Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΚΑΛΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΥΡΓΟΥΣΟΙ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ



Μεγάλη επιτυχία με αστείρευτο κέφι είχε η χοροεσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής στην αίθουσα δεξιώσεων Ιριδα στο Χαϊδάρι, με την παράσταση να κλέβει η αναβίωση του εθίμου των Καρκαλούσων που έφερε στη μνήμη το χωριό τις ημέρες της Αποκριάς.
Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου επισήμανε στην ομιλία της ότι σημασία έχει η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των Πυργούσων στις δραστηριότητες του Συλλόγου και ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν.
Το Σύλλογο τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Κώστας Λυμπουσάκης, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΡΚΑΛΟΥΣΩΝ
Το έθιμο γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς στο Πυργί. Εκεί, άντρες ντύνονται γυναίκες και το αντίθετο, και κάθε βράδυ γυρνούν στα σπίτια που «παρακάμνουν» (που δέχονατι κουδουνάτους) διασκεδάζοντας.
Οπως αναφέρεται στο βιβλίο «ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ» που εκδόθηκε το 1992 από τον Σύλλογο Πυργούσων Αττικής,
νέοι και ηλικιωμένοι άντρες, που είχαν ταλέντο και διάθεση, σχημάτιζαν ευάριθμους ή και καμιά φορά πολυάριθμους θιάσους.
Ο κάθε θίασος σχεδίαζε και οργάνωνε κάθε βράδυ την παρουσίαση ενός χωρατού (σκετς), το οποίο έπαιζε σ’ όλα τα σπίτια που «παράκαμναν».
Όλοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με ημιδιαφανή λευκά μαντήλια (τουλουπάνια) και μιλούσαν με αλλοιωμένη φωνή, για να μη γνωρίζονται.
Μετά την αποχώρηση του κάθε θιάσου η συζήτηση όλων όσοι παρευρίσκονταν στο σπίτι, στρεφόταν γύρω από τη διάγνωση της ταυτότητας του κάθε άντρα που είχε λάβει μέρος στην παρουσίαση του χωρατού, και καθένας έλεγε τη γνώμη του.