Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΡΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


Με εκατέρωθεν βρισιές που λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε συμπλοκές έληξαν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΠΕ το βράδυ της Παρασκευής. Αφορμή, η πρωινή αποχώρηση του υπουργού ΕσωτερικώνΓιάννη Μιχελάκη  και το ψήφισμα καταδίκης τριών περιφερειακών συμβούλων  (Δημήτρης Βαρελάς -Π.Σ. Αττικής με τη ΔΗΜΑΡ, Κώστας Διάκος – Π.Σ. Αττικής με τους Οικολόγους και Χρήστος ΣταυρόπουλοςΠ.Σ. Δυτικής Ελλάδας με τους Οικολόγους) που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή«Προπηλάκισαν τον υπουργό κι εκείνος αποχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δακής και επιτέθηκε σε όσους υπέγραψαν το κείμενο αλλά και σε όσους είχαν επιτεθεί προηγουμένως στον κ. Μιχελάκη, «φωτογραφίζοντας» το ΚΚΕ
Είσαι μα….κας!
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση, αρχικά του Κ. Διάκου ο οποίος πλησίασε τον Γ. Δακή  που βρισκόταν στο βήμα και μιλούσε από μικροφώνου και του πήρε το μικρόφωνο από τα χέρια για να του απαντήσει.   «Ανήκεις στα άκρα», ρώτησε τον  κ. Διάκο ο Γ. Δακής, για να του απαντήσει εκεινος:  «Αυτό το έκαναν μόνο στη Μακρόνησο. Η δήλωση του υπουργού με υπονοούμενα ταύτισης των υπαλλήλων με επιλογές της Χρυσής Αυγής ενισχύει απαραδέκτως τη θεωρία των δυο άκρων».
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, παρά τις αντιδράσεις, συνέχιζε να μιλάει για προπηλακισμό του υπουργού για για άκρα, με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος να τον αποκαλέσει «μα….κα»«Εσύ είναι μα….κας», ανταπάντησε ο Γ. Δακής πετώντας το σακάκι του και οι δύο άνδρες παραλίγο  να πιαστούν στα χέρια. Στο επεισόδιο συμμετείχαν και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (με την παράταξη του Γ. Σγουρού), Γιάννης Αξαρλής  ο οποίος φωνάζοντας «μα…ακα», κινήθηκε με απειλητικές διαθέσεις κατά του Γ. Δακή που συνέχιζε να φωνάζει στο μικρόφωνο. Ωστόσο, στη μέση μπήκαν οι ψυχραιμότεροι και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
Όμως, το επεισόδιο δεν τελείωσε εκεί. Ο περιφερειακός σύμβουλος (με την παραταξητου Γ. Σγουρού) και εντεταλμένος σύμβουλος αλιείας της Περιφέρειας Αττικής Παναγιώτης Βουδούρης κινήθηκε προς το μέρος του Γ. Δακή και του άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια (φωτό) ώστε να σταματήσει να προκαλεί. Ωστόσο, στη μέση μπήκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος φοβήθηκε ότι οι δύο άνδρες θα έρθουν στα χέρια και προσπάθησε να τους χωρίσει. Τελικώς, και σε αυτή την περίπτωση η συμπλοκή αποφεύχθηκε.
Αποστάσεις Σγουρού από Μιχελάκη
Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός είχε αναγνώσει τη δήλωση του Γ. Μιχελάκη, διατυπώνοντας με κομψό τρόπο τη διαφωνία του για την αποχώρηση του υπουργού:  «Με αφορμή την αποχώρηση του Υπουργού Εσωτερικών από το συνέδριό μας, θεωρώ υποχρέωσή μου να απευθυνθώ προς τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών: Η Ένωση Περιφερειών αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου για τα Οικονομικά των Περιφερειών. Δυστυχώς, τις απαντήσεις που αναμέναμε δεν τις ακούσαμε, εξαιτίας της αποχώρησης του Υπουργού. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση τη συνέχιση του διαλόγου που σήμερα δεν έγινε, χωρίς ευθύνη των Περιφερειών. Περιμένουμε τις ουσιαστικές απαντήσεις για την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών και ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.

aftodioikisi.gr


ΕΝ.ΠΕ. : ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Την ισχύ ενός νέου εκλογικού συστήματος από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός κι αν ψηφισθεί από τα δύο τρία των βουλευτών του Κοινοβουλίου, αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι αιρετοί του β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριό τους για τα Οικονομικά των Περιφερειών.
Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα του Συνεδρίου και στο πλαίσιο των προτάσεων της ΕΝΠΕ ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος, προτείνεται κατ' αναλογία όσων ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, να υπάρξει ειδική συνταγματική διάταξη που θα προβλέπει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν ψηφισθεί από τα 2/3 των βουλευτών.
Επίσης, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης προτείνεται συνταγματική κατοχύρωση της Περιφέρειας, συνταγματική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου και της διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, ώστε να αναδειχθούν σε αποφασιστικής σημασίας θεσμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Επίσης, προτείνεται: Αναθεώρηση του άρθρου 101 του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την Περιφέρεια.
Συνταγματική κατοχύρωση και οριοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, που θα εκπροσωπεί συνολικά σε κρίσιμα θεσμικά και οικονομικά θέματα την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διεύρυνση της κανονιστικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά και στα χωροταξικά θέματα σε ό,τι αφορά τον β' βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Ενίσχυση της οικονομικής της αυτοτέλειας των Περιφερειών. Αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των φορολογικών της πόρων.
Κατοχύρωση αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού που θα έχει τη διοικητική εποπτεία και τον ειδικότερο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ.
Κατοχύρωση και οριοθέτηση, κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, της καταστατικής θέσης των αιρετών. Ενεργό συμμετοχή των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ) στην νομοθετική διαδικασία που αφορά αυτοδιοικητικά θέματα.
Εξομοίωση και άμβλυνση των κωλυμάτων εκλογιμότητας των αιρετών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή.
Και τέλος, οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αφορούν αποκλειστικά τον θεσμό και να μην συμπίπτουν με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

ethnos.gr

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ένταση, που κινδύνευσε να εξελιχθεί σε επεισόδιο αλλά αποσοβήθηκε χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων, επικράτησε κατά τη λήξη των εργασιών του Εκτάκτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Αφορμή αποτέλεσε ψήφισμα των Περιφερειακών Συμβούλων Δημήτρη Βαρελά, Κώστα Διάκου (από την Περιφέρεια Αττικής) και Χρήστου Σταυρόπουλου (από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) το οποίο ζητούσε «να καταδικασθεί η συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου».
Όπως αναφέρουν στο ψήφισμα τους «ο κ. υπουργός ευρισκόμενος στο βήμα του Συνεδρίου διεκόπη από διεκδικητικά συνθήματα ολιγάριθμων υπαλλήλων των Περιφερειών, που διήρκησαν ελάχιστο χρόνο. Αφού χαρακτήρισε σόου τη διαμαρτυρία τους, τη συνέδεσε, περιέργως τουλάχιστον, με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Με πρόσχημα την αντίδραση μερικών συνέδρων αποχώρησε περιφρονώντας τους διακόσιους και πλέον συνέδρους από όλη τη χώρα που περίμεναν την τοποθέτησή του. Όταν ο καθ' ύλη αρμόδιος υπουργός, στο Συνέδριο για τα οικονομικά των Περιφερειών, συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, το μέλλον της αιρετής Περιφέρειας προβλέπεται δυσοίωνο».
Έντονα αντέδρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Βαρελά. Απευθυνόμενος στον κ. Διάκο, ο κ. Δακής του ζήτησε να δηλώσει «εάν ανήκει στα άκρα». Ο κ. Διάκος απάντησε ότι «αυτό το έκαναν μόνο στη Μακρόνησο. Η δήλωση του υπουργού με υπονοούμενα ταύτισης των υπαλλήλων με επιλογές της Χρυσής Αυγής ενισχύει απαραδέκτως τη θεωρία των δυο άκρων».
Στη συνέχεια ανταλλαχθήκαν βαριοί χαρακτηρισμοί και η κλιμάκωση της έντασης αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.
Πριν από το επεισόδιο, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός διάβασε δημοσίως τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών και στη συνέχεια ανέγνωσε τη δική του απάντηση.

Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός στην απάντησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών: «Με αφορμή την αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών από το συνέδριό μας, θεωρώ υποχρέωσή μου να απευθυνθώ προς τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών. Η Ένωση Περιφερειών αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου για τα Οικονομικά των Περιφερειών. Δυστυχώς, τις απαντήσεις που αναμέναμε δεν τις ακούσαμε εξαιτίας της αποχώρησης του υπουργού. Περιμένουμε από την κυβέρνηση τη συνέχιση του διαλόγου που σήμερα δεν έγινε, χωρίς ευθύνη των Περιφερειών. Περιμένουμε τις ουσιαστικές απαντήσεις για την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών και ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

ethnos.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝ.ΠΕ. : ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝ.Π.Ε.: Αποφάσεις και Συμπεράσματα
Με την κατάρτιση και την έγκριση του συμπερασματικού Ψηφίσματος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, το οποίο συζήτησε μια σειρά από "καυτά" θέματα για τη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Το κεντρικό σύνθημα: «ΙΣΧΥΡΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν τα Οικονομικά των Περιφερειών αλλά και ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, κυρίως με την εκμετάλλευση του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός.
Στο Συνέδριο των 13 Περιφερειών της Χώρας, συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες κ.κ. Ι. Σγουρός, Α. Κατσιφάρας, Κ. Αγοραστός, Ι. Μαχαιρίδης, Α. Γιακαλής, Γ. Δακής, Α. Καχριμάνης, Κλ. Περγαντάς, Π. Τατούλης, Στ. Αρναουτάκης, Α. Τζιτζικώστας, Α. Γιαννακίδης, Σπ. Σπύρου, τα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. και όλα τα Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝ.Π.Ε., καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι από όλη τη χώρα.
Τοποθετήσεις απηύθυναν: ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σ. Σακοράφα, ο Γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Ανδρουλάκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός, ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Δ. Αναγνωστάκης, το μέλος των ΑΝ.ΕΛ. Χ. Δανάκος, ο Μ. Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους, ως εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων - πλην Χρυσής Αυγής, μετά και την "πόρτα" από τη διοίκηση της ΕΝ.Π.Ε. - καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, δεν τοποθετήθηκε, καθώς η διένεξή του με συνδικαλιστές τον οδήγησαν στην αποχώρηση από το Συνέδριο. Το σχετικό ρεπορτάζ του epoli.gr, με ό,τι πρόλαβε να πει ο Υπουργός και αυτά που προκάλεσαν τις αντιδράσεις,
Οι κεντρικές εισηγήσεις του Συνεδρίου ήταν:
- Tα Οικονομικά των Περιφερειών, Εισηγητής κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
- Πόροι και Αρμοδιότητες των Περιφερειών, Εισηγητής κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Μέλος Δ.Σ. ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
- Κριτήρια Κατανομής των ΚΑΠ στις Περιφέρειες, Εισηγητής κ. Ιωάννης Παπαϊορδανίδης, Μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής ΕΝ.Π.Ε.
- Αναπτυξιακή Πολιτική των Περιφερειών, Εισηγητής κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
- Οικονομικά Περιφερειών και Ελληνικό Σύνταγμα, Ομιλία του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργου Σωτηρέλη.
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι, από το βήμα του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Στο σύντομο καλωσόρισμα του, ο κ. Σγουρός εξέφρασε τη λύπη του, διότι τόσο η τελευταία δολοφονική επίθεση στο Κερατσίνι, όσο και μία σειρά από άλλα επεισόδια, σχετίζονται με κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
«Κανείς δεν δικαιούται πλέον να λέει ότι δεν γνώριζε. Πρόκειται καθαρά για μια εγκληματική συμμορία, που στόχο έχει τη δημιουργία έντασης και την αποσταθεροποίηση της Χώρας».

Με τα λόγια αυτά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επανέλαβε από το βήμα του Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε., τη θέση του για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον, ο κ. Καμίνης καταδίκασε κατηγορηματικά την δολοφονία του Π. Φύσσα από τον Νεοναζιστή στο Κερατσίνι και κάλεσε όλους τους συναρμόδιους φορείς να δράσουν άμεσα και ενωμένα για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Κάλεσμα στην Κυβέρνηση να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση απηύθυνε από το βήμα του Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε., ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης.

«Πρέπει αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και Κεντρική Διοίκηση να συμφωνήσουμε ότι το συγκεντρωτικό μοντέλο έχει πεθάνει. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην αποκέντρωση της Χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης.

Ο ίδιος κάλεσε την Κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνοντας το μήνυμα: «Εμπιστευτείτε μας... εμπιστευτείτε την Αυτοδιοίκηση»!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καταδίκασε την δολοφονική επίθεση κατά του 34χρονου Π. Φύσσα στο Κερατσίνι και πρότεινε να ανοίξει διάλογος με ευθύνη των 13 Περιφερειών για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και την εξάλειψη των φαινομένων φασιστικής βίας.
Την άμεση ενίσχυση των κοινωνικών θεσμών και ειδικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε από το βήμα του Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε., η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υπεύθυνη του τομέα Αυτοδιοίκησης, Σοφία Σακοράφα.

