Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΙΝΑΣ ΜΑΣΧΑ



Με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου, της Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κυρίας Αποστολίας Λύκου  και την παρουσία του Δημάρχου  κυρίου Γεωργίου  Πατούλη, και του Αντιδημάρχου κυρίου Νικολάου Πέππα, εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Τίνας Μάσχα
                  Στην Ολυμπιακή πινακοθήκη <<Σπύρος Λούης>>
                           (έναντι Βας.Σοφίας 85Πλατεία Ηρώων).

Μετά από παρουσιάσεις σε Ευρωπαϊκές και Ελληνικές πόλεις οι φιλότεχνοι των βορείων προαστίων  είχαν την ευκαιρία να δουν πίνακες από τη σειρά <<Στο Πέρασμα Των Αιώνων>>.
Η καλλιτέχνης προσεγγίζει την Βυζαντινή θεματογραφία με ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο. Η ίδια λέει ότι:  Στο να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη θεματική, μεγάλο ρόλο έπαιξε η Χιακή της καταγωγή. Στην παιδική της μνήμη από τους ναούς με τα βυζαντινά αριστουργήματα φθαρμένα από τον Χρόνο και τους βανδαλισμούς που κατά καιρούς υπέστη ο τόπος της. Δεν αποτυπώθηκαν ως καταστροφή  αλλά ως δημιουργική σύγχρονη εικαστική προσέγγιση, σε κάτι που παραμένει ζωντανό και έχει ανάγκη πολύ απλά να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος προσέγγισης του.

Όπως γράφει και ο Πολιτισμολόγος κύριος Δημήτριος Μεταλληνός 
.....Η καλλιτέχνης έχει χαρακτηρισθεί επαξίως ως η «εικαστικός του Φωτός», γεγονός που την καθιστά μια κατεξοχήν Ελληνίδα Εικαστικό, αφού κεντρικό σημείο του τετρασχιλιετούς Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί η λατρεία του Φωτός, κτιστού και νοητού μέχρι την Κλασσική Αρχαιότητα, ακτίστου και ιστορικού κατά τη Χριστιανική περίοδο του......

Οι επισκέπτες θαύμασαν τα έργα με την γεύση της μαστίχας και του μανταρινιού από το Χιώτικο κέρασμα  ευγενική προσφορά  του τμήματος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου και οι ώρες που μπορεί κανείς να την επισκεφθεί είναι καθημερινά 10.00-14.00 & 17.00-20.00. Το Σάββατο και την Κυριακή 10.00-14.00


ΛΙΤΣΑ ΛΥΚΟΥ : ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ


συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΦΥΛΛΑ 




Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Λίτσα Λύκου , εκτιμά την πορεία του τουρισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αναφέρει  τον Τουριστικό  προγραμματισμό σε επίπεδο Περιφέρειας,  τονίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων και θέτει ως πρωταρχικά την δημιουργία περιφερειακής συνείδησης αλλά και το θέμα της ενδονησιωτικότητας.

Η συνέντευξη έχει ως εξής :




-Να ξεκινήσουμε από μια επίκαιρη ερώτηση, Τι επιπτώσεις θα έχει η απεργία της ΠΝΟ  στην τουριστική κίνηση για την Χίο και τα νησιά της περιφέρειάς  μας γενικά.

Σαφέστατα και θα έχει, είναι καταστροφή αυτή ,ιδιαίτερα την εβδομάδα που περιμέναμε λόγω του Πάσχα να έχουμε κάποια κίνηση και να ελπίζουμε ότι με τα λιγοστά χρήματα που έχουν οι Έλληνες θα επισκεφθούν τον τόπο μας . Τελικά δεν τους ενδιαφέρει το γενικό καλό και ο καθένας κοιτάει την πάρτη του


-Θα ήθελα να ιεραρχήσετε τους στόχους που έχουν επιτευχθεί κατά την θητεία σας , αλλά και τους επόμενους στόχους

Εδώ και ένα χρόνο (ανέλαβα τέλος του Μάρτη του 2011)  καθήκοντα, προχώρησε η μελέτη για την τουριστική προβολή του νησιού από το ΕΣΠΑ, από την διαχειριστική αρχή. Κατά τα άλλα συνεχίζουμε τις πάγιες κινήσεις για την τουριστική προβολή που περιλαμβάνουν  συνεργασία με επαγγελματίες του τουρισμού, φιλοξενία δημοσιογράφων, συμμετοχή σε εκθέσεις. Επίσης αντιλαμβανόμενοι το ρόλο του διαδικτύου, έχουμε αναπτύξει καινοτόμες τεχνικές προβολής με I phone, κινητή τηλεφωνία κλπ . Βέβαια τα πράγματα δεν ευνοϊκά , και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα , αλλά και  στην Ευρώπη.


