Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ



κοινωνικο παντοπωλειο και ιατεριεο

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ




Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζει 65χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου ο οποίος συνελήφθη από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης έχοντας στην κατοχή του πάνω από 20 κιλά νοθευμένου καπνού ενώ μετά από έρευνες στο σπίτι του βρέθηκε συνολικά περίπου μισό κιλό χασίς ! Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ ενώ οι έρευνες του Τμήματος Ασφάλειας του Λιμεναρχείου μαζί με την Αστυνομία συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση. Το θέμα αποκάλυψε πρώτο το «LR»
Ειδικότερα σύμφωνα με και με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης τις πρωινές ώρες σήμερα συνελήφθη από προσωπικό Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης 65χρονος γιατί παρέλαβε από αποθήκη μεταφορικής εταιρείας χάρτινη κούτα που περιείχε 39πλαστικές, ανισοβαρείς και αεροστεγώς κλεισμένες συσκευασίες με καπνό συνολικού βάρους 20.800 γραμμαρίων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά και χωρίς ταινίες ασφαλείας.
Η κούτα είχε σταλεί τις πρωινές ώρες της προηγούμενης ημέρας με πλοίο της γραμμής προερχόμενο από Πειραιά. Οι λιμενικοί που είχαν σχετικές πληροφορίες περίμεναν τον παραλήπτη του δέματος και μόλις εμφανίστηκε ο 65χρονος συνελήφθη. Στη συνέχεια έγινε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν: μία πλαστική συσκευασία χασίς βάρους 333,5 γραμμαρίων, ένα κουτί από φιλμ με χασίς 9,67 γραμμαρίων, μία μεταλλική ταμπακιέρα χασίς βάρους 8,96 γραμμαρίων, μία πλαστική συσκευασία με χασίς 92,21 γραμμαρίων και δύο πλαστικές συσκευασίες με σπόρους κάνναβης.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης διενεργείται προανάκριση, ενώ κατασχέθηκαν οι ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και καπνού.

Πηγη lesvosnews.net

AΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΣΒΟΥ




 
Σκηνές... ροκ εκτυλίχθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου

Αιτία ήταν ο άγριος καβγάς μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων Κώστα Αστυρακάκη και Γιώργου Λεμονού, ο οποίος ξεκίνησε από μία διαφωνία τους επί θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αποτέλεσμα ήταν να ακουστούν βαριές κουβέντες εκατέρωθεν και στη συνέχεια να πιαστούν στα χέρια, αφού και οι δύο εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Η συνεδρίαση διεκόπη για πολλή ώρα και απειλήθηκε γενική σύρραξη.

Ευτυχώς όμως παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και τα πράγματα ηρέμησαν.

Στη συνέχεια, η συνεδρίαση συνεχίστηκε ομαλά.



Πηγή: lesvosnews.gr

Έκδοση Κ.Υ.Α. για προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων στο Λιμένα Μεστών Χίου



 

            ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                  Χίος,     10/5/2012

         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ           




ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                                                                      

           




Ταχ. Δ/νση

Ταχ. Κώδικας

FAX.

Τηλέφωνο

:

:::



Πολυτεχνείου 1

82 100 - Χίος

2271 0 40718

2271 0 44201

Α.Π.





ΠΡΟΣ :







  1. κ. Φ. Σαχινίδη - Υπουργό Οικονομικών
  2. κ. Μ. Χρυσοχοΐδη - Υπουργό Προστασίας του Πολίτη










ΚΟΙΝ. :

  1. κ. Κ. Μουσουρόυλη - Βουλευτή Χίου
  2. κ. Κ. Τριαντάφυλλο - Βουλευτή Χίου




ΘΕΜΑ





:



Έκδοση Κ.Υ.Α. για προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων στο Λιμένα Μεστών Χίου






Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Όπως έχουμε ενημερωθεί από επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί μας, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για προσέγγιση κρουαζιεροπλοίου στο Λιμένα Μεστών Χίου κατά την παρούσα τουριστική περίοδο.

Ο Λιμένας Μεστών αποτελεί τη Δυτική Πύλη εισόδου στο νησί μας, παρέχει τη δυνατότητα επίσκεψης της Χίου, ενώ έχουν ολοκληρωθεί λιμενικές εγκαταστάσεις που διευκολύνουν την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων.