«Διανύουμε τον 5ο χρόνο συνεχιζόμενης ύφεσης, χωρίς τίποτα να δείχνει αν και πότε θα βγούμε απ' αυτή», σημείωσε η κα. Σακοράφα.

Η ίδια υποστήριξε πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της μνημονιακής βαρβαρότητας, με βασικότερη αιτία την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

«Πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι κοινωνικοί θεσμοί. Η ανάπτυξη της χώρας θα πρέπει να στηριχθεί στην Αυτοδιοίκηση, τόσο Τοπική, όσο και Περιφερειακή», τόνισε η κα. Σοφία Σακοράφα.
«Φρένο» στους σχεδιασμούς των Κυβερνητικών του εταίρων για αλλαγή του εκλογικού Νόμου, ενόψει των επικείμενων Αυτοδιοικητικών Εκλογών, έβαλε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας από το βήμα του έκτακτου Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξαφνικά και λίγο πριν τις εκλογές. Δεν μπορεί να τίθεται ως ''πυροτέχνημα'' ζήτημα για τον τρόπο εκλογής των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να τίθεται έτσι ξαφνικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Επιπλέον, ο ίδιος ζήτησε να αξιοποιηθούν με ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια οι Ευρωπαϊκοί πόροι. «Η συμβολή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι καθοριστική, γιατί έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωικής συνοχής», υπογράμμισε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάλεσε την Αυτοδιοίκηση σε διάλογο, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι για μεγαλύτερη ευελιξία και εφευρητικότητα στην εξεύρεση πόρων, φέρνοντας ως παράδειγμα την τοπική φορολόγηση...!
Το μήνυμα πως «Ανάπτυξη χωρίς τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει» έστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό, τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους υπόλοιπους φορείς.

«Εμείς θεωρούμε συμμάχους μας τους Περιφερειάρχες», υπογράμμισε ο Υπουργός και συμπλήρωσε ότι το επίκεντρο της προσπάθειας Κυβέρνησης και Περιφερειών είναι το ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε πως παρότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, εντούτοις δεν πρόκειται να χαλαρώσει ούτε μία μέρα και κάλεσε τους Περιφερειάρχες να ρίξουν όλο το βάρος στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε τόσο στην αναθεώρηση  Προγραμμάτων του υπάρχοντος ΕΣΠΑ, όσο και στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.

«Για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι απαραίτητη η συνεργασία τόσο με τους δήμους, όσο και με τις Περιφέρειες», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Την ξεκάθαρη βούλησή του, υπέρ της αξιολόγησης των δομών του Κράτους, επανέλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε.
«Χωρίς αξιολόγηση δομών δεν μπορεί να ζήσει ένα Κράτος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γρηγοράκος, ο οποίος πρόσθεσε πως, το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτό σε διάλογο με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακολούθως, σημείωσε πως, το μοντέλο του «Καλλικράτη» είναι πετυχημένο, αλλά μετά από 2-3 χρόνια εφαρμογής ίσως θέλει κάποιες διορθώσεις.

«Μαζί με εσάς θα πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
«Είμαστε σύμμαχος της Πολιτείας και όχι ανταγωνιστής της». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος τη ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός έστειλε το μήνυμα των 13 Περιφερειαρχών προς την Κυβέρνηση από το έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης.
Ο κ. Σγουρός επανέλαβε όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που βιώνει η Χώρα, ενώ ταυτόχρονα «έριξε τα βέλη του» απέναντι στο δαιδαλώδες γραφειοκρατικό Κράτος, που «μόνο εμπόδια φέρνει στην Αυτοδιοίκηση, αντί να δίνει χείρα βοηθείας...».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. αναφέρθηκε στους ελέγχους, που υπόκεινται οι Περιφέρειες, ρωτώντας τί άραγε εξυπηρετούν όλα αυτά και ποιοί είναι οι ύποπτοι, καταγγέλοντας το κλίμα καχυποψίας, που υπάρχει σε «διαδρόμους Υπουργείων», όπως είπε...

Οι θέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε.
Στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Περιφερειών, καθώς και στην αδυναμία θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των αιρετών Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, λόγω των λειτουργικών προβλημάτων της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή του τοποθέτηση στο Έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με θέμα τα οικονομικά των 13 Περιφερειών της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
«Η αιρετή Περιφέρεια είναι ο μόνος θεσμός, σήμερα, που στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της είναι η ανάπτυξη και άρα η διέξοδος από την γκρίζα και καταστροφική ζώνη της ύφεσης. Η εμπιστοσύνη και η έμπρακτη πολιτική βούληση για τη γενναία στήριξη του θεσμού είναι μονόδρομος». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. σήμερα στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» στην Αθήνα που είχε ως κεντρικό σύνθημα «Ισχυρή Περιφέρεια – Μονόδρομος στην Ανάπτυξη».
«Αμαχητί σύμμαχοι δεν είμαστε κανενός», σημείωσε στην παρέμβασή του στο Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Όπως εξήγησε, επαναλαμβάνοντας τη φράση του, «εμείς έχουμε μια ευρεία μεγάλη συμμαχία υπέρ των πολιτών και είμαστε με τους ανθρώπους και όσο δίκαια, τίμια, συνετά, σοβαρά, υπεύθυνα μπορούμε και συνεργαζόμαστε, είμαστε σύμμαχοι. Αλλά επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά αμαχητί σύμμαχοι δεν είμαστε κανενός και για κανέναν».
Στις προτάσεις που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: η δημιουργία Εθνικής Αρχής Συντονισμού για το νέο ΕΣΠΑ, η διαμόρφωση επιτελικού κράτος για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, και η θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο τέλος των εργασιών, με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Συνέδριο το ψήφισμα με τα συμπεράσματα της ΕΝ.Π.Ε. Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:
«Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας,  σε συνέχεια του Τακτικού Συνεδρίου του Φεβρουαρίου 2013 αποφάσισε, τη διεξαγωγή αυτού του Έκτακτου Συνεδρίου, με μόνο θέμα τα Οικονομικά των Περιφερειών.
Το συνέδριο αυτό γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον τόπο. Η κρίση, όχι μόνο η οικονομική, αλλά κυρίως η πολιτική και η κοινωνική βαθαίνει. Η ανεργία έχει φτάσει το 60% στους νέους, τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκονται μπροστά στην απειλή του κοινωνικού αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης, της εξόντωσης.
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τα Οικονομικά των Περιφερειών.
1. Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επένδυση στην Περιφέρεια δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική αλλά τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Παράλληλα, η ενδυνάμωση της περιφερειακής πολιτικής δεν είναι μόνο θέμα ανάπτυξης αλλά είναι ισοδύναμα απαραίτητη και ικανή συνθήκη για την προάσπιση και ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας. Προτείνουμε και διεκδικούμε τα ακόλουθα :
  1. Την άμεση θεσμική ολοκλήρωση του ρόλου των Περιφερειών στον αναπτυξιακό προγραμματισμό και στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Ζητούμε:
  • Να προχωρήσει η θεσμική ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής του Προγράμματος “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” σύμφωνα με την πρόταση της ΕΝΠΕ. Ο ρόλος της Κεντρικής Κυβέρνησης να εξαντλείται στον εποπτικό και τον ελεγκτικό ρόλο της.
  • Να διευρυνθεί ο ρόλος των Περιφερειών στο χωροταξικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, με τη δυνατότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων εξειδίκευσης και εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα από την Κεντρική Κυβέρνηση το Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο ώστε να είναι τα πολύτιμα και βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη της περιφέρειας, με κυρίαρχους στόχους την προστασία του περιβάλλοντος, την εδαφική συνοχή, την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών και τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.
  • Να αναμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με κριτήρια γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά.
1.2. Την προώθηση των κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων και τη δημιουργία των αναγκαίων δομών και λειτουργιών που θα υπηρετούν την αναπτυξιακή στρατηγική, με βασικό στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την πλήρη διαφάνεια.
  • Στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων
Η Κεντρική Κυβέρνηση να διατηρήσει τον εποπτικό ρόλο για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στις διαδικασίες υποδοχής και έγκρισης των επενδύσεων. Να αξιοποιηθεί άμεσα και οριστικά ο θεσμός των 13 κέντρων υποδοχής και έγκρισης επενδύσεων, με ένα κέντρο ανά Περιφέρεια και με τη στελέχωσή του με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης.
Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα της προέγκρισης επενδυτικών προτάσεων με την υποβολή ενός πλήρους φακέλου, το περιεχόμενο του οποίου μπορεί να καθοριστεί από την Κεντρική Κυβέρνηση.
Να οργανωθεί η διαβούλευση με τις Περιφέρειες στην στοχευμένη αναζήτηση επενδυτικών προτάσεων που θα συνάδουν με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας, όπως αυτά αποτυπώνονται στον πενταετή επιχειρησιακό σχεδιασμό της.
  • Αναμόρφωση και αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων
Το ΠΔΕ θα πρέπει να αποκτήσει αυτόνομο χαρακτήρα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Απαιτείται: α) η επικαιροποίηση του θεσμού του δημοκρατικού προγραμματισμού στην έγκριση και στην υλοποίηση των προγραμμάτων και β) η διασφάλιση της συνέργειας των χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
  • Ολοκλήρωση των Π.Ε.Π. και γενικότερα του Ε.Σ.Π.Α. 2007–2013
Οι Περιφέρειες, από την ημέρα που ανέλαβαν τη διαχείριση των Π.Ε.Π. (πλην των ποσών που εκχωρήθηκαν στα Υπουργεία), ανταποκρίθηκαν στις πραγματικές ανάγκες σε έργα και δράσεις της περιοχής τους, αξιοποίησαν τους ικανούς δικαιούχους κάθε περιφερειακής ενότητας και απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και στην απορρόφηση των πόρων τους.
Διεκδικούμε το αυτονόητο : Η Κυβέρνηση και η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση να αξιοποιήσουν τις Περιφέρειες ως τον καταλληλότερο αποκεντρωμένο πολιτικό θεσμό και ως τον επιχειρησιακά ικανότερο μηχανισμό ολοκλήρωσης του Ε.Σ.Π.Α. 2007–2013.
  • Προετοιμασία του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014–2020
Να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση ολοκληρωμένων πολυ–τομεακών και πολυ–ταμειακών περιφερειακών προγραμμάτων με την ενσωμάτωση χρηματοδοτήσεων του Αγροτικού Τομέα, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής ώστε να κατευθυνθούν οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου στις Περιφέρειες και παράλληλα να περιοριστούν τα κεντρικά – τομεακά προγράμματα σε παρεμβάσεις αμιγώς εθνικού ενδιαφέροντος.
  • Στο τομέα τηςαξιοποίησης των αμιγώς Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Να εξαλειφθούν οι άκαμπτες διαχειριστικές διαδικασίες και ανακολουθίες που εμποδίζουν την υλοποίηση ή τη συμμετοχή των Περιφερειών στην διαχείριση των αμιγώς Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Προτείνεται να δημιουργηθεί ειδική μονάδα υποστήριξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους, που θα ενεργεί με συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές, θα μειώνει τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στη διαδικασία πληρωμής, οι οποίες συχνά οφείλονται στην ερμηνεία διατάξεων και δεν θα υπεισέρχεται στη σκοπιμότητα του έργου, ούτε θα νομολογεί σε θέματα δημοσίων έργων και συμβάσεων.
1.3. Την επείγουσα και κατά προτεραιότητα ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ειδικών κατηγοριών με έμφαση στην επιχειρηματικότητα των νέων και την προώθηση της καινοτομίας.
Πρέπει να στοχεύσουμε στην ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και την απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης. Πρέπει να προδιαγράψουμε δράσεις τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικότητας ειδικών κατηγοριών (νεανική, γυναικεία επιχειρηματικότητα κλπ) με απώτερη επιδίωξη τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πρέπει να συνθέσουμε παρεμβάσεις με στόχο την ανάδειξη του επιχειρηματικού «πλεονεκτήματος» των περιφερειών της χώρας μέσω στοχευμένων ενεργειών ενίσχυσης ΜΜΕ σε τομείς και δραστηριότητες που συνάδουν με τα χαρακτηριστικά αυτά.
Πρέπει να αποφασίσουμε να διπλασιάσουμε τους διατιθέμενους πόρους για να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους αντί της φυγής στο εξωτερικό, της ανάπτυξης πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Για να υποστηριχθεί όμως η νέα επιχειρηματικότητα και η καινοτομία απαιτούνται άμεσα μέτρα, αλλά και μέτρα που θα δημιουργούν υποδομές υποδοχής και υποστήριξης.
Η Αιρετή Περιφέρεια είναι ο μόνος σήμερα θεσμός που στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της είναι η ανάπτυξη, άρα και η διέξοδος από την γκρίζα και καταστροφική ζώνη της ύφεσης. Η εμπιστοσύνη και η έμπρακτη πολιτική βούληση για τη γενναία στήριξη του θεσμού είναι μονόδρομος. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον τελευταίο θεσμό, που όντας κοντά στον πολίτη, εργάζεται για την κοινωνική συνοχή, μεριμνά για τιςπλέον ευαίσθητες και αδύναμες κατηγορίες, παρέχει ελπίδα για το μέλλον.
2. ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜ-ΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014–2020
Για να πετύχει η χώρα μας ένα καινούργιο ξεκίνημα στη νέα προγραμματική περίοδο, με το εκπονούμενο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης Σ.Ε.Σ. (νέο Ε.Σ.Π.Α.) 2014–2020, είναι απαραίτητες τρεις διαρθρωτικές αλλαγές.
1Η ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, αντί να συντονίζει, διαχειρίζεται, υλοποιεί, αξιολογεί και ελέγχει την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, προτείνουμε να γίνει η Εθνική Αρχή Συντονισμού τους.
2Η ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ : ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Τα Υπουργεία, στο πλαίσιο του επιτελικού ρόλου τους, οφείλουν να σχεδιάζουν πολιτικές έγκαιρα, να νομοθετούν γρήγορα και να συντονίζουν αποτελεσματικά την εφαρμογή των πολιτικών τους.
Οι Περιφέρειες θα ελέγχονται ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους πόρους, ακολουθώντας απαρέγκλιτα την Εθνική στρατηγική που σχεδίασαν τα αρμόδια Υπουργεία και τον Αναπτυξιακό προγραμματισμό για την περιφέρειά τους. Παρέκκλιση από στόχους και αναπτυξιακές στρατηγικές θα έχει επίπτωση στην ευθύνη διαχείρισης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς θα υλοποιούν και εφόσον πιστοποιηθούν για την επάρκειά τους, θα καταργηθούν όλοι οι περιττοί προέλεγχοι από τις διαχειριστικές αρχές, εφαρμόζοντας σύγχρονες αρχές διαχείρισης κινδύνου (risk management) και δειγματοληπτικούς ελέγχους με βαριές ποινές για όσους λειτουργούν έξω από τους κανόνες της διαχείρισης.
3Η ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Το νομοθετικό πλαίσιο για τα Δημόσια Έργα και τις Απαλλοτριώσεις πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων, όπως αυτό των σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών.
3. ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Προϋπόθεση για την τεκμηριωμένη και κατά συνέπεια αποτελεσματική διεκδίκηση των οικονομικών αιτημάτων των Περιφερειών είναι η οικοδόμηση ενός αξιόπιστου κεντρικού μηχανισμού τεκμηρίωσης, ο οποίος :
  • θα παρακολουθεί την τήρηση της απόδοσης των θεσμοθετημένων πόρων,
  • θα υπολογίζει σε ετήσια βάση το κόστος λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών και
  • θα κοστολογεί τις δαπάνες άσκησης κάθε μεταφερόμενης αρμοδιότητας.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να υιοθετηθεί ένα νέο σύστημα οικονομικού προγραμματισμού των εσόδων των Περιφερειών, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία που θα στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας που αποτελούν τον πυρήνα της χρηστής διαχείρισης αλλά και της κατοχύρωσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα μεσοχρόνιο προϋπολογισμό των Κ.Α.Π. σε ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας, προκειμένου αυτοί να υπολογίζονται βάσει του μέσου όρου των φορολογικών εσόδων των τριών τελευταίων ετών, ώστε να αποφεύγονται έντονες διακυμάνσεις λόγω ειδικών συνθηκών όπως οι σημερινές.
Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέα έσοδα. Με τη χρήση νέων σύγχρονων χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων που θα μας δίνουν τη δυνατότητα μόχλευσης κεφαλαίων για την ανάπτυξη. Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική διέξοδος που κατοχυρώνει την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών σε βάθος χρόνου αλλά και το ρόλο τους στην αναπτυξιακή της χώρας μας.
3.1. ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
3.1.1. Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι – Κ.Α.Π.
Οι περικοπές στους θεσμοθετημένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια φτάνουν το 60% στους λειτουργικούς πόρους και το 90% στους επενδυτικούς πόρους.
Διεκδικούμε την απόδοση των θεσμοθετημένων Κ.Α.Π. και προτείνουμε:
  • Ένα νέο τρόπο υπολογισμού των Κ.Α.Π. σε τριετή βάση, με μέγιστο όριο διακύμανσης, για να εξασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός των Επιχειρησιακών μας Σχεδίων.
  • Την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου ποσού λειτουργικών πόρων σε σχέση με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες. Γι’ αυτό απαιτείται η ταχύτερη δυνατή κοστολόγηση των υπηρεσιών. Κίνηση που θα συμβάλει στην βελτίωση τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών και της σχέσης κόστους-απόδοσης αλλά και της «αυτόματης» μεταφοράς καλών πρακτικών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.
  • Την εγκαθίδρυση μηχανισμού αυτόματης εκχώρησης των αναλογούντων πόρων για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες και
  • Τη θέσπιση ρητρών έγκαιρης καταβολής των Κ.Α.Π. από την κυβέρνηση.
Εκτιμούμε ότι η πρόταση που προετοιμάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι σε σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά κριτήρια και ζητούμε την επιτάχυνση διατύπωσης της τελικής πρότασης και την έγκαιρη υιοθέτησή της από την Κυβέρνηση.
Για κάθε σκέλος των Κ.Α.Π. (λειτουργικούς και επενδυτικούς) προτείνουμε ένα αναλογικό, σχετιζόμενο μεπληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια και ένα εξισορροπητικό μέρος, που θα αμβλύνει τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες (ορεινότητα, νησιωτικότητα, «μητροπολιτικότητα»), όπως συμφωνήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ.
Προτείνουμε, επίσης, την τήρηση μέγιστων ποσοστών μείωσης των Κ.Α.Π. σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η παραπάνω διαδικασία είναι διαρκής και ανοικτή ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μεσοπρόθεσμα, την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών την επιδιώκουμε μέσα από την αποκέντρωση των πόρων, που πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά.
Η Ελληνική κοινωνία χρειάζεται δίπλα της έναν αξιόπιστο πυλώνα, την Περιφέρεια, που θα συντονίζει σε περιφερειακό επίπεδο τις κοινωνικές πολιτικές και θα ενεργοποιεί, με δημόσιες επενδύσεις και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, την ενδογενή ανάπτυξη κάθε περιοχής.
3.1.2. Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.
Το Εθνικό Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένο λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Οι Περιφέρειες είναι η καταλληλότερη βαθμίδα της Δημόσιας Διοίκησης για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων (πλην των έργων τεχνικής υποδομής εθνικής κλίμακας), που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.
Γι’ αυτό προτείνουμε τη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών με την ΕΝΠΕ στη διαμόρφωση των κριτηρίων τομεακής και περιφερειακής κατανομής του Εθνικού Π.Δ.Ε. (έστω και περιορισμένου σήμερα) και την αποκέντρωση της διαχείρισής του.
3.1.3. Θεσμοθετημένοι Ειδικοί Πόροι
Θεωρούμε απολύτως αναγκαία τη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών με την ΕΝΠΕ στη διεύρυνση και εκλογίκευση των Ειδικών Πόρων με αντικειμενικά κριτήρια, που θα συνδέονται τόσο με τις ανάγκες κάθε γεωγραφικής περιοχής όσο και με τους αξιοποιούμενους ενδογενείς πόρους της.
3.1.4. Λοιπές κρατικές επιχορηγήσεις (Μεταβιβαστικές πληρωμές, έκτακτες επιχορηγήσεις κλπ.)
Δεν διεκδικούμε πρόσθετους πόρους. Ζητούμε αντικειμενικά και συμφωνημένα κριτήρια και ουσιαστική διαφάνεια στη χρηματοδότηση των Περιφερειών με τις έκτακτες επιχορηγήσεις.
3.2. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΠΟΡΩΝ
3.2.1. Είναι αναγκαία η πολιτική και νομοθετική διασφάλιση της Συνταγματικής επιταγής σύμφωνα με την οποία η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμους) πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.
3.2.2. Διεκδικούμε τη μεταφορά και των λοιπών πόρων πλην των οικονομικών (προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.).
Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται εφεξής οι Περιφέρειες να καταστρατηγήσουν το Σύνταγμα και να αναλάβουν την άσκηση αρμοδιοτήτων που δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους (οικονομικούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή).
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
4.1. ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
4.1.1. Νέο μοντέλο οργάνωσης της οικονομικής διοίκησης της Περιφέρειας και εκσυγχρονισμός του ρόλου των συλλογικών και των μονομελών οργάνων (Περιφερειακού Συμβουλίου, Οικονομικής Επιτροπής κλπ.) στην πολιτική διεύθυνση των οικονομικών της Περιφέρειας – Ειδική Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου
Προτείνουμε τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά στην οργάνωση της οικονομικής διοίκησης της Περιφέρειας και στο ρόλο των οργάνων της που διευθύνουν τα οικονομικά της, με κατεύθυνση την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος, του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και του Ετήσιου Προϋπολογισμού της Περιφέρειας.
4.2. ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
4.2.1. Βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου – Δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης – Υποστήριξη των Περιφερειών για την εφαρμογή τους
Θεωρούμε απαραίτητη τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά στο Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, την εκπόνηση δεικτών παρακολούθησης και αξιολόγησής τους, αλλά και την επιτελική υποστήριξη των λειτουργιών αναπτυξιακού προγραμματισμού των Περιφερειών για την εφαρμογή τους.
Προτείνουμε τη σύνδεση των Πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014–2020 και τη Διαβαθμιδική Συνεργασία
4.3. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
4.3.1. Εκπόνηση – Εκτέλεση – Παρακολούθηση – Αξιολόγηση και Σύνδεση του Προϋπολογισμού με το Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας (περιλαμβανομένου του Τεχνικού Προγράμματος)
