Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5, 3R ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ



Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας σύμφωνα με το σύστημα αυτόματης καταγραφής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο σεισμός σύμφωνα με τον γεωλόγο Ευθύμη Λέκκα προέρχεται από το Νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης, 11 χλμ από τα Πολιτικά Ευβοίας Ειδικότερα η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:06 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τρία λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Ακολούθησαν δονήσεις μεγέθους 3,8 βαθμών  έως και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πυροσβεστικό Σώμα : Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στη 01:05 σήμερα 25 χλμ ΒΔ της Χαλκίδας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής….... 

 www.mixanitouxronou.gr/sismos-5-3-richter-78-km-vorioditika-tis-athinas/

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Ο. Κωνσταντινόπουλο



Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης , συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ε.Σ.Π.Α., κ. Ο. Κωνσταντινόπουλο. Στη συνάντηση παρίσταντο από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε. πέραν του Προέδρου της και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γ. Ιωακειμίδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τεθούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων την κατανομή και διαχείριση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, καθώς και τον ουσιαστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, στο νέο σχεδιασμό.

Από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. τέθηκαν προς τον Υφυπουργό μια σειρά από θέματα που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας, όπως :

  • Η επανένταξη για χρηματοδότηση όλων των έργων που εκτελούνταν μέσω Ε.Ε.Τ.Α.AA.E.
  • Η εκτέλεση όλων των ώριμων έργων που αφορούν το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και χρηματοδοτούνται από το Κ.Α.Π.Ε..
  • Η  θετική συμβολή της Αυτοδιοίκησης μέχρι σήμερα στην επίτευξη υψηλών ρυθμών απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μια σειρά από σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα. Καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον οι Δήμοι να συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοποίηση και υψηλή απορροφητικότητα των πόρων και του νέου Ε.Σ.Π.Α.
  • Η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, όπου θεωρείται κρίσιμος για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στον τομέα αυτό, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο, αφού ως θεσμός βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες.
  • Ο χρόνος όπου θα αρχίσει η έκδοση προσκλήσεων για το νέο Ε.Σ.Π.Α., όσον αφορά τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού. Καθώς και ποιές είναι οι προτεραιότητες που τίθενται στο νέο Ε.Σ.Π.Α. για την Αυτοδιοίκηση.
  • Το αίτημα να δοθεί τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση μελετών αλλά και την υποβολή προτάσεων σε Δήμους ( κυρίως νησιωτικούς ή απομακρυσμένους ) που στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού , με αποτέλεσμα να μην έχουν ουσιαστικά δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του νέου Ε.Σ.Π.Α..
Επίσης έγινε με πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε. μια αρχική συζήτηση, σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας οριζόντιου προγράμματος που θα αφορά αποκλειστικά την Αυτοδιοίκηση.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που διατυπώθηκαν από πλευράς ΚΕΔΕ και δεσμεύθηκε ότι :
  • Θα δοθεί τεχνική βοήθεια ( μέσω Μ.Ο.Δ., Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. κι ανεξάρτητων τεχνικών συμβούλων ) προκειμένου να διευκολυνθούν οι Δήμοι στην προσπάθειά τους να καταρτίσουν μελέτες και να συμμετάσχουν με προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ.
  • Για το ζήτημα των έργων της Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. που είχαν απενταχθεί από τη χρηματοδότηση, μελετάται να δοθούν 67.000.000 για 50 έργα , τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2015.
  • Για τα έργα που αφορούν το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, θα υπάρξει αρχικά συνεννόηση με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης, ώστε τελικά να μην απενταχτούν από τη χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση όμως να ολοκληρωθούν κι αυτά ως τις 31/12/2015.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης δήλωσε:
« Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κο Υφυπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με το νέο Ε.Σ.Π.Α. και το πώς μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά , προς όφελος της ανάπτυξης τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και των τοπικών μας κοινωνιών. Η σημερινή συνάντηση είναι μόνον η αρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας για ένα ζήτημα, που μας αφορά όλους και δεν αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση της Κεντρικής Εξουσίας. Ως Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο τόσο στο νέο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση του νέου Ε.Σ.Π.Α., να έχουμε ουσιαστικό ρόλο. Το νέο Ε.Σ.Π.Α. είναι ίσως για τη χώρα μας η τελευταία μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια  σημαντικών έργων και παρεμβάσεων και με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα για τα επόμενα χρόνια και την έλλειψη επαρκών εθνικών πόρων , πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατόν βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων που εκτελούνται μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., καθώς και για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΚΑΠΕ μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, αναμένουμε ως το τέλος της εβδομάδος την επίσημη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα εκτελεστούν χωρίς προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι ως Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την θετική κατάληξη αυτής της υπόθεσης, γιατί πρόκειται για έργα ώριμα, για τα οποία μάλιστα οι Δήμοι έχουν προβεί σε έξοδα , προκειμένου να τα καταθέσουν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. » 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» (Νόνη Καραγιάννη) και μεταξύ άλλων ανέφερε:



* Για την τροπολογία για την εξαίρεση ΕΝΦΙΑ και τις ευθύνες του υπουργείου Οικονομικών:

