Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» (Νόνη Καραγιάννη) και μεταξύ άλλων ανέφερε:



* Για την τροπολογία για την εξαίρεση ΕΝΦΙΑ και τις ευθύνες του υπουργείου Οικονομικών:

«Υπήρξε ένα σοβαρό λάθος, κατά την κατάρτιση και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για τις 100 δόσεις. Ένα λάθος, το οποίο ουσιαστικά δημιουργούσε πρόβλημα στην είσπραξη των φόρων της τρέχουσας περιόδου. Ουσιαστικά, δινόταν η δυνατότητα ένας φόρος, ο οποίος έχει προϋπολογιστεί για το 2014 -και επεκτείνεται από τις δόσεις και μέσα στο 2015-, να καταβληθεί σε 8 χρόνια. Αυτό όχι μόνο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές -δηλαδή όσους αδυνατούσαν να καταβάλουν οτιδήποτε λόγω πραγματικής αδυναμίας-, αλλά και για όσους απλά ήθελαν να υπαχθούν σε μία τέτοια διαδικασία. Αυτό δημιουργούσε τρομερό πρόβλημα στον προϋπολογισμό». 
Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι σωστά έχει εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ; 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Σωστά έχει διορθωθεί η συγκεκριμένη τροπολογία των 100 δόσεων κι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μόνο. Αυτό ήταν ο στόχος... Δυστυχώς, παρεισέφρησε μέσα στη διάταξη αυτή και το κομμάτι το οποίο έλεγε "και οι βεβαιωθείσες οφειλές". Για αυτό, αφενός έχει μία ευθύνη το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που θα έπρεπε ουσιαστικά να ελέγχουν τις συνέπειες των διατάξεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, γιατί τίναζε στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2014. Έναν πολύ κρίσιμο προϋπολογισμό για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την διαπραγμάτευση από εδώ και πέρα για το χρέος. Ταυτόχρονα, πρέπει κι εμείς, ως βουλευτές -γιατί έχουμε κι εμείς ευθύνη σε αυτό το κομμάτι-, πλέον να εξετάζουμε όχι μόνο από την κοινωνική πλευρά τις διατάξεις αυτές, αλλά και από την πλευρά της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που πρέπει να έχει το κράτος μας. Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει πλέον και ο ρόλος της ίδιας της Βουλής στις προτεινόμενες διατάξεις από το υπουργείο Οικονομικών, για να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες ιστορίες».
Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται μία σειρά λάθη από το υπουργείο Οικονομικών... Υπάρχει εξήγηση σε αυτό; Υπάρχει κακή συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Εσόδων; Υπάρχει μειωμένη δυνατότητα πρόβλεψης σε θέματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικά ζητήματα; Τι ακριβώς συμβαίνει; Διότι είναι και μία πολύ ευαίσθητη περίοδος και για την ελληνική κοινωνία... 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μέσα. Υπάρχουν όμως ζητήματα τα οποία είναι αλλεπάλληλα και δυστυχώς δημιουργούν πρόβλημα. Επιδεινώνουν ένα θέμα το οποίο έχει η ελληνική κοινωνία. Έχετε απόλυτο δίκιο, γιατί αναφέρεστε προφανώς και στα εξωφρενικά που είδαμε με τον ΕΝΦΙΑ και κάτι εκκαθαριστικά μεσα στο καλοκαίρι, τα οποία ήταν απαράδεκτα και ήταν εκτός τόπου και χρόνου και βεβαίως τις διορθώσεις που δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει σε αυτό, πριν ακόμα ανοίξει η εφαρμογή και λάβει ο καθένας ένα εκκαθαριστικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να οδηγήσει σε εγρήγορση το υπουργείο Οικονομικών στο σύνολό του και την αρμόδια Γενική Γραμματεία Εσόδων κι εκεί να μπορέσουν να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις. Δυστυχώς, είδαμε ότι επαναλαμβάνονται τα λάθη και είναι κάτι για το οποίο κάποιος πρέπει να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει». 
Δημοσιογράφος: Αναπτύσσεται και μία εξήγηση, ερμηνεία, όλων αυτών, στη βάση της μη πολιτικής ιδιότητας -τα τελευταία χρόνια-, των υπουργών Οικονομικών... Λέτε ότι ενδεχομένως είναι μία ερμηνεία που έχει βάση; 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Δεν το νομίζω αυτό. Νομίζω ότι οι υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων ετών, εκτέλεσαν προϋπολογισμούς με άψογο τρόπο. Είναι οι πρώτοι προϋπολογισμοί της χώρας -ίσως στην ιστορία της-, που εκτελέστηκαν όχι όπως είχαν προϋπολογιστεί, όπως είχαν προβλεφθεί, αλλά με καλύτερα ακόμα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε προβλέψει. Εκτέλεσαν σωστά τα καθήκοντά τους. Θεωρώ επίσης ότι τα μη πολιτικά πρόσωπα έχουν και την ιδιότητα του να αντέχουν στην πολιτική πίεση. Δεν πιστεύω ότι τους λείπει το πολιτικό κίνητρο, δηλαδή να πάει καλά η θητεία τους... Δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα αν είναι πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο. Εγώ είμαι υπέρ του να αντέχει κάποιος στην πολιτική πίεση, στην λαϊκιστική πίεση και είμαι θετικός απέναντι στα πρόσωπα αυτά, όταν εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους». 
Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως τότε να υπάρχει ένα πρόβλημα συντονισμού...
Κ. Τριαντάφυλλος: «Νομίζω ότι υπάρχει, αλλά επειδή δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιος και τι ευθύνεται, δεν μπορώ να μιλήσω εν προκειμένω. Ούτως ή άλλως -χωρίς να θέλω να δώσω άλλοθι σε κανέναν-, νομίζω ότι οι υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων 5 ετών, κάθε βδομάδα τους στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένας χρόνος των προηγούμενων θητειών των υπουργών Οικονομικών. Είναι δυστυχώς υπό πίεση συνεχώς, είναι συνεχώς σε μια διαδικασία αξιολόγησης, είναι συνεχώς με ένα τεράστιο άγχος πάνω από το κεφάλι τους και νομίζω ότι έχουν αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις κι αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τους το αναγνωρίζουμε. Όχι μόνο όταν θα κάνουμε στο μέλλον την κριτική γι' αυτή την περίοδο, αλλά και τώρα. Όμως, θέλει μεγάλη προσοχή, κι αυτό που θα έλεγα εγώ ότι πρέπει να κοιτάξει ακόμα περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών -είτε αφορά τον υπουργό, είτε τους αρμόδιους υφυπουργούς, είτε τη γενική γραμματεία Εσόδων, η οποία έχει πλέον έναν υπηρεσιακό χαρακτήρα, είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν υπάγεται στις αλλαγές-, την κοινοβουλευτική τους εργασία.Την κοινοβουλευτική δουλειά, τις προτάσεις, τις τροπολογίες τους, τον τρόπο που νομοθετούν και τον τρόπο που απολογούνται και λογοδοτούν στην Βουλή. Πρέπει να κάνουν μία πιο σοβαρή δουλειά σε επίπεδο κοινοβουλευτικό». 
Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως και πιο συχνή παρουσία στη Βουλή;
Κ. Τριαντάφυλλος: «Προφανώς. Θα έλεγα όχι πιο συχνή, αλλά πιο ουσιαστική παρουσία τους στη Βουλή. Και πολύ πιο προσεκτική, τέλος πάντων, κοινοβουλευτική δουλειά εκεί. Είναι κάτι το οποίο καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις υπουργών, υφυπουργών, που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα σήμερα, όμως είναι αναγκαιότητα για την ορθή δημοκρατική λειτουργία και την καλύτερη -εάν θέλετε-, νομοθέτηση που έχουμε ανάγκη σε αυτές τις συνθήκες, πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν». 
Δημοσιογράφος: Άρα, ενδεχομένως, θα έπρεπε να είναι χτες ο κ. Χαρδούβελης, αντί για τον κ. Σταϊκούρα στη Βουλή;
Κ. Τριαντάφυλλος: «Ναι. Προφανώς πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι ο κ. Χαρδούβελης, να δώσει τις ανάλογες εξηγήσεις και να μπορέσει κιόλας να επιλύσει τα όποια ζητήματα υπήρχαν».
* Για τον στόχο των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:  


