Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ



Τεράστια έκπληξη στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσε η είδηση ότι Αργεντινή και Βενεζουέλα κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς το οποίο πήρε στα χέρια του το προσχέδιο της μήνυσης, βασική αιτιολόγηση της πράξης αυτής αποτελούν τα δυσφημιστικά σχόλια δεκάδων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου κατά των δύο αυτών χωρών.
Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει ότι “παρατηρώντας εδώ και δύο περίπου χρόνια τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού να ψεύδονται διαρκώς στοχεύοντας αναίτια τους περήφανους λαούς της Αργεντινής και της Βενεζουέλας, κι έπειτα από συνεχείς διαμαρτυρίες σε διπλωματικό επίπεδο που δεν εισακούστηκαν, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στην πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κίνηση ούτως ώστε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας”.
Όπως γράφει ο ρεπόρτερ του Ρόιτερς, Φελίθ Ναβιδάδ, ο οποίος εξασφάλισε το κείμενο της μήνυσης πριν αυτό φτάσει στα χέρια της ελληνικής διπλωματικής αρχής, οι ηγέτες των δύο λατινοαμερικανικών χωρών “φέρονται απογοητευμένοι από τη στάση συγκεκριμένων εκλεγμένων Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι δεν έχουμε καν χαρτί υγείας για να σκουπιστούμε”.
Στο συνοδευτικό αιτιολογικό κείμενο το οποίο παρατίθεται μαζί με την ίδια τη μήνυση που υπογράφουν οι Κριστίνα Φερνάντες ντε Κιρχνέρ και Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνεται ότι “σε διπλωματικό επίπεδο, έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούνται οι χώρες μας από τις πολιτικές ηγεσίες και τα ελεγχόμενα από αυτές μέσα ενημέρωσης ως αντιπαραδείγματα. Κάναμε μάλιστα μεγάλη υπομονή όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία αρνηθήκαμε να πληρώσουμε τους γύπες και τους τοκογλύφους των διεθνών αγορών ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των διαλυμένων οικονομιών μας μετά από δεκαετίες οικονομικού και στρατιωτικού ελέγχου, υποκινούμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Βλέποντας όμως τον ελληνικό λαό να χάνει μέσα σε τέσσερα χρόνια το ένα τρίτο του πλούτου του και κυρίως να οδηγείται στην απώλεια της ίδιας του της ελπίδας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη συμβολική κίνηση, η οποία ελπίζουμε πως θα τον ξυπνήσει από τον τετραετή του λίθαργο”.
Οι ηγέτες των δύο λατινοαμερικανικών χωρών φαίνονται εξαιρετικά διαβασμένοι όσον αφορά την ελληνική ιστορία και τους απελευθερωτικούς της αγώνες. “Γνωρίζουμε”, γράφουν, “πως η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση αγώνων οι οποίοι κατέληξαν σε εμφύλιες συγκρούσεις που έφεραν το διχασμό και υποθήκευσαν οικονομικά τη χώρα. Ελπίζουμε πως για ακόμη μια φορά, εμείς, ένας ‘ξένος παράγοντας’, θα σας αφυπνίσουμε από τον εφιάλτη σας και θα σας οδηγήσουμε σε έναν διαφορετικό δρόμο από εκείνον που διάλεξαν οι υπάλληλοι της τρόικας των δανειστών για εσάς. Σας καλούμε όμως να μην ξεγελαστείτε ξανά. Σκοπός της δικής μας παρέμβασης δεν είναι να σας χρεώσουμε με υπέρογκα δάνεια ούτε να σας βάλουμε να σκοτωθείτε μεταξύ σας. Το μόνο που θέλουμε είναι να διώξουμε το φόβο σας και να σας δείξουμε ότι δεν είμαστε το τέρας που σας δείχνουν κάθε μέρα στις τηλεοράσεις σας, αλλά απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη τους και να διδαχθούν από αυτά”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ρόιτερς, η μήνυση αναμένεται να φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, δια της διπλωματικής οδού, σε μερικές ώρες. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αργεντινή, οι οποίες -κατά τον ρεπόρτερ Φελίθ Ναβιδάδ- σχεδιάζουν να εκδώσουν καταδικαστική ανακοίνωση ενάντια στις κυβερνήσεις των δύο λατινοαμερικανικών χωρών, εφόσον πρώτα πάρουν την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την αμερικανική πρεσβεία και τη βοηθό της γραμματέας της Άνγκελας Μέρκελ.
Με νέο του τηλεγράφημα, το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι το αιτιολογικό κείμενο της μήνυσης καταλήγει με τα εξής λόγια: “γνωρίζουμε ότι σας είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να διακρίνετε, σαν λαός, το ψέμα από την αλήθεια. Πιστέψτε μας. Βρεθήκαμε κι εμείς στην ίδια θέση με εσάς και το πληρώσαμε. Γι’αυτό και σας ζητούμε να κάνετε το πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Μην ακούτε αυτά που σας λένε οι πολιτικοί και οι μεγαλοδημοσιογράφοι. Κλείστε τις τηλεοράσεις. Σταματήστε να αγοράζετε τις εφημερίδες τους και να ακούτε τα ραδιόφωνά τους. Μπείτε στις ιστοσελίδες τους και βομβαρδίστε τους με ένα μήνυμά: ‘Σας καταλάβαμε. Δεν σας φοβόμαστε πια. Είμαστε ελεύθεροι'”.

Συντάξεις: Τα όρια ηλικίας για έξοδο με 15, 25 και 35 έτη ασφάλισης


Σύνταξη με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 έτη μπορούν να πάρουν οι ασφαλισμένοι από όλα τα Ταμεία. Δεν είναι, όμως, σε όλα ίδιες οι προϋποθέσεις.
Για παράδειγμα, στο Δημόσιο με τη 15ετία και πάντως με λιγότερα από 25 έτη υπηρεσίας άνδρες και γυναίκες παίρνουν μόνο πλήρη στα 67.
Στο ΙΚΑ υπάρχει και μειωμένη σύνταξη στα 62 για τους άνδρες που συμπληρώνουν και την ηλικία, αλλά και τις 4.500 ημέρες ασφάλισης και επιπλέον έχουν για μειωμένη σύνταξη 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία προ της συνταξιοδότησης 5ετία.
Για τις γυναίκες ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις και συνταξιοδοτούνται με το όριο ηλικίας που ισχύει, όταν κλείνουν το 55ο έτος για μειωμένη και το 60ό για πλήρη σύνταξη.
Κερδισμένες είναι όσες έκλεισαν τα 55 ή τα 60 τους ως το 2012, γιατί κατοχύρωσαν μειωμένη σύνταξη στα 57 και πλήρη στα 62.
Δεν χρειάζεται να έχουν 4.500 ημέρες, όταν κατοχυρώνουν δικαίωμα εξόδου (αν και με το νέο ασφαλιστικό τα κατοχυρωμένα δικαιώματα θα εκλείψουν), αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν 4.500 ημέρες, όταν φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ η σύνταξη με 15ετία καταβάλλεται μόνο στα 67. Εκτός αν πρόκειται για νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους που παίρνουν και μειωμένη στα 62.
Το «Ασφάλιση & Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα τα μυστικά και τις προϋποθέσεις για σύνταξη με 15, 25 και με 35 έτη για όλα τα Ταμεία και για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Σε 100 δόσεις η αποπληρωμή οφειλών σε εφορία-ταμεία


Σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων που θα περιλαμβάνονται στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα σε μια κατηγοριοποίηση των οφειλετών, ανάλογα με το ύψος του χρέους που έχουν.
Ετσι, για περίπου 400 χιλιάδες οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ θα προκύπτει διακανονισμός και ρύθμιση μέχρι 100 δόσεων, για 83.000 οφειλέτες με οφειλές εως 100.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι μέχρι 72, για 12.000 οφειλέτες με χρέη έως 500.000 ευρώ οι δόσεις θα ειναι μέχρι 72, αλλά με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση. Τέλος, για τους οφειλέτες άνω των 500.000 ευρώ η εφορία θα προχωρά σε ειδική μεμονομένη διαπραγμάτευση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι στο όλο πακέτο της νέας ρύθμισης να συμπεριλάβει και δελεαστικούς όρους για εφάπαξ εξόφληση ακόμα και με σημαντικό ποσοστό κουρέματος, είτε μέρους της οφειλής, είτε των επιτοκίων που σήμερα κυμαίνονται στο 8.15%.

aftodioikisi.gr

ΕΝΦΙΑ: Πώς και πού θα βρείτε τα εκκαθαριστικά (αναλυτικές οδηγίες)


Πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναζητούν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, ώστε να μπορέσουν να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπουν στο http://www.gsis.gr και αφού συνδεθούν στο λογαριασμό τους, να μπουν στην ενότητα « Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης».
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως το τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2014.
Οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε δόσεων:
  • Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-08-2014
  • Η 2η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-09-2014
  • Η 3η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2014
  • Η 4η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28-11-2014
  • Η 5η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-12-2014
Επίσης μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Ταυτότητα οφειλής». Από τη σελίδα που θα ανοίξει μπορείτε να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατώντας το κουμπί «Εκτύπωση». Το Σημείωμα για Πληρωμή περιέχει ένα μοναδικό αριθμό για κάθε οφειλή, υπό το όνομα «Ταυτότητα οφειλής». Η Ταυτότητα Οφειλής ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της και είναι απαραίτητη για την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού.
Με εκτυπωμένη τη σελίδα αυτή μπορείτε να πληρώνετε την οφειλή, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Τα 9 πρώτα ψηφία της «Ταυτότητας Οφειλής» αντιστοιχούν στον ΑΦΜ σας.
Για την αποφυγή λαθών, ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ως προς την αναγραφή της σωστής «Ταυτότητας Οφειλής». Σε περίπτωση που επιθυμείτε στο «Σημείωμα για Πληρωμή» να μην εμφανίζονται ποσά, επιλέξτε το κουμπί «Εκτύπωση χωρίς Ποσά». Πατήστε το κουμπί «Στοιχεία Οφειλών» για να επιστρέψετε στην Εικόνα Οφειλών.