«Υπήρξε ένα σοβαρό λάθος, κατά την κατάρτιση και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για τις 100 δόσεις. Ένα λάθος, το οποίο ουσιαστικά δημιουργούσε πρόβλημα στην είσπραξη των φόρων της τρέχουσας περιόδου. Ουσιαστικά, δινόταν η δυνατότητα ένας φόρος, ο οποίος έχει προϋπολογιστεί για το 2014 -και επεκτείνεται από τις δόσεις και μέσα στο 2015-, να καταβληθεί σε 8 χρόνια. Αυτό όχι μόνο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές -δηλαδή όσους αδυνατούσαν να καταβάλουν οτιδήποτε λόγω πραγματικής αδυναμίας-, αλλά και για όσους απλά ήθελαν να υπαχθούν σε μία τέτοια διαδικασία. Αυτό δημιουργούσε τρομερό πρόβλημα στον προϋπολογισμό». 
Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι σωστά έχει εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ; 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Σωστά έχει διορθωθεί η συγκεκριμένη τροπολογία των 100 δόσεων κι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μόνο. Αυτό ήταν ο στόχος... Δυστυχώς, παρεισέφρησε μέσα στη διάταξη αυτή και το κομμάτι το οποίο έλεγε "και οι βεβαιωθείσες οφειλές". Για αυτό, αφενός έχει μία ευθύνη το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που θα έπρεπε ουσιαστικά να ελέγχουν τις συνέπειες των διατάξεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, γιατί τίναζε στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2014. Έναν πολύ κρίσιμο προϋπολογισμό για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την διαπραγμάτευση από εδώ και πέρα για το χρέος. Ταυτόχρονα, πρέπει κι εμείς, ως βουλευτές -γιατί έχουμε κι εμείς ευθύνη σε αυτό το κομμάτι-, πλέον να εξετάζουμε όχι μόνο από την κοινωνική πλευρά τις διατάξεις αυτές, αλλά και από την πλευρά της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που πρέπει να έχει το κράτος μας. Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει πλέον και ο ρόλος της ίδιας της Βουλής στις προτεινόμενες διατάξεις από το υπουργείο Οικονομικών, για να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες ιστορίες».
Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται μία σειρά λάθη από το υπουργείο Οικονομικών... Υπάρχει εξήγηση σε αυτό; Υπάρχει κακή συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Εσόδων; Υπάρχει μειωμένη δυνατότητα πρόβλεψης σε θέματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικά ζητήματα; Τι ακριβώς συμβαίνει; Διότι είναι και μία πολύ ευαίσθητη περίοδος και για την ελληνική κοινωνία... 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μέσα. Υπάρχουν όμως ζητήματα τα οποία είναι αλλεπάλληλα και δυστυχώς δημιουργούν πρόβλημα. Επιδεινώνουν ένα θέμα το οποίο έχει η ελληνική κοινωνία. Έχετε απόλυτο δίκιο, γιατί αναφέρεστε προφανώς και στα εξωφρενικά που είδαμε με τον ΕΝΦΙΑ και κάτι εκκαθαριστικά μεσα στο καλοκαίρι, τα οποία ήταν απαράδεκτα και ήταν εκτός τόπου και χρόνου και βεβαίως τις διορθώσεις που δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει σε αυτό, πριν ακόμα ανοίξει η εφαρμογή και λάβει ο καθένας ένα εκκαθαριστικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να οδηγήσει σε εγρήγορση το υπουργείο Οικονομικών στο σύνολό του και την αρμόδια Γενική Γραμματεία Εσόδων κι εκεί να μπορέσουν να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις. Δυστυχώς, είδαμε ότι επαναλαμβάνονται τα λάθη και είναι κάτι για το οποίο κάποιος πρέπει να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει». 
Δημοσιογράφος: Αναπτύσσεται και μία εξήγηση, ερμηνεία, όλων αυτών, στη βάση της μη πολιτικής ιδιότητας -τα τελευταία χρόνια-, των υπουργών Οικονομικών... Λέτε ότι ενδεχομένως είναι μία ερμηνεία που έχει βάση; 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Δεν το νομίζω αυτό. Νομίζω ότι οι υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων ετών, εκτέλεσαν προϋπολογισμούς με άψογο τρόπο. Είναι οι πρώτοι προϋπολογισμοί της χώρας -ίσως στην ιστορία της-, που εκτελέστηκαν όχι όπως είχαν προϋπολογιστεί, όπως είχαν προβλεφθεί, αλλά με καλύτερα ακόμα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε προβλέψει. Εκτέλεσαν σωστά τα καθήκοντά τους. Θεωρώ επίσης ότι τα μη πολιτικά πρόσωπα έχουν και την ιδιότητα του να αντέχουν στην πολιτική πίεση. Δεν πιστεύω ότι τους λείπει το πολιτικό κίνητρο, δηλαδή να πάει καλά η θητεία τους... Δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα αν είναι πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο. Εγώ είμαι υπέρ του να αντέχει κάποιος στην πολιτική πίεση, στην λαϊκιστική πίεση και είμαι θετικός απέναντι στα πρόσωπα αυτά, όταν εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους». 
Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως τότε να υπάρχει ένα πρόβλημα συντονισμού...
Κ. Τριαντάφυλλος: «Νομίζω ότι υπάρχει, αλλά επειδή δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιος και τι ευθύνεται, δεν μπορώ να μιλήσω εν προκειμένω. Ούτως ή άλλως -χωρίς να θέλω να δώσω άλλοθι σε κανέναν-, νομίζω ότι οι υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων 5 ετών, κάθε βδομάδα τους στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένας χρόνος των προηγούμενων θητειών των υπουργών Οικονομικών. Είναι δυστυχώς υπό πίεση συνεχώς, είναι συνεχώς σε μια διαδικασία αξιολόγησης, είναι συνεχώς με ένα τεράστιο άγχος πάνω από το κεφάλι τους και νομίζω ότι έχουν αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις κι αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τους το αναγνωρίζουμε. Όχι μόνο όταν θα κάνουμε στο μέλλον την κριτική γι' αυτή την περίοδο, αλλά και τώρα. Όμως, θέλει μεγάλη προσοχή, κι αυτό που θα έλεγα εγώ ότι πρέπει να κοιτάξει ακόμα περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών -είτε αφορά τον υπουργό, είτε τους αρμόδιους υφυπουργούς, είτε τη γενική γραμματεία Εσόδων, η οποία έχει πλέον έναν υπηρεσιακό χαρακτήρα, είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν υπάγεται στις αλλαγές-, την κοινοβουλευτική τους εργασία.Την κοινοβουλευτική δουλειά, τις προτάσεις, τις τροπολογίες τους, τον τρόπο που νομοθετούν και τον τρόπο που απολογούνται και λογοδοτούν στην Βουλή. Πρέπει να κάνουν μία πιο σοβαρή δουλειά σε επίπεδο κοινοβουλευτικό». 
Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως και πιο συχνή παρουσία στη Βουλή;
Κ. Τριαντάφυλλος: «Προφανώς. Θα έλεγα όχι πιο συχνή, αλλά πιο ουσιαστική παρουσία τους στη Βουλή. Και πολύ πιο προσεκτική, τέλος πάντων, κοινοβουλευτική δουλειά εκεί. Είναι κάτι το οποίο καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις υπουργών, υφυπουργών, που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα σήμερα, όμως είναι αναγκαιότητα για την ορθή δημοκρατική λειτουργία και την καλύτερη -εάν θέλετε-, νομοθέτηση που έχουμε ανάγκη σε αυτές τις συνθήκες, πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν». 
Δημοσιογράφος: Άρα, ενδεχομένως, θα έπρεπε να είναι χτες ο κ. Χαρδούβελης, αντί για τον κ. Σταϊκούρα στη Βουλή;
Κ. Τριαντάφυλλος: «Ναι. Προφανώς πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι ο κ. Χαρδούβελης, να δώσει τις ανάλογες εξηγήσεις και να μπορέσει κιόλας να επιλύσει τα όποια ζητήματα υπήρχαν».
* Για τον στόχο των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:  