Προωθούμε τη βελτίωση της εκπόνησης – εκτέλεσης – παρακο-λούθησης – αξιολόγησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας και την ουσιαστική σύνδεσή του με το Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας και ζητούμε τη βελτίωση του αντίστοιχου κανονιστικού πλαισίου.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και επιχειρησιακά ατελέσφορη την παρεμβατική λειτουργία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας». Η Περιφέρεια μπορεί να οργανώσει αποτελεσματικά τον αναπτυξιακό προγραμματισμό των έργων της, τον οικονομικό προϋπολογισμό των λειτουργιών της και την οικονομική διαχείριση των εσόδων και εξόδων της, ώστε να διασφαλίζει χωρίς επιτροπεία τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα στη λειτουργία της.
4.4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
4.4.1. Οργάνωση Οικονομικών Υπηρεσιών – Μοντελοποίηση διαδικασιών – Διπλογραφικό σύστημα – Αναλυτική λογιστική
Προωθούμε την οργάνωση των Οικονομικών Υπηρεσιών μέσω της «μοντελοποίησης» των διαδικασιών, της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος και της αναλυτικής λογιστικής, καθώς και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διαφανή και αποτελεσματική οικονομική διοίκηση κάθε Περιφέρειας.
4.4.2. Οι σχέσεις με τους προμηθευτές και με τους πολίτες (οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη κλπ.)
Υιοθετούμε τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη βελτίωση των σχέσεων της Περιφέρειας με τους προμηθευτές και με τους πολίτες.
4.5. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
4.5.1. Ενιαία Αρχή Πληρωμής – Προβλήματα εφαρμογής
Συμφωνούμε στην ενοποίηση του συστήματος προμηθειών σε κάθε Περιφέρεια και στη διασφάλιση της διαφάνειας αυτών, με ταυτόχρονη όμως απλοποίηση της σχετικής γραφειοκρατίας και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αντίστοιχων διαδικασιών. Επίσης, στο πλαίσιο του συστήματος αυτού θεωρούμε αναγκαία την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση ορισμένων προμηθειών στο επίπεδο των Περιφερειακών Ενοτήτων.
4.5.2. Επιλεξιμότητα δαπανών (πλαφόν στα καύσιμα κλπ.)
Επαναφέρουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, που επανειλημμένα έχουμε υποβάλλει, οι οποίες αφορούν στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων μας.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, διεκδικούμε να εγκριθεί επιτέλους η χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΝΠΕ για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των Περιφερειών από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Με αυτή την προϋπόθεση, οι Περιφέρειες μπορούν να διασφαλίσουν αυτά που απαιτεί η οικονομία και ζητά η κοινωνία :
  • την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών τους και την άμεση εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών,
  • τον αξιόπιστο προγραμματισμό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής τους, αξιοποιώντας και τα συγχρηματοδο-τούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα της περιόδου 2014–2020,
  • τον έγκαιρο προϋπολογισμό εσόδων–εξόδων και την αποδοτική οικονομική διαχείριση των πόρων τους, με διασφάλιση της διαφάνειας στους στόχους και στις λειτουργίες τους.
5. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
5.1. ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Συμφωνούμε στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παρακολούθησης των οικονομικών των Περιφερειών, του οποίου θα διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητά με τα αντίστοιχα συστήματα της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να επιτευχθεί η διαφάνεια της διαχείρισης του συνόλου των οικονομικών του Κράτους και η ισότιμη και αποτελεσματική συνεργασία Κυβέρνησης – Περιφερειών στη διαμόρφωση και εφαρμογή των εθνικών και των περιφερειακών δημόσιων πολιτικών.
Γι’ αυτό διαφωνούμε με τη δομή και τις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, που δεν επιδιώκει τη συνεργασία αυτή, αλλά έχει μονόπλευρη και παρεμβατική λειτουργία και στοχεύει στην επιτροπεία των Περιφερειών.
5.2. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΥΔΕ (Υπηρεσίες ΓΛΚ), Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, Υπηρεσία Αυτοτελούς Εποπτείας ΟΤΑ κλπ.
Πάγια θέση της ΕΝΠΕ είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας.
Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και τη λειτουργία του Ελεγκτή Νομιμότητας.
Γι’ αυτό συνεχίζουμε να εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή και ζητούμε επιτέλους να λειτουργήσει η Υπηρεσία Αυτοτελούς Εποπτείας ΟΤΑ ως η ενιαία και αποκλειστικά αρμόδια Κρατική Ελεγκτική Υπηρεσία των ΟΤΑ.
5.3. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου (internal audit) σε κάθε Περιφέρεια
Συμφωνούμε στη δημιουργία Υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου σε κάθε Περιφέρεια, όπως έχουν όλοι οι σοβαροί δημόσιοι και ιδιωτικοί Οργανισμοί στην Ευρώπη, με την προϋπόθεση ενός κοινά αποδεκτού (από την Κυβέρνηση και την ΕΝΠΕ) κανονιστικού πλαισίου δομής, αρμοδιοτήτων, λειτουργιών και σχέσεων της Υπηρεσίας αυτής και ενός Προγράμματος συλλογικής υποστήριξης των Περιφερειών για τη συγκρότησή της.
5.4. ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
«Διαύγεια», Επιτροπή Διαβούλευσης, κλπ.
Θεωρούμε αναγκαίο τον Κοινωνικό έλεγχο, που συμπληρώνει ως τρίτος ισότιμος πόλος τον Εξωτερικό έλεγχο και τον Εσωτερικό έλεγχο.
Οι Περιφέρειες:
  • θέλουν ενιαίο Εξωτερικό έλεγχο από μία ενιαία και ανεξάρτητη Κρατική Ελεγκτική Υπηρεσία των ΟΤΑ,
  • δεσμεύονται να διασφαλίσουν τον Εσωτερικό έλεγχο των υπηρεσιών τους
  • επιδιώκουν τον ουσιαστικό Κοινωνικό έλεγχο και τη συνεργασία και συμμετοχή των πολιτών.
6. ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ
Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, σε όλες τις σχεδιαζόμενες δημόσιες πολιτικές, σε όλα τα κανονιστικά κείμενα (νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις) και σε όλα τα εθνικά και τα συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα, να εισάγει τη «νησιωτικότητα» ως οριζόντια (mainstreaming) πολιτική και θετικές διακρίσεις υπέρ των νησιών της χώρας, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, περιλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ και της επιδότησης των μεταφορών και των συγκοινωνιών, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών πολιτικών και μέτρων για τη λειτουργία του ΕΣΥ των Νησιών.
Επίσης, κάθε Νησιωτική  Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Επαρχείο) να έχει τη δική της οργανωτική και διοικητική στελέχωση η οποία θα περιλαμβάνεται στον ενιαίο οργανισμό της περιφέρειας ως τμήμα του.
7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος προτείνουμε για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση τα ακόλουθα :
  • Συνταγματική κατοχύρωση της Περιφέρειας
  • Συνταγματική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου και της διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, ώστε να αναδειχθεί σε αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση της ανάπτυξης της χώρας.
  • Αναθεώρηση του άρθρου 101 του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την Περιφέρεια.
  • Συνταγματική κατοχύρωση και οριοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, ως προς τα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
  • Καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, ως Οργάνου που θα εκπροσωπεί συνολικά, σε κρίσιμα θεσμικά και οικονομικά θέματα, τον χώρο της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειών.
  • Διεύρυνση της κανονιστικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά και στα στενά συνδεδεμένα με αυτά χωροταξικά θέματα, σε ό,τι αφορά τον δεύτερο βαθμό), με ρητές διατάξεις αλλά και μέσω της τροποποίησης του άρθρου 43 παρ. 2 Σ.
  • Ενίσχυση της οικονομικής της αυτοτέλειας των Περιφερειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην συνταγματική κατοχύρωση, αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των φορολογικών της πόρων.
  • Κατοχύρωση ενός αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού που θα αναλάβει τόσο την εν γένει διοικητική εποπτεία όσο και τον ειδικότερο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ.
Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και ορισμένες ειδικότερες προτάσεις για   την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των Περιφερειών, που έχουν έμμεση μόνο σχέση με τα οικονομικά ζητήματα αλλά συμβάλλουν έμμεσα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, μέσω της γενικότερης πολιτικής αναβάθμισης τόσο των ΟΤΑ όσο και των αιρετών :
  • Κατοχύρωση και οριοθέτηση, κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, της καταστατικής θέσης των αιρετών.
  • Ενεργός συμμετοχή (μέσω της καθιέρωσης νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά και υποχρεωτικής διαβούλευσης) των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ) στην νομοθετική διαδικασία που αφορά αυτοδιοικητικά θέματα.
  • Εξομοίωση και ταυτόχρονα άμβλυνση των κωλυμάτων εκλογιμότητας όλων των αιρετών, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή.
  • Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αφορούν αποκλειστικά τον θεσμό και να μην συμπίπτουν με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
  • Προσθήκη, κατ’ αναλογίαν των ισχυόντων για τις βουλευτικές εκλογές, ειδικής συνταγματικής διάταξης που θα προβλέπει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν συγκεντρώνουν τουλάχιστον τα 2/3 των βουλευτών (δηλ. 200).»
 epoli.gr

