Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΚΕΔΕ : ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ , ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ



Το θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων νομικών προσώπων των ΟΤΑ αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση των δήμων, θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται σήμερα στα Ιωάννινα. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή δίωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να βρίσκονται «στα κάγκελα» καθώς:
Πρώτον δεν έχουν ενημερωθεί
Δεύτερον, οι καταργήσεις νομικών προσώπων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση όλων των κοινωνικών δομών όπως παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ, ξενώνες αστέγων, κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία, κέντρα πρόληψης, γυμναστήρια, ωδεία κ.α.
Μάλιστα, όπως ειπώθηκε από το γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ Α. Κοιμήση το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οριακή οικονομική κατάσταση των δήμων θα οδηγήσει στα τέλη του 2013 αρχές 2014 που ο μηχανισμός θα έχει αδρανήσει λόγω εκλογών στο «να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι δήμοι σε στοιχειώδεις λειτουργίες»
Το θέμα της κατάργησης των οργανισμών των δήμων που θα επιφέρουν απολύσεις ετέθη και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της ΚΕΔΕ μέσω των κυρίων Κ. Τζανακούλη (ΝΔ)Γ. Ιωακειμίδη (ΔΗΜΑΡ)Σπ. Τζόκα (ΣΥΡΙΖΑ) και Ε. Παντελάκη (ΚΚΕ). Μάλιστα, η κ Παντελάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση προχωράει σε απολύσεις στο ψαχνό. Εμείς λέμε καμία κατάργηση νομικών προσώπων».       
 aftodioikisi.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




Επιθυμώντας να εξαντλήσει τις δυνατότητες που παρουσιάζονται από την πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών, που διανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε ήδη τις πρώτες διερευνητικές της κινήσεις, προκειμένου να δώσει στα νησιά μία σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και να συμβάλλει στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων. Έχοντας επεξεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα τα δεδομένα για την προώθηση μίας τέτοιας επένδυσης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, με επιστολές του στον Υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Γιώργο Γιαννούση και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του «Invest in Greece», ενημέρωσε για την πρόθεση της Περιφέρειας για την ένταξη των νησιών της στην ανάπτυξη αυτής της δράσης, ζητώντας την άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου καθώς και σχετικές επαφές που θα συμβάλλουν στην προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται.
Στόχος αυτής της προσπάθειας, είναι η ένταξη της κατασκευής και λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων, με τη  νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών, επιτρέπει στο εξής την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για τη λειτουργία υδροπλάνων, παρακάμπτοντας κάθε προηγούμενη γραφειοκρατική δυσκαμψία.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, ιδιώτες, εταιρείες, Περιφέρειες, Δήμοι, ενώσεις πρόσωπων αλλά και το Δημόσιο θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια. Αναλυτικότερα, αρμόδια υπηρεσία ως η υπεύθυνη να παραλαμβάνει αιτήσεις κάθε ενδιαφερομένου και ως εκείνη που θα χορηγεί άδειες λειτουργίας υδατοδρομίων, ορίζεται η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών. 
Τα υδατοδρόμια θα μπορούν να κατασκευάζονται ακόμη και με ΣΔΙΤ ή διαδικασίες «Fast Track», ενώ έχει θεσπιστεί η χρήση των «υδάτινων πεδίων» (όπου δηλαδή δεν θα απαιτείται άδεια) για τις έκτακτες – τουριστικές πτήσεις εκτός υδατοδρομίων.
Οι ενδιαφερόμενοι για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το διαμορφωμένο πλαίσιο, θα υποβάλλουν τους φακέλους τους στην «Invest in Greece» και εκείνοι που θέλουν να αναπτύξουν σχέδια δημοσίων επενδύσεων, θα στέλνουν τους φακέλους τους στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή:
«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νησιών και κρίνουμε πως η προοπτική λειτουργίας υδατοδρομίων εκτός του ότι δημιουργεί σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, θα συμβάλλει και στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων, εμπεδώνοντας παράλληλα το αίσθημα της ασφάλειας και της κρατικής μέριμνας στους κατοίκους των νησιών μας.
Συγχρόνως θα ενισχύσει τον τομέα του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά μας βασικό πυλώνα ανάπτυξης.
Θέλουμε και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο τη συγκεκριμένη δράση, δημιουργώντας ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη για τις νησιωτικές μας κοινωνίες».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΚΟΡΑΗΣ"


Για τα δημοσιεύματα που συμπεριλαμβάνουν τη Βιβλιοθήκη «Κοραής», ανάμεσα στις βιβλιοθήκες που κλείνουν, ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Βιβλιοθήκη «Κοραής» αποτελεί για τη Χίο πολιτιστική κληρονομιά και ιστορική παρακαταθήκη, εγνωσμένης αξίας και προσφοράς για την τοπική κοινωνία και τη χώρα. Αποτελεί την κληρονομιά του μεγάλου διαφωτιστή Αδαμαντίου Κοραή, ενώ στεγάζει δωρεές δεκάδων επώνυμων και ανώνυμων Χιωτών. Είναι αυτονόητο ότι, οι Χιώτες αντιτίθενται σε κάθε σενάριο που σχετίζεται με το κλείσιμο ή την κατάργησή της».

KΑΛΕΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ - ΕΥΡΕΤΗΣ : ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ


Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 η Λαϊκή Επιτροπή Βαρβασίου – Ευρετής πραγματοποίησε στη Χίο συνέλευση, για το ζήτημα της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας των ανέργων και των οικογενειών τους και για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Στην πλούσια συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης αγώνων ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης που έχει φέρει στα όρια της εξαθλίωσης τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες. Αναδείχτηκε τόσο το πρόβλημα της έλλειψης περίθαλψης των ανέργων αλλά και όσων είναι ανασφάλιστοι καθώς και το πρόβλημα της τεράστιας αναμονής για την πραγματοποίηση στοιχειωδών ιατρικών εξετάσεων στο Νοσοκομείο της Χίου, που φτάνει μέχρι και τους έξι μήνες, με αποτέλεσμα και αυτοί που είναι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα. Παρευρέθηκαν και δήλωσαν τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις της επιτροπής εκπρόσωπος του ΔΣ του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Χίου, εκπρόσωπος της παράταξης ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ του συνδικάτου οικοδόμων Χίου και μέλος του Δ.Σ., μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αναπληρωτών-Ωρομισθίων-Ανέργων Εκπαιδευτικών του Συλλόγου Δασκάλων Χίου και δάσκαλος του δημοτικού σχολείου της περιοχής καθώς και μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποίησης στο ΙΚΑ Χίου την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2012 στις 9.30 το πρωί, για την διεκδίκηση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 από τις 19.00 έως τις 21.00 τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής θα βρίσκονται στην πλατεία Ευρετής (εργατικές κατοικίες) για τη συγκέντρωση ασφράγιστων βιβλιαρίων.
Διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να σφραγιστούν τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΥΨΟΥΣ 32 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ !



Κίνδυνος απένταξης έργων ύψους 32 εκ. € από το ΕΣΠΑ!
Σημαντικές καθυστερήσεις, που ξεκινούν από 6 μήνες και φθάνουν μέχρι και τα 2,5 χρόνια, σημειώνονται στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σε 37 συνολικά ενταγμένα έργα, των οποίων η υλοποίηση θα συμβάλει κατά πολύ στη βελτίωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των δημοτικών παιδικών σταθμών.
Συγκεκριμένα, 19 έργα αναβάθμισης των υποδομών Υγείας, σε 15 Νοσοκομεία της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 24,1 Εκατομμυρίων Ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή χωρίς σύμβαση και άρα δεν μπορεί ουσιαστικά να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. 
Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια ιατρικού, τεχνολογικού εξοπλισμού, προμήθεια 30 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, σε μετεγκατάσταση ιατρικών μονάδων και σε ανακατασκευή νοσοκομειακών εγκαταστάσεων.
Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι καθυστερήσεις οφείλονται στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, οι οποίες και πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες εκτέλεσης των έργων.
Παράλληλα, 18 συνολικά έργα κατασκευής βρεφικών και παιδικών σταθμών σε 17 Δήμους της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 32 Εκατομμυρίων Ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ από αυτά 4 είναι χωρίς σύμβαση και 14 με σύμβαση, χωρίς όμως να παρουσιάζουν συγκεκριμένες δαπάνες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή τους με ευθύνη των Δήμων, στους οποίους υπάγονται τα έργα αυτά.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε σχετικά:
«Τον Νοέμβριο του 2012 είχα και πάλι κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απένταξης των έργων των νοσοκομείων και δυστυχώς ακόμη και σήμερα παραμένουν έργα που ‘λιμνάζουν’ εδώ και 2,5 χρόνια. Κατανοώ, έως ένα βαθμό, τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, αλλά αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε αυτά να μην χαθούν. 
Η απορρόφηση των 24,1 Εκατομμύρια Ευρώ θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων μας, προς όφελος των πολιτών που σήμερα λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έχουν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. Το ίδιο ισχύει και για τους παιδικούς σταθμούς. 
Σήμερα, η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται κάτω από πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και οι παιδικοί σταθμοί προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία της και τη στήριξη των γονέων. 
32 Εκατομμύρια Ευρώ δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν. Κάνω έκκληση, τόσο στις Διοικήσεις των νοσοκομείων, όσο και στους Δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες πριν να είναι πολύ αργά».
epoli.gr

Ν.ΓΙΑΚΑΛΗΣ : "ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ"


Σύσκεψη είχαν χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Αθήνα, στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να προσδιοριστούν οι διαδικασίες για την έναρξη της αξιολόγησης του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, κατατέθηκαν 652 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 97,3 εκ. ευρώ, δημόσιας δαπάνης 46,2 εκ. ευρώ (το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα).

Στη σύσκεψη αυτή προσδιορίστηκε το καταρχήν χρονοδιάγραμμα και οι φάσεις αξιολόγησης με σκοπό οι οριστικές αποφάσεις της ένταξης των επενδυτικών προτάσεων να έχουν εκδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απαίτησε την αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης έτσι ώστε το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που θα αξιολογηθούν θετικά και που διαθέτουν τις προϋποθέσεις, να ενταχθούν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

Σχετικά με το θέμα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλης, δήλωσε:

«Στόχος μας είναι όλες οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν θετικά, να λάβουν τη χρηματοδότηση που προβλέπεται από το πρόγραμμα. Η εποχή επιβάλλει να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και ευθύνη, όσους επιλέγουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση και γι΄ αυτό θα κινηθούμε στην κατεύθυνση να καλύψουμε τις οικονομικές απαιτήσεις των προτάσεων, για να μη χαθεί καμία επένδυση που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ , ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ , ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ"



Στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η Task Force αναφορικά με τη δεξαμενή απ’ όπου θα αντληθούν οι 12.500 υπάλληλοι που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο συνάντησης με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι «διαθέσιμοι», καθώς θεωρούνται ότι είναι πλεονάζοντες. Μάλιστα, ήδη 2.000 καθηγητές στη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται ως «περισσεύουν».
Το έγγραφο έρχεται ως συνέχεια των αποκαλύψεων της aftodioikisi.gr  για τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων που βρίσκονται στο στόχαστρο Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και των προθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην αλλαγή του πλαισίου ώστε να διευκολύνει τις μετατάξεις από τους δήμους.
Αναφορικά με τους ΟΤΑ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία μερικές δεκάδες δήμοι εμφανίζουν πλεονάζον προσωπικό, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν το προσωπικό που χρειάζονται είτε έχουν σοβαρές ελλείψεις.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να πραγματοποιούν  μετατάξεις εξπρές για τους υπαλλήλους τους στο εσωτερικό τους, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με τη διάταξη του υπουργείο Εσωτερικών θα παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες των Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που απαιτούνται σήμερα για να πραγματοποιηθεί η μετάταξη και θα μεταφέρεται η σχετική αρμοδιότητα είτε στον ίδιο το δήμαρχο είτε, το πιθανότερο, στο δημοτικό συμβούλιο.
Με αυτό τον τρόπο οι δήμοι θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό μόνοι τους και σε χρόνο που εκείνοι επιλέγουν,  χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν επί μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να πραγματοποιηθεί σήμερα μία μετάταξη εντός του δήμου μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα οκτάμηνο (!) και προχωράει μόνο στην περίπτωση που είναι εθελούσια. Με τη νέα ρύθμιση στόχος είναι η μετάταξη να γίνεται μέσα σε μερικές ημέρες και στις περιπτώσεις που πρέπει να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες να είναι αναγκαστική.
Δύο βασικοί στόχοι
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  η νέα ρύθμιση που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας έχει στόχο:
-Να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των δήμων σε προσωπικό, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές που άλλες είναι οι απαιτήσεις το χειμώνα και άλλες το καλοκαίρι
-Να μπορεί να λειτουργήσει και ως «ασπίδα» για απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων από ΝΠΙΔ που πρόκειται να καταργηθούν  ή ΝΠΔΔ που πρόκειται να συγχωνευθούν,
Είναι δε πιθανό, εφόσον έχουν λυθεί ορισμένα θέματα  όπως τις γίνεται στις περιπτώσεις μετατάξεων από ΝΠΙΔ ενός ΟΤΑ σε ΝΠΔΔ ή στον ίδιο το δήμο αλλά και στην αντίστροφη διαδικασία, να παρουσιαστεί από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα στις 30 και 31 Μαΐου.
Αλλαγές και στις μετατάξεις εκτός ΟΤΑ
Παράλληλα, το υπουργείο μελετά και την αλλαγή του πλαισίου μετατάξεων από ανάμεσα σε διαφορετικούς δήμους ή ακόμη και ανάμεσα σε δήμους και άλλους ογρανισμούς του δημοσίου (υπουργεία, νοσοκομεία κλπ), διαδικασία που σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται… χρόνια . Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία εκκρεμεί εδώ και μερικούς μήνες…

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΠΔΔ,ΟΤΑ



Στην αποτύπωση του εργασιακού «προφίλ» των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα και την καταγραφή των τυπικών τους προσόντων προχωρά άμεσα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με εντολή τουΑντώνη Μανιτακη.
Οπως αναφερεται στην σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών και φορέων του Δημοσίου και της επικείμενης αξιολόγησης του προσωπικού, είναι αναγκαία η αποτύπωση του εργασιακού προφίλ των υπαλλήλων και η καταγραφή των τυπικών τους προσόντων. Το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ατομική, οικογενειακή, περιουσιακή και υπηρεσιακή κατάστασή του.
Οπως επισημαίνεται  στην εγκύκλιο του  υπουργείου, «Έχει διαπιστωθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ιδιαίτερα σε στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο υπάλληλος στην υπηρεσία του και σχετίζονται με την υπηρεσιακή του κατάσταση ή είναι πρόσφορα για την αξιολόγησή του, με συνέπεια να μην είναι εφικτή η ασφαλής, ορθή και ταχεία επεξεργασία τους, όταν αυτή απαιτείται», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Και υπογραμμίζεται: «Για το λόγο αυτό καλούνται οι Διευθύνσεις Προσωπικού/Διοικητικού των υπηρεσιών, με ευθύνη των αρμοδίων προϊσταμένων, να προβούν στην ενημέρωση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων τους και στην επικαιροποίηση των περιλαμβανομένων σε αυτά στοιχείων, τα οποία συναρτώνται με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων και τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα«.
Σημειώνεται, ότι τα προσκομιζόμενα από τους υπαλλήλους στοιχεία, που συναρτώνται με την υπηρεσιακή και μισθοδοτική τους κατάσταση (ενδεικτικά : πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, αποδεικτικά γνώσης Η/Υ κλπ.) πρέπει να είναι νομίμως επικυρωμένα, διαφορετικά δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται υπόψη.
Παράλληλα, παρακαλούνται
  •  οι Διευθύνσεις Προσωπικού/Διοικητικού των υπηρεσιών να συμπληρώσουν τα επισυναπτόμενα, ενδεικτικά υποδείγματα με τους υπαλλήλους, που κατέχουν και έχουν προσκομίσει στις υπηρεσίες τους τίτλους γλωσσομάθειας, και να τα αποστείλουν στους φορείς που εξέδωσαν τους σχετικούς τίτλους (κατά περίπτωση, το Ελληνοβρετανικό Συμβούλιο, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο) προκειμένου να επιβεβαιωθεί η έκδοσή τους.
  • Οι Διευθύνσεις Διοικητικού των Υπουργείων παρακαλούνται να κοινοποιήσουν άμεσα την παρούσα εγκύκλιο στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εποπτεύουν και να παράσχουν κάθε συνδρομή για την εφαρμογή της.
  • Η διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών να κοινοποιήσει την εγκύκλιο και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

aftodioikisi.gr

150 EKATOM. EYΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ



Η  μεταφορά 150 εκατομμυρίων ευρώ από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ.  Βρούτση, του υπουργού Εσωτερικών Ε.  Στυλιανίδη, του  υφυπουργού Εργα­σίας  Ν. Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Ανάπτυ­ξης Κ.  Βιρβιδάκη, του υφυπουργού  Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Μ.  Βολουδάκη, του γενικού γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δ.  Βαρτζόπουλου, της γε­νικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας  Α.  Στρατινάκη, του γενικού γραμματέα Δη­μοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γ.  Γιαννούση, της γενικής γραμμα­τέως Δια­χείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννας Δαλλα­πόρτα, του ει­δικού γραμματέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουρ­γείου Παιδε­ίας Ευάγγελου Ζαχαράκη και του διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρου Αμπατζόγλου.
Στόχος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και για το έτος 2013-2014.
aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΩΣ ΚΑΙ 350.000 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ "ΛΑΘΟΣ"



Προσπάθεια να περισωθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ήταν προγραμματισμένο για την απασχόληση 400.000 ανέργων στους δήμους αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά την «κόκκινη κάρτα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να απορροφήσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση περισσότερους από 50.000 έως 80.000, κάνει η κυβέρνηση.
Aυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ.  Βρούτση, του υπουργού Εσωτερικών Ε.  Στυλιανίδη, του  υφυπουργού Εργα­σίας  Ν. Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Ανάπτυ­ξης Κ.  Βιρβιδάκη, του υφυπουργού  Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Μ.  Βολουδάκη, του γενικού γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δ.  Βαρτζόπουλου, της γε­νικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας  Α.  Στρατινάκη, του γενικού γραμματέα Δη­μοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γ.  Γιαννούση, της γενικής γραμμα­τέως Δια­χείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννας Δαλλα­πόρτα, του ει­δικού γραμματέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουρ­γείου Παιδε­ίας Ευάγγελου Ζαχαράκη και του διοικητή του ΟΑΕΔΘεόδωρου Αμπατζόγλου.
«Λάθος» στο σχεδιασμό Κικίλια
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για την απελευθέρωση περίπου 150 έως 170 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με υπολογισμούς για πεντάμηνη κοινωφελή εργασία, αφορά περί τους 60.000 ανέργους, ενώ αν το πρόγραμμα παραταθεί για ένα μήνα θα μειωθούν στους 50.000.
Στόχος είναι να διατηρηθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας του προγράμματος, οι τομείς προτεραιότητας  να είναι η το­πική αυτοδιοίκηση, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, κ.λπ.) και οι πόροι που απαιτούνται να προέλθουν μέσω της ρήτρας ευελιξίας η οποία αφορά σε κοινοτικά κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί από πόρους του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργα­σίας έχουν αξιοποιηθεί στο σύνολο τους.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αφορούσε 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο,  με καθαρές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους – εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους – εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Αλλά η ΕΕ το μπλόκαρε με αιτιολογία, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας,  ότι η λογική του προγράμματος που είχε σχεδιαστεί από τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια, αντίκειται στους κανονισμούς της ΕΕ για τη χρήση των πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί «κοινωφελείς δράσεις» αλλά αναπτυξιακά προγράμματα.
 aftodioikisi.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, και ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, κ. Χαράλαμπος Μακρής, με θέμα το Πρόγραμμα «Άη-Στράτης – Πράσινο Νησί».
Σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που είχε αποστείλει ο Βουλευτής στις αρχές Απριλίου, κατά τη χθεσινή συνάντηση ζητήθηκε από τον Υπουργό να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για την προκήρυξη των απαιτούμενων διαγωνισμών, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις. Τόσο ο Βουλευτής, όσο και ο Δήμαρχος, επισήμαναν στον Υπουργό ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και ότι, προκειμένου το Πρόγραμμα να μπορέσει να υλοποιηθεί μέσω του ΕΠΑΕ, 31 Δεκεμβρίου 2013 θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και να έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Το Πρόγραμμα «Άη-Στράτης – Πράσινο Νησί» συνιστά μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του επιφορτισμένου με μνήμες και συμβολισμούς νησιού του Άη-Στράτη. Γι’ αυτό άλλωστε και από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα η εφαρμογή και υλοποίησή του το 2009 βρήκε την αμέριστη υποστήριξη του νυν και τέως Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, αλλά και του τέως Νομάρχη Λέσβου και νυν Βουλευτή, κ. Βογιατζή, με πρωτοβουλία του οποίου χρηματοδοτήθηκε τότε από τη Νομαρχία η  εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση ζητήθηκε επίσης, από τον Υπουργό η προσωπική του παρέμβαση για την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να παραχωρηθεί άμεσα για τους σκοπούς του Προγράμματος μέρος του οικοπέδου της ΔΕΗ που βρίσκεται στο νησί.
Σύνδεσμος ανάμεσα στο φορέα υλοποίησης που είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και τον ενδιαφερόμενο που είναι ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, ορίστηκε από τον Υπουργό ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων του Υπουργείου, κ. Γιώργος Γιαννούσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική επένδυση του συγκεκριμένου Προγράμματος, το οποίο θα καταστήσει τον Άγιο Ευστράτιο το πρώτο μη διασυνδεδεμένο πράσινο νησί της Ευρώπης με τόσο υψηλό ποσοστό διείσδυσης πράσινης ενέργειας, και θα προσφέρει στη χώρα πολλαπλασιαστικά οφέλη, ανέρχεται μόλις στα 9.000.000 ευρώ.
Απώτερος σκοπός του Προγράμματος είναι ο Άγιος Ευστράτιος να καταστεί ένα «ζωντανό» ερευνητικό κέντρο προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον ερευνητών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, δήλωσε πως:
«Προγράμματα όπως αυτό του Άη-Στράτη αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της ουσιαστικής απορρόφησης κονδυλίων και της δημιουργίας σημαντικών έργων ανάπτυξης στη χώρας μας, προσελκύοντας αξιόλογες επενδύσεις και επιβεβαιώνοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα νησιά μας. Είναι σημαντικό ότι μία τέτοια πρωτοβουλία ξεκίνησε και πραγματοποιείται στην παραμεθόριο νησιωτική περιοχή του Βορείου Αιγαίου».

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, δήλωσε επίσης, πως:
«Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Υπουργό για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού Προγράμματος για τον Αη Στράτη και τον προσκαλούμε να ολοκληρώσει φέτος το ταξίδι του στον Αη Στράτη, που ανέβαλε το Μάρτη του 2009, εγκαινιάζοντας το έργο «Αη Στράτης –Πράσινο Νησί.
Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά το Βουλευτή μας, αλλά και παλιό φίλο του
Αη Στράτη, κ. Παύλο Βογιατζή, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της ιδέας για την εφαρμογή του Προγράμματος «Πράσινο Νησί» στον Αη Στράτη, για την ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια σ’ αυτή την τιτάνια προσπάθεια για να φθάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Μετά και τη σημερινή διαβεβαίωση του κ. Υπουργού, είμαστε βέβαιοι ότι ο Αη Στράτης μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του, βαδίζοντας σ’ ένα δρόμο ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για την ανάπτυξη των νησιών μας».