«Θα το δούμε, όταν έρθει η ώρα. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να κάνει την πρόβλεψη και να είναι αυτή ασφαλής. Φυσικά, μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί εάν πρέπει ή δεν πρέπει να βρούμε τους 180. Αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που προσωπικά πιστεύω ότι προφανώς πρέπει να υπάρξει... Μπορεί στις παρούσες συνθήκες -κι ενδεχομένως και με τις τελευταίες εξελίξεις-, να βρεθεί αυτός ο αριθμός; Νομίζω ότι είναι αναγκαιότητα. Είναι αναγκαιότητα να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό τον κάβο, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα... Θεωρώ ότι στις ώριμες δημοκρατίες, πρέπει να ολοκληρώνονται οι θητείες. Τώρα, εάν υπάρξει ένα επίπεδο συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση -που όμως δεν το βλέπω-, θα μπορούσαν να εξεταστούν πάρα πολλά θέματα. Διότι εκτιμώ ότι δεν είναι το ζήτημα να τεθεί κανένας στη γωνία, να κερδίσει ή να χάσει η μία ή η άλλη πολιτική δύναμη, η μία ή η άλλη πολιτική πρόταση. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Να επιτύχουμε την εθνική συνεννόηση, σε αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας.... Το ζήτημα για εμάς, δεν είναι να κάνουμε μικροπολιτική ή να κάνουμε μία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το ζήτημα για τη χώρα, αυτή τη στιγμή, είναι να μπορέσουν να ενωθούν όλες οι δυνάμεις που υπάρχουν». 
Δημοσιογράφος: Ακόμα και σε κυβερνητικό σχήμα; 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Μακάρι να υπήρχε σε κυβερνητικό σχήμα. Μακάρι να υπήρχε μία οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα συνέθετε όλες τις απόψεις. Μακάρι να υπήρχε αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε στο πιο κρίσιμο κομμάτι... Έχουμε μπροστά μας μία διαπραγμάτευση. Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλλει να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα -γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει δημοκρατική πολιτική δύναμη στη χώρα που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη-, πρέπει να έρθει και να προσφέρει τις δυνάμεις του στη χώρα. Εάν θεωρεί ότι αυτή η διαπραγμάτευση ή το μεγάλο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες είναι ένας τρόπος για να πάρει την εξουσία, αυτό θα του γυρίσει μπούμερανγκ την άλλη μέρα το πρωί. Εάν πιστεύει ότι είναι καλύτερα να είναι μόνος του απέναντι στους εταίρους ή απέναντι σε όσους πρέπει να διαπραγματευθεί, αντί να είμαστε όλοι μαζί, αυτό προσκρούει στην κοινή λογική. Εδώ χρειαζόμαστε ενότητα, για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη».

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΝΑΟΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πρός
Τόν Ἱ­ε­ρόν Κλῆ­ρον
τῆς κα­θ’ ἡ­μᾶς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως
Διά τοῦ πα­ρόν­τος, γνω­ρί­ζο­μεν ὑ­μῖν, ὅ­τι τήν Τρί­την 18ην Νο­εμ­βρί­ου ἐ.., θέ­λει τε­λε­σθῆ Θεί­α Λει­τουρ­γί­α ες τόν Ἱ­ε­ρόν Μη­τρο­πο­λι­τι­κόν Να­όν, με­τά τό πέ­ρας τῆς ὁ­ποί­ας θά πραγ­μα­το­ποι­η­θῇ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΙΣ.
Ἐν συ­νε­χεί­ᾳ δέ­ον ὅ­πως προ­σέλ­θη­τε εἰς τά Γρα­φεῖ­α τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως, προ­κει­μέ­νου νά πα­ρα­λά­βη­τε τό Ἡ­με­ρο­λό­γιον τσέ­πης τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως Χί­ου καί ἐν συ­νερ­γα­σί­α με­τά τοῦ ὑ­πευ­θύ­νου τοῦ Το­μέ­ως Δι­α­δι­κτύ­ου, Ἠ­λε­κτρο­νι­κῆς Δι­α­κυ­βερ­νή­σε­ως καί Ἐ­νη­με­ρώ­σε­ως Αἰ­δε­σι­μολ. Πρω­το­πρε­σβυ­τέ­ρου κ. Γε­ωρ­γί­ου Κων­σταν­τί­νου, νά δη­μι­ουρ­γή­σουν ἠ­λε­κτρο­νι­κόν τα­χυ­δρο­μεῖ­ον (E-MAIL) ἤ νά δη­λώ­σουν τό ἤ­δη ὑ­πάρ­χον, ὥ­στε νά ἐ­νη­με­ρώ­νων­ται ἄ­με­σα διά τά ὑ­πη­ρε­σια­κά θέ­μα­τα.
Ἐντολῇ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Ὁ Πρωτοσυγκελλεύων
Ἀρχιμανδρίτης
Νεκτάριος Γ. Ἐπιτροπάκης

Ισοπαλία Στην Πρεμιέρα Ο ΝΟΧ


ΝΟ Χίου - ΠΑΟΚ 1η αγωνιστική 2014-15
Πολύ ωραίος αγώνας διεξήχθη την Κυριακή 16/11/14 στο Ιωνικό Κολυμβητήριο στην πρεμιέρα του 29ου πρωταθλήματος Α1 Πόλο Ανδρών. Ο ΝΟ Χίου ήρθε ισόπαλος 9-9 με τον ΠΑΟΚ σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:
ΝΟ Χίου - ΠΑΟΚ: 9-9
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 3-2, 4-4, 0-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
NO Xίου (Μ. Τζώρτζεβιτς): Γαλανόπουλος, Γκιάλης 1, Μιμίδης, Αλάτσης, Πρέκας, Φάζος, Κανδιόγλου, Βιττέλας, Ντούλος 2, Φουντούλης Γ. 2, Καλαργυρός 1, Γαβαλάς Ι. 3, Σαρρής, Γκιουβέτσης, Κώστας
ΠΑΟΚ (Π. Βέργος): Κεχαγιάς, Σαρησάββας, Μιτελούδης, Αλιχανίδης 4, Προσινικλής, Αρώνης, Κόλιανιν 2, Παπαποστόλου, Βογιατζόγλου 1, Σολανάκης 2, Μαζοκοπάκης, Βαχαρέλης, Μπεζιλιώτης
ΝΟ Χίου - ΠΑΟΚ 1η αγωνιστική 2014-15



ΑΝΟ Γλυφάδας - ΝΟ Βουλιαγμένης: 7-9
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 3-1, 1-3, 1-3
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΑΝΟ Γλυφάδας (Δ. Σελετόπουλος): Πλατίδης, Καζάζης 3, Αργυρακούλης, Παπούκας 1, Αγγελίδης, Δαμδημόπουλος, Κατρουτζανάκης, Φούτρης, Χατζηγούλας Μ., Παπαδόπουλος, Γιαννόπουλος,Παττακός, Λέντζος, Φωτόπουλος 3, Δουρίδας  
ΝΟ Βουλιαγμένης (Τ. Λοράντος): Τσαλκάνης, Κοπελιάδης, Μασμανίδης 1, Βελώνιας, Χρυσοσπάθης, Γούβης 1, Αφρουδάκης Χρ. 1, Λουιζίδης, Αλβέρτης, Καπότσης 2, Τίγκας 4, Καπετανάκης, Ζερδεβάς, Μαυρωτάς Λ., Ποταμιάνος

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: 2-11
Τα οκτάλεπτα: 1-2, 0-2, 1-4, 0-3
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Κ. Λούδης): Καραμπέτσος, Οικονομίδης, Σαρτζετάκης, Κόχειλας Ν., Κουρλιάφτης, Θεοδωρόπουλος 1, Παπαδόγκωνας, Καλογεράκος, Αφρουδάκης Γ. 1, Δερμιτζάκης Δ., Χαραλαμπόπουλος, Γερακούδης, Γρηγοριάδης, Πανταζόπουλος, Σπυρόπουλος
Ολυμπιακός (Θ. Βλάχος): Δεληγιάννης, Μυλωνάκης 1, Δελακάς, Βλαχόπουλος 3, Φουντούλης, Ράντζεν, Ποντικέας, Ντόσκας, Μουρίκης 4, Κολόμβος 1, Γούνας 2, Γαλανίδης, Δερβίσης

Υδραϊκός - Νηρέας Λαμίας: 11-4
Τα οκτάλεπτα: 4-0, 2-1, 2-1, 3-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Υδραϊκός (Δ. Μαυρωτάς): Φλέγκας, Καϊάφας, Εμμανουηλίδης Β. 1, Κοκκινάκης 4, Μαυρωτάς Γ. 1, Στελλάτος, Μπλάνης 3, Λάζαρης 1, Αργυρόπουλος, Μπιτσάκος, Βλοντάκης 1, Μπαγλατζής, Κονταξής, Αγκόρτσας
Νηρέας Λαμίας (Θ. Χατζηθεοδώρου): Φλώρος Χρ., Αναστασιάδης, Πίσσας 1, Χρυσανθακόπουλος, Χάλαρης, Μπατάκης 1, Πετρόχειλος, Χαριτάκης, Καστανάκης 1, Σταυρόπουλος, Φλώρος Ανδ. 1, Μπελέρης, Χρονόπουλος, Καρπέτας, Τσιώλης

ΑΟ Παλαιό Φάληρο - ΝΟ Καλαμακίου: 4-6
Τα οκτάλεπτα: 0-3, 1-0, 3-1, 0-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΑΟ Παλαιό Φάληρο (Ν. Βενετόπουλος): Σαλτερής, Αμπατζόγλου, Τσβέτοβιτς, Ξενάκης, Σιώνης 3, Σπηλιωτόπουλος, Παναγούλης, Βερύκοκος, Αλεξίου 1, Φωκάς, Κουκουμάκης, Τσαγκάρης, Γαβαλάς Θ., Γαρδίκας, Παπαναστασίου
ΝΟ Καλαμακίου (Αλ. Σταϊκόπουλος): Πρωτονοτάριος, Αλεβίζος 2, Μητρόπουλος, Κεχαγιάς Χ., Δουδέσης, Σαλάχας 1, Χατζηδάκης, Καφετζόπουλος, Κατσαούνης 1, Αφρουδάκης Ζ. 1, Λιοτσάκης 1, Δερμιτζάκης Χρ., Κλεώπας, Αναγνωστόπουλος

