Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 30-31 ΜΑΪΟΥ





Το ετήσιο τακτικό  συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ανοίγει τις διήμερες εργασίες του  αύριο, Πέμπτη 30 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί στα Γιάννενα με κεντρικό θέμα «Η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης θα παρουσιάζει την κεντρική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν  στα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους της χώρας, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Τα οικονομικά, αναμένεται να είναι στο κέντρο των συζητήσεων, καθώς οι πόροι της Αυτοδιοίκησης έχουν ήδη μειωθεί κατά 60% την τελευταία τριετία, ενώ, όπως εκτιμούν οι αιρετοί,  ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για τους δήμους της χώρας να βρεθούν υπό την πλήρη επιτροπεία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».
Επίσης το θέμα του νέου γύρου – μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη-  καταργήσεων, συγχωνεύσεων, αναδιαρθρώσεων δομών και υπηρεσιών των δήμων, που επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση στην επικαιρότητα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Με δεδομένη την κατηγορηματική αντίθεση της ΚΕΔΕ αλλά και συνολικά της Αυτοδιοίκησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο -  καθώς πλέον θα πρόκειται, κυρίως, για καταργήσεις δομών και ενδεχόμενες απολύσεις υπαλλήλων που υποστηρίζουν το δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, το συνέδριο αναμένεται να τοποθετηθεί και να αποφασίσει για το πώς θα αντιδράσει περαιτέρω σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ταυτόχρονα το συνέδριο αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις και τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη συνταγματική της αυτοτέλεια, την ενίσχυση του κοινωνικού της ρόλου και της προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες, την οικονομική επάρκεια αλλά και για την κατοχύρωση πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για τις εξής  θεματικές ενότητες:
  • Για τα οικονομικά, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Δημήτρη Τσιαντή,
  • Για τα θεσμικά, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Νίκο Παπαγγελή,
  • Για τα κοινωνικά, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης Σίμο Δανιηλίδη.

Οι εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να λήξουν την Παρασκευή το απόγευμα.