Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Σμύρνη (27-28 Μαΐου 2013), συμμετείχε ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος.
Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα, όπως: η διαφθορά ως απειλή για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη, η εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα της  λογοδοσίας των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
Ο βουλευτής Χίου υπογράμμισε την αναγκαιότητα για τη θέσπιση ενός διεθνούς κανονιστικού πλαισίου κυρώσεων για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, στις περιπτώσεις που αυτές εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Επεσήμανε ότι, οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν προϋπολογισμούς, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν  το ΑΕΠ πολλών κρατών, γεγονός που τις καθιστά ισχυρότερες από τις εθνικές έννομες τάξεις.
Ιδιαιτέρως, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις ανωτέρων στελεχών πολυεθνικών επιχειρήσεων, που αν και ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς, αξιοποίησαν τη δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένου εθνικού δικαίου, προκειμένου, στην πράξη, να μείνουν ατιμώρητοι. Τα φαινόμενα αυτά, κατέληξε ο βουλευτής, καταδεικνύουν την ανάγκη υπερεθνικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της εμπλοκής πολυεθνικών εταιριών σε υποθέσεις διαφθοράς.
Επεσήμανε, επίσης, ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα για κυρωτική αρμοδιότητα του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη, σε περιπτώσεις κατ’ εξακολούθηση παραβίασης δικαιωμάτων των πολιτών, από τη Δημόσια Διοίκηση.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος πρότεινε τη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και την διατύπωση νομοθετικών προτάσεων, για την αποφυγή καθυστέρησης των αποφάσεών του. Τέλος, ειδικά, στη χώρα μας, τόνισε ότι, έχουν υπάρξει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που συνιστούν βήματα προόδου στο θέμα αυτό.