«Θα το δούμε, όταν έρθει η ώρα. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να κάνει την πρόβλεψη και να είναι αυτή ασφαλής. Φυσικά, μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί εάν πρέπει ή δεν πρέπει να βρούμε τους 180. Αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που προσωπικά πιστεύω ότι προφανώς πρέπει να υπάρξει... Μπορεί στις παρούσες συνθήκες -κι ενδεχομένως και με τις τελευταίες εξελίξεις-, να βρεθεί αυτός ο αριθμός; Νομίζω ότι είναι αναγκαιότητα. Είναι αναγκαιότητα να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό τον κάβο, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα... Θεωρώ ότι στις ώριμες δημοκρατίες, πρέπει να ολοκληρώνονται οι θητείες. Τώρα, εάν υπάρξει ένα επίπεδο συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση -που όμως δεν το βλέπω-, θα μπορούσαν να εξεταστούν πάρα πολλά θέματα. Διότι εκτιμώ ότι δεν είναι το ζήτημα να τεθεί κανένας στη γωνία, να κερδίσει ή να χάσει η μία ή η άλλη πολιτική δύναμη, η μία ή η άλλη πολιτική πρόταση. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Να επιτύχουμε την εθνική συνεννόηση, σε αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας.... Το ζήτημα για εμάς, δεν είναι να κάνουμε μικροπολιτική ή να κάνουμε μία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το ζήτημα για τη χώρα, αυτή τη στιγμή, είναι να μπορέσουν να ενωθούν όλες οι δυνάμεις που υπάρχουν». 
Δημοσιογράφος: Ακόμα και σε κυβερνητικό σχήμα; 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Μακάρι να υπήρχε σε κυβερνητικό σχήμα. Μακάρι να υπήρχε μία οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα συνέθετε όλες τις απόψεις. Μακάρι να υπήρχε αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε στο πιο κρίσιμο κομμάτι... Έχουμε μπροστά μας μία διαπραγμάτευση. Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλλει να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα -γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει δημοκρατική πολιτική δύναμη στη χώρα που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη-, πρέπει να έρθει και να προσφέρει τις δυνάμεις του στη χώρα. Εάν θεωρεί ότι αυτή η διαπραγμάτευση ή το μεγάλο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες είναι ένας τρόπος για να πάρει την εξουσία, αυτό θα του γυρίσει μπούμερανγκ την άλλη μέρα το πρωί. Εάν πιστεύει ότι είναι καλύτερα να είναι μόνος του απέναντι στους εταίρους ή απέναντι σε όσους πρέπει να διαπραγματευθεί, αντί να είμαστε όλοι μαζί, αυτό προσκρούει στην κοινή λογική. Εδώ χρειαζόμαστε ενότητα, για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη».