Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΑΜΑΛΙΑ ΤΣΙΑΒΟΥ



Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου του σκιφ ελαφρών βαρών ανέβηκε η Αμαλία Τσιάβου, κατά την τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κωπηλασίας για αθλητές κάτω των 23 ετών, που ολοκληρώθηκε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.
Η 19χρονη αθλήτρια του ΝΟ Ιωαννίνων κατάφερε στα τελευταία 500μ. της κούρσας να περάσει μπροστά (ως εκείνο το σημείο ήταν δεύτερη) και να φέρει τη βάρκα της πρώτη στη γραμμή του τερματισμού, χαρίζοντας άλλη μία σημαντική επιτυχία στα ελληνικά κουπιά.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο οι Στέφανος Ντούσκος και Γιάννης Πέτρου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ ελαφρών βαρών, ενώ σήμερα Κυριακή οι Μαρία Πέργουλη και Θωμαή Εμμανουηλίδου τερμάτισαν τέταρτες στον «μικρό» τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση στο σύνολο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΠ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Επείγον ενημερωτικό έγγραφο φέρεται να στάλθηκε στις ελληνικές διωκτικές αρχές τις τελευταίες ώρες από την ΕΥΠ, ύστερα από συνεργασία και με ξένες υπηρεσίες, για την παρουσία στην Ελλάδα 4-5 υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, βάση ρεπορτάζ του Βήματος.Γράφει: aixmi

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Β. Λαμπρόπουλος, οι ύποπτοι πιστεύεται ότι ήρθαν αεροπορικώς στη χώρα από την Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι πρώτες έρευνες, στις οποίες σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει συμμετάσχει και η Αντιτρομοκρατική, έχουν αποβεί άκαρπες.
Αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη που έχουν γνώση του θέματος και τους οποίους επικαλείται το Βήμα, ανέφεραν ότι «Στα στοιχεία που δόθηκαν κι από την ΕΥΠ  δεν υπάρχουν τα πλήρη ονόματα των υπόπτων ενώ καταγράφεται η ηλικία τους.
Η έρευνα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τους αναφερόμενους τζιχαντιστές  και πόσο βάσιμοι είναι οι σχετικοί φόβοι για την παρουσία στην χώρα μας και τη δράση τους. Δεν φαίνεται ωστόσο μια απλή υπόθεση  αναφοράς τζιχαντιστών στην χώρα μας.
Οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα, λόγω του συνεχούς φόβου αλλά και της πίεσης των ξένων υπηρεσιών για ένοπλα κτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος».

NEO ΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΓΙΔΕΥΕΙ ΝΕΟΥΣ- ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ






Η ταυτόχρονη εξαφάνιση δύο ανήλικων στην Αττική και...
χωρίς προφανή λόγο οδηγεί τους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ερευνούν με σοβαρότητα το ενδεχόμενο το παιχνίδι «εξαφανίσου για 72 ώρες» να έφθασε και στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει τρομοκρατήσει δεκάδες γονείς στην Ευρώπη και υπάρχουν φόβοι να έχει φτάσει και στην χώρα μας.

Η αποκαλύψη ήρθε έπειτα από την πολύωρη εξαφάνιση μιας 15χρονης κι ενός 17χρονου, οι οποίοι έφυγαν ως δια μαγείας και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος από το οικογενειακό τους περιβάλλον και μάλιστα ταυτόχρονα.

Οι γονείς των παιδιών πανικοβλήθηκαν από την απουσία των σπλάχνων τους και αμέσως κατήγγειλαν την εξαφάνιση στην ΕΛ.ΑΣ με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσω του προφίλ που διατηρούν στο Facebook οι δυο εξαφανισθέντες κατάφεραν τελικά να τους εντοπίσουν.

Σύμφωνα με το newsit, οι πολύπειροι αστυνομικοί τις Δίωξης αμέσως κατάλαβαν πως τα σημάδια της εξαφάνισης των δύο παιδιών κάτι δείχνουν, καθώς εξαφανίστηκαν ταυτόχρονα και χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν και κυρίως χωρίς να συντρέχει ο παραμικρός λόγος.

Το γεγονός αυτό έκανε τους Αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εξετάζουν με σοβαρότητα το ενδεχόμενο τα δύο παιδιά να παίρνουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι.

Μάλιστα το γεγονός ότι κανένα από τα δύο παιδιά δεν εξήγησε τόσο στους γονείς όσο και στους αστυνομικούς τους λόγους της εξαφάνισης, κάνει τους τελευταίους να εξετάζουν με σοβαρότητα πια το ενδεχόμενο ο μυστικός εφιάλτης “εξαφάνιση για 72 ώρες” να έφθασε και στη χώρα μας.

Στην Γαλλία, την Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης γονείς ποστάρουν τρομοκρατημένοι στο Facebook, σχόλια για το συγκεκριμένο παιχνίδι, εφιστώντας την προσοχή.

Ο δημιουργός (;) αυτού του μυστικού παιχνιδιού που διακινείται από στόμα σε στόμα και από “Inbox” σε “Inbox” παραμένει άγνωστος, ενώ βασική προϋπόθεση για να λάβεις μέρος στο παιχνίδι, με άγνωστο ακόμα έπαθλο και αυτό είναι το μεγάλο μυστήριο, είναι η άκρα μυστικότητα συμμετοχής και ενεργειών που ορίζεται από τους διαχειριστές του παιχνιδιού.

Ωστόσο Γάλλος εισαγγελέας οποίος ερεύνησε πρόσφατα την υπόθεση του συγκεκριμένου παιχνιδιού με αφορμή την εξαφάνιση 13χρονης Γαλλίδας, αποφάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.


Ωστόσο, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν εντοπίσει ένα επίμαχο “Link” και το ερευνούν εξονυχιστικά και σύντομα θα είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει.


Πηγή ➤ Police-Voice blog ➤ 

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ



Μια Ευρωπαϊκή Συμμαχία σκοπεύσει να ιδρύσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Der Spiegel». 

