


Φωτογραφική η Εγκύκλιος για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς
Με επιστολή της προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αναφέροντας συγκεκριμένα σημεία της Εγκυκλίου του ΥΠ.Δ.Μ.&Η.Δ., σχετικά με την "κινητικότητα" των Δημοτικών Αστυνομικών, κάνει λόγο, τόσο για "φωτογραφικές" ρυθμίσεις της Εγκυκλίου, όσο και μη απορρόφηση του συνόλου των Δημοτικών Αστυνομικών, που τέθηκαν στο πρόγραμμα "κινητικότητας".
Η επιστολή
«Κύριε Υπουργέ,
Με την Ανακοίνωσή σας 5/2013 (Απόφαση 31890/25-11-2013), Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ  Β'-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 2999/26-11-2013, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 32450/29-11-2013, (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β'-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 3036/29-11-2013) καθορίστηκαν οι θέσεις υποδοχής για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 81 του Ν.4172/2013.
Καταρχήν, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί καλούνται να επιλέξουν θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία ως «Ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού του Ν.4172/2013», χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα με τι σχέση εργασίας θα μεταφερθούν, τι καθήκοντα θα ασκούν, αν θα οπλοφορούν ή όχι, αν θα υπάρχει αμετάθετο, αν θα δικαιούνται συνυπηρέτηση με τους συζύγους τους κ.ο.κ. 
Καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον τους, χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις σε αυτονόητα ερωτήματα. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί δεν είναι αριθμοί που πρέπει να καλύψουν θέσεις που «προσφέρονται». Είναι ανθρώπινες ψυχές, με ανάγκες, οικογένεια, αξιοπρέπεια, κάτι που δείχνετε να έχετε λησμονήσει. Χωρίς την έκδοση του Π.Δ. που ρυθμίζει τα παραπάνω θέματα, απλά καλούνται να ρίξουν τα ζάρια για να πάρουν τις αποφάσεις τους, μόνο και μόνο για να έχουν μια εργασία.
Με μια πρόχειρη ματιά διαπιστώνεται καταρχήν ότι το σύνολο των θέσεων είναι μικρότερο από τον αριθμό των Δημοτικών Αστυνομικών σε διαθεσιμότητα, γεγονός που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων 180 περίπου Δημοτικοί Αστυνομικοί οδηγούνται σε απόλυση, διαψεύδοντας έτσι τις δηλώσεις σας για πλήρη απορρόφησή τους. Ο αριθμός των Δημοτικών Αστυνομικών, που θα μείνουν στην διαθεσιμότητα, με άμεσο κίνδυνο να απολυθούν μετά την συμπλήρωση οκτώ (8) μηνών αυξάνεται ραγδαία εάν αναλογιστεί κανείς, ότι δυνάμει Υπουργικών Αποφάσεων, ως όριο ηλικίας για την απορρόφηση του προσωπικού αυτού στην Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ορίστηκε το 50ο έτος.
Επίσης, η γεωγραφική κατανομή των θέσεων που ανακοινώθηκαν δεν συνάδει με αυτή των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αττική, όπου οι θέσεις προς πλήρωση είναι 400 λιγότερες από το σύνολο των Δημοτικών Αστυνομικών που έχουν τεθεί εκεί σε διαθεσιμότητα (περίπου 1.600). Αντίστοιχα, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης οι Δημοτικοί Αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα είναι 275, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις 195. Ανάλογες διαστάσεις όσον αφορά τον αριθμό των Δημοτικών Αστυνομικών και των ανακοινωθέντων θέσεων ισχύουν και στους υπόλοιπους Νομούς της χώρας, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αναγκαστική εσωτερική μετανάστευση, και αναπόφευκτα τις απολύσεις, καθώς πολλοί θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση, ανήμποροι να συντηρήσουν δεύτερη κατοικία, ή αδύνατον να μετακομίσουν λόγω οικογενειακών βαρών. Παράλληλα δεν ισχύει και δεν μοριοδοτείται με οποιοδήποτε τρόπο το κριτήριο της εντοπιότητας, παρά τις αντίθετες δημόσιες δεσμεύσεις σας.
Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε ανακατανομή και αύξηση των θέσεων σε όλη την Ελλάδα με κριτήριο τον αριθμό των Δημοτικών Αστυνομικών σε διαθεσιμότητα ανά Νομό και να προβείτε σε τροποποίηση της σχετικής απόφασή σας, εισάγοντας το κριτήριο της ομοεδρικότητας.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάλληλοι διαφορετικής κατηγορίας εκπαίδευσης, που είναι διακριτές σύμφωνα με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007, άρθρο 82) συναγωνίζονται από κοινού σε μια ενιαία κατηγορία, αφού στην ανακοίνωση 5/2013 οι θέσεις Π.Ε. και Τ.Ε. είναι ενοποιημένες. Η καινοτομία αυτή εισάγεται ειδικά για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς, καθώς στις προηγούμενες Ανακοινώσεις δεν υπήρχε αυτή η στρέβλωση. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, εισάγοντας ξεχωριστές θέσεις για τον κλάδο Π.Ε. και ξεχωριστές για τον κλάδο Τ.Ε., σε αντιστοιχία με τον ανά κατηγορία αριθμό υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με τον πίνακα Γ’ της Ανακοίνωσης 5/2013 καθορίζεται η «ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ». Επειδή ο κάθε υπάλληλος θα πρέπει να ορίσει μόνος του τη σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες και προτιμήσεις και επειδή δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά με τη συγκεκριμένη φράση, καλούμε να την αντικαταστήσετε με τη φράση «ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ».
Παράλληλα, με την εγκύκλιο σας με αριθμ πρωτ.: ΔΙΠΙΔ/Β.2/Δ/83/οικ.32170/ 29-11-2013 δίνονται οδηγίες για την υλοποίηση της κινητικότητας των Δημοτικών Αστυνομικών. Ενώ στην εγκύκλιο αυτή αρχικά γίνεται μνεία ότι η μοριοδότηση γίνεται από το Α.Σ.Ε.Π., στην επόμενη ακριβώς παράγραφο το Υπουργείο σας σκανδαλωδώς εντέλλει μια Ανεξάρτητη Αρχή όπως είναι το Α.Σ.Ε.Π. με λειτουργική ανεξαρτησία κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα το πώς θα μοριοδοτήσει. Γίνεται μάλιστα αναφορά ότι η διαδικασία «κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα άσκησης ένστασης ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π.» συγκαταλέγεται στις λοιπές διαδικασίες Α.Σ.Ε.Π. της σχετικής Υπουργικής Απόφασης όπου  αντιστοιχούν 20 μόρια. Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η δυνατότητα και μόνο άσκησης ένστασης ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π. ξεπερνά (!) τη μοριοδότηση ακόμη και στην περίπτωση που μέλος του Α.Σ.Ε.Π. θα συμμετείχε στην Επιτροπή του διαγωνισμού, όπου αντιστοιχούν 15 μόρια. Σας τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η δυνατότητα υποβολής ένστασης στον Α.Σ.Ε.Π. κάλυπτε μόνο ένας μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας και περιοριζόταν μόνο στον αρχικό πίνακα σειράς κατάταξης, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα υποβολής ένστασης για τους πίνακες αναστημομέτρησης, αθλητικών δοκιμασιών, και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, καθιστώντας προσχηματικό τον δήθεν έλεγχο από τον Α.Σ.Ε.Π. που επικαλείται η εγκύκλιος.
Επειδή η ερμηνεία αυτή δεν συνάδει με την κοινή λογική, την αρχή της ισότητας, και την έννοια της αξιοκρατίας, και επειδή με τη συγκεκριμένη «ερμηνεία» ευνοούνται υπέρμετρα Δημοτικοί Αστυνομικοί συγκεκριμένου διαγωνισμού έναντι άλλων, ώστε να δημιουργούνται υπόνοιες για φωτογραφική ρύθμιση, σας καλούμε να αποσύρετε αμέσως την αυθαίρετη, προκλητική και προδήλως αντισυνταγματική αυτή οδηγία. Σε διαφορετική περίπτωση, η εφαρμογή της πιθανότατα θα προκαλέσει κύμα προσφυγών στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με το Ν.4172/2013 αυτό που μοριοδοτείται είναι ο τρόπος πρόσληψης στη Δημόσια Διοίκηση και  στη Δημοτική Αστυνομία. Μετά το 2002 ο τρόπος αυτός είναι σύστημα πρόσληψης με αντικειμενικά κριτήρια, με τη διαδικασία των Π.Δ. 23/2002 και Π.Δ. 135/2006 διαδικασία πλήρως συνταγματική και νόμιμη (πρακτικό 126/2006 Ολομέλειας ΣτΕ). Ο αξιοκρατικός αυτός τρόπος πρόσληψης δεν έχει προβλεφθεί στην Υπουργική Απόφαση με αριθμ.: ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/3/οικ.22274/9-8-2013 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ.ΦΥΛΛΟΥ 1992/14-8-2013). Σας καλούμε να προβείτε σε τροποποίηση της σχετικής απόφασης με την προσθήκη της περίπτωσης: «ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ Π.Δ.23/2002 ή ΤΟΥ Π.Δ.135/2006 - ΜΟΡΙΑ 20».
Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «τονίζεται ότι για τη μετάταξη σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας κατά τη διαδικασία κινητικότητας ο υπάλληλος δεν εμπίπτει στον περιορισμό της οκταετίας». Με την οδηγία αυτής της εγκυκλίου, καταλύεται ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και συγκεκριμένα η διάταξη του Ν.3584/2007 (άρθρο 76) σύμφωνα με την οποία: «Υπάλληλος που είχε τον απαιτούμενο για διορισμό σε ανώτερη κατηγορία τίτλο σπουδών κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού του δεν επιτρέπεται να μεταταγεί σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας πριν από τη συμπλήρωση οκταετίας από το διορισμό του». Η εξαίρεση αυτή είναι εμφανώς παράνομη, άδικη, και αναξιοκρατική, και αποτελεί κατάφωρη αδικία έναντι όλων όσων περίμεναν οκτώ (8) και πλέον έτη για την αναγνώριση των πτυχίων τους. Ευνοεί χαρακτηριστικά τους εισαχθέντες των πρόσφατων διαγωνισμών, και προκαλεί νέα ερωτηματικά ευνοιοκρατίας, μαζί με την «πριμοδότηση» με 20 μόρια για τους διορισθέντες του τελευταίου διαγωνισμού. Μάλιστα, η συγκεκριμένη οδηγία της εγκυκλίου έρχεται σε απευθείας αντίθεση με την προηγούμενη εγκύκλιό σας ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10/16-8-2013, που έκανε σαφή αναφορά στον περιορισμό της οκταετίας, αλλά και με τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην κινητικότητα των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και των οδηγών και τεχνικών του Υπουργείου σας. Ποια η σκοπιμότητα να αναιρέσει το Υπουργείο τον εαυτό του και να καταπατήσει τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ειδικά για την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών, προς εύνοια επιτυχόντων  συγκεκριμένων διαγωνισμών;
Επιπροσθέτως, η εγκύκλιος αυτή του Υπουργείου σας έρχεται να υποκαταστήσει την κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμ.: 6000/2/234−γ΄/15-10-2013 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β'-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 2631/17-10-2013) «Προσόντα, προϋποθέσεις και διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης Δημοτικών Αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία», σε ένα θέμα καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Υπουργού Δημόσιας Τάξης που στην ουσία «καπελώνεται», απαλλάσσοντας φωτογραφικά τους διορισθέντες των τελευταίων ετών από τις ψυχοτεχνικές και υγειονομικές διαδικασίες, αφού τους εξαιρεί χωρίς αυτό να προβλέπεται στην εν λόγω κοινή Υπουργική Απόφαση!  