Αποσύρονται ευρείας κατανάλωσης αλλαντικά- Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (λίστα)


Μια διατροφική «βόμβα» φαίνεται πως κυκλοφορούσε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και κατά συνέπεια στο πιάτο των καταναλωτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αποσύρονται, ευρείας κατανάλωσης αλλαντικά από την αγορά επειδή περιέχουν μια επικίνδυνη ουσία.
Πρόκειται για την ουσία Ε120 η οποία είναι χρωστική προσδίδει ένα έντονο κόκκινο χρώμα στα προϊόντα και όπως είπε στο newpost ο πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός είναι απαγορευμένη στα αλλαντικά καθώς σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες που περιέχουν τα αλλαντικά, όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, χοιρινή ωμοπλάτη, μπέικον, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.
«Η χρωστική αυτή παράγεται από σκαθάρια που αν και φυσικό προϊόν δεν είναι αθώο εάν χρησιμοποιηθεί στα αλλαντικά», λέει ο κ. Κατσαρός ο οποίος επισημαίνει πως μπορούν να προκαλέσουν βλάβες «στο συκώτι, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και στο κεντρικό νευρικό σύστημα».
Οι εταιρίες λέει ο κ. Κατσαρός επιλέγουν να προσθέτουν την ουσία αυτή «μόνο και μόνο για να είναι πιο ελκυστικά τα προϊόντα στο μάτι του καταναλωτή, ενώ δεν προσδίδουν καμία διατροφική αξία ούτε καν γεύση στο προϊόν».
Χθες ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως ανακαλεί συγκεκριμένα προϊόντα αλλαντικών καθώς ανιχνεύθηκε η χρωστική Ε120 και ζήτησε την άμεση ανάκλησή τους από τα ψυγεία των σούπερ μαρκετ και την μή κατανάλωσή τους από το κοινό.
Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:
1. «Χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, βάρους περίπου 1kg το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΝΤΕΡΗ Ο.Ε.» για λογαριασμό της επιχείρησης «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ» με αριθμό παρτίδας και ανάλωση:
. lot 040713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 14.10.2013,
. lot 040613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 04.09.2013,
. lot 070613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 11.09.2013,
. lot 180613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.09.2013,
. lot 270613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 06.10.2013,
. lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 09.10.2013,
. lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 10.10.2013
2. «Μπέικον Catering φέτες Snack», Creta Farm, βάρους 1,5 kg, L01318502
«Μπέικον φιλικό», Creta Farm, βάρους 100 gr, L01320006 με ανάλωση μέχρι 16.12.2013
«Μπριζόλα καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2?), L01317606 με ανάλωση μέχρι 23.09.2013
«Ζαμπόν μπούτι», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2?) GR, L01316328 με ανάλωση μέχρι 10.09.2013
«Μπέικον ρολό σε φέτες», Creta Farm, βάρους 160 gr, L01317406, με ανάλωση μέχρι 21.09.2013
«Μπριζόλα Καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160gr, L01318406, L01319106, L01317006, L0131760 τα οποία παράγονται από την εταιρεία CRETA FARM A.E..
3. «Γαλοπούλα Βραστή» ΠΑΣΣΙΑΣ, βάρους 180 gr, L77288, L77667, L77316
«Γαλοπούλα Καπνιστή», ΠΑΣΣΙΑΣ,, βάρους 180 gr, L77386, L77516, L77459, τα οποία παράγονται από την εταιρεία ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.


aftodioikisi.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΕΝΗΤΩΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ (4/8/14)




Θέμα: Να μην υποβαθμιστούν τα Δημοτικά Σχολεία Νενήτων και Καλλιμασιάς Χίου.


Στη Χίο, σε δυο βασικά μαστιχοχώρια, την Καλλιμασιά και τα Νένητα, με πλούσια κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική ζωή, η κυβέρνηση προχώρησε στην υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων.
Με απόφαση του Υπουργείου, στα πλαίσια της προώθησης της πολιτικής της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για μετεξέλιξη των σχολείων σε «Α.Ε.», προωθήθηκε η υποβάθμιση των 6θέσιων Δημοτικών Σχολείων Νενήτων και Καλλιμασιάς σε 5αθέσια οδηγώντας στην περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον περιορισμό εκπαιδευτικών δράσεων και την κατάργηση αρκετών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Η όλη ενέργεια είναι ενταγμένη στη στόχευση της αντιλαϊκής πολιτικής που θέλει τη δημιουργία σχολείων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς, αδιαφορώντας για την ερήμωση που δημιουργεί στα χωριά, αδιαφορώντας για τις βίαιες μετακινήσεις μαθητών από χωριό σε χωριό και όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την άρση της υποβάθμισης των σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων;


Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης

Γιώργος Λαμπρούλη

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους οι της «Χιακής Συμπολιτείας» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) στη Χίο, με την επικεφαλής της να σέρνει το χορό. Τι είχε πει προεκλογικά η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στις 19/3/2014, για τις ΚΟΙΝΣΕΠ;
«Δυστυχώς η συζήτηση ξεκινάει από μια στρεβλή βάση και ένας θεσμόςένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί έχει χαρακτηριστεί συγκεκριμένα… ΚΟΙΝΣΕΠ δεν σημαίνει μόνο ότι μια ΚΟΙΝΣΕΠ συνεργάζεται ή παίρνει μόνο εργολαβίες από το Δήμο, δεν είναι αυτό αναγκαστικό, υπάρχουν διαφορετικές μορφές και διαφορετικά εργαλεία (σσ ποια είναι αυτά;;;) που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι άνεργοι, αλλά και οι πολίτες, και η κοινωνία, ούτως ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οπότε κατά τη γνώμη μας ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο αυτή τη στιγμή έχουν μπει στο τραπέζι της συζήτησης οι ΚΟΙΝΣΕΠ, ουσιαστικά πληγώνει αυτόν τον θεσμό. Η γνώμη μας είναι ότι μπορεί να αξιοποιηθούν, σε σχέση όμως με τον Δήμο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπληρώσουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Μπορούν επικουρικά σε κάποιες περιπτώσεις αλλά σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε με αυτή τη διαδικασία, είτε πρόκειται για τους παιδικούς σταθμούς, είτε για τη ΔΕΥΑΧ, είτε για τα απορρίμματα, δεν γίνεται μια ΚΟΙΝΣΕΠ να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.» (οι σημειώσεις δικές μας).
Γίνεται ολοφάνερο από τα παραπάνω ότι η «Χιακή Συμπολιτεία» όχι μόνο δεν διαφωνεί με τις ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και σπέρνει αυταπάτες ότι το πρόβλημα είναι η «στρεβλή» κατανόησή τους. Άρα υπονοείται ότι με μια «καλή λειτουργία» των ΚΟΙΝΣΕΠ που μάλιστα αποτελούν «θεσμό» και «εργαλείο» μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, των ανέργων, «της κοινωνίας».
Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν από τη μια οι ΚΟΙΝΣΕΠ να είναι ένα «παρεξηγημένο εργαλείο», που υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει ανέργους και εργαζόμενους και από την άλλη δεν πρέπει επ ουδενί να αξιοποιηθεί για «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» όπως σε παιδικούς σταθμούς κλπ. Εδώ αποκαλύπτονται γιατί γνωρίζουν πολλοί καλά τι σημαίνει ο «θεσμός» των ΚΟΙΝΣΕΠ και προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της στήριξης αυτών των αντεργατικών εργαλείων, χαϊδεύοντας τ’ αυτιά των εργαζομένων με τη λογική «Δημόσιες υπηρεσίες» μεν, με ολίγο από ΚΟΙΝΣΕΠ (βλ. ιδιωτικοποίηση) δε. Εξ ‘ου και η πρόταση για ΚΟΙΝΣΕΠ που θα δουλεύουν «επικουρικά σε κάποιες περιπτώσεις» ανοίγοντας όμως ξεκάθαρα την πόρτα στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στο ξεζούμισμα της λαϊκής οικογένειας.
Ποιος λοιπόν συκοφαντεί, ποιος λασπολογεί και ποιος «αλλοιώνει» θέσεις όπως ισχυρίζονται σε απάντησή τους προς την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης;
Πράγματι οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι θεσμός. Θεσμός του κεφαλαίου και της οικονομίας του. Που εφαρμόστηκαν οι ΚΟΙΝΣΕΠ και έδωσαν αξιοπρεπείς μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, ασφάλιση κλπ; Πουθενά! Ο άνεργος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με μια κακοπληρωμένη μισοδουλειά με ημερομηνία λήξης όπως τον καλούν οι της Χιακής Συμπολιτείας, ρίχνοντας τις απαιτήσεις, ενσωματώνοντάς τον στη λογική «να λέμε και δόξα το Θεό», στρώνοντας το έδαφος να περνά η πολιτική του κεφαλαίου.
Η αλήθεια είναι ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (με το «Νόμο Κατσέλη»), λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα και εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και σε «χρηματοδοτικά εργαλεία». Οι δημοτικές αρχές προωθούν στα Δημοτικά Συμβούλια προγραμματικές συμβάσεις με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, εξασφαλίζοντας την οικονομική τους ενίσχυση με σημαντικά ποσά, εκχωρώντας τους δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσα και εξοπλισμό που ανήκουν στους δήμους και διοχετεύοντας στις τσέπες τους ανταποδοτικά τέλη. Ταυτόχρονα, οι δημοτικές αρχές διευκολύνονται να κάνουν απολύσεις, παρακινώντας τους απολυμένους να ιδρύσουν ΚΟΙΝΣΕΠ για να συνάψουν στη συνέχεια προγραμματικές συμβάσεις μαζί τους. Ουσιαστικά εκχωρούνται λειτουργίες του δήμου σε επιχειρηματίες, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού. Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση.
Μέχρι και ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί επιχειρήσεις με 15 ευρώ τη μέρα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών και με 18 ευρώ για τους ανέργους άνω των 25 ετών. Υπάρχει επίσης η έκθεση Ρακιντζή, που λέει ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ ετοιμάζονται να γίνουν η νέα στρατιά των ΜΚΟ για άρμεγμα πόρων και για ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης που εργάζεται εκεί.
Αυτές είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ, όχι κατά τη γνώμη μας, αλλά μέσα από τις επίσημες διακηρύξεις – δηλώσεις και αυτά έχουν κριθεί στην πράξη σε όλη την Ελλάδα και αλλού στον κόσμο όπου εφαρμόστηκαν τέτοιου τύπου προγράμματα. Αυτός είναι ο «θεσμός» και «το εργαλείο» που η «Χιακή Συμπολιτεία» δεν θα μας πει ποτέ ΠΩΣ θα δουλέψει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων ακριβώς γιατί είναι από τη φύση του αντιλαϊκός και το γνωρίζει.
Είναι σύνηθης τακτική που θολώνει τα νερά, που κάνει το άσπρο μαύρο, σπέρνει αυταπάτες πως με τα εργαλεία του καπιταλισμού, όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ, μπορεί να έχουν όφελος οι εργαζόμενοι, χωρίς την ανάγκη ανατροπής αυτής της οικονομίας. Η ίδια λογική χρόνια τώρα αξιοποιείται για μια ΕΕ που μπορεί να «αλλάξει προς όφελος του λαού» ή για το πως ο καπιταλισμός  μπορεί να γίνει «ανθρώπινος από τα μέσα» αρκεί να υπάρξει μια διαφορετική διαχείρισή του με μόνιμο υποζύγιο όμως τον εργαζόμενο και τα συμφέροντά του.
Η «Χιακή Συμπολιτεία» δεν αμφισβητεί το σύστημα στο οποίο καταρρακώνονται οι εργαζόμενοι, συμφωνεί με αυτό, επιδιώκει να το διαχειριστεί, γίνεται ο απολογητής του, στηρίζοντας τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση» γιατί ακριβώς ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τα ίδια υλικά που φθάνουν στη φτώχεια το λαό: Την ανταγωνιστικότητα, την ανταποδοτικότητα, την ίδια την ΕΕ και το σύστημα των μονοπωλίων. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από την εμπειρία στη Χίο όπου ΚΟΙΝΣΕΠ προσπάθησαν να αλώσουν το Δήμο με τέτοιες λογικές. Να  κινηθούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση σε σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια, την εξουσία τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που οι ίδιοι θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, ευτυχισμένοι και αξιοπρεπείς. Σε μια κοινωνία, που οι ΚΟΙΝΣΕΠ και οι ΜΚΟ θα ανήκουν στα μουσεία της ανθρώπινης καπιταλιστικής εκμεταλλευτικής προϊστορίας.

