Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ;




Ένας αχταρμάς θεωρημάτων και ερμηνειών αλλά με υπόσταση, ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες την αναλογικότητα υπαγωγής και αρμοδιότητας ανά ... παραπληρωματικό υπουργείο όπως καθορίζεται από το νέο κυβερνητικό σχήμα επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, δεν αποκλείεται μετά τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής μέσα στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, να ενεργοποιηθεί τμήμα του σχεδιασμού αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας επί εποχής Δένδια, το οποίο θυμίζουμε είχε υπερψηφίσει και υποστηρίξει ο κ. Πανούσης ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με τη δημιουργία αυτόνομου Κλάδου Αλλοδαπών. Τώρα, εξετάζεται όλες οι υπηρεσίες υποδοχής και δίωξης της παράνομης μετανάστευσης στις οποίες υπηρεστούν συνοριακοί, καθώς και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να περάσουν στη δικαιοδοσία της αναπληρώτριας υπουργού Μετανάστευσης, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Επίσης, υπό σκέψη είναι να υπαχθούν στη συγκεκριμένη δομή και οι υπηρεσίες του Λιμενικού και οι ειδικά αυτές που έχουν ρόλο ακτοφυλακής, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο και συνεπώς πιο δύσκολο στη διαχείριση του σε ότι αφορά στη νομή και στην αρμοδιότητα.
bloko.gr

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΚΑΛΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΥΡΓΟΥΣΟΙ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ



Μεγάλη επιτυχία με αστείρευτο κέφι είχε η χοροεσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής στην αίθουσα δεξιώσεων Ιριδα στο Χαϊδάρι, με την παράσταση να κλέβει η αναβίωση του εθίμου των Καρκαλούσων που έφερε στη μνήμη το χωριό τις ημέρες της Αποκριάς.
Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου επισήμανε στην ομιλία της ότι σημασία έχει η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των Πυργούσων στις δραστηριότητες του Συλλόγου και ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν.
Το Σύλλογο τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Κώστας Λυμπουσάκης, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΡΚΑΛΟΥΣΩΝ
Το έθιμο γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς στο Πυργί. Εκεί, άντρες ντύνονται γυναίκες και το αντίθετο, και κάθε βράδυ γυρνούν στα σπίτια που «παρακάμνουν» (που δέχονατι κουδουνάτους) διασκεδάζοντας.
Οπως αναφέρεται στο βιβλίο «ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ» που εκδόθηκε το 1992 από τον Σύλλογο Πυργούσων Αττικής,
νέοι και ηλικιωμένοι άντρες, που είχαν ταλέντο και διάθεση, σχημάτιζαν ευάριθμους ή και καμιά φορά πολυάριθμους θιάσους.
Ο κάθε θίασος σχεδίαζε και οργάνωνε κάθε βράδυ την παρουσίαση ενός χωρατού (σκετς), το οποίο έπαιζε σ’ όλα τα σπίτια που «παράκαμναν».
Όλοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με ημιδιαφανή λευκά μαντήλια (τουλουπάνια) και μιλούσαν με αλλοιωμένη φωνή, για να μη γνωρίζονται.
Μετά την αποχώρηση του κάθε θιάσου η συζήτηση όλων όσοι παρευρίσκονταν στο σπίτι, στρεφόταν γύρω από τη διάγνωση της ταυτότητας του κάθε άντρα που είχε λάβει μέρος στην παρουσίαση του χωρατού, και καθένας έλεγε τη γνώμη του.

ANEΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΒΕΦΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

Ads by Google
Αγιωργίτικο Νεμέας 1,25 €Οίνος Ερυθρός Ξηρός Παραγωγής μας. Άριστη Ποιότητα σε τιμή Παραγωγού.www.traditionalgreekproducts.com
 
7860
 

    Από τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής της ζει η Βέφα Αλεξιάδου. Πριν από λίγους μήνες έχασε την κόρη της Αλεξία στα 44 χρόνια της ενώ πριν λίγες ώρες, έφυγε  νικημένη από καρκίνο και η δεύτερη κόρη της, Αγγελική.



    Η κηδεία της Αγγελικής θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι από το νεκροταφείο της Νέας Ερυθραίας.

    Η οικογένεια της Βέφας Αλεξιάδου είναι συγκλονισμένη, μην μπορώντας να πιστέψει την δεύτερη απώλεια στην οικογένεια μέσα σε λίγους μήνες . Η Άντζη Αλεξιάδου ήταν παντρεμένη με τον συνθέτη και τραγουδιστή  Γιάννη Ντόντορο. Συμμετείχε στις οικογενειακές επιχειρήσεις και πάλευε με τον καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια.

    Συντετριμμένος και ο σύζυγός τη Γιάννης που παρά το γεγονός ότι το πάλευε τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να πιστέψει ότι χάθηκε η σύντροφος της ζωής του.



    Η Άντζη με το σύζυγό της Γιάννη Ντόντορο. Πηγή φωτο facebook

    Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Εποχικής Γρίπης



    Σύμφωνα με τα δεδομένα της επιτήρησης της εποχικής γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα της εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες.
    Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου .
    Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη.
    Σε συνέχεια των ανωτέρω είναι σημαντικό να ενταθούν τα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέτρα κατά της εποχικής γρίπης  και ιδιαίτερα τα ακόλουθα:

    1. Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος γρίπης.
    2. Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, και ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός διενεργήθηκε κατά την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, είναι πιθανόν για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό.





    Επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνει:
    i) Την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης ακόμη και κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται περίοδος περίπου 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.
    ii ) Τη λήψη μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, την κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος, τον αερισμό των χώρων, την αποφυγή συγχρωτισμού, και την τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.
    iii ) Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και την έγκαιρη λήψη αντιϊκών φαρμάκων μετά από ιατρική συμβουλή.

    iv) Την ανάγκη οικιοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο ή της εργασία) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

    «Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια πατάτας.» στη Χίο



    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χίου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ανοιξιάτικης πατάτας, ότι για να τύχουν της σχετικής ανά στρέμμα ενίσχυσης, σύμφωνα με την 1553/43506/10/4/2012 Κ.Υ.Α., θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση  στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Χίου, μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2015 για τις  πατάτες των οποίων η συγκομιδή προβλέπεται να γίνει κατά την περίοδο από 1ης Απριλίου μέχρι 31η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.
    Η επιδοτούμενη, καλλιεργούμενη έκταση, ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα με ελάχιστη ανά αγροτεμάχιο το μισό στρέμμα και να έχει δηλωθεί στην Ενιαία αίτηση. Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται σε   60 Ευρώ ανά στρέμμα.
    Η αίτηση ενίσχυσης θα πρέπει να συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά :
    1.      Φωτοτυπία  των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
    2.       Φωτοτυπία  της πρώτης σελίδας  βιβλιαρίου τραπέζης στην οποία εμφανίζεται ο αριθμός ΙΒΑΝ  και το  ονοματεπώνυμο του παραγωγού.
    3.       Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας ή  άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου .
    4.      Αντίγραφο της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης του έτους, για το οποίο αιτείται ο παραγωγός την ενίσχυση.
    5.      Παραστατικά κατοχής  αγροτεμαχίων:
    α) Για τις ιδιόκτητες εκτάσεις,  το έντυπο του Ε9 της φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος, στο οποίο εμφανίζεται το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο ή ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας με το πιστοποιητικό μεταγραφής.
          β) Για τις μισθωμένες εκτάσεις διάρκειας μέχρι 9 ετών υποβάλλεται ηλεκτρονικό μισθωτήριο μέσω ΤΑΧΙS  στο οποίο αναγράφεται η τοποθεσία, η έκταση του αγροτεμαχίου .
          γ) Για τις μισθωμένες εκτάσεις διάρκειας είναι μεγαλύτερες από εννέα (9) έτη υποβάλλεται συμβολαιογραφικό έγγραφο και το πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου.

    Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ.Α.Ο.Κ Χίου και στο τηλέφωνο 22713 -53320 (Κα  Καλαϊτζίδου Ιωάννα).

    Συγκριτικά Βροχομετρικά Στοιχεία στη Χίο



                       Σας γνωρίζουμε   το  ύψος βροχής σε εκατοστά, στους βροχομετρικούς σταθμούς    της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Π.Ε.Χίου,  από 1- 9 -2014  μέχρι  και 9-2- 2015, όπως και της αντίστοιχης περσινής περιόδου:


     

    Βροχομετρική

    Περίοδος

    2014-2015

    Αντίστοιχη περίοδος

    2013-2014

    Α/Α

     

    ΣΤΑΘΜΟΣ

    ΄Υψος βροχής

     σε εκατοστά

    ΄Υψος βροχής σε εκατοστά

     1
    Ν. ΜΟΝΗΣ

    110,60
    75,70
     2
    ΚΑΡΥΩΝ

    90,55
    56,30
     3
    ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ

    71,11
    65,40
     4
    ΒΑΒΙΛΩΝ

    89,03
    65,12
     5
    ΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ

    63,92
    47,50
    6
    ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

    85,88
    43,31
    7
    ΠΥΡΓΙΟΥ

    52,07
    43,25


    ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ

    ΟΛΕΣ οι ΑΛΛΑΓΕΣ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Τι αλλάζει και τι ισχύει από φέτος
    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, αναφέρθηκε στις άμεσες πρωτοβουλίες του Υπουργείου, για τη δημιουργία μίας «δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής, υψηλού επιπέδου Εκπαίδευσης» όπως χαρακτηριστικά τόνισε, με τις πρωτοβουλίες αυτές να αφορούν το σύνολο των Βαθμίδων της Εκπαίδευσης και των διαδικασιών αυτών.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση, κυριότερα, αναφέρθηκε στις παρακάτω πρωτοβουλίες στον χώρο της Παιδείας και ειδικότερα, της Εκπαίδευσης:

    1. Αναβάθμιση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. 

    2. Ενίσχυση των Ελληνοπαίδων του Εξωτερικού.

    3. Ανάπτυξη της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης.

    4. Ουσιαστική ανάπτυξη της εκπαίδευσης των Μουσουλμανοπαίδων της Θράκης.

    5. Ευθυγράμμιση του θεσμικού πλαισίου με τα όσα ορίζονται για τα ΑμεΑ.

    6. Εκπόνηση προγραμμάτων στήριξης, που αναφέρονται σε ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με οικονομική ανέχεια, Ρομά κ.ά.

    7. Τερματισμός καταργήσεων και συγχωνεύσεων Σχολικών Μονάδων, καθώς και επανεξέταση Σχολικών Μονάδων που καταργήθηκαν.

    8. Παύση ισχύος μνημονιακών νόμων, «που διέλυσαν την Παιδεία» όπως χαρακτηριστικά είπε ο αν. Υπουργός.

    9. Αλλαγές σε όλες τις Βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με ευρύ διάλογο, με όλους τους εμπλεκομένους. 

    10. Προληπτική ιατρική, εμβολιασμοί και επισιτιστική βοήθεια (προγεύματα και μικρά γεύματα) σε σχολεία της Χώρας, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    11. 
    Επανασχεδιασμός αναλυτικών προγραμμάτων και σχολικών εγχειριδίων, με στόχο την αναδιάρθρωση της ύλης και μείωσης του όγκου των πληροφοριών, με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

    12. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα και δημιουργία μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικών.

    13. Εισαγωγή μαθημάτων αισθητικής αγωγής, καλλιέργειας των τεχνών, φυσικής αγωγής, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πληροφορικής, αγωγής του δημοκρατικού πολίτη, στις ήδη παραδοσιακές εγκύκλιες γνώσεις (μαθήματα).

    14. Σταδιακή επαναφορά περισσότερων Ξένων Γλωσσών στα σχολεία, με την παροχή πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας από το Δημόσιο Σχολείο.

    15. Λειτουργία των σχολείων και μετά το πέρας της εκπαιδευτικής διδασκαλίας, με στόχο να λειτουργήσουν ως «Κέντρα Δημιουργίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού», σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους.

    Οι αλλαγές στο Λύκειο

    1.
     Ισοτιμία Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Κατεύθυνσης, με στόχο το Ενιαίο Σχολείο Θεωρίας & Πράξης, στη "λογική" του Πολυκλαδικού Λυκείου.

    2. Αποσύνδεση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων από τη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  

    3. Επαναφορά του γενικού μέσου όρου 9,5 για την προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη.

    4. 
    Κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Α' & Β' Λυκείου, από το τρέχον σχολικό έτος, και της υποχρεωτικής επιλογής του 50% των θεμάτων των εξετάσεων από την «Τράπεζα Θεμάτων», η οποία θα παραμένει ως προαιρετικό, συμβουλευτικό "εργαλείο", για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

    5. Αναβάθμιση της δημόσιας Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων των ΕΠΑ.Λ., για ισότιμη πρόσβαση των αποφοίτων τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Οι αλλαγές σε ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και Σ.Ε.Κ.

    1.
     Κατάργηση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) και αναδιαμόρφωση του μεταλυκειακού έτους των ΕΠΑ.Λ., από έτος μαθητείας, σε έτος ειδίκευσης αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

    2. Επαναλειτουργία στα ΕΠΑ.Λ., από το σχολικό έτος 2015 - 16, των τομέων ειδικότητας των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ., που καταργήθηκαν με τον νόμο 4186/13.

    Πανελλαδικές & Απολυτήριες Εξετάσεις 

    1.
     Για το τρέχον σχολικό έτος, οι διαδικασίες για την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή μαθητών Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένουν ως έχουν.

    2. Για τη Γ' Λυκείου, από το επόμενο σχολικό έτος - δηλαδή τους μαθητές που φοιτούν φέτος στη Β' Λυκείου - θα δοθεί η δυνατότητα οι υποψήφιοι να μπορούν να επιλέξουν περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία.

    3. Οι βαθμοί προαγωγής της Α' και Β' Λυκείου και απόλυσης Γ' Λυκείου δεν θα προσμετρώνται στον βαθμό πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    4. Ανοίγει ο διάλογος για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., με προοπτική την ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ανάκληση της πρόσφατης εγκυκλίου του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας, για την αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος από τον Μάρτιο του 2015.  

    Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, εξήγγειλε:

    1. Την επαναφορά του θεσμού των Σχολικών Φυλάκων.

    2. Την επαναφορά των εκπαιδευτικών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, των 50 ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, άμεσα, στα ΕΠΑ.Λ., καθώς και αυτών που τέθηκαν σε "διαθεσιμότητα", σε δημόσια σχολεία, επαγγελματικά κέντρα, ΙΕΚ και Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες.

    3. Τη σύνταξη από μηδενική βάση, του νομοσχεδίου για την Ειδική Εκπαίδευση.

    4. Την επανένταξη των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας, από το Υπουργείο Εργασίας, που ανήκουν μέχρι σήμερα


    epoli.gr

    Συνεδρίαση Δ.Σ. της ΚΕΔΕ




    Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
    Στη συνεδρίαση θα παραβρεθεί ο Κ. Πουλάκης, ως εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι τα εξής:
    ·         Πρόταση για κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων 2015
         Εισηγητές: Α. Καστρινός, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ
                              Θ. Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών 
                             των ΟΤΑ
    ·         Η διεξαγωγή του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και των επτά θεματικών περιφερειακών ημερίδων
              Εισηγητής: Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

    ·         Σχέδιο προγράμματος δράσης των Επιτροπών της ΚΕΔΕ
              Εισηγητές: Δ. Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ
                              Π. Μαΐστρος, συνεργάτης ΚΕΔΕ


    Σας ενημερώνουμε ότι η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα μεταδίδεται ζωντανά στο  http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php

    Lazard : " Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ "

    Η πολιτική λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα ήταν λάθος εκτιμά ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard Ματιέ Πιγκάς.
    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο Πιγκάς δήλωσε πως η τρόικα που επέβαλε λιτότητα στην Ελλάδα έκανε εντελώς λάθος και έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας στον τοίχο.
    «Πιστεύω πως οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι εσφαλμένες και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σ' έναν τοίχο και μπορεί ακόμη να οδηγήσουν την Ευρώπη σ' έναν τοίχο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ναι, πιστεύω πως η τρόικα τα έκανε όλα λάθος». 
    Ο Πιγκάς επανέλαβε επίσης πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και πως το συνολικό χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει μια "αποδεκτή" αναλογία χρέους προς Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
    Να σημειωθεί ότι η Lazard είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ήταν σύμβουλος και στις διαπραγματεύσεις για το PSI.

    newpost.gr

    Η ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 
    Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφκοβιτς επιμένει ότι το νέο σχέδιο της Gazprom για αντικατάσταση του πολυδιαφημισμένου South Stream με έναν αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, η Μόσχα εκτιμά ότι αυτό είναι λάθος και προχωρά στους σχεδιασμούς της.
    Σύμφωνα με τα όσα πρόσφατα απεκάλυψε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το σχέδιο για τον αγωγό «Τουρκικό Ρεύμα» (Turkish Stream) προφανώς και στηρίζεται στην ανάγκη των ευρωπαίων καταναλωτών για το ρωσικό αέριο. 
    Ωστόσο, το σημείο – κλειδί στη νέα ρωσική στρατηγική, όπως τουλάχιστον είπε ο εμπειρότατος Τσιζόφ, είναι η ιδέα για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδος. Σύμφωνα με τη ρωσική λογική, η επιλογή αυτή γίνεται διότι από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες επιμένουν τόσο κατηγορηματικά στην πίεση για την εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, θα πρέπει εφόσον θέλουν το ρωσικό αέριο να δημιουργήσουν και τις απαραίτητες υποδομές για να το μεταφέρουν από τα όρια της Ευρώπης στους καταναλωτές της.
    Κατά τον Τσιζόφ, δεν θα υπάρξει και τόσο μεγάλο πρόβλημα αν οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Gazprom πρόκειται να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κατασκευάσει τον Turkish Stream. Όπως είπε, το 1/3 θα καταναλωθεί από την Τουρκία, η οποία είναι μία εκ των πιο αναπτυσσόμενων ενεργειακών αγορών στον πλανήτη.
    Ήδη, ο υπάρχον ρωσοτουρκικός αγωγός «Μπλε Ρεύμα» (Blue Stream) τροφοδοτεί μεν την Τουρκία, όχι όμως το ευρωπαϊκό της κομμάτι (δηλαδή την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και την Ανατολική Θράκη). Από την άποψη αυτή, υπάρχει προοπτική. Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ πιστεύει ότι μία εναλλακτική λύση θα ήταν η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG) στη Μεσόγειο (ίσως στη Βόρεια Ελλάδα;) μέσω του οποίου το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να φθάσει σε νέες αγορές. 
    Από την άποψη αυτή, ίσως η κυβέρνηση Τσίπρα να εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός επισκεφθεί μελλοντικά το Κρεμλίνο, όπου ήδη έχει προσκληθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.  


    newpost.gr

    ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ... ΑΣΠΡΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


    Γράφει ο Τάκης Χατζής  
    Χθες, 48 ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλεεπαναλάμβανε μονότονα ότι αν οι Έλληνες θέλουν την βοήθειά μας θα πρέπει να βρίσκονται σε πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό, ενίσχυε το σενάριο της σύγκρουσης, σε συνδυασμό με δηλώσεις και άλλων αξιωματούχων. Από το μεσημέρι όμως, το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. 
    Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην Βιέννη, άρχισαν να δημοσιοποιούνται πληροφορίες που έφερναν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργάζεται συμβιβαστικό σχέδιο. Οι πληροφορίες μάλιστα ήθελαν τον Γιούνκερ να έχει αποστείλει και σχετική επιστολή- κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από την Κομισιόν, ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου. Και είναι λογικό, μιας και όπως φαίνεται, την καθαρή αλήθεια της ημέρας, την είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο- δήλωσε στο Reuters.  
    Οι πληροφορίες μιλούν για ένα εντονότατο παρασκήνιο, στο οποίο εκτός του Γιούνκερενεπλάκησαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και πολλοί άλλοι, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ. 
    Οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, αλλά τις τελευταίες ώρες της χθεσινής ημέρας κέρδιζε έδαφος η εντύπωση ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους βρήκαν κοινό τόπο και προχώρησαν σε κοινές παραδοχές με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανό ότι στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία.
    Το γεγονός ενίσχυσε και το ταξίδι, στην Αθήνα, του  Άνχελ Γκουρία, γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 
    Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα μεταβεί στο έκτακτο Eurogroup με ένα πακέτο προτάσεων, μεταξύ των οποίων «τοξικές» δεσμεύσεις του μνημονίου θα αντικατασταθούν από μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Κατά συνέπεια, η παρουσία του κ. Γκουρία στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία.  
    Κυβερνητικά στελέχη, εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαβουλεύσεων, τοποθετώντας ως πιθανότερη ημερομηνία της πιθανολογούμενης συμφωνίας την 16η του μηνός, οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup. Τότε φαίνεται ότι θα δούμε αν βγει… άσπρος καπνός από την καμινάδα

    newpost.gr

    ΚΑΜΜΕΝΟΣ : ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ , ΡΩΣΙΑ , Ή ΚΙΝΑ , ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ



    Αθήνα
    Για εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς τη χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο MEGA.
    Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση έχει plan B σε περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους, ο κ. Καμμένος είπε: «Έχουμε άλλο πλάνο για να βρούμε λεφτά. Το plan Β είναι να υπάρξει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά, που μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες χώρες».
    Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα» και δεν προτίθεται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει χαράξει.
    Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, δηλώνοντας μάλιστα πως ο ίδιος πιστεύει πως θα βρεθεί λύση.
    Κληθείς να απαντήσει εάν θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός σε περίπτωση σύγκρουσης με τους εταίρους, ο κ. Καμμένος δεν απέκλεισε διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Εάν συγκρουστούμε, βεβαίως και ο ελληνικός λαός θα είναι εκείνος που θα έχει τον λόγο εάν χρειαστεί, με οποιοδήποτε μέσο» τόνισε.
    Ερωτηθείς για τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε το Grexit «μια απειλή χωρίς υπόσταση... κάτι σαν τον μπαμπούλα».
    Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την αντίθεσή του «στην Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας», ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρέμβαση των ΗΠΑ.
    Ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Καμμένος τόνισε πως δεν είναι βιώσιμο και πως ζητούμενο για την κυβέρνηση να υπάρξει «κούρεμα», ανεξαρτήτως με ποιον τρόπο θα γίνει και πώς αυτό θα ονομαστεί.
    Για την κυβερνητική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε πως «ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού» και πως προέκυψε «ομαλά» μέσα από τη διαδικασία της αντιπολίτευσης και την ψηφοφορία επί των νομοσχεδίων, που έδειξε ότι οι απόψεις των δύο πλευρών συνέπιπταν στο 80% των ζητημάτων. «Αυτό ήταν ένα ποσοστό ικανό για να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα» ανέφερε.
    Ο κ. Καμμένος είπε πως η συμφωνία έκλεισε αμέσως μετά τις εκλογές, λέγοντας πως δεν υπήρχε προειλημμένη απόφαση, είχαν γίνει όμως συζητήσεις προεκλογικά κατά τις οποίες -όπως τόνισε- ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε πει ανοιχτά πως και αυτοδύναμος θα επεδίωκε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
    Τόνισε κατηγορηματικά πως δεν έγινε παζάρι για τα υπουργεία, δήλωσε πως ο ίδιος ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του αντιπροέδρου και ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του προτάθηκε μετεκλογικά από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στελέχη των ΑΝΕΛ που μπήκαν στην κυβέρνηση τα επέλεξε ο ίδιος και πως συζήτησε το θέμα με τον κ. Τσίπρα, με τον οποίο δήλωσε ότι μιλούν καθημερινά και ότι «έχουν πολύ καλή χημεία».
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πάντως ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφωνίες σε αρκετά θέματα. Δήλωσε, για παράδειγμα, αντίθετος με την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης.
    Απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλαν οι πολίτες μέσω Twitter, ο κ. Καμμένος είπε για την υπόθεση Χαϊκάλη πως θα προχωρήσει. «Αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει έτσι. Θα πρέπει να δούμε ποιοι ήταν εκείνοι που προεκλογικά έκαναν τέτοιου είδους παιχνίδια γιατί τώρα πια δεν έχουν την εξουσία για να τους καλύψουν» επισήμανε.
    Παράλληλα, δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τη φράση «μας ψεκάζουν» και πως τις σχετικές ερωτήσεις τις έκαναν στη Βουλή οι κ. Βορίδης και Κουβέλης και στη συνέχεια αποδόθηκε στους Ανεξάρτητες Έλληνες η ιστορία αυτή, την οποία -όπως είπε- τη χρησιμοποιούν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι για να τους γελοιοποιήσουν. «Εμείς τους απαντήσαμε πάλι μέσω του ελληνικού λαού» σημείωσε.
    Newsroom ΔΟΛ

    ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ

    ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ



    Στις 13 Φεβρουαρίου το ιταλικό περιοδικό ESPRESSO θα δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των Ιταλών πολιτών που διατηρούσαν λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες, με πρώτη και καλύτερη μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, την HSBC. 

    Φήμες και ψίθυροι για τα μαύρα ταμεία της Ελβετίας με δικαιούχους νόμιμους καταθέτες αλλά και φοροφυγάδες, διακινητές, μονάρχες, δικτάτορες, σταρ του Χόλυγουντ, αθλητές και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νουςΠρόκειται για τους μαύρους λογαριασμούς των ελβετικών τραπεζών. Την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι για τους Ιταλούς ή Λαγκάρντ για τους Έλληνες.

    Φήμες και ψίθυροι για τα μαύρα ταμεία της Ελβετίας με δικαιούχους νόμιμους καταθέτες αλλά και φοροφυγάδες, διακινητές, μονάρχες, δικτάτορες, σταρ του Χόλυγουντ, αθλητές και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. 

    Η σιωπή έσπασε, οι λογαριασμοί άνοιξαν και μαζί τους απελευθερώθηκαν οι δυνάμεις από τον ασκό του Αιόλου δημιουργώντας παρενέργειες σε πολλά επίπεδα, όπως η περίπτωση του τσάρου της ελληνικής οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σε όλες τις χώρες, οι οποίες απέκτησαν τη λίστα των πολιτών τους, υπήρξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι φοροφυγάδες επισημάνθηκαν άμεσα και το χρήμα της φοροδιαφυγής άρχισε να επιστρέφει στα κρατικά ταμεία. 

    Εκατό χιλιάδες λογαριασμοί οι οποίοι μεταφράζονται σε 100 δις δολάρια ήταν ο απολογισμός της μεγάλης αυτής υπόθεσης η οποία ξεκίνησε από έναν ιταλογάλλο υπάλληλο της τράπεζας HSBC, τον Herve Falciani, ο οποίος κατόρθωσε να βάλει στο χέρι το σύνολο των λογαριασμών. 

    Ο Φαλτσιάνι μηνύθηκε από τις ελβετικές τράπεζες και συνελήφθη στην Costa Azzura κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Ήταν το μπούμερανγκ για τις ελβετικές τράπεζες, γιατί μετά τη σύλληψή του συνεργάστηκε με τις γαλλικές αρχές και έδωσε όλα τα ονόματα προκειμένου να αμυνθεί. Έτσι άρχισε το ξήλωμα των φοροφυγάδων από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Ένα κυνηγητό φοροφυγάδων σε όλον τον πλανήτη. 

    Η επιχείρηση Swissleaks ξεκίνησε από μία ομάδα αμερικανών δημοσιογράφων ερευνητών την Washington International Consortium of Investigative Journalists η ίδια ομάδα που κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες τα δεδομένα για τις πολυεθνικές που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο και γελοιοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ.

    Σε όλες τις χώρες λειτούργησε η νομιμότητα εκτός από την Ελλάδα, της οποίας οι αρμόδιοι και ο τότε υπουργός Οικονομικών απέκρυψαν αρχικά τις λίστες, ανακαλύπτοντας ότι δεν είχαν την νομιμοποίηση να τις αποκαλύψουν. Αμέσως μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, διοχετεύτηκε μία ελλιπής λίστα, προφανώς από το περιβάλλον των δραστών στον δημοσιογράφο Βαξεβάνη. 

    Από την έρευνα του zougla.gr και των τηλεοπτικών εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αλλά και μερίδας βουλευτών (οι περισσότεροι σιώπησαν) η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει την πλήρη λίστα για να αποκαλυφθεί η πλαστογραφία της αυθεντικής και το μασκάρισμα πολλών ονομάτων.

    Σήμερα τα μεγάλα ονόματα της λίστας κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

    A.Dan Azoumi:Έμπορος διαμαντιών
    A.K.Gulamali: Κατασκευάστρια όπλων
    Alejandro Andrade: Πολιτικός
    Alfred Taubman: Δισεκατομμυριούχος
    Aliko Dangote: Βιομήχανος
    Alvaro Noboa: Πολιτικός 
    Arlette Ricci: Κληρονόμος
    Belhassen Trabesi: Επιχειρηματίας
    Carlos Hank Rhon: Δισεκατομμυριούχος
    Christain Slater: Ηθοποιός 
    Diane v. Fursten: Σχεδιάστρια μόδας 
    Diego Forlan: Ποδοσφαιριστής 
    Edmond J. Safra: Τραπεζίτης
    Edouard Stern: Τραπεζίτης
    Elle MacPherson: Μοντέλο 
    Emilio Botin: Τραπεζίτης
    Fana Hlongwane: Κατασκευαστής όπλων 
    Fernando Alonso: οδηγός της Formula 1
    Flavio Briatore: Ιταλός επιχειρηματίας
    Frank Giustra: Επιχειρηματίας 
    Fumihiko Maki: Αρχιτέκτονας 
    Gad Elmaleh: Ηθοποιός 
    Georges Frem: Πολιτικός
    His Holiness Karekin II: Θρησκευτικός ηγέτης
    Heikki Kovalainen: Οδηγός της Formula 1
    Helmut Newton: Φωτογράφος
    Ian Lloyd McKay: Δικαστής
    Jacques Dessange: Ιδιοκτήτης αλυσίδας κομμωτηρίων 
    Jaime Camil Garza: Δισεκατομμυριούχος 
    Jean-Yves Ollivier: Γάλλος επιχειρηματίας και διαπραγματευτής
    Joan Henrietta Collins: Ηθοποιός
    John Michael Magnier: Ιδιοκτήτης αλόγων κούρσας 
    Johnson Nduya Muthama: Κενυάτης πολιτικός
    Jonathan Kollek: Ισραηλινός επιχειρηματίας
    Joseph Paul Fok: Δικαστής από το Χονγκ Κονγκ
    Kartini Muljadi: Δικηγόρος και πρώην δικαστής από την Ινδονησία
    Kerry Packer: Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ
    King Abdullah II ben al-Hussein: Βασιλιάς της Ιορδανίας
    King Mohammed VI: Βασιλιάς του Μαρόκο
    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Επιχειρηματίας
    Li Xiaolin: Κινέζα επιχειρηματίας
    Marat Safin: Τενίστας
    Mortimer David Sackler: Αμερικανός ψυχίατρος
    Narcisa de Leon Escaler: Διπλωμάτης από τις Φιλιππίνες
    Paradorn Srichaphan: Παίκτης τέννις
    Patrick Bédié: Ιβοριανός επιχειρηματίας
    Phil Collins: τραγουδιστής
    Prince Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz Al Saud: Σαουδάραβας διπλωμάτης
    Rachid Mohamed Rachid: Πρώην υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου
    Rajan Biharilal Raheja: Ινδός κατασκευαστής
    Ralph Sonnenberg: Διευθυντής της εταιρείας Hunter Douglas Group με έδρα την Ολλάνδία
    Rami Makhlouf: Ο πλουσιότερος άνδρας της Συρίας
    Roger Boka: Επιχειρηματίας από τη Ζιμπάμπουε
    Salman bin Hamad Al-Khalifa: Πρίγκιπας του Μπαχρέιν
    Saïd Ali Coubèche: Πρώην υπουργός Οικονομικών στο Τζιμπουτί
    Sultan Qaboos Bin Said: Σουλτάνος του Ομάν
    Sultanah Kalsom: Μέλος βασιλικής οικογένειας της Μαλαισίας
    The Flick Family: Οικογένεια Γερμανών επιχειρηματιών
    Timur Kuanyshev: Μεγιστάνας πετρελαίου
    Valentino Garavani: Σχεδιαστής μόδας
    Valentino Rossi: Οδηγός μοτοσικλετών αλλά και ο Έλληνας επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.







    Στα «Νέα» δημοσιεύονται επίσης ορισμένα προφίλ Ελλήνων φοροφυγάδων οι οποίοι δεν εμπεριέχονται στην αρχική λίστα που είχε στείλει στην Αθήνα το 2010 η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Ειδικότερα από τα προφίλ Ελλήνων φοροφυγάδων που ξεχωρίζουν είναι:

    - Επιχειρηματίας που φέρεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική 

    - Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και είχαν δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό 

    - Επιχειρηματίας στον χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο

    -Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου

    -Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας είχαν γεννηθεί σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

    -Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είχε βελγική υπηκοότητα

    -Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια

    -Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατομμυρίων.

    -Τρία αδέρφια που έχουν γεννηθεί Ελλάδα και έχουν δηλώσει στην τράπεζα τα στοιχεία των βραζιλιάνικων διαβατηρίων τους, τα οποία μοιράζονταν καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

    -Πελάτης της HSBC με καταθέσεις άνω των 5,5 εκατ. 

    - Γιατρός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ.

    Πατήστε εδώ για να δείτε την έρευνα

    Η ανακοίνωση της HSBC

    Η τράπεζα μέχρι πρότινος δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.

    Ωστόσο σήμερα το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας HSBC διαβαβαίωσε ότι «έχει αλλάξει», μετά τις «παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007», σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Η HSBC (Ελβετία) ξεκίνησε μία ριζική αναδιάρθρωση το 2008 για να εμποδίσει ώστε οι υπηρεσίες της να χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», δηλώνει στην ανακοίνωση γενικός διευθυντής της Φράνκο Μόρα.

    Σύμφωνα με την τράπεζα, «μία νέα διεύθυνση προχώρησε σε εις βάθος έλεγχο των υποθέσεων, πράγμα που περιλαμβάνει το κλείσιμο λογαριασμών πελατών που δεν εκπληρούσαν τις υψηλές προδιαγραφές της τράπεζας και την εγκατάσταση ενός πολύ προωθημένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου».

    Η HSBC Ελβετίας «δεν ενδιαφέρεται να έχει σχέσεις με πελάτες ή εν δυνάμει πελάτες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ως προς το οικονομικό έγκλημα...Οι αποκαλύψεις που αφορούν πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να υπενθυμίζουν ότι αυτό το παλαιό μοντέλο του επιχειρείν της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας δεν είναι πλέον αποδεκτό», καταλήγει ο γενικός διευθυντής.



    zougla.gr