Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ



Τις προτάσεις της ΚΕΔΕ κατέθεσε ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ενέργειας, Μάκη Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νου Μαθιουδάκη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, του προέδρου και Δ.Σ του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργου Κόλλια, του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, του προέδρου της ΠΕΔΑ Νίκου Σαράντη, και του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δημάρχου Λαρισαίων  Κώστα Τζανακούλη,  η οποία αφορούσε στη λήψη μέτρων για την διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.
Αμέσως μετά την πολύωρη σύσκεψη ανακοινώθηκαν τα εξής: 
  • Σε κάθε Δήμο θα συγκροτηθούν Επιτροπές αποτελούμενες από  εκπροσώπους των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών,  εκπρόσωπο της ΔΕΗ και εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ. Σκοπός των επιτροπών αυτών, είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο. 
  • Σε αυτές τις επιτροπές οι Δήμοι αλλά και η Εκκλησία θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων των Περιφερειών και της Εκκλησίας και  στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους, για να δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. 
  • Ξεκινά εντατική καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, με στόχο να ενημερωθούν και να ενταχθούν σ΄ αυτό όλοι οι δικαιούχοι. Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. 
  • Παρέχεται έκπτωση έως 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας  και της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δομές κοινωνικών συσσιτίων και άλλων δομών αλληλεγγύης, με βάση Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.
  • Δημιουργείται  μόνιμος μηχανισμός αποτελούμενος από εκπροσώπους  ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση των προβλημάτων και να δρομολογείται η άμεση επίλυσή τους.
Οι προτάσεις – αιτήματα της ΚΕΔΕ
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Κώστας Ασκούνης ζήτησε:
·         Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 18% περίπου.
·         Μείωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από 25% στο 50%.
·         Άμεση ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των αιτούντων και στη συνέχεια να γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους.
·         Να μη γίνεται καμία διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, σύμφωνα και με σχετική πρόταση της ΡΑΕ.

·         Δημιουργία Ειδικού λογαριασμού από την Κυβέρνηση, από το οποίο θα υποστηρίζονται οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών.