Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΕΣΠΑ : ΑΙΡΕΤΟΙ - ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ , ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1


Αν και οι ταχύτητες που τρέχουν οι περιφέρειες σε σχέση με το ΕΣΠΑ ποικίλουν, όπως έχουν καταδείξει σχετικά ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, η σύγκρισή τους με τους (διορισμένους) συναδέλφους σε σχέση με την απορροφητικότητα είναι καταλυτική. Οι αιρετοί υπερέχουν των διορισμένων, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά πολύ: Αυτό δείχνει η σύγκριση του ενάμιση χρόνου (από 1.7.2011 έως 31.12.2012) που «τρέχουν» το ΕΣΠΑ οι αιρετοί περιφερειάρχες σε σχέση με το τα προηγούμενα 4,5 (1.1.2007 έως 30.6.2011) που την ευθύνη του είχαν οι διορισμένοι.
Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύουν τα, επεξεργασμένα από την aftodioikisi.gr, στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης όλοι ανεξαιρέτως οι αιρετοί «έτρεξαν» πολύ πιο γρήγορα το ΕΣΠΑ από τους προκατόχους τους. Μάλιστα, οι διαφορές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τέτοιες που υπερκαλύπτουν και τυχόν αντίλογο ότι «η εκκίνηση είναι πάντα πιο δύσκολη από τον τερματισμό, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει η κεκτημένη ταχύτητα» .
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της σύγκρισης των επιδόσεων αιρετών – διορισμένων ανά περιφέρεια (κατά αλφαβητική σειρά) είναι τα εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Το διάστημα των 4,5 πρώτων ετών οι διορισμένοι περιφερειάρχες της ΠΑΜ-Θ είχαν απορροφητικότητα στις συμβασιοποιήσεις 44,7%, δηλαδή κατά μέσο όρο σε διάστημα ενάμιση έτους (σ.σ. η διαίρεση γίνεται για να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη με τους αιρετούς οι οποίοι έχουν χειριστεί το ΕΣΠΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) 14.9%, ποσοστό σχεδόν 2,5 φορές μικρότερο από το 38,1% που έχει επιτύχει από 1.7.2011 έως 31.12.2013 ο Α. Γιαννακίδης.  Ακόμη πιο μεγάλη είναι η διαφορά στις πληρωμές, καθώς μέχρι 30.6.11 οι πληρωμές ήταν 22,4%, δηλαδή, κατά μέσο όρο σε διάστημα ενάμιση έτους 7,4% και στην  περίοδο Γιαννακίδη, ήταν 22,7% (δηλαδή τριπλάσια και μάλιστα κατά τι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα 4,5 χρόνια!).

Περιφέρεια Αττικής
Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τα πρώτα 4,5 χρόνια (1.1.2007 έως 30.6.2011) «έτρεξε» το ΕΣΠΑ σε επίπεδο συμβασιοποιήσεων με 42,5%, δηλαδή, 14,1% κατά μέσο όρο σε διάστημα 1,5 έτους.  Αντίστοιχα,  τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που την ευθύνη του ΠΕΠ Αττικής έχει αναλάβει ο Γ. Σγουρός, το ποσοστό των συμβασιοποιήσεων φτάσει το 22,7% (+8,6%). Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές καθώς τα πρώτα 4,5 χρόνια  «έτρεξαν» κατά μέσο όρο (στον 1,5 χρόνο) με 7,4%, ενώ από 1.7.2011 έως 31.12.2012 υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας το 17,3%.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Σημαντική πρόοδο κυρίως στις πληρωμές και λιγότερο στις συμβασιοποιήσεις εμφανίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οπότε περιφερειάρχης είναι ο (αιρετός) Ν. Γιακαλής, σε σχέση με τα προηγούμενα 4,5 χρόνια των διορισμένων. Συγκεκριμένα, από το 13,5% (κατά μέσο όρο) των συμβασιοποιήσεων μέχρι τις 30.6.11 φτάνει στο 18,8%, ενώ διπλασιάζει τις πληρωμές (από 5,2 σε 10,4%).

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Στη Δυτική Ελλάδα  οι πληρωμές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, ενώ  μεγάλη πρόοδος  εμφανίζεται και στις συμβασιοποιήσεις. Αναλυτικά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (αιρετόςπεριφερειάρχης Α. Κατσιφάρας), οι συμβασιοποιήσεις υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το μέσο όρο τον πρώτων 4,5 ετών (11,5%) και έφτασαν το 34,56%, ενώ οι πληρωμές υπερπενταπλασιάστηκαν: Από 5,4% σε 28,05%!

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Και στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας οι διαφορές τόσο στις συμβασιοποιήσεις όσο, κυρίως, στις πληρωμές μεταξύ των δύο περιόδων είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, από το 14,5% (κατά μέσο όρο) των συμβασιοποιήσεων των πρώτων 4,5 χρόνων των διορισμένων περιφερειαρχών, φτάνουμε στο 25% του τελευταίου ενάμιση έτους που ανέλαβε το ΠΕΠ ο αιρετός Γ. Δακής. Αντίστοιχα, το 9,1% των πληρωμών διπλασιάζεται και φτάνει το 18,1%.

Περιφέρεια Ηπείρου
Τετραπλασιασμό των πληρωμών και μικρότερη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις παρατηρούμε ανάμεσα στις δύο περιόδους στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα, το 21,7% (κατά μέσο όρο) των πληρωμών της πρώτης περιόδου των διορισμένων περιφερειαρχών αυξάνει σε 38,2% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που αναλαμβάνει το ΠΕΠ ο (αιρετός) Α. Καχριμάνης, ενώ θεαματική είναι η αύξηση στις πληρωμές οι οποίες από 9,4% φτάνουν στο 38,1%!

Περιφέρεια Θεσσαλίας
Στη Θεσσαλία παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις πληρωμές αλλά μικρότερη στις συμβασιοποιήσεις. Αναλυτικά, η αύξηση στις συμβασιοποιήσεις (κατά μέσο όρο) την περίοδο των διορισμένων περιφερειαρχών ήταν 18,3%, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έχει αναλάβει το ΠΕΠ ο (αιρετός) Κ. Αγοραστός διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 36,8%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές καθώς το 10,9% της μέχρι της 30.6.11 περιόδου, τριπλασιάζεται, φτάνοντας το 32,4% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Αύξηση, κυρίως, στις πληρωμές οι οποίες σχεδόν διπλασιάζονται και λιγότερο στις συμβασιοποιήσεις παρουσιάζουν τα Ιόνια. Συγκεκριμένα, το 17,5% (κατά μέσο όρο) των συμβασιοποιήσεων των πρώτων 4,5 ετών φτάνει στο 25,6% τον τελευταίο ενάμιση που περιφερειάρχης είναι ο (αιρετός) Σπ. Σπύρου, ενώ στις πληρωμές  το 9,2% γίνεται 17,2%.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Αύξηση, κυρίως, στις πληρωμές και μικρότερη στις συμβασιοποιήσεις παρουσιάζει η Κεντρική Μακεδονία. Αναλυτικά, από 21,3% (κατά μέσο όρο) στις συμβασιοποιήσεις την πρώτη περίοδο των διορισμένων περιφερειαρχών ανεβαίνει στο 30,6% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (σ.σ. πρόκειται για την περίοδο τωναφών Ψωμιάδη, καθώς ο σημερινός περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας ανέλαβε στις αρχές Ιανουαρίου 2013). Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στις πληρωμές οι οποίες από 9,1% έφτασαν το 24,7%  (2,7 φορές επάνω).

Περιφέρεια Κρήτης
Τετραπλασιασμό στις πληρωμές και υπερδιπλασιασμό στις συμβασιοποιήσεις παρουσιάζει η Κρήτη ανάμεσα στις δύο περιόδους. Συγκεκριμένα, το 14,8% (κατά μέσο όρο) των συμβασιοποιήσεων των πρώτων 4,5 ετών  έγινε 32,6% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ανέλαβε το ΠΕΠ ο (αιρετός) Στ. Αρναουτάκης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές: Το 6,2% φτάνει στο 25,1%!

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Σχεδόν πενταπλάσιες πληρωμές σε σχέση με την πρώτη περίοδο και υπερδιπλάσιες συμβασιοποιήσεις έκανε το Νότιο Αιγαίο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Συγκεκριμένα, τα πρώτα 4,5 χρόνια του ΕΣΠΑ είχε κατά μέσο όρο 32,8% στις συμβασιοποιήσεις και 12,6% στις πληρωμές, ενώ τον τελευταίο ενάμιση που το ΠΕΠ έχει αναλάβει ο (αιρετός) Γ. Μαχαιρίδης  έφτασαν στο 68,4% και 49% αντίστοιχα.

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σχεδόν διπλασιασμό στις πληρωμές και μικρότερη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις παρουσιάζει η Πελοπόννησος ανάμεσα στις δύο περιόδους. Αναλυτικά, από 13,9% (κατά μέσο όρο) στις συμβασιοποιήσεις την περίοδο των διορισμένων περιφερειαρχών φτάνει στο 24,7% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που το ΠΕΠ έχει αναλάβει ο (αιρετός) Π. Τατούλης. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές οι οποίες από 7,3% φτάνουν στο 14,2%.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Διπλασιασμό σε συμβασιοποιήσεις και υπερδιπλασιασμό στις πληρωμές παρουσιάζει η Στερεά. Συγκεκριμένα, τα πρώτα 4,5 χρόνια του ΕΣΠΑ οι συμβασιοποιήσεις ήταν κατά μέσο όρο 25,5% και τον τελευταίο ενάμιση που την ευθύνη έχει ο (αιρετός) Κλ. Περγαντάς φτάνει το 58,6%.  Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρωμές οι οποίες από το 13,9% φτάνουν στο 35,6%

aftodioikisi.gr

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΞΑΝΑ Η ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Θετικά βλέπει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το γεγονός να προχωρήσει σε ρύθμιση για πού να επιτρέπει την αποχώρηση  δημοσίων υππαλήλων που βρίσκονται κοντά σε συνταξιοδότηση με εθελούσια έξοδο.
Σχετική ρύθμιση, είχε περιληφθεί σε νομοσχέδιο από τον Αντώνη Μανιτάκη, αλλά δεν πέρασε από τη Βουλή, καθώς μεσολάβησε ο ανασχηματισμός.
Συγκεκριμένα, η διάταξη, που είχε προωθήσει ο Αντώνης Μανιτάκης ανέφερε:
1. Οι υπάλληλοι της υποπαραγράφου Ζ.2.1 του ν. 4093/2012, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν είτε να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη και έως τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων προϋποθέσεων για την άμεση καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης, μερίσματος και εφάπαξ βοηθήματος από το Δημόσιο και τους αντίστοιχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είτε να εισπράξουν τις αποδοχές διαθεσιμότητας έως τη λήξη αυτής και να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη, εφόσον υποβάλουν αίτηση παραίτησης από την Υπηρεσία, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
2. Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά την κύρια σύνταξη, οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 3865/2010 (Α 120) και όσον αφορά την επικουρική σύνταξη, οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.
3. Ο ανωτέρω πλασματικός χρόνος λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κύρια και επικουρική σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ βοήθημα.
4. Για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου, κατά το μέρος που αφορά την κύρια σύνταξη του Δημοσίου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του δευτέρου και τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 2084/1992 (Α 165), και κατά το μέρος που αφορά την επικουρική σύνταξη, το μέρισμα και το εφάπαξ βοήθημα των αντιστοίχων φορέων, καταβάλλονται εκ μέρους του ασφαλισμένου υπαλλήλου οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κατά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της περ. α” της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», επί ημερών υπουργείας του Αντώνη Μανιτάκη  είχε συμφωνηθεί με την τρόικα να δίνεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους, που υπάγονται σε διαθεσιμότητα να αναγνωρίσουν έως τρία πλασματικά έτη, ώστε να αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου φέρονται να προσβλέπουν σε ανταπόκριση των υπαλλήλων, καθώς αποφεύγεται το ρίσκο να μετακινηθούν σε άλλο φορέα έως τη συμπλήρωση του οκταμήνου της διαθεσιμότητας, αλλά και να απολυθούν, χάνοντας τη δυνατότητα άμεσης κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

aftodioikisi.gr

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ "ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


Η διαφορετική κινητικότητα του Γιάννη Μιχελάκη
Σε ...άλλους θα γράφαμε το “άλλο” πρόσωπο "του"… ή "της"…, όμως η πράξη του Υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, που “έδωσε” κυριολεκτικά πίσω τη ζωή σ’ έναν συνάνθρωπό μας, είναι για το “ίδιο”, τo "αυτό" πρόσωπο του Υπουργού Εσωτερικών, για όσους τον γνωρίζουν.
Τί εννοούμε...; Διαβάστε...
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ξεπερνώντας την όποια χρονοβόρα διαδικασία, στη διαδικασία απόδοσης της Ελληνικής ιθαγένειας, σ’ έναν άτυχο συνάνθρωπό μας Κωνσταντινουπολίτη, που αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας -έπρεπε άμεσα να υποβληθεί στην Ιταλία σε σοβαρότατη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος- και περίμενε επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να την αποκτήσει, μερίμνησε, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, να του αποδοθεί άμεσα.
Όμως, η ξεχωριστή πράξη του κ. Γιάννη Μιχελάκη, δε σταματά εδώ. Συνεχίζοντας, και επικοινωνώντας με τις αρμόδιες Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Ρώμη, ο άτυχος συνάνθρωπός μας -κάνοντας χρήση και της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας- άμεσα εγκαταστάθηκε στο ειδικό Κέντρο Μεταμόσχευσης Ήπατος και μάλιστα, σήμερα, -όπως πληροφορούμαστε- είναι έτοιμος να ξεκινήσει μία άλλη, διαφορετική, πιο αισιόδοξη ζωή…
Κι όλα αυτά, όχι «δοσμένα» από το “περιβάλλον” ή τον ίδιο τον Υπουργό, αλλά από συγγενή, του Έλληνα πια… Κωνσταντινουπολίτη - σύμφωνα με την ΑΞΙΑ.
Βλέπετε υπάρχει κι αυτή η διαδικασία “ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”…, εκτός απ' αυτήν που ακούμε τον τελευταίο καιρό...

epoli.gr