Νέστορας Ξυλάς – Στέλεχος του ΚΚΕ

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
ΣΧΟΛΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επειδή ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, των συμμάχων του και συνεργαζόμενων μαζί του, έχουμε στάση ζωής τη συνέπεια λόγων και έργων, έρχεται για πολλοστή φορά ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος ενός αστικού θεσμού-ο κ. Ρακιτζής- να καταδείξει το όργιο που γίνεται στην τοπική διοίκηση με τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους δημάρχους που πρόσκεινται στη συγκυβέρνηση,  δικαιώνοντας από τη δική του βέβαια σκοπιά την κριτική μας.
Η παραλαβή- παράδοση στο δήμο της Χίου από απερχόμενη και νέα δημοτική αρχή της αντεργατικής , αντιλαϊκής πολιτικής και τα όσα σημειώνει ο κ. Γενικός τους εκθέτει πολλαπλά .
Το αξιοσημείωτο-γι αυτούς που δεν εντρυφούν στον οπορτουνιστικό χώρο-είναι ότι αυτά φιλοξενούνται στην Αυγή, στο ιδεολογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, που  τα στελέχη του στη Χίο και στην τοπική διοίκηση προσπαθούν να μας πουν ότι τους λασπολογούμε και τους συκοφαντούμε, με αφορμή τις  «συναντήσει»ς τους και τα «περί παρεξηγημένων εργαλείων» , που είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Φυσικά ενιαία γραμμή έχουν και κεντρικά και στη Χίο. Να θολώνουν τα νερά.
Εμείς φυσικά εδώ και χρόνια δεν περιμέναμε να μας πουν οι διαχειριστές του συστήματος, ανεξαρτήτως χρώματος –γαλάζιου, πράσινου, ροζέ- τι εργαλεία είναι οι ΚΟΝΣΕΠ , μέσα σε έναν αδυσώπητο πόλεμο ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία.
Ο λόγος, η πράξη και τα συμπεράσματα ανήκουν στο λαό!
4-8-2014

Subject: Στο στόχαστρο όλες οι απευθείας αναθέσεις δήμων στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις - Η Αυγή OnlineΠεριγραφή: Στο στόχαστρο όλες οι απευθείας αναθέσεις δήμων στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Έγγραφο - βόμβα δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά η "Αυγή" με το οποίο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής ζητάει από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος να ελέγξει τη νομιμότητα των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν συνάψει τα τελευταία δύο χρόνια οι δήμοι με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), γιατί όπως επισημαίνει το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων είναι γενικευμένο και παραβιάζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Εφιστά, μάλιστα, την προσοχή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για εντάλματα πληρωμής, που έχει ήδη εκδώσει και αφορούν σε συμβάσεις που έρχονται σε "πιθανή δυσαρμονία" με απόφαση, η οποία κρίνει παράνομες τις απευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών δήμων σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  •  
  • Διερεύνηση όλων των συμβάσεων ζητάει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής

Τι είδε ο γενικός επιθεωρητής;
Αφορμή για την έρευνα του γενικού επιθεωρητή στάθηκε η υπόθεση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Συν + Εργώ" στον Δήμο Μεταμόρφωσης, όπου για την κάλυψη αναγκών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς επρόκειτο να απασχοληθούν 49 εργαζόμενοι. Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε εκδήλωσαν ενδιαφέρον δύο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., ανάδοχος αναδείχθηκε η "Συν + Εργώ" για την οποία από το δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε η εκταμίευση από 19/9/2013 έως 31/12/2013 118.836,45 ευρώ και 554.570,10 ευρώ για την περίοδο έως τις 31/8/2014.
Ωστόσο, παρ' ότι σ' αυτή την περίπτωση δεν έγινε απευθείας ανάθεση, το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 250/2013 απέρριψε το αίτημα του δήμου για έγκριση της πίστωσης. Λίγους μήνες αργότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεδρίασε με 7μελή σύνθεση και εξέδωσε την απόφαση με την οποία έκρινε ότι η εν λόγω σύμβαση "δεν συνιστά γνήσια προγραμματική, γιατί οι συμβαλλόμενοι δεν εκκινούν από κοινή αφετηρία", αφού ο μεν δήμος επιδιώκει την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών "προς εκπλήρωσης της αποστολής του", η δε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "το αντάλλαγμα της παροχής της υπηρεσίας αυτών". Επισημαίνει ότι "δεν είναι δυνατή η ανάθεση από ΟΤΑ α' βαθμού σε τρίτους ιδιώτες υπηρεσιών για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του νομικού προσώπου, παρά μόνο εφ' όσον οι υπηρεσίες αυτές δεν εμπίπτουν στα συνήθη καθήκοντα του προσωπικού". Για την έλλειψη προσωπικού που επικαλέστηκε ο δήμος, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι στον υπό διαμόρφωση Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις, από 49 θέσεις με βάση την εισήγηση του αντιδημάρχου. Για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού παραπέμπει στις νόμιμες και συνταγματικά κατοχυρωμένες διαδικασίες. Με άλλα λόγια, το Ε.Σ. αμφισβητεί αυτόν καθ' αυτόν τον ρόλο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Για το θέμα το νομικό Τμήμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κατέθεσε αίτηση αναθεώρησης της απόφασης, η οποία συζητήθηκε στα τέλη Μαρτίου και δεν έγινε δεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Καισαριανή
Είναι αλήθεια ότι οι ελλείψεις προσωπικού ή κακή κατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, το καθιστά αναποτελεσματικό και οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. έρχονται να αναπληρώσουν τα κενά της κεντρικής διοίκησης. Όμως κατά πόσο αυτό το νέο εργαλείο καλύπτει τις εγγενείς αδυναμίες; Και τι γίνεται όταν οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι;
Στην Καισαριανή αποφασίστηκε στις 28/12/2012 επί δημαρχίας Καμπάκα η υπογραφή "προγραμματικής" σύμβασης μεταξύ του ΝΠΔΔ "Λεωνίδας Μανωλίδης" και της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "ΦΡΟΝΤΙΔΑ", για την καλύτερη λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΑΠΗ κ.λπ. με χρηματοδότηση 480.000 ευρώ που θα διαμοιραστούν ισόποσα για το 2013 και το 2014. Για να μην υπάρξει κώλυμα στην εκταμίευση αποφασίστηκε στις 9/4/2013 πως "ο δήμος δεν θα χορηγήσει κατ' ευθείαν την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.", αλλά η πρώτη δόση "θα χορηγηθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στο ΝΠΔΔ [σ.σ.: του δήμου] με σκοπό να ενισχύσει την ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση του ΝΠΔΔ προς την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ." και γι' αυτό ο δήμος προέβη σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και για τη χρηματοδότηση του 2014.
Ωστόσο, οι 33 εργαζόμενοι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. εδώ και μέρες κάνουν απεργία, γιατί είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες. Στις 24 Ιουλίου απέστειλαν εξώδικο στην πρόεδρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αιτούμενοι την άμεση καταβολή των χρεωστούμενων. Πιθανότατα, θα πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου.

Με ημίμετρα δεν γίνεται δουλειά
"Δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι. Αγωνιζόμαστε για να έχουμε σταθερή δουλειά. Δεν μιλάω για μονιμότητα", τονίζει στην "Αυγή" ο Γ. Προύσαλης, εργαζόμενος στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις προσωρινές συμβάσεις εργασίας, ειδικά στο Δημόσιο, "ημίμετρα και μάλιστα κοστοβόρα". "Παρότι είμαι υπάλληλος στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., θεωρώ ότι αυτές οι σχέσεις εργασίας δεν είναι κατάλληλες για τους νέους, που ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο", λέει με πικρία. Μιλώντας, όμως, για την αναγκαιότητα της εργασίας του σημειώνει: "Εάν δεν υπήρχε το προσωπικό της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ούτε τα μισά παιδάκια στους τέσσερις βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί το προσωπικό τον ΝΠΔΔ 'Λεωνίδας Μανωλίδης' δεν επαρκεί", αφού στο έργο των 18 βρεφονηπιακών του ΝΠΔΔ συμβάλλουν και 12 βρεφονηπιοκόμοι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., που φροντίζουν 350 παιδάκια.

Το όργιο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Κω
Κι αν οι υποθέσεις τόσο του Δήμου Μεταμόρφωσης όσο και του δήμου Καισαριανής καταδεικνύουν τις εγγενείς αδυναμίες του Δημοσίου και την απόπειρα των δημάρχων να αξιοποιήσουν το "παραθυράκι" ή την "μπαλκονόπορτα" του νόμου στην τουριστική Κω γίνεται το όργιο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με απευθείας αναθέσεις. Εκεί ο πρώην δήμαρχος Κ. Καϊσερλής έχει αρχίσει να εργάζεται από νωρίς. Λίγους μήνες μετά τη θέσπιση του νόμου το 2011, έστησε το "ΕΠ ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ" με 29 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. προέρχονταν από τον δήμο (1,3 εκατ. ευρώ για τις πρώτες 11 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και 700.000 ευρώ για τις υπό σύσταση). Εξέταζε, μάλιστα, και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως προγράμματα του υπουργείου Εργασίας. Οι άξονες δράσης των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. εκτείνονται από υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, υγείας και καθαριότητας, έως τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ανακύκλωση, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και την προστασία των δασών. Αυτή η τελευταία είχε ενδιαφέρον. Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Δρυάδες" για την οποία εγκρίθηκαν 220.400 ευρώ τη διετία 2012-2013 είχε αντικείμενο τη μελέτη και εκτέλεση δημόσιων δασοτεχνικών έργων, αφού "το δάσος Παναγιάς Τσουκαλαριάς έχει προσβληθεί εδώ και χρόνια από την ασθένεια Marchallina hellenica, η οποία δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τα δασικά είδη, αλλά στη δική μας περίπτωση η προσβολή είναι χρόνια και παρατηρείται ξήρανση των δέντρων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των φυσιολογικών λειτουργιών του φυτού, με τελική κατάληξη την νέκρωσή του". Τελικώς, εκταμιεύτηκαν 20.000 ευρώ χωρίς να ολοκληρωθεί το έργο.

Η επέλαση της εφορίας- «Καταιγίδα» φόρων μέχρι το τέλος του έτους


Ανάσα δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους. Η εφορία απαιτεί να πληρώνουν κάθε μήνα από έναν έως πέντε φόρους για τα εισοδήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, που συνολικά υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ.
Ο φορολογικός «γολγοθάς» ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη που έληξε η προθεσμίας της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενους. Για όσους δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου άρχισε να «τρέχει» ο τόκος 0,73% που επιβάλλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ αν το ποσό της δόσης παραμείνει απλήρωτο για δύο μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.
Ο μέσος φόρος για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ, ενώ τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα ενσωματώνουν μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:
1. Τον φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013.
2. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% έως 4%, επί του αθροίσματος όλων σχεδόν των εισοδημάτων του 2013, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερέβη τις 12.000 ευρώ.
3. Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 500 ή 650 ευρώ και έχει επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ακόμη δε και σε κάθε φορολογούμενο που εργάστηκε με «μπλοκάκι» και θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.
4. Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που έχει επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος το 2013 κατείχε αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη.
Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Στο τέλος Αυγούστου περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος θα τους «συντροφεύει» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με τον συμπληρωματικό φόρο.
Ο Γολγοθάς των φορολογούμενων δεν σταματά εδώ. Τον Δεκέμβριο έρχεται το κερασάκι στην τούρτα των φόρων. Από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1,530 δισ. ευρώ. Αν δεν αρχίσουν και πάλι οι φορολογούμενοι να καταθέτουν τις πινακίδες στις εφορίες.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Με τα νοικοκυριά να έχουν ξεπεράσει ήδη τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται ήδη φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα οποία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έχουν αγγίξει ήδη από το τέλος Ιουνίου τα 67,250 δις ευρώ. Γι” αυτό άλλωστε το οικονομικό επιτελείο «καίγεται» για αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μέγιστο δυνατό.
Οι αποφάσεις όμως δεν φαίνεται να λαμβάνονται νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή θα επιστρέψει η τρόικα για την αξιολόγηση. Τότε φαίνεται πως θα κλειδώσει αν και πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η τρόικα μπορεί να βάλει… νερό στο κρασί της και να εγκρίνει το αίτημα της Αθήνας για βελτίωση των όρων της ρύθμισης προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.
Άλλωστε η σημερινή πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν από αυτή.
 