Όπως διευκρινίζει ο οικονομολόγος, δεν θα πρόκειται για κόμμα, αλλά για ένα υπερκομματικό κίνημα όλων όσοι σκέφτονται ευρωπαΐκά και θέλουν να αναζωογονήσουν τη δημοκρατία στη Γηραιά Ήπειρο, ακόμη κι αν πρόκειται για μέλη του κόμματος CDU της Άνγκελα Μέρκελ!

Στη συνέντευξή του ο Γ. Βαρουφάκης προειδοποιεί για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη μπορεί να πέσει στα χέρια αντιευρωπαϊστών όπως η Μαρίν Λεπέν. 



Αποκαλύπτει, επίσης, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην υπουργό Οικονομικών (1998-1999) και βασικό στέλεχος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke – ο οποίος θεωρεί πως η έξοδος από το ευρώ θα ωφελούσε τη χώρα μας.





zougla.gr

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ



Το φθινόπωρο αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αλλά και για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Aπό την 1η Iανουαρίου 2016 τίθενται σε ισχύ οι νέες δικαστικές διαδικασίες για τις δημοπρασίες ακινήτωνΠαράλληλα, από την 1η Iανουαρίου του 2016 τίθενται σε ισχύ οι νέες δικαστικές διαδικασίες για τις δημοπρασίες ακινήτων, την κατανομή των εσόδων από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων εταιρειών, καθώς και για τις κατασχέσεις.

Mε τις παρεμβάσεις αυτές δημιουργείται ένα νέο τοπίο στο καθεστώς των πλειστηριασμών, που έχει σαν στόχο τη γρήγορη εκκαθάριση και εξυγίανση χρεωμένων επιχειρήσεων, τη ρύθμιση κόκκινων δανείων και την προστασία της κύριας κατοικίας δανειοληπτών, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξυπηρετούν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», το νέο καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο. Mέχρι να ψηφιστεί οι τράπεζες δεσμεύτηκαν σε μορατόριουμ πλειστηριασμών.

Tο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομίας βάζει όρους και προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας και δεν αφορά όλους τους πολίτες.

Αυτές είναι:

- H αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

- Tο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ.

- Tο σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Πέραν όμως αυτών των κριτηρίων, οι δανειολήπτες οφείλουν να πληρώνουν στις τράπεζες από όπου δανείστηκαν για την αγορά του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας και συγκεκριμένες μηνιαίες δόσεις.

Mε τον τρόπο αυτό επιδιώκεται και να κρατηθούν «ζωντανά» τα δάνεια που είχαν λάβει. Για τα ποσά που οφείλουν να πληρώνουν οι δανειολήπτες έχει διαμορφωθεί μια κλίμακα του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. Ξεκινά από τις 5.000 ευρώ και ανεβαίνοντας ανά 5.000 ευρώ καταλήγει στις 35.000 ευρώ. 

Για κάθε «σκαλοπάτι» έχει υπολογιστεί ένα ανώτατο ύψος μηνιαίας δόσης. Για παράδειγμα, οικογένεια που έχει εισόδημα ακριβώς 5.000 ευρώ ή 35.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει τον μήνα 8 ή 883 ευρώ αντίστοιχα.

Aν όμως το εισόδημα δεν είναι το ίδιο με την προαναφερόμενη κλίμακα, αλλά το υπερβαίνει, χωρίς όμως να αγγίζει το ύψος του επόμενου «σκαλιού», τότε το υπερβάλλον αυτό ποσό υπολογίζεται με υψηλότερο συντελεστή.

Σε ό,τι αφορά τον νέο Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι κυριότερες αλλαγές που έρχονται είναι:

1. Mε τιμή προσφοράς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική, όπως ισχύει σήμερα, θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί. Mε τον νέο τρόπο γίνεται προσπάθεια να απλοποιηθεί η διαδικασία. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι όποιες ενστάσεις και ενέργειες ανακοπής «μαζεύονται» σε δύο φάσεις.

2. Καταργείται η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων και αντικαθίσταται από μια γενικής έννοιας διαπίστωση. Έτσι, ουσιαστικά διευρύνεται η δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

3. Aλλάζει η κατάταξη των προνομιούχων πιστωτών. Για την ακρίβεια, καταργείται η πρόβλεψη ότι η διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά πραγματοποιείται μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

4. Στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης προηγούνται πια οι τράπεζες έναντι των εργαζομένων.

5. Στην περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων και εκποίησης ακινήτων τους, το ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων συρρικνώνεται στο 25%, ενώ των τραπεζών διευρύνεται στο 65%. Tο υπόλοιπο 10% από το εκπλειστηρίασμα δίνεται στους μη προνομιούχους πιστωτές.

6. Aν δεν υπάρχουν μη προνομιούχες απαιτήσεις, η διαίρεση του πλειστηριάσματος μεταξύ γενικών και ειδικών προνομίων εξακολουθεί να έχει ως σήμερα (1/3 και 2/3 αντίστοιχα).

7. Αίρεται το κώλυμα για την έκδοση διαταγής πληρωμής για πρόσωπα που κατοικούν στο εξωτερικό ή δεν είναι γνωστής διαμονής αλλά έχουν νόμιμα διορισμένο αντίκλητο.







zougla.gr

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ



Έρευνα για πιθανές ατασθαλίες στη διαχείριση της περιουσίας της ΕΡΤ επί ΔΤ και ΝΕΡΙΤ ζητά η Δικαιοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο θα μπουν τα πεπραγμένα της Αφροδίτης Γουγά, η οποία μετά το «μαύρο» αντικατέστησε τον Γκίκα Μάναλη και ορίστηκε στις 12-2-2014 ειδική διαχειρίστρια της παλαιάς ΕΡΤ.

Τα έργα και οι ημέρες της κ. Γουγά, που είχαν πυροδοτήσει σειρά δημοσιευμάτων για ύποπτες αναθέσεις και προμήθειες, θα εξεταστούν ως φαίνεται από την Εισαγγελία. 

Έτσι, θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες της κ. Γουγά ή άλλων τρίτων προσώπων της παλαιάς διαχείρισης για ατασθαλίες ύψους 26,1 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν πράξεις ή παραλείψεις τους σχετικά με την καταβολή αμοιβών, οι οποίες έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τους οικονομικούς πόρους της δημόσιας τηλεόρασης. 

Ο φάκελος αποφασίστηκε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τα περαιτέρω από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιθεωρήτριες του Υπουργείου Οικονομικών, από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Ελέγχων, Μ. Τριανταφύλλου και Ε. Ζαφειράκη, με δύο πρόσφατες επιστολές τους στις 3 και 12 Ιουνίου 2015 αλλά και με παλαιότερη τον Οκτώβριο του 2014, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ζητούν από την ειδική διαχειρίστρια της ΕΡΤ Αφροδίτη Γουγά να προσκομίσει στοιχεία για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. 

Επισημάνθηκαν οι ευθύνες που φέρει η ίδια όσον αφορά την αμέλεια ή την άρνηση χορήγησης των ζητούμενων πληροφοριών, καθώς και ότι η ειδική διαχειρίστρια δεν προσκόμισε τα εν λόγω στοιχεία παρότι οι επιθεωρήτριες επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΕΡΤ αυτοπροσώπως γι' αυτόν τον σκοπό.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο, κρίνοντας ότι ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών της ΕΡΤ θα πρέπει να ερευνηθεί εξονυχιστικά, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και από ποιους. 

Παράλληλα, το δικαστήριο αντικατέστησε την κ. Γουγά από τη θέση της ειδικής διαχειρίστριας που κατείχε επί ΔΤ και ΝΕΡΙΤ, και τοποθέτησε νέο διαχειριστή τον άλλοτε διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο.

Παράλληλα, με άλλη, δεύτερη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή αίτηση του τέως δικηγόρου της ΕΡΤ Γεωργίου Κόκκα, και στο πλαίσιο της εκκρεμούς εργασιακής του σχέσης επέβαλε την παρουσία του κ. Κόκκα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ κατά τις συνεδριάσεις όπου συζητούνται κρίσιμα θέματα, όπως είναι ο κανονισμός προσωπικού, η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, και άλλα.





zougla.gr

«Θύελλα» φορολογικών υποχρεώσεων έρχεται το ερχόμενο 5μηνο.

«Θύελλα» φορολογικών υποχρεώσεων έρχεται το ερχόμενο 5μηνο. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», φορολογικές υποχρεώσεις δεκάδων δισ. συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να πρέπει να εξοφληθούν μέσα σε πέντε μήνες, ενώ επιβαρύνσεις που πέρυσι αποπληρώθηκαν σε έξι ή οκτώ δόσεις, φέτος θα πρέπει να εξοφληθούν σε τέσσερις ή πέντε.
Η κυβέρνηση αναζητεί πρόσθετα έσοδα 2,4 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες από την αύξηση του ΦΠΑ
Αναλυτικότερα, αναμένεται να συγκεντρωθούν:
  • 1) Από τον κλάδο των ξενοδοχείων: Με δεδομένο ότι ο συντελεστής του 6,5% θα πάει στο 13% και του 5% επίσης στο 13% (σταδιακά σε δύο φάσεις), τα προσδοκώμενα έσοδα μόνο από τα ξενοδοχεία ξεπερνούν τα 160-170 εκατ. ευρώ.
  • 2) Εκπαίδευση: Για πρώτη φορά φροντιστήρια ξένων γλωσσών και όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, συν την πληροφορική, θα πρέπει να υπαχθούν στον ΦΠΑ. Με δεδομένο ότι ο τζίρος του κλάδου ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με συντελεστή 23%.
  • 3)  Αύξηση των συντελεστών στα νησιά. Με αύξηση των συντελεστών κατά 30% η θεωρητική ετήσια απόδοση μπορεί να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, αν δεν επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά.
  • 4) Εστίαση: Όσο ο συντελεστής ήταν στα υψηλά επίπεδα, ο κλάδος είχε αποδώσει στο Δημόσιο έσοδα περίπου 270 εκατ. ευρώ με τον τζίρο να εμφανίζεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το τι θα βάλει στο ταμείο το Δημόσιο από εδώ και στο εξής είναι άγνωστο,.
  • 5) Μεταφορές: Μόνο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που μέχρι σήμερα υπάγονταν στο 13%, απέφεραν έσοδα περίπου 130 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Με τον συντελεστή στο 23%, μπορούν να προκύψουν πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Πάνω από 50 εκατ. ευρώ αποδίδουν και οι χερσαίες μεταφορές, οπότε μπορεί και από εκεί να υπάρξει πρόσθετο έσοδο 40 εκατ. ευρώ.
Τουρισμός
Τα νέα μέτρα αναμένεται να πλήξουν σημαντικά το τουριστικό πακέτο της χώρας, λόγω σημαντικών αυξήσεων σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών: σίτιση, διανυκτέρευση, μεταφορές. H Ελλάδα είναι πλέον η χώρα με τον 4ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη.
Το ημερολόγιο
Οι παρατάσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», έχουν ως αποτέλεσμα συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσει δεκάδων δισ. Ακολουθεί το «ημερολόγιοι»
  • Ιούλιος: Θα πληρώσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μόνο όσοι έκαναν δήλωση μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια από το σύνολο των έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων. Οι υπόλοιποι θα πάνε για τον Αύγουστο. Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων θα πληρώσουν λιγότερες από 100.000 επιχειρήσεις (σε σύνολο 250.000) καθώς η προθεσμία μετατέθηκε για τις 20 Αυγούστου. Η 1η δόση πληρώνεται παράλληλα με την υποβολή της δήλωσης.Ουδείς θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του Ε9 μέσω του οποίου γίνονται γνωστές οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία.
  • Αύγουστος: Τουλάχιστον 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την 1η ή τη 2η δόση αντίστοιχα (σ.σ. όσες κάνουν δήλωση έως 20 Αυγούστου θα πληρώσουν την πρώτη δόση και οι υπόλοιπες τη 2η). Οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλουν για πρώτη φορά τη δήλωση με τον αυξημένο ΦΠΑ που ισχύει από τις 20 Ιουλίου, ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων για το τέλος επιτηδεύματος του 2013 που πληρώνεται από 150.000 εταιρείες με δύο χρόνια καθυστέρηση. Περίπου 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία από μόνη της ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα.
  • Σεπτέμβριος: Θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι πάντες: και τα έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις. Θα συνεχιστούν η αποπληρωμή της ρύθμισης των 100 δόσεων, το τέλος επιτηδεύματος του 2013 και ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Οκτώβριος: Το σύνολο των επαγγελματιών θα πρέπει να καταβάλει τον αυξημένο ΦΠΑ του 3ου τριμήνου, ενώ θα κάνει «ντεμπούτο» ο ΕΝΦΙΑ. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την καταβολή του φόρου νομικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος.
  • Νοέμβριος: Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα αποδίδουν στο Δημόσιο τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ.
  • Δεκέμβριος: Καινούργιο στοιχείο, πέραν του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης των 100 δόσεων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για περισσότερους από πέντε εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων.