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Επιτροπή της Περιφέρειας που εξέτασε τους Δημοτικούς Αστυνομικούς στα ψυχοτεχνικά τεστ ήταν τριμελής, με Πρόεδρο Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο και μέλη ένα Διευθυντή της Περιφέρειας, και έναν απλό Δημοτικό Αστυνομικό (!), προκαλούνται νέα ερωτήματα με την εξαίρεση αυτή και τίθενται θέματα ίσης αντιμετώπισης των υποψηφίων, αφού οι υπόλοιποι θα εξεταστούν από μία Επιτροπή με εντελώς διαφορετική σύνθεση, στα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. και ενδεχομένως θα υποβληθούν σε διαφορετική δοκιμασία από αυτή που είχαν υποβληθεί οι εξαιρεθέντες με την  εγκύκλιο Δημοτικοί Αστυνομικοί.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την αξιολόγηση του κριτηρίου «μεταλυκειακές σπουδές», γίνονται δεκτοί όλοι οι τίτλοι σπουδών μεταδευτεροβάθμιας (Ι.Ε.Κ.) ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι.). Άλλη μια περίεργη οδηγία της εγκυκλίου, καθώς οι σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.) εμφανίζονται ως μεταλυκειακές σπουδές! Έτσι ένας απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πτυχιούχος Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., μπορεί να καταθέσει τα χαρτιά του σε άλλη κατηγορία εκπαίδευσης (Δ.Ε.), και μάλιστα να λάβει και επιπλέον μοριοδότηση για το πτυχίο που έχει. Αυτή η οδηγία αποτελεί υπέρμετρη εύνοια για τους υπαλλήλους Π.Ε. και Τ.Ε., που ανταγωνίζονται με άνισους όρους υπαλλήλους κατώτερης κατηγορίας. Γι΄ αυτό σας καλούμε να την αποσύρετε.
Τέλος, σε σχέση με τη μοριοδότηση του 2ου τίτλου σπουδών, απαιτείται ο 2ος τίτλος να είναι «ίδιας κατηγορίας με τον 1ο τίτλο» (π.χ. αν ο 1ος τίτλος είναι Πανεπιστημίου να είναι και ο 2ος Πανεπιστημίου και όχι Τ.Ε.Ι.) ώστε να μοριοδοτηθεί (3 μόρια). Όπως γνωρίζετε στον Ν.3839/2010, άρθρο 85 (κριτήρια επιλογής), παράγραφοι 1 και 2, με τον οποίο γίνονται οι κρίσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων στο Δημόσιο προβλέπεται ότι: «Ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 25 για τους υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. και T.E.» και «Ο βαθμός του δεύτερου τίτλου σπουδών, εφόσον είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών, πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 7 για τους υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. και T.E.». Δηλαδή σε κάθε κρίση υπαλλήλου και εξέλιξή του μοριοδοτείται ο 2ος τίτλος είτε είναι Πανεπιστημιακού είτε Τεχνολογικού τομέα και ασχέτως τομέα του 1ου τίτλου, αρκεί να είναι στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα, δηλαδή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Κάτι που με Νόμο ισχύει στις κρίσεις Προϊσταμένων στο Δημόσιο για κάποιο άγνωστο λόγο δεν ισχύει στη μοριοδότηση της κινητικότητας. Είναι αναγκαία η εναρμόνιση της διάταξης για τη μοριοδότηση του 2ου πτυχίου (Π.Ε.-Τ.Ε.) με τις διατάξεις του Ν.4009/2011, άρθρο 1 και του Ν.3839/2010, άρθρο 85, δηλαδή το 2ο πτυχίο να μοριοδοτείται και στην κινητικότητα όταν είναι ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, ανεξαρτήτως τομέα όπως και σε κάθε άλλη αξιολόγηση του υπαλλήλου.
Από όλα τα ανωτέρω αποδεικνύεται περίτρανα για μια ακόμη φορά πως σκοπός του Υπουργείου σας, αλλά και της κυβέρνησης είναι με διάφορες αλχημείες και διαχωρίζοντας αδικαιολόγητα τους εργαζόμενους είναι να περάσουν οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων των Ο.Τ.Α. που αποτελεί και βασική μνημονιακή σας δέσμευση. 
Ακόμη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και με δική σας ευθύνη, προσωπική και πολιτική, προσπάθεια βολέματος «ημετέρων», εις βάρος μάλιστα άλλων υπαλλήλων της ίδιας κατηγορίας, οι οποίοι κατά την δική σας αντίληψη αντιμετωπίζονται ως "παιδιά ενός κατώτερου θεού"».