Πηγή: Ημερησία


aftodioikisi.gr

ΕΝΦΙΑ: Περισσότεροι φόροι για ακίνητα με ημιυπαίθριους ή πρώην αυθαίρετα


Φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για περισσότερους από 1.000.000 φορολογούμενους. Θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους από το περυσινό έτος, δεδομένου ότι θα φορολογηθούν για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα που νομιμοποίησαν, καθώς και για τα κενά ή ημιτελή κτίσματα.
Τα δυσβάσταχτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τρομάζουν την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η πληρωμή του φόρου συμπίπτει χρονολογικά με την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επιμήκυνση των δόσεων σε επτά από πέντε που προβλέπεται για εφέτος. Βέβαια, αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών είχε προταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καταβολή του φόρου να γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη δόση στα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου είχε απορρίψει την πρόταση αυτή, δεδομένου ότι τα εκκαθαριστικά θα έφθαναν στους φορολογούμενους πριν από τις δημοτικές εκλογές. Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί και με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, πριν από μερικά χρόνια, όπου ξαφνικά κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους τριών ετών μαζεμένους.
Ο φόβος να μείνουν απλήρωτα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναγκάζει την κυβέρνηση να αυξήσει τις δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο το 2015. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι, εφόσον τελικά βεβαιωθούν ποσά υψηλότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί, δηλαδή άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αυτά να μην επιστρέψουν στους φορολογούμενους κατά το τρέχον έτος, αλλά να μπουν στο «καλάθι» των φοροελαφρύνσεων, που θα εξεταστεί με την τρόικα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Για παράδειγμα, ακόμα και αν βεβαιωθούν φόροι άνω των 200 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν σκέψεις αυτά τα ποσά να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν, για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για περισσότερους από ένα εκατ. φορολογούμενους, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα:
- Υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που κατέχουν μονοκατοικίες σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Μέχρι τώρα, οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Με το νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου, προβλέπεται αφενός μειωμένος φόρος για το κτίσμα αφετέρου επιβάλλεται φόρος και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς, επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία απαλλάσσονταν από το φόρο.
- Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).
- Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.
- Αντίθετα, λιγότερο φόρο από αυτό που κατέβαλαν, μέχρι τώρα, θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.
Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά
Στο Διαδίκτυο αναρτήθηκαν από την Παρασκευή το απόγευμα τα σημειώματα για την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οι υπόχρεοι μπορούν να εισέλθουν στον προσωπικό τους λογαριασμό και να ενημερωθούν για τα ποσά που θα πληρώσουν.
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο συμπληρωματικός φόρος για όσους έχουν περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα, παρά μόνο το ποσό που πρέπει να καταβληθεί.
Οι υπόχρεοι καλό θα είναι να περιμένουν και την έκδοση των εκκαθαριστικών, προκειμένου να ελέγξουν, εάν το ποσό που τους έχει βεβαιωθεί, είναι σωστό. Εφόσον διαπιστώσουν λάθη, τα οποία οφείλονται σε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9, θα πρέπει να τα διορθώσουν, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ο φόρος, όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα, θα καταβληθεί σε 5 δόσεις. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση των δόσεων σε 7 αναμένεται να γνωστοποιηθούν το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την πορεία είσπραξης των φόρων.
Πηγή: Καθημερινή

aftodioikisi.gr

ΣΔΟΕ: Έλεγχος σε όλες τις καταθέσεις πάνω από 100.000 €


«Λαβράκια» (και ίσως εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία) υπολογίζεται ότι θα φέρει ο έλεγχος που διενεργείται από το ΣΔΟΕ και από τους οικονομικούς εισαγγελείς στα 65 CD που έχουν ήδη παραδώσει όλες οι τράπεζες και αφορούν ημεδαπούς καταθέτες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, αφορούν καταθέσεις της περιόδου 2000-2012, σε πρώτη φάση, για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ και σε δεύτερη για ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Οι έλεγχοι θα αφορούν 1.215.000 κινήσεις λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 100.000 και έγιναν στη διάρκεια της επίμαχης αυτής περιόδου.
Περίπου 43 δισ. ευρώ είναι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι μη εγγυημένες καταθέσεις, αυτές δηλαδή που ξεπερνούν το όριο των 100.00 ευρώ και πρόκειται τώρα να «ξεσκονιστούν», προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους ανταποκρίνονται σε αυτές. Πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ υπερβαίνουν τις 16.000.
Πρόκειται για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου πάταξης της φοροδιαφυγής, αφού για τη διασταύρωση στοιχείων δεν απαιτείται αίτηση ή χρόνος για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν πλέον στους υπολογιστές τους τις τραπεζικές καταθέσεις και, συγκρίνοντάς τες με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι, μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να διαπιστώσουν αμέσως ποιοι υπέκρυψαν εισοδήματα.
Δημιουργείται ειδικό επιτελείο ελεγκτών
Τα στοιχεία που παρέδωσαν οι τράπεζες στο ΣΔΟΕ και στους οικονομικούς εισαγγελείς είναι εντυπωσιακά και αφορούν, σύμφωνα με τους ελεγκτές, σημαντικό αριθμό πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε από τον εισαγγελέα κατά των οικονομικών εγκλημάτων κ. Π. Αθανασίου η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επιτελείου ελεγκτών, για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο, δηλαδή των αντιπαράθεση των τραπεζικών καταθέσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.
Αν και ακόμη δεν έχει πλήρως στελεχωθεί η υπηρεσία (έχουν ήδη αποσπασθεί 6 ελεγκτές – οι οποίοι εκπαιδεύονται – και αναμένεται να αποσπασθούν άλλοι 12) υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων.
Άμεσα μέτρα αν διαπιστωθεί παράβαση
Τι γίνεται, όμως, εάν από τους ελέγχους των καταθέσεων διαπιστωθεί ότι κάποιοι έκρυψαν ποσά ή έχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική τους δήλωση; Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, θα γίνεται δέσμευση καταθέσεων τουλάχιστον με το ποσό που θα ισούνται με το φόρο που θα πλήρωνε ο φορολογούμενος, εάν είχε δηλώσει το εισόδημά του. Αυτό θεωρείται, ωστόσο, ως προσωρινό μέτρο και, όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο οικονομικός εισαγγελέας, «θα πρέπει η υπόθεση σε εύλογο χρόνο να καθαρίζει».
Πηγή: Βήμα της Κυριακής

aftodioikisi.gr