haffingtonpost.gr

ΜΝΗΜΟΝΙΟ : ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Νέο ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να εφαρμοστεί στο Δημόσιο από το 2016, βάσει της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, ενώ προβλέπεται και ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν σε 250.000 δημοσίους υπαλλήλους
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, βάσει του μνημονίου οι συνολικές δαπάνες για το Δημόσιο θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ το οποίο θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2019.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από την πλευρά των δανειστών ασκούνται νέες πιέσεις για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου από μηδενική βάση, στο οποίο μάλιστα θα υπάρχει μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των νεοεισερχόμενων και χαμηλών προσόντων υπαλλήλων με τους δημοσίους υπαλλήλους υψηλών προσόντων σε θέσεις ευθύνης.
Μάλιστα, εφόσον εφαρμοστεί αυτό, αναμένεται να υπάρξει αντίκτυπος στους μισθούς των νεοεισερχομένων στα όρια του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια στιγμή προτείνεται η δραστική περικοπή των ειδικών μισθολογίων που αφορούν σε 250.000 κρατικούς λειτουργούς.
Στα ειικά μισθολόγια περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταξύ των οποίων δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, διπλωματικοί υπάλληλοι, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να μην μειωθούν οι βασικοί μισθοί στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα να εξασφαλιστεί κονδύλι από την περικοπή των μη μισθολογικών επιδομάτων (π.χ. ιδιωτικά ασφαλιστήρια εργαζομένων, συμβάσεις για παιδικές κατασκηνώσεις κλπ), τα οποία θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων των κατόχων θέσεων ευθύνης (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, προϊστάμενοι).
Για το νέο μισθολόγιο μελετάται η ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στις βασικές αποδοχές.
Μεταξύ των επιδομάτων που πιθανά θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό είναι:
- Τα επιδόματα «εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών» που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες
- Τα επιδόματα «ειδικής απασχόλησης» που παίρνουν όλοι οι ένστολοι
- Το «επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών»
- Η «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργών
- Το επίδομα «δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
- Τα «ερευνητικά επιδόματα» του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ
- Τα «ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΤΕΙ
- Η «πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια» την οποία λαμβάνει το Διδακτικό και Επιστημονικό Προσωπικό των ΑΕΙ
- Το επίδομα «αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος» που λαμβάνουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/610491/mnimonio-poies-oi-allages-sto-misthologio-toy-dimosioy-ensomatosi-epidomaton-sto-vasiko-mistho#ixzz3h0N8zk66

ΧΙΟΣ :ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε την περιοχή ήταν η αιτία της σύγκρουσης του κρουαζιερόπλοιου «Aegean Paradise» με ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού, ανατολικά από το λιμάνι της Χίου.
Μάλιστα, το σκάφος του Λιμενικού μετέφερε 25 παράτυπους μετανάστες.
Από τη σύγκρουση που έγινε τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής 26 Ιουλίουπροκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο σκάφος του λιμενικού, ενώ δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.
Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου, ενώ το σκάφος του λιμενικού ήδη ανελκύστηκε προκειμένου να επιθεωρηθεί από τεχνικό κλιμάκιο.
Το κρουαζιερόπλοιο αφού επιθεωρηθεί στο λιμάνι από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, αναμένεται να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι του.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/610552/xios-kroyazieroploio-sygkroystike-me-skafos-toy-limenikoy#ixzz3h0Ku86ec

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ , ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

 Ζέστη με... βροχή το μεσημέρι στα βόρεια προάστια
- Το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα έρχεται από την Τρίτη
- Σταματούν τα μελτέμια, ανεβαίνει στα ύψη ο υδράργυρος 
- 42 βαθμοί στην Αθήνα από την Τρίτη, 40 στη Θεσσαλονίκη 
- Ποιες περιοχές θα "ψηθούν" τις επόμενες μέρες
- Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό

 καλοκαίρι μας κάνει... πλάκα ο καιρός, δεν εξηγείται αλλιώς! Μεσημέρι Κυριακής, ζέστη και... ψιχάλες στα βόρεια προάστια της Αττικής και όσοι δεν βρίσκονταν στις παραλίες αλλά "μύρισαν" βροχή, μάλλον ένιωσαν πως κάποιος τους τρολάρει.

Τα δύσκολα πάντως αρχίζουν από βδομάδα και κυρίως από την Τρίτη, με τον υδράργυρο να φτάνει κατά τόπους τους 42 βαθμούς Κελσίου! Όχι πως σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα. Όπως είπε στο NewsIt ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς με 38 βαθμούς κυριεύει ως στις ηπειρωτικές και πεδινές περιοχές.

"Το μελτέμι έχει εξασθενήσει τελείως επομένως το μόνο πρόβλημα στο Αιγαίο είναι οι ομίχλες που εμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα ενώ περιμένουμε αύξηση της θερμοκρασίας τη Δευτέρα. Θα φτάσει στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου στις ηπειρωτικές περιοχές", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρνιακός.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, οι υψηλότερες θερμοκρασίας θα σημειωθούν: στην πεδιάδα της Μακεδονίας, στις Σέρρες, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στον Ορχομενό, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Άμφισσα, στην Κόρινθο. Στην Αττική, θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά προάστια, όπως Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μέγαρα και Άγιοι Θεόδωροι.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη την Τρίτη, όταν ακόμη και στην Αθήνα ο υδράργυρος θα κυμανθεί από τους 40 μέχρι τους 42 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 40 και στη Λάρισα επίσης τους 42!

Το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα θα αρχίσει να υποχωρεί από την Παρασκευή. Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα ενταθούν τα μελτέμια και η θερμοκρασία θα σημειώσει 2 με 3 βαθμούς πτώση.





ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ







newsit.gr

Ο Τσίπρας διώχνει Ζωή, Βαρουφάκη, Λαφαζάνη και υποδέχεται τον Καμμένο

Τι θα γίνει τότε; Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποχαιρετίσει από τα ψηφοδέλτια του κόμματός του, τονΛαφαζάνη και την «Αριστερή Πλατφόρμα», τον Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και ενδέχεται να υποδεχθεί τον Πάνο Καμμένο και τους υπόλοιπους «Ανεξάρτητους Έλληνες».Όλα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι οι εκλογές είναι θέμα ελάχιστων μηνών. Αν, μάλιστα, η συμφωνία για το νέο μνημόνιο δεν ψηφιστεί από 151 βουλευτές του Σύριζα και των ΑΝΕΛ, η Βουλή θα διαλυθεί σε ελάχιστα 24ωρα.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει τους κυβερνητικούς εταίρους του στα δικά του ψηφοδέλτια, μιάς που τα τελευταία γκάλοπ τους φέρουν να μη συγκεντρώνουν 3% και να μην εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Η εκλογική τους καθίζηση αποδίδεται στη στήριξη των μνημονιακών μέτρων -αυτή, όμως, η στήριξη έχει εκτιμηθεί σε απόλυτο βαθμό από τον κ. Τσίπρα.




aixmi.gr

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΤΕΡΑΤΟΙΚΑ»…



Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΜΕΣΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*  
Έπειτα από τη δοκιμασία δύο ψηφοφοριών στη βουλή για τις δυο πρώτες δόσεις προαπαιτούμενων του τρίτου Μνημονίου, στις οποίες επιβεβαιώθηκε το ρήγμα εντός τουΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταδώσει κλίμα επιστροφής σε μια κάποια «κανονικότητα». Η οποία περιλαμβάνει την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη σύνταξη του νέου Μνημονίου με το πλήρες τριετές χρονοδιάγραμμα προαπαιτούμενων και το νέο δάνειο των 86 (;) δισ. ευρώ, με στόχο την ολοκλήρωσή μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Πλην όμως, ούτε καν αυτή η ανώμαλη «κανονικότητα» είναι δεδομένη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε τον «θάνατο» της τρόικα, εμφανίζεται τώρα να εκλιπαρεί την επιστροφή της στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό με τη μορφή πια«κουαρτέτου», αφού δίπλα στους παλιούς γνώριμους (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προστίθεται ο ESM, προς τον οποίο απευθύνεται τυπικά το αίτημα νέου δανεισμού μετά Μνημονίου. Η τρόικα επιστρέφει λοιπόν ως τετραμερής ή «τερατόικα», αλλά δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς. Η κυβέρνηση βιάστηκε ναπροαναγγείλει έναρξη των διαπραγματεύσεων από χθες Παρασκευή, η Κομισιόν όμως την «άδειασε», ανακοινώνοντας επιστροφή τις «προσεχείς μέρες». Η αιτία είναι καλά γνωστή: το καθεστώς συμμετοχής του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά ασαφές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έστειλε νέο ξεχωριστό αίτημα προς το Ταμείο για συμμετοχή στη διαβούλευση, για το οποίο δεν είναι γνωστό αν περιλαμβάνει και την αίτηση νέου δανεισμού. Μιλάμε για ένα ποσό περίπου 16 – 17 δισ. ευρώ, όσο υπολείπεται από τα δάνεια των προηγούμενων μνημονίων, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για συμπληρωθεί το ποσό των 86 δισ. για τη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του 2018. Έτσι η κυβέρνηση, που απέσπασε την εξουσιοδότηση της Βουλής για διαπραγμάτευση δανείου από τον ESM ώστε να απελευθερωθεί τάχα από την επιτροπεία του ΔΝΤ, τώρα παρακαλάει για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα.  
ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Το ΔΝΤ ανθίσταται και διαπραγματεύεται τους όρους συμμετοχής του περίπου ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, ασκώντας πίεση προς όλους τους παίκτες της τελευταίας φάσης της «ελληνικής τραγωδίας»:
-      Προς την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους δανειστές ταυτόχρονα, ώστε να διευρυνθεί η λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων λιτότητας, πέρα από τα δυο ήδη ψηφισμένα πακέτα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα», η Κομισιόν της κάνει πλάτες σ’ αυτό, αλλά το ΔΝΤ παραπέμπει τόσο στο κείμενο που συνόδευσε το ελληνικό αίτημα προς τον ESM όσο και στην ίδια την απόφαση της Συνόδου της Ευρωζώνης για τα prior actions.
-      Προς τους Ευρωπαίους δανειστές, ώστε να εκπληρώσουν νωρίτερα την υπόσχεσή τους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη χωρίς αυτή την αναδιάρθρωση», είπε κατηγορηματικά η Κριστίν Λαγκάρντ και το ίδιο αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Αλλά, η απόφαση της Συνόδου της Ευρωζώνης ορίζει από τις πρώτες κιόλας γραμμές ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για να εγκρίνει το το Eurogroup το νέο δάνειο, κι αυτό κλείνει τον τέλειο φαύλο κύκλο στον οποίο είναι εγκλωβισμένη η κυβέρνηση.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Τα σενάρια για το πώς θα θεραπευτεί αυτή η ανώμαλη εκκίνηση της νέας μνημονιακής «κανονικότητας» ποικίλουν.
-      Κατά μία εκδοχή, το ΔΝΤ θα μπορούσε να περιοριστεί στον ρόλο της «τεχνογνωσίας» κατά την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης και να εγκρίνει ένα αίτημα πρόσθετου δανεισμού προς το τέλος του έτους, αφού έχει μεσολαβήσει απόφαση των Ευρωπαίων για αναδιάρθρωση του χρέους.
-      Αυτό σημαίνει ότι το Eurogroup ίσως αναγκαστεί στις 11 Αυγούστου να εγκρίνει δεύτερο δάνειο γέφυρα από τα «υπόλοιπα» του EFSF (μόλις 6 δισ.) για να καλυφθεί η αποπληρωμή του ομολόγου 3,2 δισ. της ΕΚΤ στις 20/8. Η πλειοψηφία των μελών του δεν βλέπει θετικά αυτό το σενάριο, άρα η δρομολόγηση συμφωνίας μέχρι τότε φαίνεται μονόδρομος, ώστε να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση από τον ESM.
-      Υπάρχει πίεση από τις γαλλικές «συνιστώσες» της Ευρωζώνης για ταχεία ανακεφαλαιοποίησητων τραπεζών (Νουαγιέ της ΕΚΤ), πριν από τα stress tests του φθινοπώρου και χωρίς προσφυγή στους μηχανισμούς bail in, που ήδη ψηφίστηκαν. Αυτό προϋποθέτει ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης, για την οποία διόλου βιάζονται οι γερμανικοί παράγοντες.
-      Ο Βάιντμαν της Bundesbank (και της ΕΚΤ) «κουρεύει» δραστικά τις προσδοκίες για «κούρεμα» του χρέους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, περιορίζοντάς το σε έναν μηχανισμό αυτόματης επέκτασης των ωριμάνσεων κατά τρία χρόνια, όσα και η διάρκεια του νέου δανείου από τον ESM. Είναι άγνωστο αν αυτό θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ και θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ή θα γίνει αφορμή μιας νέας διελκυστίνδας με τους Ευρωπαίους δανειστές και δη το Βερολίνο.
ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΙ ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ
Η έλευση της «τερατόικας» και η επιστροφή στην μνημονιακή «κανονικότητα» γίνεται σε ένα πεδίο ναρκοθετημένο και απόλυτα υπονομευμένο, ανοικτό σε νέα επεισόδια ρήξεων ανάμεσα στις «συνιστώσες» της και πιστωτικά γεγονότα. Το Grexit αλά Σόιμπλε «παγώνει», αλλά δεν φεύγει από το τραπέζι ως εργαλείο μόχλευσης του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, με την ευρεία άτυπη μνημονιακή συγκυβέρνηση, μόλις τώρα αρχίζει να διαπραγματεύεται τα βαριά χαρτιά της νέας διάσωσης που περιλαμβάνουν: το δημοσιονομικό κενό κάθε χρόνου μαζί με το πλεόνασμα που θα το καλύπτει, τα μέτρα κάλυψης του κενού και τις ρήτρες αυτόματης λιτότητας που θα καλύπτουν τις αστοχίες, τα προαπαιτούμενα κάθε τρίμηνης αξιολόγησης και κάθε δόσης που θα τη συνοδεύουν και, ενδεχομένως, μια αυτοτελή «ρουτίνα» αξιολόγησης και προαπαιτούμενων από το ΔΝΤ, εφόσον αυτό απαιτήσει ξεχωριστό, δικό του μνημόνιο (MEFP- Memorandum of Economic and Financial Politics).
Παρά τις προσπάθειες να διαμορφωθεί μια «αξιοπρεπής» τελετουργία στη νέα μνημονιακή επιτήρηση, παρά τις πολιτικές «αβάντες» από τους δανειστές, τον διεθνή Τύπο και το εγχώριο «ευρωπαϊκό τόξο», παρά την κυβερνητική επιχείρηση να βρεθούν επικοινωνιακά αντισταθμίσματα, είναι φύσει αδύνατο να αποφευχθούν οι πολιτικοί κραδασμοί τους προσεχείς λίγους μήνες. Οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτές σε όλα τα ενδεχόμενα, οι πρόωρες εκλογές, με συμφωνημένο Μνημόνιο, είναι στο τραπέζι και το κοινωνικό ισοζύγιο της νέας λιτότητας που θα πλήξει τους ήδη συντετριμμένους θα εκτονωθεί πολιτικά. Είτε σε συνθήκες μιας μακρόχρονης υποχώρησης της κοινωνικής αντίστασης είτε σε μια νέαρευστοποίηση του πολιτικού τοπίου, χωρίς σταθερές και εναλλακτικές.
*Πηγή: ''Δρόμος της Αριστεράς'

ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΠΤΕΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ REAL NEWS THΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ(26/7) ΚΑΙ ΣΤΗ FREE SUNDAY(26/7) ΚΑΙ ΣΤΟYΣ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ
Oλόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Real News της Κυριακής(26/7) και στο Βασίλη Σκουρή έχει ως εξής:
ΕΡ: Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ από πολλούς θεωρείτε δεδομένη. Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, κινήσεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση και ποιες κ. Λαφαζάνη;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Προσωπικά δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και πάντως σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκω τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι ιδρυτικό στέλεχος και από τους πρωτεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενωτικού εγχειρήματος της Αριστεράς, ενώ πολλά από τα φανατικά στελέχη της σημερινής πλειοψηφίας που υποστηρίζουν το νέο μνημόνιο, ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν για ΣΥΡΙΖΑ και πολλάκις επιχείρησαν να τον διαλύσουν. Αυτό που επιδιώκω είναι να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση το νέο μνημόνιο. Να μην μετατραπεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μνημονιακή δύναμη, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας αξίζει μια τέτοια μετάλλαξη.
ΕΡ: Κατανοείτε, όμως, πως δεν γίνετε να καταψηφίζετε βασικές ιεραρχήσεις της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να επιμένετε πως τη στηρίζετε. Είναι αντίφαση…
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όταν λέω ότι στηρίζω την κυβέρνηση, τη στηρίζω για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με τον οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Στηρίζω την κυβέρνηση , επίσης, για να ανταποκριθεί στο περήφανο «ΟΧΙ» που είπε στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός. Το «ΟΧΙ» στα μνημόνια και τη λιτότητα. Δεν στηρίζω την κυβέρνηση για να συνάπτει νέα μνημόνια και να τα εφαρμόζει. Αυτά τα μνημόνια τα καταψηφίζω και τα αντιμάχομαι. Θα τα αντιμάχομαι όποιοι κι αν τα υλοποιούν. Δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά «μνημόνια». Κι αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκο κόσμο.
ΕΡ: Ποια είναι τα βασικά λάθη του Αλέξη Τσίπρα κατά τη γνώμη σας; Τόσο πριν τις εκλογές, όσο και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εδώ και καιρό στα συλλογικά όργανα του κόμματος και της κυβέρνησης υπογράμμιζα σε όλους τους τόνους και συχνά ενοχλητικά έντονα, ότι η συνολική διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης είναι λάθος και πελαγοδρομεί. Η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να τελειώσει γρήγορα, χωρίς αυταπάτες, επιζήμιες χρονοτριβές και εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας. Το μεγαλύτερο , όμως, λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει, εφόσον χρειαζόταν, μια πορεία εξόδου από την ευρωζώνη. Όσο η κυβέρνηση αρνούνταν να εντάξει σοβαρά στον πολιτικό σχεδιασμό της ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο περισσότερο γινόταν αιχμάλωτη των πιστωτών, ανεξάρτητα από το αν προσπαθούσε να αντιδράσει.
ΕΡ: Ο πρωθυπουργός σας κατηγορεί ευθέως ότι το αριστερό εναλλακτικό σας σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε ή η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ. Ήθελα το σχόλιό σας…
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με τον Σόιμπλε με χωρίζει πολιτική και ιδεολογική άβυσσος και σε κάθε περίπτωση δεν ήμουν εγώ, που είχα επαφές μαζί του και με τους συνεργάτες του. Ο Σόιμπλε στο βαθμό που πρότεινε το Grexit, θα το έκανε με όρους και τρόπους που θα συμφέρουν κατά τη γνώμη του τη Γερμανία και όχι την Ελλάδα. Από κει και πέρα η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα από όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντι της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έφτασε απροετοίμαστη πολιτικά στο σημείο μηδέν χωρίς αποθέματα και με τους θεσμούς να ζητάνε περίπου «γη και ύδωρ», ενώ η ΕΚΤ σταμάτησε δολοφονικά τον ELA στις τράπεζες, οδηγώντας τες στο κλείσιμο. Τότε ήταν που αρμοδίως κατέθεσα την σκέψη να αξιοποιηθούν, με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα 20 περίπου δισ σε χαρτονομίσματα που βρισκόταν στο δίκτυο της Κεντρικής Τράπεζας, αν χρειαστεί και χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, με το βασικό αιτιολογικό της επιβίωσης της οικονομίας και του λαού, πράγμα, άλλωστε ,που συνιστά το υπέρτατο, κατά το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, καθήκον κάθε κυβέρνησης. Είναι τραγικό ότι η σκέψη μου αυτή τροφοδότησε σε μεγάλη μερίδα τους συστημικού τύπου έναν οχετό λάσπης και πρωτοφανείς κατηγορίες για «ριφιφί», για «κατάληψη» του Νομισματοκοπείου, για «σύλληψη Στουρνάρα», για «λήσταρχο» Λαφαζάνη, για «συνωμότες» και «συμμορίτες» της δραχμής κλπ !!! Δυστυχώς η δημόσια ζωή θυμίζει στις μέρες μας τις χειρότερες στιγμές του μετεμφυλιακού αντικομμουνιστικού κλίματος.

ΕΡ: Στο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου, που προαναγγέλλει ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμμετάσχει;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν κατάλαβα αν πρότεινε ή όχι ο πρωθυπουργός Συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Η Αριστερή Πλατφόρμα, πάντως συμμετέχει σαφώς σε κάθε συλλογική κομματική λειτουργία εφόσον αποφασίζεται χωρίς υστεροβουλίες και διεξάγεται με αδιάβλητους και δημοκρατικούς όρους.
EΡ: Ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα μετακινηθεί προς το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας τι μέλλον θα έχει;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία σε όλη σχεδόν την Ευρώπη έχει μεταλλαχθεί σε βάθος, εφαρμόζοντας αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες επιλογές, που διευρύνουν τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία και συντηρούν τη στασιμότητα, ενώ μετατρέπουν την Ευρώπη σε προπύργιο του χρηματιστικού κεφαλαίου και φυλακή των λαών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει προς τη σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο θα αυτοακυρώσει τις ιδέες του αλλά θα πάψει να έχει μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα παράδειγμα για την τύχη του.
EΡ: Αν τελικά υπάρξει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα φταίει κ. Λαφαζάνη;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει και ελπίζω να μην υπάρξει διάσπαση, γιατί τότε μικρή σημασία θα έχει ποιος φταίει. Ο λαός χρειάζεται έναν ενωμένο και ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ανέδειξε στην κυβέρνηση. Έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα πρωταγωνιστεί για μια ανεξάρτητη κυρίαρχη Ελλάδα. Έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, την αγροτιά και τα μικρομεσαία παραγωγικά στρώματα, με ένα προοδευτικό σχέδιο διεξόδου, ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
ΕΡ: Οι εκλογές, αν γίνουν το φθινόπωρο, γίνονται με λίστα. Το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αφήσει εκτός τα «όχι» σας απασχολεί;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να γίνεται συζήτηση ότι μπορεί να αποκλειστεί οποιοσδήποτε από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ , μόνο και μόνο επειδή είναι συνεπής με τις προεκλογικές και κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος. Θα ήταν παράλογο!
Στη συνέχεια ακολουθεί η συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη στη FREE SUNDAY και στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο και η οποία έχει ως εξής:
ΕΡ: Κατά την άποψή σας, πώς φθάσαμε από την ευφορία της 25ης Ιανουαρίου στη μνημονιακή κατήφεια του σήμερα;
Το ιστορικό από την 25η Γενάρη ως την υπογραφή νέου μνημονίου από την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά μακρά υπόθεση και δεν λέγεται σε λίγες γραμμές. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση, χωρίς να διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει, εφ’ όσον συναντούσε παράλογες απαιτήσεις, σε έξοδο από την ευρωζώνη, καθίστατο στις διαπραγματεύσεις, όσο και αν το πάλευε σθεναρά, όλο και περισσότερο όμηρος των «θεσμών». Από και πέρα ένα σκληρό μνημόνιο φάνταζε ως μοιραία εξέλιξη.    
ΕΡ: Τι σηματοδοτεί η δήλωσή σας ότι στηρίζετε την κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζετε μνημονιακά νομοσχέδια;
AΠ: Στηρίζω την κυβέρνηση όχι για να αθετήσει και να κάνει πράγματα που είναι αντίθετα με το πρόγραμμα της. Στηρίζω την κυβέρνηση σημαίνει ότι μάχομαι πρώτα απ ‘όλα και κυρίως για να εφαρμόσει το πρόγραμμα με βάση το οποίο ψηφίστηκε από το λαό. Γι’ αυτό, άλλωστε, καταψήφισα στη Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια, τα όποια όχι μόνο δεν είναι συμβατά με το πρόγραμμα μας αλλά και κινούνται στην αντίθετη ακριβώς πολιτική λογική. Είναι νόμοι, πλέον, που συνεχίζουν το καταστροφικό και αδιέξοδο μνημονιακό φαύλο κύκλο στην χώρα.    
EΡ: Μπορεί η κυβέρνηση να σταθεί χωρίς τη διαρκή στήριξη μεγάλου μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ;
AΠ: Η στήριξη μας στην κυβέρνηση για να κινηθεί με μια πολιτική συμβατή με το πρόγραμμα μας είναι δεδομένη, ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό, όμως, που προσωπικά δεν μπορώ να στηρίξω είναι νέα μέτρα λιτότητας και νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η χώρα αυτές τις ώρες χρειάζεται ρευστότητα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και βαθιά διαγραφή χρέους. Δεν αντέχει νέα μνημόνια με νέα καταθλιπτικά βάρη στο λαό.
EΡ: Έχει πλέον θέση στον ΣΥΡΙΖΑ η "Αριστερή Πλατφόρμα"; Σκοπεύετε να θέσετε ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα;
ΑΠ: Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε εμείς που πρωτοπόρα εργαστήκαμε για να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Είμαστε εμείς, επίσης, που στις κρίσιμες στιγμές στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων στηρίζουν τώρα φανατικά το μνημόνιο, επιχειρούσαν να τον διαλύσουν. Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι να αλλάξει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κινηθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και να εγκαταλείψει την πρόσδεση σε νέο μνημόνιο. Αυτό, άλλωστε, επιβάλλει το συμφέρον του τόπου, του κόσμου της μισθωτής εργασίας, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρήσεων και πρώτα από όλα της νεολαίας μας.    
EΡ: Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα;
ΑΠ: Δεν μπορώ και δεν είναι εύκολο να κάνω προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος. Πολύ περισσότερο που υπάρχει πολιτική ρευστότητα και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, που δεν είναι εύκολο να σταθμιστούν. Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης με βαθιά διαγραφή του χρέους και αναζήτηση ρευστότητας για την τόνωση της οικονομίας.  
EΡ: Τελικά, πώς αξιολογείτε την απόφαση για δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του; Ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα και την κυβέρνηση;
ΑΠ: Το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη θα καταγραφεί ιστορικά ως μια μεγάλη στιγμή, μοναδική ίσως στα μεταπολιτευτικά χρονικά, όπου ο απλός λαός, ο λαϊκός κόσμος, εισέβαλε ορμητικά στην πολιτική σκηνή και έστειλε ένα πολύ ισχυρό και περήφανο μήνυμα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, χωρίς κηδεμονίες και υποτέλειες και μια Ελλάδα έτοιμη να αντισταθεί και να αντέξει τις δυσκολίες, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και να κάνει μια νέα αρχή για τη διέξοδο από την κρίση και την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Δυστυχώς αυτό το περήφανο και ελπιδοφόρο μήνυμα δεν το αξιοποίησε η κυβέρνηση. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά. Το λαϊκό «ΟΧΙ» παραμένει και ισχύει. Το κίνημα του «ΟΧΙ» δεν ηττήθηκε. Υπάρχει και μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό, άλλωστε, είναι το μήνυμα που στέλνουμε με την εκδήλωση της Iskra από τον Πανελλήνιο στο Πεδίο του Άρεως τη Δευτέρα το απόγευμα.    
EΡ: Θεωρείτε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα τέτοιο σενάριο;
ΑΠ: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει πολιτικά ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση παράλογων απαιτήσεων από τους «θεσμούς», την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Όπως θα έπρεπε, σε αυτή την βάση της πολιτικής εναλλακτικής λύσης εξόδου από την ευρωζώνη, να είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα. Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτήν την κατεύθυνση. Το ευρώ δεν είναι «ταμπού» και η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αντίθετα, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση. Να ενισχύσει ιδιαίτερα της εξαγωγές και τον τουρισμό και να διασφαλίσει ικανή εθνική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και την ιδιωτική οικονομία, πρώτα απ’ όλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.    
EΡ: Τι περιμένετε και τι φοβάστε από τη νέα φάση διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που αναμένεται να αρχίσει σε λίγες εβδομάδες;
ΑΠ: Δεν αναμένω τίποτα το θετικό από τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με την «τρόϊκα», που έγινε «κουαρτέτο» τώρα. Αντίθετα, ανησυχώ μήπως τα πράγματα πάρουν χειρότερη τροπή με νέους εκβιασμούς και τελεσίγραφα από τους «θεσμούς». Όσο ποτέ χρειαζόμαστε τώρα την ενεργή παρέμβαση του λαού με την ενίσχυση των λαϊκών αγώνων. Το κίνημα του «ΟΧΙ» πρέπει να ξαναβγεί στους δρόμους.