Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ποιοι- άνω των 18- δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση


Με εγκύκλιό της η γγ Δημοσίων Εσόδων Καταρίνα Σαββαΐδρου, ορίζει ότι δεν προβλέπεται πλέον εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα ακόμη και αν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη φορολογούμενου από τη στιγμή που αποκτούν εισόδημα.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι από φέτος, οι γονείς με παιδιά τα οποία έχουν σπίτι ή αυτοκίνητο στο όνομά τους, ή βγάζουν έστω και ένα ευρώ εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να καταθέσουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
Ποιοι άνω των 18 ετών δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση
Από την άλλη μεριά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Ακόμη, δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση οι κεκαρμένοι μοναχοί για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.


aftodioikisi.gr