Εθνικός Πειραιά - Πανιώνιος: 16-9
Τα οκτάλεπτα: 4-0, 4-2, 5-6, 3-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Εθνικός Πειραιά (Φ. Κουντουδιός): Τζωρτζάτος, Τζώρτζης, Θαλασσινός, Κουτσιαλής 1, Χατζηκυριακάκης 4, Μπιλάλης, Βουλγαράκης 3, Καρούντζος 2, Τσαχελίδης 2, Κόχειλας Ι. 2, Μπεριστιάνος, Ξανθόπουλος, Αϊβαλιώτης, Βουνισεάς, Αργυρόπουλος 2
Πανιώνιος (Α. Βάσσος): Παρασκευόπουλος, Καρακάσης 2, Κοκκάλας, Φώσκολος 3, Θωμάκος 3, Δανούρδης 1, Ζόρζος,
Γρηγορόπουλος, Λύκαρης, Βέκκος, Γαβαλάς Γ., Καρακατσάνης, Μιγόπουλος, Θεοδόσης, Αθημαρίτης



Επόμενη Αγωνιστική
2η Αγωνιστική22/11/2014Σάββατο
ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ-ΑΟΠ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ-ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
ΠΑΟΚ-ΥΔΡΑΪΚΟΣ ΝΟ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ-ΝΟ ΧΙΟΥ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ
ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ



noxiou.gr

«Εθνική πρόκληση η ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου»


varvitiotis_
Στο νησί της Σάμου βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης του στο νησί.
Το πρωί επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Σάμου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής, τα οποία επωμίζονται καθημερινά μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη τόσο τη δική μου, όσο και του ελληνικού λαού στο πρόσωπό σας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα είναι πάντα στο πλευρό τους συνεχίζοντας να προσπαθεί να επιλύει χρόνια ζητήματα, όπως πριν από λίγους μήνες το ιατροφαρμακευτικό, καθώς όπως υπογράμμισε: «Χάρις στην αυταπάρνηση που επιδεικνύετε καθημερινά τόσο τα στελέχη του Λιμενικού όσο και όλο το ένστολο προσωπικό, η χώρα κρατήθηκε όρθια τα χρόνια της κρίσης».
Στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχείο Σάμου, όπου και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο. Ο κος Αγγελόπουλος παρέδωσε στον κ. Βαρβιτσιώτη ένα αντίγραφο της Διακήρυξης για την απελευθέρωση της Σάμου, ευχαριστώντας τον παράλληλα γιατί , όπως είπε, «λόγω των ενεργειών σας αντιμετωπίσθηκε δραστικά ο συγκοινωνιακός απομονωτισμός του νησιού». Ο κος Βαρβιτσιώτης, από την πλευρά του, επεσήμανε στον Δήμαρχο Σάμου ότι «για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων χρειάζεται από κοινού συνεργασία, Κράτους και τοπικών κοινωνιών».
Ακολούθως ο κ. Υπουργός πήγε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νικόλαο Κατρακάζο. Στη συνέχεια προέδρευσε σε διευρυμένη σύσκεψη με φορείς της ευρύτερης περιοχής και βασικό θέμα το ακτοπλοϊκό δίκτυο του νησιού, αλλά και του υπόλοιπου Βορείου Αιγαίου. Παρόντες στη σύσκεψη, πέραν της Περιφερειακής αρχής, ήταν επίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, κ.κ. Ευσέβιος, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου, Αγνή Καλογέρη, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Ικαρίας, Στυλιανός Σταμούλος, ο Δήμαρχος Φούρνων, Ιωάννης Μαρούσης, καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κος Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση του ακτοπλοϊκού δικτύου στο Βόρειο Αιγαίο. «Για μένα το Αιγαίο και τα νησιά του είναι πλούτος και όχι μειονέκτημα. Είναι πλούτος πολιτισμού, ιστορίας και προοπτικής για το μέλλον. Και ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο, η ανάπτυξη και η αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του αποτελεί εθνική πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Πολιτεύομαι με το βλέμμα στους νησιώτες. Γι αυτό είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συγκοινωνίας τους. Και στην προσπάθεια μου αυτή, δεν πρόκειται να δειλιάσω απέναντι σε κανένα πολιτικό και προσωπικό κόστος. Έτσι έπραξα πρόσφατα για θέμα του Βορείου Αιγαίου, έτσι θα συνεχίσω να πράττω».
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι προχωρά σύντομα στις απαραίτητες ενέργειες που θα δίνουν οριστική και μόνιμη λύση στο υδροδοτικό πρόβλημα των νησιών, καθώς και της κοστοβόρας μεταφοράς του νερού, με την αξιοποίηση των μονάδων αφαλάτωσης. «Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε επιπρόσθετα το κόστος υδροδότησης του Αιγαίου κατά 60%. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε θα δοθούν σε επενδύσεις για έργα στα νησιά, με έμφαση στην ανάπτυξη των λιμενικών τους υποδομών», υπογράμμισε σχετικά.
Από την πλευρά τους, οι παρευρισκόμενοι τοπικοί φορείς ευχαρίστησαν στο σύνολο τους τον Υπουργό για τη λύση που έδωσε στο χρόνιο και ζωτικό πρόβλημα της συγκοινωνίας τους και της επικοινωνίας τους με την Βόρεια Ελλάδα. «Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Ναυτιλίας, κο Βαρβιτσιώτη, ο οποίος με τις αποφάσεις του, μετά από χρόνια και πολλούς διατελέσαντες στο ίδιο πόστο, χάραξε μια αχτίδα ελπίδας για ολόκληρο το Βόριο Αιγαίο και την ακτοπλοΐα του», σημείωσε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
Στη συνέχεια της παραμονής του στο νησί ο κος Βαρβιτσιώτης θα παραστεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις εορτασμού για την 102η επέτειο ενώσεως της Σάμου με την Ελλάδα.