Για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό είναι απαραίτητη η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών & Προστασίας του Πολίτη (άρθρο 4 του Ν. 3386/2005) για τον καθορισμό του Λιμένα Μεστών ως προσωρινού σημείου διέλευσης προσώπων. Συγκεκριμένα η Κ.Υ.Α. μπορεί να ορίζει το σημείο, ως σημείο εισόδου στο ελληνικό έδαφος και εξόδου από αυτό για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο έχει ισχύσει και για άλλους λιμένες της χώρας (όπως για το λιμένα Καλύμνου με την Κ.Υ.Α. 7001/9/19-μβ' του 2011).

Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε τη σημασία  που θα έχει για την τοπική οικονομία του νησιού μας, κατά την παρούσα περίοδο, η άφιξη σε τακτική βάση επισκεπτών κρουαζιέρας, και παρακαλούμε για την έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.



Με εκτίμηση



Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ XIO ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ



 
Για την υλοποίηση δύο έργων, 3ετούς διάρκειας καθένα, με τίτλο «Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας» και «Αειφόρος Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας», έχει συσταθεί διακρατικό εταιρικό σχήμα αποτελούμενο από εκπροσώπους φορέων της Ρουμανίας και δύο εταίρους από την Ελλάδα: τον ΕΟΤ και την ΜΚΟ ANCE (Athens Network of Collaborating Experts).
Τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007-2013 της Ρουμανίας και συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των Δημοσίων Επενδύσεων της Ρουμανίας.

Οι Έλληνες εταίροι του δεύτερου προγράμματος, και ειδικότερα στελέχη του ΕΟΤ, που καλούνται να μεταφέρουν την ελληνική εμπειρία και την γνώση στον τομέα, μαζί με την Μ.Κ.Ο. ANCE (Athens Network of Collaborating Experts), οργάνωσαν επίσκεψη μελέτης και εργασίας στη Χίο για το διάστημα από 8 έως 13 Μαϊου, προκειμένου να γνωρίσουν οι εκπρόσωποι των εταίρων  από τη Ρουμανία περιοχές και επιχειρήσεις που αποτελούν παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στον τομέα του αγροτουρισμού και του τουρισμού σε περιοχές της υπαίθρου γενικότερα και να έλθουν σε επαφή με εκπροσώπους φορέων, που προωθούν και υποστηρίζουν δράσεις (ιδιωτικά και κάποιοι μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών) ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού στο νησί της Χίου.

Η επίσκεψη εντάσσεται σε ένα σύνολο προγραμματισμένων δράσεων που αναπτύσσονται σε συνέργεια και στο πλαίσιο του προγράμματος  «Αειφόρος Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας» και  στοχεύουν στη βελτίωση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται ή μπορεί να απασχοληθεί στον τουρισμό σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές σε τέσσερεις Περιφέρειες της Νότιας και Ανατολικής Ρουμανίας.
Η αντιπροσωπεία από τη Ρουμανία εκπροσωπεί τους έξι εταίρους, οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στον Αγροτουρισμό (ANTREC National and its Regional Structures), Kέντρα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης, Συμβούλους Υποστήριξης της Ανάπτυξης του Τουρισμού της Υπαίθρου) και τον συντονιστή του προγράμματος ADA-Bucharest.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-         Επισκέψεις σε επιχειρήσεις στον Κάμπο, οι οποίες αναδεικνύουν το υπόβαθρο της περιοχής (περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτιστικό) μέσα από την προσφορά υπηρεσιών ποιότητας, είτε ως ξενοδοχειακά και παραδοσιακά καταλύματα και εστιατόρια, είτε ως βιοτεχνίες επεξεργασίας και προώθησης τοπικών προϊόντων και γενικότερα ως φορείς συνέχισης παραδοσιακών δραστηριοτήτων και πρακτικών της περιοχής.
-        Επισκέψεις στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων και σε επιχειρήσεις που συνιστούν υπόδειγμα σωστής ανάπτυξης του τουρισμού για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και του πολιτιστικού αποθέματος.
-         Ημερίδα, την 11η Μαϊου στην πόλη της Χίου για την παρουσίαση του προγράμματος και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τοπικών φορέων της Χίου, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού  και του αγροτουρισμού στο νησί, και τους εταίρους του προγράμματος από τη Ρουμανία και την Ελλάδα.  
-        Επισκέψεις στην Δυτική Χίο και ειδικότερα στους μεσαιωνικούς οικισμούς Ανάβατος και Αυγώνυμα και στη Νέα Μονή, ως χαρακτηριστικών περιοχών με μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο και με υλικό και άϋλο κεφάλαιο που χρήζει ιδιαίτερης αναπτυξιακής υποστήριξης και προσέγγισης.
-        Επίσκεψη  στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού και σε αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις υποστήριξης και ανάπτυξης, άμεσα ή έμμεσα, της τουριστικής δραστηριότητας.

Όπως έχει φανεί και από τις προηγούμενες επισκέψεις μελέτης, στην ορεινή Κρήτη και στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, η εμπειρία που αποκτούν οι Ρουμάνοι εταίροι από τις επιτυχημένες εφαρμογές τουριστικής ανάπτυξης σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη και άμεσα εφαρμόσιμη, αφού πολύ συχνά οι προοπτικές και τα προβλήματα των περιοχών όπου γίνονται οι επισκέψεις είναι συγκρίσιμα με αυτά της χώρας τους.
Ειδικότερα μάλιστα για τη Χίο, η έντονη παρουσία του πολιτιστικού στοιχείου και η δυναμική και αποτελεσματική παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα σε όλες τις περιοχές μελέτης, θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ενσωμάτωση πρακτικών και μηχανισμών στο σύστημα ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων περιοχών με πολιτιστικό απόθεμα στις περιφέρειες  της Ρουμανίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δηλώσεις του Σταμάτη Κάρμαντζη από τη σημερινή συνέντευξη.


Κατ' αρχάς θέλω να εκφράσω τις άπειρες ευχαριστίες, την απέραντη αγάπη μου και ευγνωμοσύνη στις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες μου για την εξαιρετική τιμή και την προτίμησή τους στο πρόσωπό μου στις Εθνικές Εκλογές της Κυριακής που πέρασε. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνεργάτες του γραφείου μου, τους φίλους μου και όσους μου στάθηκαν με την ψυχή τους. Ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά για την αγάπη που με περιέβαλε και την απόλυτη εμπιστοσύνη του να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο και να βοηθήσω την προσπάθειά του. 

Συγχαίρω τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, ευχόμενος καλή δύναμη για το καλό του τόπου μας, δηλώνοντας αλληλέγγυος σε κάθε προσπάθειά τους επίλυσης των προβλημάτων της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών.

Συγχαίρω επίσης όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων της Χίου μας για τον καλό αγώνα που έδωσαν.

Στην προεκλογική μου εκστρατεία είχα δηλώσει τις προεκλογικές μου σκέψεις και απόψεις, το πώς βλέπω  την επίλυση σημαντικών θεμάτων και προβλημάτων της Χίου μας, των Ψαρών και των Οινουσσών.

Δήλωσα ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν είμαι καριερίστας της πολιτικής, αλλά ένας άνθρωπος όπως όλοι οι καθημερινοί άνθρωποι με προσωπικό αγώνα και πορεία ζωής, αλλά με υπέρμετρη αγάπη για την Χίο μας και τους συνανθρώπους  μου. Συνεχίζω και επιμένω ότι αγαπώ τους ανθρώπους και όχι τους αριθμούς. Κύριο συστατικό της πολιτικής διαδρομής μου η αγάπη για την κοινωνία και τους πολίτες, η ανιδιοτελής προσφορά και το στοιχείο του ρομαντισμού, που δεν πρόκειται να τα αλλάξω μέχρι το τέλος της ζωής μου.
Στην προεκλογική εκστρατεία είχα δηλώσει ότι θέλω να είμαι Βουλευτής Χίου  και όχι Αθηνών. Είχα δηλώσει ότι θέλω και επιθυμώ να φέρω το αξίωμα του Βουλευτή στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών. Έδωσα μια μάχη έχοντας δίπλα μου τον Θεό και την κοινωνία. Όλη αυτή την προεκλογική περίοδο στάθηκα με σύνεση, αξιοπρέπεια, ήθος, πολιτικό λόγο, δίχως να χρησιμοποιήσω κανένα αθέμιτο μέσο και τρόπο στην διεκδίκηση της ψήφου των συμπολιτών μου σε αυτή την προσπάθεια. 

Λόγω του οριακού εκλογικού αποτελέσματος και επαληθεύσεις των αποτελεσμάτων, επειδή δεν συμφωνούσαν σε ορισμένα τμήματα τα τηλεγραφήματα με τα αποτελέσματα των αντιπροσώπων, ζήτησα επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των άκυρων ψηφοδελτίων που με αφορούν και μέχρις εκεί.

Έχω χρέος και ευθύνη να σταθώ κοντά και δίπλα σε ό,τι καλό μπορεί να δώσει λύσεις και βοήθεια και στην παράταξη, αλλά πάνω απ' όλα στον τόπο μας και στο Έθνος μας στις δύσκολες ώρες που περνάμε.

Το προσωπικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο άλλων σκέψεων και ενεργειών παρά μόνο συναίνεση και συνεργασία για ό,τι καλό μπορεί να προκύψει και αυτό δεν πρόκειται να το χαριστώ σε κανέναν, παρά μόνο στην κοινωνία και τους πολίτες.

Δηλώνω δε, ότι είμαι παρών και συνεχίζω όσο θα έχω φύλακα τον Θεό και οδηγό μου την αγάπη των συνανθρώπων μου, για να τους υπηρετώ και για να ζήσουμε στον τόπο μας εμείς και τα παιδιά μας.

Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι για μένα η βουλευτική έδρα της Χίου είναι η απέραντη αγάπη των συνανθρώπων μου. Αυτήν έχω στην καρδιά μου, αυτή μου δίνει κουράγιο και με αυτήν πορεύομαι.

ΝΗΣΙΑ : "ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ" ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ



Το «νερό που καίει» για τους Ινδιάνους είναι το ουίσκι, αλλά για τους νησιώτες μας είναι κάτι άλλο: το νερό που πρέπει να μεταφερθεί από το Λαύριο για την υδροδότηση τους. Για παράδειγμα, το κόστος μεταφοράς από την Αττική σε 16 μικρά νησιά στο Αιγαίο, που έχουν άμεση ανάγκη υδροδότησης, θα εκτοξευθεί φέτος στα 4,5 εκατ. ευρώ, με κόστος ανά κυβικό υπερδιπλάσιο από ό,τι το 2009, που κόστισε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό...
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μεταφορά από το Λαύριο στις Κυκλάδες 3.429.000 κ.μ. νερού, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, το διάστημα από το 2005 μέχρι το τέλος του 2011 αποδείχθηκε... χρυσάφι: το κόστος της ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των... 30.332.000 ευρώ, δηλαδή ποσό 12,5 φορές μεγαλύτερο από την αξία του ίδιου του νερού!!!
Υπάρχει λύση που μπορεί να μηδενίσει το κόστος μεταφοράς; Όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει: ονομάζεται αφαλάτωση. Είναι, όμως, εύκολο να γίνει; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σήμερα ηaftodioikisi.gr, ΟΧΙ, καθώς το «τέρας» της γραφειοκρατίας «ζει και βασιλεύει» κι εδώ, όπως στην περίπτωση που είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα με το δημοτικό «μαντρί» του Δήμου Βόλβης, στο οποίο χρειάζονταν... δέκα γνωματεύσεις και μια ΚΥΑ προκειμένου η δημοτική Αρχή να το ενοικιάσει (1). Σήμερα, η ιστοσελίδα αποκαλύπτει μια ανάλογη περίπτωση, αυτή για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης μέχρι 1.500 κ.μ. και εγκατεστημένης ισχύος <300 KW. Και εδώ, το «αθηνοκεντρικό κράτος», όπως καταγγέλλουν πολλές φορές οι αιρετοί, και η γραφειοκρατία... καλά κρατούν: χρειάζονται... οκτώ βήματα-άδειες και δύο ΚΥΑ, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καν γραφεί, καν υπογραφεί.
Μέχρι τότε, οι κάτοικοι των νησιών, οι νησιωτικές περιφέρειες, ειδικά το καλοκαίρι, θα λένε το νερό νεράκι, και οι γραφειοκράτες των Αθηνών θα τυρβάζουν περί πολλά, αλλά όχι επί της ουσίας του θέματος, παρά το ότι ο (τέως) υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας είχε εισάγει νόμο στη Βουλή για την κατάργηση της πολυνομίας (2), και μάλιστα δήλωνε περήφανος για το επίτευγμά του (;), αυτό δηλαδή της «καλής νομοθέτησης» που μάλλον έχει πιάσει... πάτο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης υπάρχει, με τιμή πώλησης του νερού στα 3-4,5 ευρώ το κυβικό μέτρο, με τους δήμους ή τις περιφέρειες από την πλευρά τους να πρέπει να παραχωρήσουν ένα οικόπεδο για την εγκατάσταση της μονάδας, η οποία με τη λήξη της μισθωτικής περιόδου θα περιέλθει στα «χέρια» των ΟΤΑ.
Τι χρειάζεται για να «φάει»
το «τέρας της γραφειοκρατίας»
για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης
1) Καταγραφή αναγκών ανά νησί-καθορισμός δυναμικότητας.
2) Καταλληλότητα χώρου εγκατάστασης-περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις:
  • Με την προηγούμενη νομοθεσία (Ν.3325/2005, Ν. 1650/1986, ΚΥΑ 15393/2332/2002, ΚΥΑ Η.Π. 11014/703/Φ104 και Ν. 3982/2011) και ισχύουσα μέχρι την εφαρμογή του Ν. 4014/2011 απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση ΜΠΕ για τη μονάδα αφαλάτωσης και για τη διάθεση του αλμολοίπου. Με το νέο Ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων...» για τα έργα κατηγορίας Β δεν απαιτείται ΜΠΕ, αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), οι οποίες πρέπει να καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, εντός εννέα μηνών. Μέχρι τότε ακολουθούνται οι ισχύουσες διαδικασίες.
  • Σύμφωνα με τον Ν. 3937/2011, άρθρο 10, «με απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές διάθεσης του αλμολοίπου, οι ειδικότεροι όροι λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης για κάθε περιοχή, η αντιστοίχιση των έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 με τους βαθμούς όχλησης, που αναφέρονται στα πολεοδομικά διατάγματα, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου». Λάθος λένε οι αιρετοί, όπως ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, διότι οι μονάδες αφαλάτωσης πρέπει στην ΚΥΑ 15393 να κατατάσσονται στα έργα υποδομών κι όχι στις βιομηχανίες.
  • Οι μονάδες πρέπει να τοποθετούνται εκτός αιγιαλού και παραλίας, άλλως απαιτείται χρονοβόρα διαδικασία. Απαιτείται παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας από την Κτηματική Υπηρεσία για τους αγωγούς άλμης και λήψης νερού.
  • Όπου υπάρχει κηρυγμένη αρχαιολογική ή δασική περιοχή απαιτείται γνωμοδότηση από τους αντίστοιχους φορείς.
  • Απαιτείται βεβαίωση χρήσεων γης από πολεοδομικές υπηρεσίες.
  • Απαιτείται και καθορισμός του αποδέκτη από την αρμόδια υπηρεσία υγείας.
  • Απαιτείται γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για τις λήψεις νερού.
  • Για εκτός οικισμού περιοχές απαιτείται γνωμοδότηση ΠΕΧΩΠ, στις ΖΟΕ δεν απαιτείται.
  • Απαιτούνται άδειες εκσκαφών.
  • Η κοινωνική συναίνεση-αποδοχή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή προβλημάτων.
3) Οικοδομική άδεια δεν απαιτείται (Ν.3463/2006, άρθρο 209, §6), αλλά απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας (Ν.3937/2011).
4) Απαιτείται άδεια λειτουργίας από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης.
5) Τεχνική Μελέτη για τη μονάδα και τα συνωδά έργα.
6) Εξασφάλιση παροχής ισχύος από τη ΔΕΗ.
7) Εγγραφή στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (δεν απαιτείται όταν πρόκειται για έργα ΕΣΠΑ μέχρι τέλος του 2012).
8) Εξασφάλιση χρηματοδότησης-δημοπρασία.
(Σημείωση: Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν οι αφαλατώσεις εμπίπτουν στην ΚΥΑ 145116/8-3-2011, ΦΕΚ 192. Αν καταταγούν στα έργα υποδομών και όχι στις βιομηχανίες (ΚΥΑ 15393) πιθανόν να μην εμπίπτουν στην εν λόγω ΚΥΑ).

(1) εδώ.
Μετά την αποκάλυψη του θέματος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας είχε δηλώσει ότι θα έλυνε το θέμα με νομοθετική ρύθμιση, αλλά το τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, πριν από την προκήρυξη των εκλογών, και αφορούσε στις κτηνοτροφικές μονάδες τελικά δε δίνει λύση στο ζήτημα.