epoli.gr

"OXI ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ"

‘Όχι στους πλειστηριασμούς’ είπαν πάνω από 120.000 άτομα
Η ΕΚΠΟΙΖΩ μαζί με το Avaaz παραδίδουν τις υπογραφές

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κορυφώνοντας τις δράσεις της για την μη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, διοργανώνει την εκδήλωση παράδοσης των ήδη συγκεντρωμένων υπογραφών

την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 ώρα 12:00-14:00
στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος

Μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ και του κινήματος του Avaaz θα ενώσουν τις φωνές τους, υπό την ‘σκέπη’ ενός πρωτότυπου και σχετικού με τους πλειστηριασμούς χριστουγεννιάτικου δένδρου, ενώ 5μελής αντιπροσωπεία θα ξεκινήσει για την παράδοση των πάνω από 120.000 υπογραφών στο Ειδικό Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, χωρίς όμως την παρουσία θεσμικών εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, αφού δεν κατέστη δυνατό να οριστεί κάποια συνάντηση μαζί τους.

Τα μηνύματα προς το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι:
·         Ψηφίστε τώρα την 3ετή αναστολή των πλειστηριασμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
·         Αντιμετωπίστε ουσιαστικά και με προσεκτικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των κόκκινων δανείων!

Οι πλειστηριασμοί δεν θα λύσουν το οικονομικό πρόβλημα των τραπεζών, αλλά θα αποτελέσουν χριστουγεννιάτικο δώρο στις  εταιρείες που κατέχουν τα δάνεια, θα στείλουν δεκάδες χιλιάδες   οικογένειες και χιλιάδες μικροεπαγγελματίες στον δρόμο, ενώ θα απειληθεί η κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας.



Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσής μας θα δοθεί η δυνατότητα για συνεντεύξεις με εκπροσώπους της ΕΚΠΟΙΖΩ και πολίτες οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
 
Ελάτε όλοι την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 12.00-14.00
                                        στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος
 
                             Για να πούμε όλοι μαζί, σ’ αυτούς  που αποφασίζουν για μας, 
ότι είναι υποχρέωσή τους να ακούσουν την φωνή των πολλών!


Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ : ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ


Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες του νησιού μας ότι το Δώρο Χριστουγέννων στον Ιδιωτικό Τομέα καταβάλλεται κανονικά το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου αλλιώς ο εργοδότης διαπράττει ποινικό αδίκημα και διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία και επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο.
Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα μέσα στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας να καταγγείλει τον εργοδότη που δεν καταβάλλει το δώρο στην αστυνομία ή την επιθεώρηση εργασίας ή να ενημερώσει το Εργατικό Κέντρο.
Καλούμε τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν ένα από τα τελευταία δικαιώματα που μας έχουν αφήσει.
Καλούμε τους εργοδότες να αντιληφθούν ότι το δώρο που θα δώσουν στον εργαζόμενό τους δεν θα μείνει στην τσέπη του εργαζόμενου αλλά θα επιστρέψει άμεσα στην αγορά πολλαπλασιασμένο αρκετές φορές.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ



Τις προτάσεις της ΚΕΔΕ κατέθεσε ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ενέργειας, Μάκη Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νου Μαθιουδάκη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, του προέδρου και Δ.Σ του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργου Κόλλια, του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, του προέδρου της ΠΕΔΑ Νίκου Σαράντη, και του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δημάρχου Λαρισαίων  Κώστα Τζανακούλη,  η οποία αφορούσε στη λήψη μέτρων για την διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.
Αμέσως μετά την πολύωρη σύσκεψη ανακοινώθηκαν τα εξής: 
  • Σε κάθε Δήμο θα συγκροτηθούν Επιτροπές αποτελούμενες από  εκπροσώπους των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών,  εκπρόσωπο της ΔΕΗ και εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ. Σκοπός των επιτροπών αυτών, είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο. 
  • Σε αυτές τις επιτροπές οι Δήμοι αλλά και η Εκκλησία θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων των Περιφερειών και της Εκκλησίας και  στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους, για να δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. 
  • Ξεκινά εντατική καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, με στόχο να ενημερωθούν και να ενταχθούν σ΄ αυτό όλοι οι δικαιούχοι. Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. 
  • Παρέχεται έκπτωση έως 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας  και της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δομές κοινωνικών συσσιτίων και άλλων δομών αλληλεγγύης, με βάση Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.
  • Δημιουργείται  μόνιμος μηχανισμός αποτελούμενος από εκπροσώπους  ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση των προβλημάτων και να δρομολογείται η άμεση επίλυσή τους.
Οι προτάσεις – αιτήματα της ΚΕΔΕ
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Κώστας Ασκούνης ζήτησε:
·         Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 18% περίπου.
·         Μείωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από 25% στο 50%.
·         Άμεση ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των αιτούντων και στη συνέχεια να γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους.
·         Να μη γίνεται καμία διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, σύμφωνα και με σχετική πρόταση της ΡΑΕ.

·         Δημιουργία Ειδικού λογαριασμού από την Κυβέρνηση, από το οποίο θα υποστηρίζονται οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών. 

ΥΠΕΚΑ - ΔΕΗ - ΔΗΜΟΙ : ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ "ΑΔΥΝΑΜΩΝ"


ΥΠΕΚΑ - ΔΕΗ & Δήμοι: Τα μέτρα προστασίας των αδύναμων
Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος και αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω χρεών, για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, Δήμων, Περιφερειών και της Εκκλησίας, την 1η Νοεμβρίου 2013, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον Υπουργό, κ. Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού, κ. Μάκη Παπαγεωργίου, του Δημάρχου Καλλιθέας και Πρόεδρου της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Ασκούνη, του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου της ΕΝ.Π.Ε., κ. Γιάννη Σγουρού, του Προέδρου της ΔΕΗ, κ. Αρθούρου Ζερβού, του Προέδρου της ΔΕΔΔΗΕ, κ. Γεώργιου Κόλλια, του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Προέδρου της ΠΕΔΑ, κ. Νίκου Σαράντη και του Δημάρχου Λάρισας και Μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Τζανακούλη.

Οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν στις επιτροπές ανά νομό, που, επίσης, αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθούν, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, Δήμων και Περιφερειών, όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.
Σημειώνεται ότι, οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους (άγνοια, έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, κ.λπ.) δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δε γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Πλέον των μέτρων που ανακοινώθηκαν, σήμερα, όπως δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης, που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ώστε να περιορίζεται η χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κ.λπ.). 
Την Πέμπτη αναμένεται η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σε σχετική πρόταση του ΥΠΕΚΑ, που έχει ήδη αποσταλεί.
Σε ό,τι αφορά τις επανασυνδέσεις, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί. Τεχνικά ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει τη δυνατότητα να επανασυνδέει 1.000 μετρητές την ημέρα, πανελλαδικά.
Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης:
- Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις, ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά, σε σχέση με πέρυσι, οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.
- Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70% στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, Εκκλησίας κ.λπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κ.λπ.).
- Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα, ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.
Ο κ. Ασκούνης ζήτησε, από την πλευρά του, αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. και δημιουργία λογαριασμού χρηματοδότησης των δράσεων αυτών.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβός, τόνισε ότι, η Επιχείρηση είναι διατεθειμένη, με τη βοήθεια των Δήμων, να επανασυνδέσει άμεσα όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι, η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποφευχθούν και περιπτώσεις κατάχρησης του μέτρου των επανασυνδέσεων / αναστολής των διακοπών από άτομα που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.
Σε επόμενη σύσκεψη θα εξετασθεί η αντιμετώπιση περιπτώσεων, που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις ένταξης στο Κ.Ο.Τ. (π.χ. έμειναν άνεργοι μέσα στη χρονιά).
Τα μέτρα, αναλυτικά:
1. Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν Επιτροπές σε κάθε Δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών. Σκοπός των επιτροπών αυτών είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο.
2. Οι Δήμοι θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, στις συγκεκριμένες Επιτροπές τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων και των Περιφερειών και στους οποίους υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος της οικίας τους, προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν από την Εκκλησία - και τους κατά τόπους Ιεράρχες - για τους δικαιούχους των προνοιακών δομών που διαθέτουν, ώστε επίσης να υπάρξει επανασύνδεση ρεύματος.
4. Εντατικοποιείται η ενημέρωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχουν οικογένειες και δικαιούχοι που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ και για διάφορους λόγους δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις. Ταυτόχρονα, εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
5. Εκδίδεται άμεσα η Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία παρέχεται με έκπτωση έως 70% ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια, ή λειτουργούν ως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία ή ιατρεία. 
6. Τέλος, προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των προβλημάτων, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης, με τη συμμετοχή ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και ΚΕΔΕ, προκειμένου να δρομολογείται στον συντομότερο δυνατό χρόνο η επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν.


epoli.gr

EΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του Δήμου σύμφωνα με το νέο νόμο (3852/2010) διαπιστώνεται αδιαμφισβήτητα στην πράξη ότι ήταν λάθος η σύσταση ενός δήμου σ’ όλο το νησί ή τουλάχιστον ο τρόπος που λειτούργησε οργανωτικά ο Δήμος.
Αυτό που εισπράττει κάποιος σήμερα από τα χωριά μας είναι ότι δεν έχουν φωνή (ψήφο) και είναι στην πλειοψηφία τους παραμελημένα. Θεωρούμε λοιπόν ότι, αν το πολιτικό πλαίσιο το επιτρέπει, να διεκδικήσουμε τη λειτουργία τριών Δήμων αλλιώς να ξεκινήσει άμεσα μια προσπάθεια αποκέντρωσης τέτοια που θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να λύνουν τα καθημερινά τους προβλήματα με περισσότερη αμεσότητα και πρωτοβουλία χωρίς τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται σήμερα.