Είστε ευχαριστημένη με τα θέματα που  τίθενται στα Περιφερειακά Συμβούλια;



Τα κυνηγάμε τα θέματα και τα υποστηρίζουμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω  ότι και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γανιάρης είναι με μία βαλίτσα στο χέρι και τρέχει στα Υπουργεία , όχι μόνο για τα πάγια θέματα άλλα και για ότι άλλο προκύψει ξαφνικά, όπως πχ το θέμα με τις ΑΕΝ, την πληρωμή των  ΚΤΕΛ, κλπ . Όμως θεωρώ ότι αρμοδιότητες δεν έχουν δοθεί  στο βαθμό που έπρεπε να δοθούν. Μεγάλο πρόβλημα που έχω θίξει και συνεχίζω να θίγω σε όλες τις συσκέψεις και όποτε έχω την ευκαιρία  εδώ και χρόνια , είναι η ενδοεπικοινωνία μεταξύ των νησιών  και που στην ηπειρωτική  Ελλάδα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν . Τα νησιά πρέπει να μείνουν αυτόνομες οντότητες. Επιπλέον θεωρώ ότι δεν έχουμε αναπτύξει περιφερειακή συνείδηση. Αυτό πρέπει να αποκτήσουμε

Πιστεύετε ότι έπρεπε να έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις και για τον «Καλλικράτη»;


Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει το Υπουργείο  Εσωτερικών, με τους περιφερειάρχες . Κοστίζουν οι μετακινήσεις αιρετών, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη  η τηλεδιάσκεψη  για τα συμβούλια.




-Θεωρείτε ότι ευνοείται περισσότερο η Λέσβος ως έδρα και της Περιφέρειας;

Όχι δεν συμβαίνει αυτό, γίνεται προγραμματισμός για τα έργα και μπορώ να πω ότι η Χιος έχει περισσότερες ώριμες μελέτες. Μπορεί η Λέσβος να έχει πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά  όλα τα νησιά του Αιγαίου  τα «αγκαλιαζουν» οι αντιπεριφερειάρχες και οι γεωγραφικοί περιφερειάρχες κάνουν ότι μπορούν και διεκδικούν για τον τόπο τους


-Ποιές είναι οι σχέσεις σας  με τον Περιφερειάρχη κ. Γανιάρη, με τον Δήμαρχο Χίου , με το Επιμελητήριο ;

Υπάρχει άριστη συνεργασία όπως οφείλουμε να έχουμε . Και με τον κ. Γανιάρη και με όλους τους Δήμους. Έχω επισκεφθεί όλα τα νησιά, εκτός από τον Άγιο Σράτη . Με το επιμελητήριο Χίου θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν επαφές προς το παρόν, εγώ όμως είμαι ανοικτή σε κάθε συνεργασία.Άριστη συνεργασία έχω επίσης και με τον Περιφερειάρχη κ.Γιακαλή.

Είναι μονόδρομος  για την ανάπτυξη ο τουρισμός;

Ο τουρισμός , η ναυτιλία και η μαστίχα είναι τα δυνατά μας σημεία. Το αεροδρόμιο, και το λιμάνι είναι σε καλό δρόμο  για να βελτιωθούνκαι μαζί με το έτοιμο λιμάνι των Μεστών , να αποτελέσουν τις υποδομές που είναι απαραίτητες. Η Χίος θα πάει καλά. Από εκεί και πέρα βέβαια  χρειάζεται και δουλειά. Θέλει δουλειά από τους επαγγελματίες,  να ανοίξουν τα μάτια τους, να δουν με άλλο σκεπτικό  τον τουρισμό


Η συμμετοχή μας  σε εκθέσεις τι μας έχει προσφέρει; Θέλω να μου πείτε τα συν και τα πλην