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Σμύρνη (27-28 Μαΐου 2013), συμμετείχε ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος.
Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα, όπως: η διαφθορά ως απειλή για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη, η εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα της  λογοδοσίας των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
Ο βουλευτής Χίου υπογράμμισε την αναγκαιότητα για τη θέσπιση ενός διεθνούς κανονιστικού πλαισίου κυρώσεων για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, στις περιπτώσεις που αυτές εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Επεσήμανε ότι, οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν προϋπολογισμούς, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν  το ΑΕΠ πολλών κρατών, γεγονός που τις καθιστά ισχυρότερες από τις εθνικές έννομες τάξεις.
Ιδιαιτέρως, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις ανωτέρων στελεχών πολυεθνικών επιχειρήσεων, που αν και ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς, αξιοποίησαν τη δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένου εθνικού δικαίου, προκειμένου, στην πράξη, να μείνουν ατιμώρητοι. Τα φαινόμενα αυτά, κατέληξε ο βουλευτής, καταδεικνύουν την ανάγκη υπερεθνικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της εμπλοκής πολυεθνικών εταιριών σε υποθέσεις διαφθοράς.
Επεσήμανε, επίσης, ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα για κυρωτική αρμοδιότητα του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη, σε περιπτώσεις κατ’ εξακολούθηση παραβίασης δικαιωμάτων των πολιτών, από τη Δημόσια Διοίκηση.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος πρότεινε τη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και την διατύπωση νομοθετικών προτάσεων, για την αποφυγή καθυστέρησης των αποφάσεών του. Τέλος, ειδικά, στη χώρα μας, τόνισε ότι, έχουν υπάρξει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που συνιστούν βήματα προόδου στο θέμα αυτό.

OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ




Όπως είναι γνωστό, το Επιμελητήριο Χίου αξιοποιώντας τον βασικό ρόλο του που δεν είναι άλλος από τη λειτουργία του ταυτόχρονα ως δέκτης των μηνυμάτων του τοπικού επιχειρηματικού ιστού αλλά και ως πομπός αυτών των μηνυμάτων στην εκάστοτε Κεντρική αλλά και τοπική Εξουσία –όταν βέβαια αυτή  έχει την πρόθεση να ακούει και να διαβουλεύεται -, έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα των ελλιπέστατων λιμενικών υποδομών του νησιού και με τους τρόπους βελτίωσής τους.
Πιστεύοντας ότι σήμερα είναι επιταγή των καιρών να είμαστε κατ αρχήν ρεαλιστές, αλλά και  να συναισθανόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές,  καθώς  οι όποιες εμμονές μας, οι πολιτικές σκοπιμότητες   ή οι  λάθος επιλογές θα ταλαιπωρούν για δεκαετίες τους κατοίκους της Χίου επισημαίνουμε τα εξής:
Παρακολουθούμε μία προσπάθεια απαξίωσης των λιμενικών υποδομών του νησιού που φοβούμαστε ότι υποκινείται από μία στείρα διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης με θύματα τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της Χίου. Οι ενέργειες μετά την διαβούλευση που αφορούσε την επικαιροποίηση της στρατηγικής σχετικά με τον κεντρικό λιμένα της Χίου έχουν ατονήσει και δεν υπάρχει σαφές στίγμα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που θα αναληφθούν άμεσα από Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα παρακολουθούμε το θέμα το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα κομβικό για την ανάπτυξη του νησιού και επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά:

l     Τασσόμαστε υπέρ μία διπλής στόχευσης όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές του νησιού . Με άλλα λόγια χωρίς να απεμπολούμε την στόχευση ενός σύγχρονου και ασφαλούς νέου λιμένος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε άμεσα πρακτικούς τρόπους βελτίωσης του υφιστάμενου λιμένος και των παρεχόμενων προς τους επισκέπτες υπηρεσιών, καθώς σύμφωνα με μελέτες που έχουν τεθεί υπόψη μας το κόστος τους είναι ρεαλιστικό.
l     Η άμεση αναβάθμιση των υποδομών του Τελωνείου Χίου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα , εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ρεύμα των επισκεπτών από τρίτες χώρες.
l     Τασσόμαστε υπέρ της άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών για την  αξιοποίηση του λιμένος Μεστών με άμεση ολοκλήρωση των χερσαίων εγκαταστάσεων, αλλά και του χαρακτηρισμού του ως πύλη Σένγκεν , ώστε  αυτό να  λειτουργήσει συμπληρωματικά με το κεντρικό λιμάνι της Χίου
Επισημαίνουμε τέλος ότι ο σχεδιασμός μας πρέπει να συγκλίνει στην αποτελεσματική αξιοποίηση του  τουρισμού κρουαζιέρας  αλλά και εν γένει του θαλάσσιου τουρισμού που όπως όλα δείχνουν  μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο νησί εάν σχεδιασθούν ορθά οι απαιτούμενες υποδομές .  Σε αυτό το σημείο αξίζει να προστεθεί ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους μία βιώσιμη λύση και όσον αφορά τη μαρίνα ( η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση και αποτελεί έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο για επισκέπτες χώρο), καθώς αυτή ουδέποτε εκπλήρωσε τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος χρόνος, καθώς η δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει ήδη φέρει σε δεινή θέση πολλές τοπικές επιχειρήσεις , πρέπει να εργασθούμε ταχύτατα προς την κατεύθυνση της επιδίωξης άμεσης λύσης των προβλημάτων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων αλλά και της  δημιουργίας υποδομών για ασφαλή και άνετο ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο επισκέπτες που θα βοηθήσουν ποικιλοτρόπως την τοπική οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα και την τεχνογνωσία του ΟΛΠ επιταχύνοντας τις διαδικασίες υλοποίησης του μνημονίου, όπως αυτό είχε περιγραφεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου του κου Ανωμερίτη στη Χίο.

Υποχρεωνόμαστε να δημοσιοποιήσουμε τα ανωτέρω καθώς παρατηρούμε μία αδικαιολόγητη στασιμότητα αναφορικά με πρωτοβουλίες που θα στόχευαν στην «θεραπεία» κάποιων από τα ζωτικά προβλήματα που αφορούν τις λιμενικές υποδομές του νησιού.
Θεωρώντας τα ανωτέρω ζητήματα ιδιαίτερα σοβαρά , παραμένουμε στη διάθεσή των θεσμικών φορέων για έναν εποικοδομητικό διάλογο επ’ αυτών.
  
                                                                                                    Ο Πρόεδρος


Η ΑΓΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ -





Η μνήμη της Οσίας και Θεοφόρου μητρός ημών Υπομονής, τελείται τη 13η Μαρτίου και 29η Μαΐου.

Από τις εκδόσεις ‘Ορθόδοξος Κυψέλη', (Πνευματικά Ορθόδοξα Μηνύματα Σωτηρίου Οικοδομής).

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες - κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (=βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν. Καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά. Στους προγόνους της συγκαταλέγονται άνθρωποι που αγίασαν (π.χ. ο Στέφανος Νεμάνια, σέρβος βασιλέας και κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους = όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης). Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης ανέλαβε την ηγεμονία του σημερινού βουλγαρικού τμήματος της βορειο - ανατολικής Μακεδονίας, στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Αξιού και Στρυμώνος.

Η γέννησή της τοποθετείται στα αμέσως μετά τον θάνατο το Δουσάν χρόνια. Η ανατροφή, η μόρφωση, η αγωγή της, ήταν διαποτισμένα με ό,τι ανώτερο υπαγόρευε το βυζαντινό ιδεώδες, διότι οι Σέρβοι είχαν επηρεαστεί πολύ από τον βυζαντινό πολιτισμό. Ένοιωθε τον εαυτό της περισσότερο ταυτισμένο με τον πολιτισμό και κυρίως με την εθνική συνείδηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Συναισθηματικά και ουσιαστικά έρρεπε μάλλον προς το Βυζάντιο, του οποίου επέπρωτο να γίνει Αυγούστα και Αυτοκρατόρισσα, περά προς την γενέθλιο σερβική πατρίδα.

Κοντά σ' αυτά και πάνω απ' αυτά, γαλουχήθηκε με την πατροπαράδοτη στην οικογένειά της, ακράδαντη ορθόδοξη πίστη στο Θεό. Αυτή η πίστη είναι που θα την οδηγεί, θα την φωτίζει, και θα την εμπνέει στην πολυτάραχη γεμάτη θλίψεις και δοκιμασίες ζωή της. 

Υπολογίζεται νάταν 19 περίπου χρονών όταν παντρεύτηκε τον Μανουήλ Β' Παλαιολόγο (τέλη του 1390), λίγους μήνες πριν γίνει Αυτοκράτορας.

Η καινούργια ζωή της Ελένης - αγίας Υπομονής, από την αρχή της έδειξε ότι θα ήταν Γολγοθάς. Πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να πιει το ποτήρι της προσβολής και του εξευτελισμού στο πλευρό του συζύγου της όχι μόνο από τους αλλόθρησκους, αλλά και από τα κατ' όνομα χριστιανικά κράτη της Δύσεως, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει τρόπους σωτηρίας της ετοιμοθάνατης Αυτοκρατορίας.

Η Ελένη - αγία Υπομονή απεδείχθη εξαιρετικός άνθρωπος που συγκέντρωνε πολλές και μεγάλες αρετές, και ψυχική δύναμη. Έδειξε ότι είχε απόλυτη συναίσθηση τόσο της θέσης της και των περιστάσεων, όσο και του ρόλου που αυτές της υπαγόρευαν, σε όλα τα επίπεδα.

Αγαπούσε το λαό. Ήταν η μεγάλη μάννα που ο καθένας μπορούσε να προστρέξει. Συμμεριζόταν τις αγωνίες του και ανησυχίες του ενώπιον των φοβερών εθνικών κινδύνων και προσπαθούσε πάντοτε με την προσευχή, με την πραότητά της και με γλυκά και παρηγορητικά της λόγια να τον ενισχύσει. Είναι πολύ χαρακτηριστικά και εύγλωττα μέσα στην λακωνικότητά της τα όσα γράφει για την Αυτοκρατόρισσα, ο σύγχρονός της φημισμένος φιλόσοφος Γεώργιος Γεμιστός - Πλήθων: «Η Βασιλίς αύτη με πολλήν ταπείνωσιν και καρτερικότητα εφαίνετο να αντιμετωπίζει και τας δύο μορφάς της ζωής. Ούτε κατά τους καιρούς των δοκιμασιών απεγοητεύετο, ούτε όταν ευτυχούσε επανεπαύετο, αλλά εις κάθε περίπτωσιν έκανε το πρέπον. Συνεδύαζε την σύνεσιν με την γενναιότητα, περισσότερον από κάθε άλλην γυναίκα. Διεκρίνετο δια την σωφροσύνην της. Την δε δικαιοσύνην την είχε εις τελειότατον βαθμόν. Δεν εμάθαμε να κάμνει κακόν εις ουδένα, ούτε μεταξύ των ανδρών, ούτε μεταξύ των γυναικών. Αντιθέτως εγνωρίσαμε να κάμνει πολλά καλά και εις πολλούς. Με ποίον άλλον τρόπον δύναται να φανεί εμπράκτως η δικαιοσύνη, εκτός από το γεγονός του να μη κάμνει κανείς ποτέ θεληματικά και σε κανέναν κακό, αλλά μόνον το αγαθόν σε πολλούς;»

Στάθηκε αντάξια του φιλόσοφου και φιλόχριστου συζύγου της Μανουήλ. Στάθηκε άξια δίπλα του για 35 χρόνια, «συνευδοκόντας», σύμφωνα με σύγχρονή τους μαρτυρία, δηλ. όλα γινόντουσαν με συμφωνία, ομόνοια, συναπόφαση, εν πνεύματι Χριστού και αγωνιστική αγιότητα. Κατόρθωναν να τιμούν την αρετή με λόγια και έργα. «Λόγω μεν διδάσκοντας το πρακτέον, έργω δε γενόμενοι πρότυπα και εικόνες εφηρμοσμένης αγάπης».

Στο ευλογημένο ζευγάρι ο Θεός χάρισε οκτώ παιδιά. Έξι αγόρια από τα οποία τα δύο ανέβηκαν στον αυτοκρατορικό θρόνο, ο Ιωάννης Η' και ο Κωνσταντίνος ΙΑ', ο τελευταίος θρυλικός αυτοκράτορας. Ο Θεόδωρος, ο Δημήτριος και ο Θωμάς διετέλεσαν δεσπότες του Μυστρά, και ο Ανδρόνικος της Θεσσαλονίκης. Και δύο κορίτσια, τα οποία όμως πέθαναν σε μικρή ηλικία. Η πολύτεκνη και φιλότεκνη μητέρα γαλούχησε τα παιδιά της με τα νάματα της πίστεως και τη γλυκύτατη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, τα οδηγούσε σε ιερά προσκυνήματα και σεβάσμια Μοναστήρια της Βασιλεύουσας, και επιζητούσε υπέρ αυτών τις ευχές των αγίων ασκητών και Γερόντων. Τα ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», και ποτέ δεν «έπαυσε μετά δακρύων προσευχής και αγάπης να νουθετή ένα έκαστον».Με υπομονή και επιμονή, με προσοχή και προσευχή σμίλεψε τους χαρακτήρες τους, τους έδωσε μαζί με το «ζην»και το «εύ ζην». Έτσι, κατάφερε, μεταξύ άλλων, να θέσει τέρμα στις επί 90 περίπου χρόνια συγκρούσεις μεταξύ των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας για την εξουσία που είχαν εξαντλήσει την αυτοκρατορία. Οι όποιες διαφορές απόψεων η διενέξεις παρουσιάζονταν (μετά το θάνατο του Μανουήλ), ξεπερνιόνταν ήσυχα με το κύρος της μητρικής της παρέμβασης και της προσευχής της.

Ιδιαίτερη ήταν η αγάπη της για τα Μοναστήρια. Εκεί αναπαυόταν, ξεκουραζόταν η ψυχή της, αντλούσε δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια. Αυτό, το ενέπνευσε σε όλη την οικογένειά της. Ο σύζυγός της αφού παρέδωσε τον θρόνο στον πρωτότοκο Ιωάννη, δύο μήνες πριν τον θάνατό του (29 Μαρτίου 1425), απεσύρθη στη Μονή του Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Ματθαίος. Η ίδια, μετά το θάνατο του συζύγου της έγινε μοναχή (1425) στη Μονή της κυράς Μάρθας, με το όνομα Υπομονή. Και τρία από τα παιδιά τους επίσης έγιναν μοναχοί, ο Θεόδωρος και ο Ανδρόνικος (μ. Ακάκιος) στη Μονή του Παντοκράτορος, και ο Δημήτριος (μ. Δαυίδ) στο Διδυμότειχο

Ακόμα, εν όσω βρισκόταν στην πατρίδα της, μαζί με τον πατέρα της έκτισαν την Ι.Μ. Παναγίας Παμμακαρίστου στο Πογάνοβο της πόλης Δημήτροβγκραντ της Ν.Α. Σερβίας. Στην Κωνσταντινούπολη είχε συνδεθεί με την Ι. Μ. του Τιμίου Προδρόμου της Πέτρας, όπου φυλαγόταν το ιερό λείψανο του οσίου Παταπίου του θαυματουργού, στον οποίο η αγία Υπομονή έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια. Η Μονή είχε ιδρυθεί από τον συνασκητή του οσίου Παταπίου στην Αίγυπτο, όσιο Βάρα, έξω από την πύλη του Ρωμανού πριν από το 450μ.Χ. Με την συμβολή της αγίας ιδρύθηκε στη Μονή γυναικείο γηροκομείο με την επωνυμία «Η ελπίς των απηλπισμένων». Η ευλάβειά της προς τον όσιο Πατάπιο φαίνεται από το γεγονός ότι ο αγιογράφος του σπηλαίου του οσίου Παταπίου στα Γεράνεια όρη της Κορινθίας θεώρησε απαραίτητο να ιστορήσει την αγία Υπομονή δίπλα από το σκήνωμα του οσίου.

Άνθρωπος φωτεινός και φωτισμένος η αγία Υπομονή, προικισμένη με πολλά τάλαντα, που τα «εμπορεύθηκε» με σύνεση και σωφροσύνη και τα πολλαπλασίασε, κατάφερε με την αρετή, την άσκηση και την καρτερία της να φθάσει σε δυσανάβατα μέτρα αρετής. Μια σημαντική φυσιογνωμία εκείνης της εποχής ο Γεννάδιος Σχολάριος, ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την άλωση, στον Παραμυθητικό του Λόγο προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνο ΙΑ', «Επί τη κοιμήσει της μητρός Αυτού αγίας Υπομονής», αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Την μακαρίαν εκείνην Βασίλισσαν όταν την επεσκέπτετο κάποιος σοφός, έφευγεν κατάπληκτος από την ιδικήν της σοφίαν. Όταν την συναντούσε κάποιος ασκητής, αποχωρούσε, μετά την συνάντηση, ντροπιασμένος δια την πτωχείαν της ιδικής του αρετής, συγκρινομένης προς την αρετήν εκείνης. Όταν την συναντούσε κάποιος συνετός, προσέθετεν εις την ιδικήν του περισσοτέραν σύνεσιν. Όταν την συναντούσε κάποιος νομοθέτης, εγινόταν προσεκτικώτερος. Όταν συνομιλούσε μαζί της κάποιος δικαστής, διεπίστωνε ότι έχει ενώπιόν του έμπρακτον Κανόνα Δικαίου. Όταν κάποιος θαρραλέος (τη συναντούσε), ένοιωθε νικημένος, αισθανόμενος έκπληξιν από την υπομονήν, την σύνεσιν και την ισχυρότητα του χαρακτήρος της. Όταν την επλησίαζε κάποιος φιλάνθρωπος, αποκτούσε εντονώτερο το αίσθημα της φιλανθρωπίας. Όταν την συναντούσε κάποιος φίλος των διασκεδάσεων, αποκτούσε σύνεσιν, και, γνωρίζοντας την ταπείνωσιν εις το πρόσωπόν της, μετανοούσε. Όταν την εγνώριζε κάποιος ζηλωτής της ευσεβείας, αποκτούσε μεγαλύτερον ζήλον. Κάθε πονεμένος με τη συνάντηση μαζί της, καταλάγιαζε τον πόνο του. Κάθε αλαζόνας αυτοτιμωρούσε την υπερβολικήν του φιλαυτίαν. Και γενικά κανένας δεν υπήρξε, που να ήλθεν εις επικοινωνίαν μαζί της και να μην έγινε καλύτερος».

Ο Θεός ευδόκησε να μην ζήσει τις τελευταίες τραγικές στιγμές της Αυτοκρατορίας. Την κάλεσε κοντά Του στις 13 Μαρτίου 1450, έχοντας διανύσει 35 χρόνια ως Αυτοκρατόρισσα και 25 ως ταπεινή μοναχή. Ο σύγχρονός της διάκονος Ιωάννης Ευγενικός, αδελφός του Μάρκου του Ευγενικού Αρχιεπισκόπου Εφέσου, στον Παραμυθητικό του Λόγο προς τον Κων/ νον Παλαιολόγον επί τη κοιμήσει της Μητρός του αγίας Υπομονής συνοψίζει:
«Ως προς δε την αοίδιμον, εκείνην Δέσποινα Μητέρα σου, τα πάντα εν όσω ζούσε, ήσαν εξαίρετα, η πίστις, τα έργα, το γένος, ο τρόπος, ο βίος, ο λόγος και όλα μαζί ήσαν σεμνά και επάξια της θείας τιμής και, όπως έζησε μέτοχος της θείας Προνοίας, έτσι και ετελεύτησεν».
Η «Αγία Δέσποινα»,όπως την ονομάζει ο Γεώργιος Φραντζής, συνέδεσε την έννοια του μοναχικού της ονόματος (Υπομονή) με τον τρόπον αντιμετωπίσεως και των ευτυχών στιγμών και των απείρων δυσκολιών της όλης ζωής της. Υπομονή κατά βίον, πράξιν και μοναχικό όνομα. «Τη υπομονή αυτής εκτήσατο την ψυχήν αυτής».

(Από το ημερολόγιο του 2006 της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης).

Σύγχρονο θαύμα της Αγίας

Είναι αρκετές οι εμφανίσεις της αγίας Υπομονής τα τελευταία χρόνια σε ευσεβείς και μη χριστιανούς. Επιλεκτικά καταχωρούμε ένα συμβάν που περιγράφει την θαυμαστή εμφάνισί της και θεραπεία κάποιου ασθενή.
«Η αγία Υπομονή εμφανίσθηκε ως μοναχή σε κάτοικο των Αθηνών που εργαζόταν σε ταξί. Το σταμάτησε και ζήτησε να κατευθυνθή προς το Λουτράκι. Ο ταξιτζής είχε καρκίνο του δέρματος στα χέρια του και βρισκόταν σε μεγάλη απελπισία. Καθ' οδόν η μοναχή που φορούσε ένα κουκούλι με κόκκινο σταυρό τον ρώτησε.

Γιατί είσαι μελαγχολικός;

Και εκείνος δεν εδίστασε να ομολογήσει όλη την αλήθεια. Μετά τον ρώτησε αν θέλη να τον σταυρώσει για να γίνει καλά και εκείνος δέχθηκε. Σε λίγο όμως τον έπιασε υπνηλία και παρεκάλεσε την μοναχή να σταθούνε λίγο για να μην σκοτωθούνε. Είχαν φθάσει κοντά στα διόδια και εύκολα θα έβρισκαν άλλο ταξί αν εκείνη βιαζόταν. Κάθησε στην άκρη του δρόμου και τον πήρε ο ύπνος. Όταν ξύπνησε διαπίστωσε ότι τα χέρια του είχαν γίνει καλά, αλλά η μοναχή είχε εξαφανιστή. Ρώτησε τους ανθρώπους των διοδίων μήπως είδανε καμμιά μοναχή εκεί κοντά, αλλά κανείς δεν την είχε δει. Τότε συγκλονισμένος γύρισε στο ταξί του και κατάλαβε ότι κάποια αγία ήταν κι' έγινε άφαντη. Κατευθύνθηκε μετά στον γιατρό του και του διηγήθηκε το περιστατικό. Την στιγμή εκείνη έπεσε το μάτι του σε μια εικόνα που ήταν κρεμασμένη στον τοίχο του ιατρείου. Πετάχθηκε απ' το κάθισμά του και φώναξε : ‘Αυτή ήταν'.
Σημειωτέον ότι η εικόνα ήταν της αγίας Υπομονής. Έτσι έμαθε ποια ήταν εκείνη που τον θεράπευσε και τον γλύτωσε και απ' την απελπισία. Το κουκούλι με τον κόκκινο σταυρό έδειχνε την καταγωγή πριν γίνει αυτοκρατόρισσα του Βυζαντίου και με αυτό το μοναχικό σχήμα τελείωσε και την επίγεια ζωή της. Εκ των υστέρων γίνηκε γνωστό ότι η ημέρα που γίνηκε το θαύμα ήταν 13 Μαρτίου, ημέρα που η αγία γιορτάζει».

(Από το βιβλίο εκδόσεως Ι. Μ. Οσίου Παταπίου Λουτρακίου).

Απολυτίκιον.
Ήχος πλ. α'.
Τον συνάναρχον Λόγον.

Την κλεινήν βασιλίδα εγκωμιάσωμεν, Υπομονήν την οσίαν, περιστεράν ευλαβή εκ του κόσμου πετασθείσαν της συγχύσεως προς τας σκηνάς του ουρανού, εν αγάπη ακλινεί, ασκήσει και ταπεινώσει βοώντες, θραύσον, λιταίς σου ημών δεσμούς ανόμους, άνασσα.

Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ'. Τη Υπερμάχω.

Υπομονής θεοστηρίκτου την ομώνυμον και βασιλίδων θεοσόφων την υπέρτιμον, την εκλάμψασαν ως άστρον εν Βυζαντίω και χορούς μοναζουσών καταπυρσεύσασαν, ταπεινώσεως βολαίς ανευφημήσωμεν, πόθω κράζοντες. Χαίροις, Μήτερ πανεύφημε.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις εκμαγείον υπομονής, στήλη σωφροσύνης, αδιάσειστον αρετών, τείχος και ταμείον, Υπομονή, αγάπης, ενθέων βασιλίδων κέρας περίδοξον.