Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΧΑ 2015 - Ο ΑΠΡΙΛΗΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΧΙΟΝΙΑ !!!

Φτιάχνει ο καιρός και μάλιστα με ζέστη, από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαρτίου και μετά, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει και στους 24-25 βαθμούς Κελσίου και το κρύο να υποχωρεί μαζί με τις βροχές και τις καταιγίδες. Όμως ο Χειμώνας θα επανέλθει στις αρχές του Απριλίου με πτώση της θερμοκρασίας, βοριάδες, καταιγίδες, ακόμα και χιόνια.

Ωστόσο, δεν θα χαρούμε για πολύ, καθώς προς τα τέλη της άλλης εβδομάδας και μετά, σταδιακά ο καιρός θα χαλάσει και πάλι, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια, ενώ η κακοκαιρία όπως επισημαίνει το Greek-Weather.Org, ενδέχεται να συνεχιστεί και μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα ως και το Πάσχα.

Πρωτοφανές για τα καιρικά ιστορικά δεδομένα, θα είναι να χιονίσει μέσα στις γιορτές του Πάσχα στη χώρα μας και να εισβάλλει πολικό ψύχος, ωστόσο όπως τονίζει η έγκυρη σελίδα καιρού της Ελλάδας, Greek-Weather.Org, κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί τελευταία τον Απρίλιο του 2003 με χιόνια ακόμα και μέσα στην Θεσσαλονίκη.

Θα είναι άκρως εντυπωσιακό να δούμε χιόνι μέσα στο Πάσχα, καθώς κάθε χρόνο την τελευταία τουλάχιστον 10ετία, έχουμε κάνει Πάσχα με καλοκαιρία και θερμοκρασίες ακόμα και κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτή τη φορά το Greek-Weather.Org, τονίζει πως μερικές περιοχές στην βόρεια, βορειοδυτική Ελλάδας, δεν αποκλείεται να κάνουν Πάσχα ακόμα και με ολικό παγετό.

Φυσικά και κάτι τέτοιο μας δείχνει πως η Άνοιξη φέτος δεν θα έρθει όπως όλα δείχνουν στη χώρα μας και θα μεταβούμε απευθείας στο Καλοκαίρι. Μάλιστα αν έχετε παρατηρήσει, τα δέντρα ακόμα δεν έχουν ανθίσει και ενώ έχουμε ήδη φτάσει στα τέλη του Μαρτίου… Για να δούμε λοιπόν τι θα συμβεί ως τα μέσα του Απριλίου στον καιρό της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο μέχρι περίπου και τα μέσα του Απρίλη, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Greek-Weather.Org - See more at: http://www.newsone.gr/ellada/10194-#sthash.A2B2VSOh.dpuf

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Χίου Μάρκο Σκούφαλο


Το ΔΣ Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου συμπαραστέκεται στον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Χίουι Μάρκο Σκούφαλο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου και στέλεχος του ΚΚΕ,  Δημοτικό Σύμβουλο.

Ο Μάρκος Σκούφαλος, δικάζεται ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας
Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή εξέφρασε πολιτική άποψη στοιχειοθετημένη ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ο  συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έφτασε στο σημείο να ζητά πέρα από την ποινική καταδίκη και το ποσό των 70.000 ευρώ.
 Ο Μάρκος Σκούφαλος δεν διώκεται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την πολιτική του άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Εξέφρασε δημόσια τη γνώμη ως όφειλε προς το Χιώτικο λαό να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του ενάντια στην δράση και τη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Διεκδίκησε το δικαίωμα των εργαζομένων να εργάζονται με σταθερές εργασιακές σχέσεις, που απειλούνται από τις ΚΟΙΝΣΕΠ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών που προωθούνται και μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Οι απόπειρες τρομοκράτησης κάθε αγωνιστή, κάθε ανθρώπου ή φορέα που αντιτίθεται στις αντιλαϊκές πολιτικές απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται, πρέπει να πέσουν στο κενό, να συναντήσουν την καθολική αντίσταση όλων των συνδικαλιστικών φορέων, των απλών λαϊκών ανθρώπων, γιατί ανοίγει την όρεξη σε γενικότερα σχέδια ποινικοποίησης των αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία, της παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 30/03/2015 στις 9:00 έξω από τα δικαστήρια της Χίου.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                              Τσίγκος Στέφανος

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΣΚΟΥΦΑΛΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Π.Ε. ΧΙΟΥ                                                                     Χίος 27/03/2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συμπαραστεκόμαστε στο Μάρκο Σκούφαλο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου και στελέχους του ΚΚΕ,  Δημοτικό Σύμβουλο και αιρετό του ΠΥΣΠΕ ΧΙΟΥ .
Ο Μάρκος Σκούφαλος, δικάζεται ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας
Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ επειδή εξέφρασε πολιτική άποψη στοιχειοθετημένη ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ο  συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έφτασε στο σημείο να ζητά πέρα από την ποινική καταδίκη και το ποσό των 70.000 ευρώ.
 Ο Μάρκος Σκούφαλος δεν διώκεται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την πολιτική του άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ) και στο γεγονός της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος μέσα από τις απ’ ευθείας αναθέσεις του συγκεκριμένου κυρίου με τη δημοτική αρχή.
Εξέφρασε δημόσια τη γνώμη ως όφειλε προς το Χιώτικο λαό να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του ενάντια στην δράση και τη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, ενάντια στις αδιαφανείς διαδικασίες, που τις μετατρέπουν σε προνομοιακούς συνομιλητές των δήμων και τους δίνουν τα έργα χωρίς καμιά διαγωνιστική διαδικασία. Διεκδίκησε το δικαίωμα των εργαζομένων να εργάζονται με σταθερές εργασιακές σχέσεις, που απειλούνται από τις ΚΟΙΝΣΕΠ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών που προωθούνται και μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Οι απόπειρες τρομοκράτησης κάθε αγωνιστή, κάθε ανθρώπου ή φορέα που αντιτίθεται στις αντιλαϊκές πολιτικές απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται, πρέπει να πέσουν στο κενό, να συναντήσουν την καθολική αντίσταση όλων των συνδικαλιστικών φορέων, των απλών λαϊκών ανθρώπων, γιατί ανοίγει την όρεξη σε γενικότερα σχέδια ποινικοποίησης των αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία, της παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, στις 9:00 έξω από τα δικαστήρια της Χίου.

Από  το ΔΣ του Σ.Υ.Π.Ε.Χίου



Αναφαίρετο το δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και τύπου Όχι στη λογοκρισία μέσω διώξεων




Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Συντάγματος «Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους», «O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται» ενώ στο Άρθρο 10 της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ σημειώνεται ότι «Παν πρόσωπον έχει δικαίωμα εις την ελευθερίαν εκφράσεως. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερίαν γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων…..» 
Ανησυχία μας προκαλεί η αγωγή του Υπουργού Άμυνας κ Π. Καμμένου κατά δημοσιογράφου ζητώντας του 1 εκατ ευρώ για τη δημοσίευση άρθρου σε ηλεκτρονικό μέσο. Η τακτική των αγωγών πολιτικών ή επιχειρηματιών κατά ΜΜΕ στοχεύει στη φίμωση και τελικά τον έλεγχο του τύπου, μέσω της απειλής της βιομηχανίας των αγωγών. Αυτό φυσικά είναι ακόμα πιο προβληματικό όταν γίνεται από κυβερνητικούς παράγοντες. Κι ενώ ο υπουργός ΕΘΑ επιδιώκει να φιμώσει δημοσιογράφους –αντί να απαντήσει πολιτικά στην κριτική τους-  μέσω δικαστικής δίωξης ο ίδιος διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμά να σπιλώνει και να στιγματίζει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες με τον πολιτικό του λόγο υπερασπιζόμενος υποθέτουμε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου., Η στάση αυτή του κ Καμμένου έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του  περί «αποστολής στον κ Σόϊμπλε 1,5εκ λαθρομεταναστών» -ως "τιμωρία" φανταζόμαστε για την άκαμπτη στάση του στην οικονομική διαπραγμάτευση- όπως και με επισημάνσεις του τύπου «... ανάμεσα στους μετανάστες κρύβονται τζιχαντιστές του ISIS που συνιστούν  μέγιστη απειλή για τη χώρα »
Όλα αυτά, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκε η έκθεση   της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»  για το 2014, στην οποία η χώρα μας κατέχει την  91η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, ενώ είμαστε στη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελευταία τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει 56 θέσεις από το 2009, απόρροια μεταξύ άλλων και της οικονομικής κρίσης που καθιστά τα ΜΜΕ πιο «ευάλωτα» σε οικονομικούς εκβιασμούς. 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός τους αποτελούν το προπύργιο της δημοκρατίας και πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία χωρίς εκπτώσεις, ιδεολογικούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Να μην επιτραπεί σε ακραίες κυβερνητικές φωνές να γίνουν τροχοπέδη στη νέα πορεία που χαράσσεται, αυτές πρέπει να απομονωθούν και να ακυρωθούν πολιτικά. 
Τα δημοκρατικά μας δικαιώματα -σε αντίθεση με τα οικονομικά θέματα που επιδέχονται διαπραγμάτευσης-  είναι ο κεντρικός πυλώνας της κοινωνίας και είναι αδιαπραγμάτευτα!

ΑΠΟΦΑΣΗ Γενικής Συνέλευσης αντιπροσώπων ( 27/3/2015) τοτ Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ




ΘΕΜΑ :Στάση Εργασίας  12 .00- 3.00 μμ για αλληλεγγύη στο διωκόμενο  συνάδελφο Μάρκο Σκούφαλο –Δάσκαλο – έκδοση ψηφίσματος.


Η Γενική Συνέλευση  των αντιπροσώπων  του ΝΤ Χίου  της ΑΔΕΔΥ  αποφασίζει ομόφωνα να πραγματοποιήσει την Δευτέρα  30 Μαρτίου 2015,  3ωρη στάση εργασίας  12.00 με 3.00μμ προκειμένου  να  συμμετέχουν οι εργαζόμενοι  στο Δημόσιο  στη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας-συμπαράστασης στο δάσκαλο και αιρετό  του ΠΥΣΠΕ Χίου , Μάρκο Σκούφαλο , στο  Πρωτοδικείο Χίου.

Ζητούμε  από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ :
Α) Την κάλυψη  της στάσης εργασίας
Β) Την έκδοση ψηφίσματος αλληλεγγύης στο διωκόμενο  συνάδελφο

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ



Συνημμένα
Αποστέλλεται και το ψήφισμα που εκδόθηκε από τη Συνέλευση

Ν.Τ.ΧΙΟΥ  ΑΔΕΔΥ



ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συμπαραστεκόμαστε στο Μάρκο Σκούφαλο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου και στέλεχος του ΚΚΕ,  Δημοτικό Σύμβουλο και αιρετό του ΠΥΣΠΕ ΧΙΟΥ .
Ο Μάρκος Σκούφαλος, δικάζεται ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή εξέφρασε πολιτική άποψη στοιχειοθετημένη ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ο  συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έφτασε στο σημείο να ζητά πέρα από την ποινική καταδίκη και το ποσό των 70.000 ευρώ.
 Ο Μάρκος Σκούφαλος δεν διώκεται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την πολιτική του άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Εξέφρασε δημόσια τη γνώμη ως όφειλε προς το Χιώτικο λαό να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του ενάντια στην δράση και τη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Διεκδίκησε το δικαίωμα των εργαζομένων να εργάζονται με σταθερές εργασιακές σχέσεις, που απειλούνται από τις ΚΟΙΝΣΕΠ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών που προωθούνται και μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Οι απόπειρες τρομοκράτησης κάθε αγωνιστή, κάθε ανθρώπου ή φορέα που αντιτίθεται στις αντιλαϊκές πολιτικές απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται, πρέπει να πέσουν στο κενό, να συναντήσουν την καθολική αντίσταση όλων των συνδικαλιστικών φορέων, των απλών λαϊκών ανθρώπων, γιατί ανοίγει την όρεξη σε γενικότερα σχέδια ποινικοποίησης των αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία, της παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 30/03/2015 στις 9:00 έξω από τα δικαστήρια της Χίου.



Ακολουθούν υπογραφές αντιπροσώπων



ΣΥΓΚΛΗΣΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31.3.2015 , ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΪ

 Πρόσκληση για συνεδρίαση Κύριοι, Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος σε Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, που θα γίνει στις 31/03/2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία μας, προκειμένου να συζητήσουμε για τα παρακάτω θέματα: 1. Τροποποίηση των αριθμ. 318/2014 και 319/2014 Αποφάσεων του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Χίου λόγω αλλαγής της Τράπεζας στην οποία τηρούμε τα χρηματικά μας διαθέσιμα. 2. Τροποποίηση της αριθμ. 170/2014 Απόφασης του Δ.Σ. σύμφωνα με τις υποδείξεις του αριθμ. πρωτ. 8322.53.1/29-01-2015 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου 3. Απαλλαγή υπολόγου και έγκριση απόδοσης λογαριασμού για το Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής 112/2014. 4. Έγκριση πρακτικών επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού για την κατακύρωση της προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού. 5. Έγκριση πρακτικού επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού του έργου «Τοποθέτηση σιδηροϊστών στον προβλήτα Καρδαμύλων» 6. Έγκριση μελέτης ανάπλασης λιμένα Καρδαμύλων και ψήφιση πίστωσης ποσού 7.097,75€. 7. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής. 8. Δεύτερη τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015. 9. Ψήφιση πίστωσης ποσού 10.000,00€ για τις εργασίες «Αποκατάσταση βλαβών και αντικατάσταση λαμπτήρων στα αλιευτικά καταφύγια και λιμενίσκους βόρειας Χίου έτους 2015». 10. Ψήφιση πίστωσης ποσού 15.000,00€ για τις εργασίες «Συντήρηση και επισκευή Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων νότιας Χίου για το έτος 2015». 11. Ψήφιση πίστωσης ποσού 15.000,00€ για τις εργασίες «Συντήρηση διαγραμμίσεων και πινακίδων του Κεντρικού Λιμένα Χίου. 12. Ψήφιση πίστωσης ποσού 11.900,00€ και απευθείας ανάθεση για τις «Επισκευαστικές εργασίες κτιρίου αναμονής επιβατών εξωτερικού». 13. Ψήφιση πίστωσης ποσού 2.320,00€ για την προμήθεια server χρήσεως γραφείων Δ.Λ.Τ. Χίου για την εύρυθμη λειτουργία μηχανοργάνωσης και ενός Η/Υ 2 14. Ψήφιση πίστωσης ποσού 18.000,00 € για τις εργασίες «Καταμέτρησης μετρητών νερού και ρεύματος καθώς και των ελλιμενιζόμενων σκαφών » 15. Ψήφιση πίστωσης ποσού 14.000,00 € για τις εργασίες «Καταγραφής παραβάσεων ΚΟΚ 2015 -2016 για δημιουργία βάσης δεδομένων καθώς και για την καταγραφή μηνιαίων στοιχείων κίνησης λιμενικών τελών και δικαιωμάτων » 16. Ψήφιση πίστωσης ποσού 14.000,00 € για τις εργασίες «Ρευματοδότησης - υδροδότησης σκαφών Θ/Γ – Ιστιοφόρων που ελλιμενίζονται στη ΝΑ πλευρά του Κεντρικού Λιμένα της Χίου» 17. Ψήφιση πίστωσης ποσού 2.032,72€ για τον καθορισμό τέλους για την χρηματοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. 18. Ψήφιση πίστωσης ποσού 800,00€ για την εξόφληση στην Δ.Ο.Υ. Χίου προστίμου Λιμενικής Αρχής. 19. Ψήφιση πίστωσης ποσού 172,84€ για τα έξοδα παράστασης και την υποβολή προτάσεων στο Ειρηνοδικείο Χίου προς υλοποίηση της αριθ. 205/2014 απόφασης του Δ.Σ. 20. Ψήφιση πίστωσης ποσού 1.080,03€ για την εξόφληση στον Δήμο Χίου μισθωμάτων δημοτικού χώρου στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Θόλου για τα έτη 2013-2014. 21. Συζήτηση επί αιτήσεως ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΠΑΠΑΖΗ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Καρδαμύλων έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 22. Συζήτηση επί αιτήσεως ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 23. Συζήτηση επί αιτήσεως ΑΣΗΜΩΣ ΧΑΛΚΙΑ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 24. Συζήτηση επί αιτήσεως ΘΕΟΦΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΦΕΝΤΗ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 25. Συζήτηση επί αιτήσεως ΜΙΧΑΛΗ ΔΟΝΤΑ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Καρδαμύλων έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 26. Συζήτηση επί αιτήσεως ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λαγκάδας έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 27. Συζήτηση επί αιτήσεως ΚΟΥΡΤΕΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Παντουκειούς έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 28. Συζήτηση επί αιτήσεως ΕΣΤΙΑΣΕΙΣ ΑΓΑΙΟΥ Α.Ε για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χιου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 29. Συζήτηση επί αιτήσεως ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΣΩΤΗΡΑΚΗ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χιου έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση εμπορευμάτων για το έτος 2015. 30. Συζήτηση επί αιτήσεως ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ ΜΠΟΥΛΑ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Καρδαμύλων έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 3 31. Συζήτηση επί αιτήσεως Κ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Μεστών έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 32. Συζήτηση επί αιτήσεως ΔΑΦΝΗΣ ΜΑΚΡΑ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Καταρράκτη έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 33. Συζήτηση επί αιτήσεως Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ – Θ. ΤΑΣΙΟΥΛΗ – Τ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΔΗΣ Ο.Ε. για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 34. Συζήτηση επί αιτήσεως ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΟΔΗ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 35. Συζήτηση επί αιτήσεως ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ – ΝΙΚ. ΑΡΤΑΚΙΑΝΟΣ Ο.Ε. για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 36. Συζήτηση επί αιτήσεως ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΗ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 37. Συζήτηση επί αιτήσεως ΙΟΥΛΙΑΣ ΧΑΒΙΑΡΑ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λαγκάδας έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 38. Συζήτηση επί αιτήσεως ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 39. Συζήτηση επί αιτήσεως ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 40. Συζήτηση επί αιτήσεως ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΠΟΥΛΑ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λαγκάδας έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 41. Συζήτηση επί αιτήσεως ΓΛΥΚΑΣ-ΟΡΓΕΤΤΑΣ Ο.Ε για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 42. Συζήτηση επί αιτήσεως ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΩΝΙΤΗ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λαγκάδας έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 43. Συζήτηση επί αιτήσεως MEDITERRA A.E για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 44. Συζήτηση επί αιτήσεως ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΥΡΙΑΓΚΟΥ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 45. Συζήτηση επί αιτήσεως ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΠΡΙΛΗ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση εμπορευμάτων για το έτος 2015. 46. Συζήτηση επί αιτήσεως Γ. ΚΑΙ Ν. ΠΑΣΣΑΣ Ο.Ε. για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λαγκάδας έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 4 47. Συζήτηση επί αιτήσεως ΡΙΤΒΑΝ ΧΑΤΖΗ ΧΟΥΣΕΙΝ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Χίου έμπροσθεν του καταστήματός του για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. 48. Συζήτηση επί αιτήσεως ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ έμπροσθεν του καταστήματός της για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2015. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Λ.Τ. ΧΙΟΥ ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην «Ώρα της γης»



Στις 28 Μαρτίου στις 20:30 το βράδυ και για μία ώρα, η Ελλάδα σβήνει για ακόμη μια χρόνια τα φώτα συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης» (Earth Hour) στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης πολιτών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να στείλουν και φέτος ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα για την αλλαγή των πολιτικών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο την διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Με βάση στοιχεία προηγούμενων ετών, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μόνο κατά την έναρξη της «Ώρα της Γης» αντιστοιχεί στην τάξη των 500 MW, ποσότητα που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Φ. Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην «Ώρα της Γης» σβήνοντας τα φώτα του σπιτιού τους  αλλά και να συνδράμουν με μικρές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στην καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος».

ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ : ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

Οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία: Οι δόσεις με τη νέα ρύθμιση
"Κούρεμα" οφειλών, ανάλογο των δόσεων που επιλέγουν, μπορούν να πετύχουν όσοι σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε 100 ή λιγότερες δόσεις εξόφλησης. 
Προϋπόθεση, οι οφειλέτες να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές Μαρτίου για να μπουν στη ρύθμιση.
Περισσότερο κερδισμένοι αναμένεται να είναι είναι όσοι έχουν μεγάλα ποσά από πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, καθώς έχουν την ευκαιρία να τα διαγράψουν σε ποσοστό 50% ως και 80% ρυθμίζοντας την οφειλή τους σε δόσεις, ενώ αν την καταβάλλουν σε μία δόση (εφάπαξ εξόφληση), τότε τα πρόσθετα τέλη και οι προσαυξήσεις διαγράφονται ολοσχερώς! 
Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να προσέξουν τι τους συμφέρει, συνδυάζοντας την ωφέλεια από το "κούρεμα" των προσαυξήσεων με τις επιβαρύνσεις που κρύβει η νέα ρύθμιση, λόγω του επιτοκίου που επιβάλλεται σε όσους χρωστούν κύρια οφειλή άνω των 5.000 ευρώ. Και αυτό γιατί μπορεί ένας οφειλέτης να έχει μεγάλα ποσά από προσαυξήσεις και φαινομενικά να τον συμφέρει να μπει σε 50 ή 72 ή 100 δόσεις διαγράφοντας το 70% ή το 60% ή το 50% των προσαυξήσεων, πλην, όμως, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις αποπληρωμής, τόσο μεγαλώνει και η επιβάρυνση του επιτοκίου, που τελικά εξανεμίζει σε πολλές περιπτώσεις τα όποια οφέλη από τη διαγραφή των προσαυξήσεων! 
Με "δύο λόγια", μπορεί ένας οφειλέτης να διαγράψει το 60% ή το 50% των προσαυξήσεων, αλλά στο τέλος να διαπιστώσει, ότι η συνολική του οφειλή είναι περίπου ίδια με το αρχικό του χρέος, προτού δηλαδή του διαγραφούν οι προσαυξήσεις! Αυτό συμβαίνει επειδή, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλώνει το ποσό της οφειλής που μπαίνει σε ρύθμιση ακριβώς επειδή αυτό το ποσό επιβαρύνεται με τόκο για μεγαλύτερο διάστημα!
Για παράδειγμα, ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή 25.000 ευρώ και άλλα 7.500 ευρώ είναι προσαυξήσεις (δηλαδή συνολική οφειλή 32.500 ευρώ), αν επιλέξει τις πολλές δόσεις (72 ή 100) θα έχει μεν "κούρεμα" των προσαυξήσεων στις 3.000 ευρώ και 3.750 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως το συνολικό ποσό που θα μπει σε ρύθμιση θα είναι 30.630,45 ευρώ με τις 72 δόσεις και 32.529,07 ευρώ στις 100 δόσεις. 
Στην πράξη, λοιπόν, το επιτόκιο της ρύθμισης, που είναι 0,25% το μήνα ή 3% ετησίως στο ανεξόφλητο ποσό, εξανεμίζει τα οφέλη από τη διαγραφή των προσαυξήσεων στις περιπτώσεις που επιλέγονται οι πολλές δόσεις. 
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πολλές δόσεις διευκολύνουν τους περισσότερους οφειλέτες καθώς τα μηνιαία ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι μικρότερα από το αν επέλεγαν τις λιγότερες δόσεις. 
Πόσο κουρεύονται οι προσαυξήσεις 
- Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους, θα τύχουν διαγραφής των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών κατά 100%.
- Όσοι ρυθμίσουν την οφειλή επιλέγοντας 2 έως 36 δόσεις, θα έχουν διαγραφή 80% στις προσαυξήσεις.
- Όσοι κάνουν ρύθμιση σε 37 έως 50 δόσεις, θα έχουν διαγραφή 70%.
- Όσοι επιλέξουν από 51 έως 72 δόσεις, θα έχουν διαγραφή προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών σε ποσοστό 60%.
- Όσοι ενταχθούν σε ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις, θα έχουν διαγραφή προσαυξήσεων κατά 50%. 
Εξόφληση χωρίς τόκο για οφειλή έως 5.000 ευρώ 
Το μεγαλύτερο κέρδος από τη νέα ρύθμιση έχουν όσοι χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ από κύρια οφειλή, ανεξάρτητα από το ύψος των προσαυξήσεων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το νέο νόμο (4321/15), όσοι έχουν κύρια οφειλή έως 5.000 ευρώ δεν πληρώνουν τόκο για το ποσό που θα βάλουν σε ρύθμιση είτε με τις 12 είτε με τις 100 δόσεις. 
Οι εν λόγω μικροοφειλέτες θα πληρώσουν τη δόση που αναλογεί στο άθροισμα της κύριας οφειλής τους συν τις προσαυξήσεις που θα έχουν μετά τη διαγραφή. 
Το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι 50 ευρώ. 
Για παράδειγμα:
Οφειλέτης που χρωστά εισφορές 3.000 ευρώ (ενός έτους) στον ΟΑΕΕ και άλλα 1.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, αν επιλέξει την αποπληρωμή τους σε 72 μήνες, θα τύχει διαγραφής των προσαυξήσεων κατά 60%, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 400 ευρώ και το προς ρύθμιση ποσό θα είναι 3.400 ευρώ. 
Με τις 72 δόσεις η κάθε δόση έρχεται στα 47 ευρώ το μήνα, αλλά επειδή το ελάχιστο ποσό είναι τα 50 ευρώ, ο εν λόγω οφειλέτης θα εξοφλήσει σε 68 μήνες (3.400 €/50 € το μήνα=68 μήνες). 
Οι προθεσμίες 
Στο ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ οι αιτήσεις υποβάλλονται ήδη από την περασμένη Πέμπτη, ενώ από τις 2 Απριλίου θα δέχονται αιτήσεις ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και άλλοι φορείς (ΕΤΑΑ κ.λπ.). 
Οι οφειλέτες που μπορούν να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση αγγίζουν το 1 εκατομμύριο. 
Σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ υπάρχουν 510.000 οφειλέτες, στον ΟΑΕΕ 340.000, στον ΟΓΑ άλλοι 250.000 και σε άλλους φορείς (ΕΤΑΑ) πάνω από 80.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. 
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου 2015. 
Σύμφωνα με τον «ΕΤΚ», ίσως δοθεί παράταση, καθώς δεν είναι όλα τα Ταμεία έτοιμα για να υποδεχτούν τον όγκο των αιτήσεων. 
Αυτό θα φανεί στην ημερομηνία που λήγει η αρχική προθεσμία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παράταση θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη αν δεν ανταποκριθεί ένας πολύ μεγάλος όγκος (άνω του 40%) των οφειλετών. 
Προσοχή όμως, γιατί είτε με παράταση, είτε χωρίς, όσοι μείνουν εκτός ρύθμισης θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ρύθμιση μόνο με 12 δόσεις! 
Σε αυτή την περίπτωση, όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά και δεν σπεύσουν να τα ρυθμίσουν, τότε θα πρέπει να αρχίζουν να ανησυχούν γιατί πλέον αν ζητήσουν ρύθμιση θα πρέπει να ξεχρεώσουν σε 12 μόλις μήνες με δόσεις που για τους οφειλέτες άνω του 1 εκατ. ευρώ, διαμορφώνονται στις 95.365 ευρώ το μήνα! 
Για τους μικρούς οφειλέτες των 3.000 ευρώ οι δόσεις για ρύθμιση σε 12 μήνες είναι 266 ευρώ, που θα πρέπει να τα δίνουν κάθε μήνα, αλλιώς, τα Ταμεία, όπως λένε τουλάχιστον, θα είναι αμείλικτα!

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


epoli.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟ ΣΚΟΥΦΑΛΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                        Μύρινα     28/3 /2015
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ              Αριθμ. Πρωτ.:  26                                     
«ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ»
ΤΗΛ:6938180514-2254022559
2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας
81400 Μύρινα Λήμνου 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟ ΣΚΟΥΦΑΛΟ
Ο Σύλλογός μας εκφράζει τη συμπαράστασή του στο διωκόμενο συνάδελφο και συναγωνιστή Μάρκο Σκούφαλο, εκλεγμένο αιρετό του ΠΥΣΠΕ Χίου και Δημοτικό Σύμβουλο.
Πρόκειται για δίωξη πολιτική και φίμωση του εκλεγμένου συνδικαλιστή και Δημοτικού Συμβούλου, ενέργεια που ανοίγει την όρεξη και για γενικότερες διώξεις όσων αγωνίζονται με το ταξικό κίνημα και το λαό.
Ο συνάδελφος δρα και εκφράζει τη θέση συνδικάτων στα οποία και ανήκει, ενάντια στη δράση και λειτουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Οι ΚΟΙΝΣΕΠ δρουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και ως νέες ΜΚΟ, υπονομεύουν ανοικτά με τη δράση τους τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, συμβάλλουν στο γκρέμισμα της ασφάλισης στη δουλειά, στην ιδιωτικοποίηση των όποιων εναπομεινάντων κοινωνικών δομών και παροχών που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, όπως παιδικοί σταθμοί κ.ά.
Στη Χίο, η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ προσπάθησε  να υπογράψει σειρά συμβάσεων με την προηγούμενη δημοτική αρχή, με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς επιτυχία, η οποία οδήγησε συνολικά στο να μην προχωρήσουν αυτές οι συμβάσεις που έβλαπταν συμφέρον των λαϊκών οικογενειών.
Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική δίωξη, που στόχο έχει να βάλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της γνώμης που συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική. Στόχο έχει το ίδιο το ταξικό κίνημα που προσπαθεί να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πιο αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που έχει γνωρίσει ο τόπος και η οποία συνεχίζεται αμείωτη και με τη νέα συγκυβέρνηση.
Απαιτούμε να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική πολιτική δίωξη και να αθωωθεί ο Μάρκος Σκούφαλος.


Ποιοι- άνω των 18- δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση


Με εγκύκλιό της η γγ Δημοσίων Εσόδων Καταρίνα Σαββαΐδρου, ορίζει ότι δεν προβλέπεται πλέον εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα ακόμη και αν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη φορολογούμενου από τη στιγμή που αποκτούν εισόδημα.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι από φέτος, οι γονείς με παιδιά τα οποία έχουν σπίτι ή αυτοκίνητο στο όνομά τους, ή βγάζουν έστω και ένα ευρώ εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να καταθέσουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
Ποιοι άνω των 18 ετών δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση
Από την άλλη μεριά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Ακόμη, δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση οι κεκαρμένοι μοναχοί για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.


aftodioikisi.gr

Τρέχουν για σύνταξη όσοι είναι από 51 έως 61 ετών για να προλάβουν τις ανατροπές στο ασφαλιστικό


Αυτό δείχνουν τα αποκαλυπτικά επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη ροή εξόδου των ασφαλισμένων στη σύνταξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπου το 43,05% των νέων συνταξιούχων αποχώρησε σε ηλικίες 51 έως 61 ετών και το 22,14% σε ηλικίες 62 ως 67 ετών!
Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» -που καταγράφει τη ροή των νέων συνταξιούχων κάθε μήνα-, βγήκαν στη σύνταξη από όλα τα Ταμεία 8.678 ασφαλισμένοι. Οι 3.728, δηλαδή το 43,95% του συνόλου των νέων συνταξιούχων, αποχώρησαν σε ηλικίες 51 ως ετών 61 ετών με σύνταξη γήρατος. Ενώ 2.001 συνταξιούχοι, δηλαδή το 23,05% του συνόλου, αποχώρησαν σε ηλικίες μεταξύ 62 ως 67 ετών.
Τον Φεβρουάριο πήραν σύνταξη 11.412 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων οι 4.874, δηλαδή το 42,70%, σε ηλικίες 51 ως 61 ετών, ενώ με όρια ηλικίας από το 62ο ως το 67ο έτος είχαν αποχωρήσει 2.585 ασφαλισμένοι. Δηλαδή μόνον το 22,65% όσων πήραν σύνταξη για το μήνα αυτό είχαν ηλικία 62 ως 67 ετών.
Το Μάρτιο πήραν σύνταξη 8.664 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων οι 3.779, δηλαδή το 43,61%, σε ηλικίες μεταξύ 51 ως τα 61 ετών και 1.781 ασφαλισμένοι, δηλαδή το 20,55%, αποχώρησαν σε ηλικίες από 62 ως 67 ετών.
Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο από τους 28.754 νέους συνταξιούχους, οι 12.381 (το 43,05%) βγήκαν με καθεστώς πρόωρης εξόδου σε ηλικίες 51 ως 61 ετών και 6.367 (το 22,14%) βγήκαν με όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ του 62ου και του 67ου έτους.


aftodioikisi.gr

Εγκρίθηκε από την ΚΕΝΕ το ν/σ του ΥΠΕΣΔΑ για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο – Ποιες είναι οι τελικές αλλαγές στο δρόμο για τη Βουλή


Την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο πέρασε σήμερα από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και οδεύει προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στόχος του ΥΠΕΣΔΑ είναι να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να έχει ψηφισθεί από την Ολομέλεια πριν το Πάσχα.
Όσον αφορά τις αλλαγές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες εκτός από αυτές τις οποίες κατέγραψε το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr και σε αυτές που αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Συγκεκριμένα:
-Η κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας με την εξής προσθήκη στο άρθρο 20 παρ.3: «Καταργούνται το άρθρο 90 Ν.4172/2013 και η υποπαράγραφος Ζ2 του Ν.4093/2012» και πιθανόν (σ.σ. στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο κ. Κατρούγκαλος το άφησε ανοιχτό) και η δυνατότητα η διαδικασία μετατροπής των ΙΔΑΧ σε αορίστου χρόνου να είναι προαιρετική, καθώς, όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, υπάρχουν ΙΔΑΧ που θα υποστούν βλαπτική μεταβολή (θα χάσουν βαρέα ή ακόμη και την προβλεπόμενη αποζημίωση εάν αλλάξουν καθεστώς).
-Η κατάργηση μεν των θέσεων στην ΕΛΑΣ που είχαν τοποθετηθεί οι δημοτικοί αστυνομικοί αλλά η εθελοντική τους επαναφορά στην Δημοτική Αστυνομία. Σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα τεθούν, κατά τη διατύπωση του κατατεθέντος νομοσχεδίου, στη διάθεσή του, καταλαμβάνοντας προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έπειτα από σχετική διαπιστωτική πράξη. Όσοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς έχουν μονιμοποιηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους και θα τους δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης στην επόμενη (μεγάλη) φάση της εθελοντικής κινητικότητας
– Η δημόσια προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων των Γενικών Διευθυντών των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τους Γενικούς Γραμματείς. Τα συγκεκριμένα στελέχη “θα αναλάβουν μόνιμα καθήκοντα στο πλαίσιο του νέου ρόλου που θα αποκτήσουν οι δομές”.
-Παράταση δύο μηνών της κατάθεσης και έγκρισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών των δήμων. Έληγε, αρχικά, στα τέλη Μαρτίου και θα είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη δήμων σε προγράμματα εξυγίανσης. Επομένως με την παράταση η σχετική προθεσμία θα λήξει στα τέλη Μαΐου.


aftodioikisi.gr

Χάνουν οι δήμοι τις παραλίες τους – Απόφαση “βόμβα” από το Συμβούλιο της Επικρατείας


Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για πολλούς δήμους της χώρας, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των παραλιών.
Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την 646/2015 απόφασή του έκρινε παράνομη τη μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Η απόφαση αυτή βάζει… μπουρλότο στον σχεδιασμό των δήμων που εκμεταλλεύονταν τις παραλίες , αλλά ταυτόχρονα αφήνει κι ένα μεγάλο κενό στην αξιοποίηση, στη φύλαξη και στην εν γένει προστασία των ακτών.
Δεν έχουν γίνει πολλές λεπτομέρειες γνωστές για την υπόθεση ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το Ε’ τμήμα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του συμβουλίου η οποία και θα κρίνει οριστικά την υπόθεση που έφτασε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μετά από προσφυγή που είχε κάνει πριν 4 χρόνια ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών.
Ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου και μέλος του διοικξητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ Αποστολος Λουλουδάκης μιλώντας στην aftodioikisi.gr τόνισε ότι αυτή η απόφαση εάν οριστικοποιηθεί ανατρέπει τα πάντα στην χρήση και την αξιοποίηση των παραλιών.


aftodioikisi.gr

Σαρωτικοί έλεγχοι στις συντάξεις του Δημοσίου – Ψάχνουν νέα σκάνδαλα – Ποιοι & πώς θα ελεγχθούν


«Μαϊμούδες» και νέα σκάνδαλα- μικρά ή μεγάλα- αναζητά το ΓΛΚ στις συντάξεις του Δημοσίου, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να «χτενίσουν» συνταξιοδοτικές πράξεις των προηγούμενων 18 μηνών, μεταβολές στο ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, αλλά και προκαταβολές συντάξεων για αιτήσεις που στη συνέχεια απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία του Δημήτρη Μάρδα, το πρώτο «χτένισμα» θα γίνει στις συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων και Συντάξεων Υπαλλήλων OTA, ΝΠΔΔ και Ειδικών Κατηγοριών και για τις οποίες έχει δοθεί εντολή πληρωμής από 1/3/2013 έως 31/12/2014, καθώς και από τις συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Στρατιωτικών και Πολεμικών Συντάξεων και για τις οποίες έχει δοθεί εντολή πληρωμής από 1/1/2014 έως 31/12/2014.
Σύμφωνα με το iefimerida.gr, oι έλεγχοι θα γίνουν ως εξής:
  • 5% επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, από πληθυσμό στρωματοποιημένο ανά Διεύθυνση και Τμήμα Κανονισμού Συντάξεων και ανά είδος συνταξιοδοτικής πράξης (κανονιστικές, τροποποιητικές, μεταβιβάσεις λόγω θανάτου).
  • 10% επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο από πληθυσμό στοχευμένο, βάσει παραγόντων κινδύνου π.χ. πράξεις εκτός σχεδιασμού Πληροφοριακού Συστήματος
Το δεύτερο «χτένισμα» θα γίνει στο πλήθος των μεταβολών, που διενεργήθηκαν στις καταβαλλόμενες συντάξεις, στο διάστημα από 1/1/2014 έως 31/12/2014. Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί:
  • 5% επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, επί του συνόλου των μεταβολών με οικονομικά αποτελέσματα στρωματοποιημένο, ανά Τμήμα της Διεύθυνσης Μεταβολών, με βάση συντελεστές βαρύτητας ή επικινδυνότητας
  • 10% επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, από πληθυσμό μεταβολών στοχευμένο βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών (αφορολόγητα αναδρομικά, αναδρομικά που χορηγήθηκαν από τον ίδιο εισηγητή στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία φορές, μεταβολές από εισηγητές που δεν ανήκουν στη Διεύθυνση Μεταβολών, μεταβολές που έγιναν με συστημικό πρωτόκολλο «sys»).
Το τρίτο «χτένισμα» θα γίνει στις περιπτώσεις καταβολής προκαταβολής σύνταξης, για τις οποίες εκδόθηκαν τελικά απορριπτικές πράξεις συνταξιοδότησης ή πράξεις με μελλοντική ημερομηνία πληρωμής. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ελεγχθεί ποσοστό 15%, ως προς την αναζήτηση και επιστροφή του ποσού της προκαταβολής.



aftodioikisi.gr

Επισπεύδει την καταβολή του Δώρου Πάσχα ο ΟΑΕΔ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι


Νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένεται να δοθούν τα επιδόματα ανεργίας και οι γενικότερες παροχές στους δικαιούχους από τον ΟΑΕΔ.
Ειδικότερα, το ΔΣ του Οργανισμού αποφάσισε να καταβάλει την Παρασκευή 3 Απριλίου, το σύνολο των επιδομάτων προς τους δικαιούχους. Επομένως, στα τέλη της εβδομάδας θα καταβληθούν το επίδομα ανεργίας, τόσο το τακτικό, όσο και το εποχικό, αλλά και το επίδομα που χορηγείται στους μακροχρόνια ανέργους.
Επίσης, ειδικά στους ανέργους θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα, ενώ θα δοθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα μητρότητας και τα επιδόματα ειδικών παροχών προστασίας της μητρότητας. Στόχος είναι να έχουν δοθεί οι συγκεκριμένες παροχές στους δικαιούχους, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δώρο Πάσχα από τον ΟΑΕΔ για το 2015 θα λάβουν οι δικαιούχοι άνεργοι που λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας από 1ης Ιανουαρίου εώς και 30 Απριλίου. Το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.


aftodioikisi.gr