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Α.Π.:292
Ανοικτή Επιστολή
προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κοιν: Κόμματα του Κοινοβουλίου
(ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Κ.Κ.Ε.)
                                                                                                   Δ.Ο.Ε.
ΜΜΕ

Θέμα: «Άμεση επάνδρωση του Ειδικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου με Εκπαιδευτικό και Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό»


To Eιδικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Χίου, που εκπαιδεύει παιδιά με Ε.Α. από όλο το ακριτικό νησί μας, ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του με σοβαρές απώλειες σε δασκάλους και νηπιαγωγό ειδικής αγωγής, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
Συγκεκριμένα  πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα κενά δύο δασκάλων ειδικής αγωγής ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Ολοήμερο τμήμα και να καλυφθούν τα δύο λειτουργικά κενά των συναδέλφων του πρωινού προγράμματος.
Το Ειδικό νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το Ειδικό Δημοτικό, έχει παιδιά που δεν αυτοεξυπηρετούνται ή πάσχουν από βαριά σύνδρομα (εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό κ.ά) με αποτέλεσμα να είναι άμεση ανάγκη κάλυψης του κενού της νηπιαγωγού αλλά και του βοηθητικού προσωπικού που θα εργάζεται παράλληλα και στο Ολοήμερο τμήμα του Σχολείου.
Στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας , αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο δυσβάστακτο γεγονός είναι η προσπάθεια των γονέων μαθητών με Ε.Α. να υποστηρίξουν τα παιδιά τους απευθυνόμενοι σε ιδιώτες λογοπεδικούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.ά. ειδικότητες , προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Μέχρι πέρυσι, εκπαιδευτικοί αυτών των ειδικοτήτων υποστήριζαν τους μαθητές της μονάδας μέσα στο σχολείο, ενταγμένοι στο πρόγραμμα των ατομικών μαθημάτων, με αποτέλεσμα την ανακούφιση των οικογενειών από πρόσθετα έξοδα και συμβάλλοντας παράλληλα στην αρτιότερη εκπαίδευση, βελτίωση των ικανοτήτων και αξιοποίηση των υπαρχουσών δυνατοτήτων τους.
 Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται επίσης απαραίτητη η ενδυνάμωση της ειδικής μονάδας με τις παραπάνω ειδικότητες, πλαισίωναν κάθε σχολική χρονιά τη λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Χίου.




Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                                  Τσίγκος Στέφανος


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Ν.Τ.ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ



Χίος, 19 Σεπτεμβρίου 2013


Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έδειξε μόνο το πραγματικό της πρόσωπο.
Η Χρυσή Αυγή είναι παιδί του συστήματος, διάδοχος των ταγμάτων εφόδου, που χτυπούν και δολοφονούν μετανάστες, αγωνιστές, εργάτες, όποιον είναι ή σκέφτεται διαφορετικά απ’ αυτούς, προσπαθώντας να σπείρουν το φόβο και την τρομοκρατία.
Είναι τα λυσσασμένα μαντρόσκυλα του συστήματος. Γαβγίζουν και δαγκώνουν για τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Είναι μπράβοι και τσιράκια των αφεντικών. Δεν έχουν καμιά σχέση με τους εργαζόμενους, τις αξίες και τα ιδανικά του φτωχού λαϊκού κόσμου. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη του απλού κόσμου για να τους ποτίσουν με το δηλητήριό τους μέσα από την επικαλούμενη φιλανθρωπία τους.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις  ευθύνες της, τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αφυπνιστούν και να κινητοποιηθούν άμεσα. Την Ελληνική Κοινωνία να αντιληφθεί πού την οδηγούν και οργανωμένα να απομονώσει τους φασίστες, τώρα ξέρει στην επόμενη δολοφονία θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.
Εμείς,
καταδικάζουμε- εκφράζοντας τα αισθήματα των χιλιάδων μελών μας- το φασιστικό ναζιστικό μόρφωμα και τους δολοφόνους που δρουν και εξοπλίζονται στις γραμμές του για να σκοτώνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης.
Συνειδητοποιούμε ότι δρουν μ’ ένα σκοπό: Να χτυπήσουν το Εργατικό λαϊκό κίνημα και να τρομοκρατήσουν κάθε εργάτη και εργάτρια που αγανακτεί και σηκώνει κεφάλι για την κατάσταση που ζει στη δουλειά και το σπίτι.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συσπειρωθεί στο συνδικάτο του για να αποτελεί τη δύναμη που θα εκδιώξει από κάθε χώρο δουλειάς, γιαπί, σχολείο, το φασιστικό φίδι που επωάζει το σύστημα.
«Το εργατικό λαϊκό κίνημα με την οργανωμένη δράση του
να τσακίσει το αβγό του φιδιού»



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ :"Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ , Ο ΕΝ ΧΙΩ ΑΘΛΗΣΑΣ" , ΕΠΙ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ (3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1813)




ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ



ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΑΠΟ 15/09/2013
1. ΚΕΠΟΥΤΑ Α.  αρ.δελτίου 1174748- ομάδα ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
ΑΠΟ 16/09/2013
2. ΓΚΟΥΝΤΑ Δ. αρ.δελτίου 1380515 - ομάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.


ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΙΟΥ , 21 - 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Ημερ/νία 
ωρα
ΓήπεδοΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΔιαιτητήςΑ΄ΒοηθόςΒ΄Βοηθός
21/09/2013
17:00
ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟΔΑΦΝΗΑ΄ κατηγορίας
ΕΛΑΤΑΑ΄ κατηγορίας
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΙΤΤΑΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 
21/09/2013
17:00
ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙΟΥΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΑ΄ κατηγορίαςΑΤΡΟΜΗΤΟΣΑ΄ κατηγορίαςΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΤΟΡΟΥΝΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
21/09/2013
17:00
ΠΥΡΓΙΟΥΠΥΡΓΟΣΑ΄ κατηγορίας
ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣΑ΄ κατηγορίας
ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
21/09/2013
17:00
ΘΥΜΙΑΝΩΝΗΡΑΚΛΗΣΑ΄ κατηγορίαςΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝΑ΄ κατηγορίαςΣΤΟΥΠΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΑΜΟΥΤΖΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 
22/09/201317:00Ε.Π.Σ ΧΙΟΥΟΜΗΡΟΣΑ΄ κατηγορίας
ΚΑΝΑΡΗΣΑ΄ κατηγορίας
 ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΤΑΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
22/09/2013
17:00
ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝΠΟΣΕΙΔΩΝΑ΄ κατηγορίαςΛΑΙΛΑΠΑΣΑ΄ κατηγορίας ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΤΟΡΟΥΝΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ 
22/09/2013
17:00
ΚΑΛΑΜΩΤΗΣΚΑΛΑΜΩΤΗΑ΄ κατηγορίας
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΑ΄ κατηγορίας
ΤΣΟΥΧΛΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ 
ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

θα ήθελα σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να αποστείλετε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με αξιόποινες πράξεις μελών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».
Σας διαβεβαιώνω ότι ως ΠΑΣΟΚ παραμένουμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια πάταξης των αξιόποινων πράξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης που φαλκιδεύει το δημοκρατικό αίσθημα και στοχοποιεί συνανθρώπους μας.
Ωστόσο, έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι τα περιστατικά αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο δράσης είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί στην αναφορά σας.
Με το σκεπτικό αυτό, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ζητηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών κρουσμάτων  ρατσιστικής βίας 11414.
Οι συμπολίτες μας πρέπει να «σπάσουν τη σιωπή» τους και να συμμετέχουν στην θωράκιση της Δημοκρατίας μας.
Ταυτόχρονα, καθίσταται αναγκαία η συλλογή, από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, του συνόλου των υποθέσεων ρατσιστικής/κοινωνικής βίας που έλαβαν χώρα ανά την επικράτεια και σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή και η συγκεντρωτική αποστολή τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση της εγκληματικής φυσιογνωμίας της οργάνωσης και να τεθούν οι προϋποθέσεις για καθολική αντιμετώπισή της ως οργανωμένο έγκλημα με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, που δρα καλυμμένο πίσω από ψευδεπίγραφες πολιτικές ιδεολογίες μίσους.
Με εκτίμηση


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος