Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ... ΑΣΠΡΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Γράφει ο Τάκης Χατζής  
Χθες, 48 ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλεεπαναλάμβανε μονότονα ότι αν οι Έλληνες θέλουν την βοήθειά μας θα πρέπει να βρίσκονται σε πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό, ενίσχυε το σενάριο της σύγκρουσης, σε συνδυασμό με δηλώσεις και άλλων αξιωματούχων. Από το μεσημέρι όμως, το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. 
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην Βιέννη, άρχισαν να δημοσιοποιούνται πληροφορίες που έφερναν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργάζεται συμβιβαστικό σχέδιο. Οι πληροφορίες μάλιστα ήθελαν τον Γιούνκερ να έχει αποστείλει και σχετική επιστολή- κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από την Κομισιόν, ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου. Και είναι λογικό, μιας και όπως φαίνεται, την καθαρή αλήθεια της ημέρας, την είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο- δήλωσε στο Reuters.  
Οι πληροφορίες μιλούν για ένα εντονότατο παρασκήνιο, στο οποίο εκτός του Γιούνκερενεπλάκησαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και πολλοί άλλοι, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ. 
Οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, αλλά τις τελευταίες ώρες της χθεσινής ημέρας κέρδιζε έδαφος η εντύπωση ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους βρήκαν κοινό τόπο και προχώρησαν σε κοινές παραδοχές με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανό ότι στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία.
Το γεγονός ενίσχυσε και το ταξίδι, στην Αθήνα, του  Άνχελ Γκουρία, γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα μεταβεί στο έκτακτο Eurogroup με ένα πακέτο προτάσεων, μεταξύ των οποίων «τοξικές» δεσμεύσεις του μνημονίου θα αντικατασταθούν από μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Κατά συνέπεια, η παρουσία του κ. Γκουρία στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία.  
Κυβερνητικά στελέχη, εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαβουλεύσεων, τοποθετώντας ως πιθανότερη ημερομηνία της πιθανολογούμενης συμφωνίας την 16η του μηνός, οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup. Τότε φαίνεται ότι θα δούμε αν βγει… άσπρος καπνός από την καμινάδα

newpost.gr