Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η επέλαση της εφορίας- «Καταιγίδα» φόρων μέχρι το τέλος του έτους


Ανάσα δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους. Η εφορία απαιτεί να πληρώνουν κάθε μήνα από έναν έως πέντε φόρους για τα εισοδήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, που συνολικά υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ.
Ο φορολογικός «γολγοθάς» ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη που έληξε η προθεσμίας της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενους. Για όσους δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου άρχισε να «τρέχει» ο τόκος 0,73% που επιβάλλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ αν το ποσό της δόσης παραμείνει απλήρωτο για δύο μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.
Ο μέσος φόρος για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ, ενώ τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα ενσωματώνουν μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:
1. Τον φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013.
2. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% έως 4%, επί του αθροίσματος όλων σχεδόν των εισοδημάτων του 2013, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερέβη τις 12.000 ευρώ.
3. Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 500 ή 650 ευρώ και έχει επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ακόμη δε και σε κάθε φορολογούμενο που εργάστηκε με «μπλοκάκι» και θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.
4. Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που έχει επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος το 2013 κατείχε αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη.
Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Στο τέλος Αυγούστου περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος θα τους «συντροφεύει» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με τον συμπληρωματικό φόρο.
Ο Γολγοθάς των φορολογούμενων δεν σταματά εδώ. Τον Δεκέμβριο έρχεται το κερασάκι στην τούρτα των φόρων. Από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1,530 δισ. ευρώ. Αν δεν αρχίσουν και πάλι οι φορολογούμενοι να καταθέτουν τις πινακίδες στις εφορίες.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Με τα νοικοκυριά να έχουν ξεπεράσει ήδη τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται ήδη φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα οποία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έχουν αγγίξει ήδη από το τέλος Ιουνίου τα 67,250 δις ευρώ. Γι” αυτό άλλωστε το οικονομικό επιτελείο «καίγεται» για αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μέγιστο δυνατό.
Οι αποφάσεις όμως δεν φαίνεται να λαμβάνονται νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή θα επιστρέψει η τρόικα για την αξιολόγηση. Τότε φαίνεται πως θα κλειδώσει αν και πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η τρόικα μπορεί να βάλει… νερό στο κρασί της και να εγκρίνει το αίτημα της Αθήνας για βελτίωση των όρων της ρύθμισης προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.
Άλλωστε η σημερινή πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν από αυτή.
 
Πηγή: Ημερησία


aftodioikisi.gr