e-nautilia.gr

To «ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ» του oμίλου Τσάκου διέσωσε 230 ναυαγούς


vuzantion_ten_
Το πλήρωμα του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ» του ομίλου Τσάκου, πραγματοποίησε δυο διασώσεις σε διάστημα λίγων ωρών και περισυνέλεξε σώους 230 μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη Μεσόγειο, ανοικτά από τις ακτές της Λιβύης.
Το πλοίο ενώ βρισκόταν στη ρότα από La Skhirra της Τυνησίας προς την Ελευσίνα, ενημερώθηκε από τις αρχές του συντονιστικού κέντρου διάσωσης της Ρώμης ότι δύο σκάφη ανοικτά των Λιβυκών ακτών βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Στην συνέχεια κατέπλευσε άμεσα στα σημεία και περισυνέλεξε σώους 230 μετανάστες στους οποίους παρασχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια. Για την πορεία της επιχείρησης ενημερώθηκαν πλήρως τόσο οι ιταλικές όσο και οι ελληνικές αρχές. Το πλοίο κατ’ εντολήν των Ιταλικών αρχών κατευθύνεται προς το λιμάνι Messina της Ιταλίας για την αποβίβαση των μεταναστών.
e-nautilia.gr

ΤΟ 24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: ΚΕΔΕ, ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ



Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που περιλαμβάνει πάνω από 80 οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, σε συνδιοργάνωση με  την ΚΕΔΕ, και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα θα πραγματοποιήσει το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριό του στη Λίμνη Πλαστήρα (Ξενοδοχείο Καζάρμα), το τριήμερο  21-23 Νοεμβρίου 2014, με θέμα:

«Προστασία Λιμνών, Υδατικών Πόρων και Βιοποικιλότητας»

Το Συνέδριο αυτό είναι το 10ο που συνδιοργανώνεται με την ΚΕΔΕ
Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σημαντικό, λόγω των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων επάρκειας και ποιότητας των νερών και της βιοποικιλότητας. Έγκριτοι Πανεπιστημιακοί και άλλοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τα θέματα του Συνεδρίου.

Οι λίμνες, φυσικές και τεχνητές, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία, λόγω και των εντεινόμενων φαινομένων της λειψυδρίας, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Επομένως η προστασία των λιμνών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα οι λίμνες συντελούν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την επάρκεια νερού των οικοσυστημάτων και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ είναι απαραίτητες για την ενδιαίτηση της πανίδας και την προστασία της βιοποικιλότητας
Επίσης:
·                    Οι υγρότοποι, όσοι δεν έχουν εντελώς υποβαθμισθεί από τον Άνθρωπο, σφύζουν από ζωή. Ιδιαίτερα θαυμαστή είναι η πληθώρα υδρόβιων πουλιών που βρίσκουν εκεί χώρους για αναπαραγωγή, φώλιασμα, τροφή και ξεκούραση.
·                     Πολλά από τα είδη είναι μεταναστευτικά και προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από Διεθνείς Συμβάσεις (π.χ. Ραμσάρ, Βέρνης, Ρίο) και Κοινοτικές Οδηγίες (π.χ.79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά).
·                    Πολλοί υγρότοποι προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, τη Σύμβαση Ραμσάρ και περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
·                    Δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες.
·                    Συμβάλουν θετικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας
·                    Παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα.
·                    Είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση.
·                    Παράγουν αλιεύματα και δίνουν πλούσια τροφή σε αγροτικά ζώα.
·                    Η μεγάλη τους βιολογική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών.
·                    Η Ελλάδα έχει σήμερα περισσότερους από 400 μικρούς και μεγάλους υγροτόπους συνολικού εμβαδού πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα.
·                    Ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου, αν και φιλοξενούν λίγους και μικρούς υγροτόπους, έχουν ιδιαίτερα αξιόλογη οικολογική σημασία.
·                    Οι λίμνες θεωρούνται ότι έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής ακόμη και όταν μένουν ελεύθερες από κάθε ανθρώπινη κακομεταχείριση. Επομένως η ανάγκη προστασίας τους είναι τεράστια.

 

Πληροφορίες:
ΚΕΔΕ 210-3899619
Κώστας Βολιώτης, τηλ. και φαξ 24210-38387 (10,00-12,00)/ 6977-686838

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος Δημήτριος Τσιαντής

Δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

«Πιστοποίηση γνώσεων και κατάρτιση επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων»



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε.Χίου ,Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου  ενημερώνει ότι με το ΑΠ 12169/137734/3-11-2014 σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καλούνται οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που ενδιαφέρονται να καταχωρηθούν ως κέντρα εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8), εφόσον πληρούν τα οριζόμενα στο άρθρο 13 της με ΑΠ 8197/90920/22-7-2013 (ΦΕΚ Β΄1883) ΚΥΑ ,να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων.
Η κατάρτιση στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων διενεργείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν επαρκή δομή και οργάνωση για τον σκοπό αυτό.
Οι δημόσιοι φορείς κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γ.φ είναι:
  • Ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
  • Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Το Μπενακειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
  • Οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος  φορέας δύναται να παράσχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στους καταρτιζόμενους
Οι ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων, είναι:
  • Οι αδειοδοτημένοι φορείς δια βίου μάθησης-μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Οι ανωτέρω φορείς, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων , καλούνται όπως υποβάλλουν αίτηση στο Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων για την εγγραφή τους στο μητρώο κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

«Περπατώντας στη γη της μαστίχας» Πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης συνοδών στα περιπατητικά μονοπάτια της Χίου



Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Β.Α.) – Περιφερειακή Ενότητα Χίου μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Β.Α., το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, διοργανώνουν πενθήμερο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης συνοδών στα περιπατητικά μονοπάτια της Χίου, με τον τίτλο «Περπατώντας στη γη της μαστίχας», με εισηγητές του προγράμματος θα είναι ο κ. Χρήστος Μπελογιάννης, διεθνής οδηγός βουνού UIAGM και ο κ. Νίκος Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτής ορειβασίας ΕΟΟΑ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε λάτρεις της πεζοπορίας και της αναρρίχησης και στοχεύει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με βασικές πεζοπορικές και αναρριχητικές αρχές. Θεωρείται συνέχεια του «Σεμιναρίου Οδηγών Βουνού» που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2013. Το πρώτο μέρος θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 22-23 Νοεμβρίου 2014 και το δεύτερο θα λάβει χώρα από Παρασκευή 28/11/2014 έως και Κυριακή 30/11/2014. Δύο ημέρες είναι αφιερωμένες σε θεωρητική κατάρτιση και τρεις ημέρες είναι αφιερωμένες σε πρακτική άσκηση στο πεδίο.
Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής. Λόγω των περιορισμένων θέσεων (μέχρι 25 άτομα) θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 21/11/2014 στο Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Χίου, τηλ. 2271350514, φαξ: 2271350517, e-mail: tourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr
Το πρόγραμμα (υπό διαμόρφωση) έχει ως εξής:

Διήμερο 22-23 Νοεμβρίου 2014
Σάββατο 22/11/2014
Ώρα: 12:00 – 18:00
Θεωρία και επίδειξη αναρριχητικών υλικών, ασφάλιση, βασικές αναρριχητικές κινήσεις. Αναρρίχηση σε τεχνητό τοίχο.
Χώρος: Γυμναστήριο Crossfit.  Διεύθυνση: Κάστρο, Χίος
Κυριακή 23/11/2014
Ώρα: 9:00 – 15:00
Ορεινή πεζοπορία στην περιοχή Ράχτη στο Βροντάδο.
Ανάβαση, διάσχιση – κατάβαση σάρας, κίνηση σε ορεινό έδαφος με μεγάλη κλίση, μικρά περάσματα σε βραχώδες έδαφος.
Μεταφορά με πούλμαν από τα γραφεία της Π.Ε. Χίου (Δ/νση: Πολυτεχνείου 1) στο Βροντάδο, και επιστροφή μετά το πέρας του προγράμματος.
Τριήμερο 28 – 30/11/2014
Παρασκευή 28/11/2014
Ώρα: 17:00 – 21:00
Προσανατολισμός, ορεινή γεωγραφία.
Θεωρία, ανάγνωση χάρτη, ορολογία.
Χώρος: Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Χίου «Μιχαήλ Βουρνούς»
Δ/νση: Πολυτεχνείου 1
Σάββατο 29/11/2014
Ώρα 9:00 π.μ. – 15:00
Ανάβαση στο Κάστρο των Απολίχνων (Αρμόλια) και στον Προφήτη Ηλία (Εμποριός).
Μεταφορά με πούλμαν από τα γραφεία της Π.Ε. Χίου (Δ/νση: Πολυτεχνείου 1) και επιστροφή μετά το πέρας του προγράμματος.
Κυριακή, 30/11/2014
Ανακαλύπτοντας τις βίγλες
Το πρόγραμμα θα κλείσει με επίσκεψη στις βίγλες της νοτιοανατολικής Χίου. Περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες θα δοθούν κατά την 1η και κυρίως τη 2η ημέρα του 3ημέρου.
Μεταφορά με πούλμαν εφόσον είναι δυνατή. Σε διαφορετική περίπτωση η μεταφορά θα γίνει με ΙΧ.


Από το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Χίου

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΡΑ!!!



Μ ε δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε η κριτική που άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση στο τελευταίο δημοτικό Συμβούλιο για τo Τεχνικό Πρόγραμμα της νέας δημοτικής Αρχής, τη λιτότητα και φτώχεια που διαχειρίζεται , αλλά και τις ιεραρχήσεις που θέτει.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Λαγκάδα και αλλού, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν αποτέλεσμα του γνωστού συνδυασμού της διαχρονικής  αδιαφορίας της πολιτείας και τοπικών αρχόντων σε όλα τα επίπεδα δημοτικά και περιφερειακά, αλλά και ατομικές ευθύνες  όσων λειτουργούν αυθαίρετα απέναντι στο περιβάλλον.
Αυτά ταλανίζουν το λαό μας χρόνια τώρα. Το κύριο επομένως αφορά στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων και αυτό γίνεται  ΜΟΝΟ με έναν αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρεια και δήμων.
Η νέα δημοτική αρχή μπορεί να μην ευθύνεται στο βαθμό που  πριν λίγους μήνες ανέλαβε , αλλά ούτε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό έχει, μιας και μέσα στο τεχνικό Πρόγραμμα δεν είχε τέτοιο προσανατολισμό, ούτε δείχνει να καταλαβαίνει ότι η λογική καταμερισμού αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε δήμο και Περιφέρεια, σε συνδυασμό με την απραξία όλων των μερών ,  οδηγεί σε καταστροφές όπως αυτές που γνώρισε η Λαγκάδα.
Επομένως έχει σοβαρές ευθύνες για το τι θα γίνει από δω και μπρος στο επίπεδο αποκατάστασης των ζημιών και προγραμματισμού έργων και δράσεων που θα προλαμβάνουν το κακό.
Παραθέτουμε  ό,τι ζήσαμε-αφού πήγαμε εκεί από το πρωί-  και ακούσαμε στο έκτακτο Τοπικό Συμβούλιο της Λαγκάδας  που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα.
·         Πάνω από 50 σπίτια με σημαντικές ζημιές
·         Χωράφια και τοιχία κατεστραμμένα
·         Ζημιές και στον επαρχιακό και στο δρόμο προς Καρδάμυλα
·         Δεν έχει καθαριστεί το χωριό από τις λάσπες(σπίτια, εκκλησίες)
·         Το πρωί παρασκευής είχαμε 40 πόντους νερό στην παραλία, και 60-70 πόντους κατά μέσο όρο στα σπίτια
·         4 βάρκες τις ψάρεψαν από τη θάλασσα
·         Δε μπορούν να περάσουν οι κτηνοτρόφοι- φραγμένοι δρόμοι π.χ.στα Καμάρια
·         Κατολισθήσεις σε σημεία του δρόμου(π.χ Μηλιγκά)
Ως αιτίες εντοπίστηκαν:
α)οι 2 ποταμοί έχουν σπάσει σε 3 σημεία λόγω κακοτεχνιών, ιδιωτικών αυθαιρεσιών και μη καθαρισμού- όγκος νερού πέρασε στον Κάμπο κι από κει στον επαρχιακό δρόμο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πρώτα σπίτια κ.ο.κ.
β)οι ποταμοί θέλουν καθάρισμα και δεν έχουν τοιχία σε κάποια σημεία.
γ)χρειάζεται εκβάθυνση ποταμού, έχουν περάσει και σωλήνες της Συκιάδας και δε μπορεί να καθαριστεί
δ)σπίτια που πλημμύρισαν λόγω κακοτεχνίας των υπηρεσιών.
ε)στον περιφερειακό δρόμο δεν υπάρχουν πλαϊνά χαντάκια από τσιμέντο αν και μπαζώθηκε ρέμα!
στ)είχαμε επισημάνει ως ΤΣ  να γίνει μελέτη για τα δάσος και δεν υπάρχει(ούτε εκπρόσωπος του Δασαρχείου δεν πάτησε), υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις κατολισθήσεις και ούτε για τη δασοπροστασία   υπάρχει μελέτη, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες κωφεύουν!
η) Υπάρχουν  αγωγοί όμβρια με κακοτεχνίες (έχει σπάσει ο κεντρικός αγωγός ομβρίων του Αγ. Γιαννιού)- έχει φράξει η έξοδος των ομβρίων, φραγμένες οι 3 σχάρες- πριν 1 μήνα ο δήμος κλήθηκε να δει τα φρεάτια και δεν ήρθε.
Θ) Στο Αγρελωπό δεν υπάρχουν αγωγοί για όμβρια.

Απαιτούμε
·         Να αποκατασταθούν οι ζημιές της περιοχής σε οδικά δίκτυα αγροτικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης  και να γίνουν τα έργα που απαιτούνται στα ρέματα των δύο χειμάρρων, ώστε και τα τεχνικά λάθη και αυθαιρεσίες να διορθωθούν και να λειτουργούν αποτρεπτικά.
·         Να  επισκευαστούν όλα τα τοιχία που άπτονται των δημοτικών οδών και εγκυμονούν κινδύνους περαιτέρω κατολισθήσεων ακόμα και για σπίτια.
·         Το Δασαρχείο να κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις διαφορετικά επωμίζεται τεράστιες ευθύνες.
·         Η Περιφερειακή διοίκηση να κάνει άμεσα τις επεμβάσεις στον Περιφερειακό δρόμο, ο οποίος στερείται ουσιαστικών τεχνικών έργων αφού επί της ουσίας έχει μπαζώσει ένα μέρος του ρέματος που παροχέτευε τα νερά στη θάλασσα.
·         Η Πολιτεία να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες και η Δημοτική αρχή να επισπεύσει τα δέοντα.
·         Να αναμορφωθεί το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου στην κατεύθυνση μελετών και έργων για την αντιπλημμυρική προστασία. Δεν προέχουν τα πάρκα και οι αναπλάσεις αλλά οι  ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες  των λαϊκών οικογενειών.  
·         Να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες σε έργα παρελθόντων ετών που συμβάλλουν στο πρόβλημα.
Να γίνει θεματικό Συμβούλιο για την αντιπλημμυρική – αντισεισμική προστασία που θα πάρει άμεσες αποφάσεις και θα προχωρήσει σε  βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμό για όλο το Δήμο και τις πληγείσες περιοχές

Mήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμ. Κάρμαντζη για την 41η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου




Η εξέγερση των φοιτητών και των νέων της πατρίδας μας, ενάντια στην Δικτατορία το Νοέμβρη του 1973, υπήρξε στιγμή κορύφωσης του αντιδικτατορικού αγώνα και σημείο κλειδί για την πτώση του τυραννικού καθεστώτος.
Σήμερα, θυμόμαστε και τιμούμε, τον αγώνα και τις θυσίες της γενιάς του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα. Τιμούμε την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση στον αγώνα για την Ελευθερία.
Τα μηνύματα του Νοέμβρη του 1973, για δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, παραμένουν, σήμερα και πάντοτε, επίκαιρα.


Σταμάτης Κάρμαντζης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

"Παράθυρο" για σύνταξη στα 50: Οι ευκαιρίες εξόδου για χιλιάδες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ


Ευκαιρίες για έξοδο στη σύνταξη από τα 50 αλλά και ... παγίδες που κρύβουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 55 στα 67 για πλήρη σύνταξη κρύβουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ για περίπου 1,5 εκ. παλαιούς (μέχρι το 1992) και νέους (μετά το 1993) ασφαλισμένους.
Από το σύνολο των ασφαλισμένων οι 500.000 ανήκουν στην κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων και μπορούν να κατοχυρώσουν χαμηλά όρια ηλικίας για έξοδο στη σύνταξη με μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις που μπορούν να τις αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι πριν από τις αλλαγές του 2015 στο ασφαλιστικό.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου:
syntakseis

syntaksies2

ΟΑΕΔ: Κενές 2.500 θέσεις για ανέργους 30-66 ετών (λίστα)


Τη συνέχιση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών» αποφάσισε η Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), προκειμένου να καλυφθούν οι 2.500 θέσεις ανέργων, που δεν καλύφθηκαν κατά την προηγούμενη αρχική δημόσια πρόσκληση του προγράμματος.
Οι υπολειπόμενες θέσεις κατανέμονται ως εξής:
Για την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησος, 1.420 θέσεις.
Οι υπόλοιπες 1.080 θέσεις κατανέμονται στην Αττική, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία): 1.080 θέσεις.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από αύριο, 18 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έως και τις 28 Νοεμβρίου, στις 3 μετά το μεσημέρι. Η υποβολή των αιτήσεων θα μπορεί να γίνεται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr.
Η επιχορήγηση για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ, ενώ θα μπορούν να ασφαλιστούν για 25 ημέρες το μήνα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα μήνες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, εάν οι παραπάνω θέσεις καλυφθούν πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων (28-11-2014), τότε θα σταματήσει αυτόματα το δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Όσες επιχειρήσεις επιλεχθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οφείλουν να προχωρήσουν στην πρόσληψη των ανέργων που θα υποδείξει ο ΟΑΕΔ, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

aftodioikisi.gr