Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΓΕΦΥΡΑ



Του Κώστα Ιερίδη


Τις γενικές γραμμές της διαπραγματευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης Τετάρτης περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη σημερινή συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

«Αντί να πάρουμε τον εύκολο δρόμο της συμφωνίας, απαιτούμε μια ουσιαστική συζήτηση. Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε στη μικρή Ελλάδα ο κλήρος να πει όχι. Στη διαπραγμάτευση έχουμε ένα και μοναδικό αίτημα: να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Μας έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό: είτε υπογράφετε ή να πείτε “όχι”. Ζητούμε μια μεταβατική περίοδο. Μια περίοδο μεταξύ του μνημονιακού προγράμματος και ενός καινούργιου συμβολαίου» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία-γέφυρα «θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μία σοβαρή αναθεώρηση της συμφωνίας με τους εταίρους μας όσον αφορά τη μακροδυναμική και τις μεταρρυθμίσεις».

«Η δική μας εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας. Ζητούμε να μας δοθούν μερικές εβδομάδες να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Είναι καιρός να επιστρέψουμε σε μία βασική αρχή του Ζαν Μονέ, να κάτσουμε όλοι μαζί στην ίδια μεριά του τραπεζιού και να βάλουμε το πρόβλημα απέναντί μας. Με αυτήν τη φιλοσοφία θα προσέλθουμε την Τετάρτη στο Eurogroup. Επί προσωπικού, θα προσέλθω στην αίθουσα με τις εξής σκέψεις: Ότι εκπροσωπώ όχι το 40% του λαού που μας ψήφισε αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα θυμάμαι την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα θυμάμαι το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι τον “yes man” δεν τον σέβεται ούτε αυτόν στον οποίο λέει συνέχεια ναι. Ούτε “yes man” ούτε “no man”». 



Το συμβιβαστικό σχέδιο

O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης συζητά το συμβιβαστικό σχέδιο για συμφωνία γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως το πρώτο δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.

Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.

-Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

-Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό

-Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ

-Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps

-Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες.

Παράλληλα φαίνεται ότι το αίτημα για κατάργηση της τρόικας μπορεί να γίνει αποδεκτό αν επιτευχθεί το deal, ωστόσο δεν είναι ανακοινώσιμη η συμβιβαστική φόρμουλα που μελετούν Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Αθήνα.


zougla.gr