Οι εκθέσεις μπορεί να αποτελούν το «μαύρο πρόβατο», γιατί τα αποτελέσματα δεν έχουν μετρήσιμο και ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ωφελούν όμως πολύ , γιατί και όλοι  οι άλλοι που συμμετέχουν ,καταλαβαίνουν την σημασία τους . Δείχνουμε την παρουσία μας. Το ζητούμενο είναι όμως να συμμετέχουν μαζί μας και οι επαγγελματίες. Εμείς δίνουμε πληροφορίες στον επισκέπτη, αλλά ο επαγγελματίας θα καταφέρει να κλείσει και δουλειές. Πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω οι εκθέσεις με την συμμετοχή των επαγγελματιών



Για το 2012 ποια συμμετοχή σε εκθέσεις προβλέπεται;

Συνήθως είναι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι  συμμετοχές στις εκθέσεις. Απομένει η συμμετοχή στο τουριστικό Πανόραμα  και στο summer Holiday στην Θεσσαλονίκη . Μια έκθεση που γίνεται στην Κύπρο, δυστυχώς πέφτει σε περίοδο εκλογών και δεν νομίζω να πάμε. Χρειάζεται συμμετοχή και σε κλαδικές εκθέσεις  Επίσης θα έλεγα και με την Βόρεια Ελλάδα που μας στηρίζει ,πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας.



Για τα Ελευθέρια της Χίου,  φέτος τι προβλέπεται να γίνει;

Για αυτό το θέμα  αρμόδιος είναι ο κ. Γανιάρης, Εγώ  είμαι πρόθυμη να βοηθήσω και να στηρίξω το κάθε τι


Τι άλλο θέλετε να προσθέσετε;


Να είμαστε αισιόδοξοι και να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα, Το επιχειρούμενο «πάντρεμα» μεταξύ πρωτογενούς τομέα και τουρισμού , θα πάει καλά αρκεί να το στηρίξουμε . Αυτό που γίνεται τώρα το μεπρόγραμμα του νησιώτικου πρωϊνού  και την σήμανση από το ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, είναι θετικό. Το βασικό όμως είναι η ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΥ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.


Κινδυνεύει να ματαιωθεί το πιο φαντασμαγορικό Πασχαλινό έθιμο, αυτό του ρουκετοπόλεμου μεταξύ δυο ενοριών στο Βροντάδο της Χίου; Αυτό δείχνει η στάση της τοπικής υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, που επί δυο 24ωρα κατάσχει τις ρουκέτες τις οποίες ετοιμάζουν τα πληρώματα!


Οι αστυνομικοί έχουν εντείνει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τις έρευνες στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της περιοχής, τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποθήκες από όσους συμμετέχουν στον ρουκετοπόλεμο και τους προκαλούν αρκετά μεγάλες απώλειες σε… πυρομαχικά!


Σε ένα από τα κτίρια κατασχέθηκαν 448 ρουκέτες έτοιμες για ρίψη, δέκα ξύλινα ρουκετόξυλα, επτά ξύλινα σφυριά, δύο σακουλάκια που περιείχαν ένα κιλό και 700 γραμμάρια εκρηκτικού μίγματος για την γόμωση των ρουκετών, 406 καλούπια ρουκετών έτοιμα για γέμισμα και οκτώ ξύλινες κατασκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εκτοξευτήρες! Ένα 24ωρο νωρίτερα, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ είχαν κατάσχει άλλες 24 ρουκέτες, 62 κενά καλούπια για την εκτόξευση των πύρινων σαϊτών, δυο σφυριά και μια ξύλινη βάση για ρουκέτες σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην περιοχή του Αγίου Μάρκου.


*** Καβάλα: Πάνω από 4.000 βεγγαλικά διέθετε για πώληση στο κατάστημά του στην Ελευθερούπολη ένας 34χρονος έμπορος! Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 3.840 παιδικά αθύρματα και 396 βεγγαλικά διαφόρων διαστάσεων και τον οδήγησαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας που του άσκησε δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και διέταξε να αφεθεί ελεύθερος.


*** Τρίπολη: Συνολικά 2.500 τυποποιημένες κροτίδες κατασχέθηκαν στο κατάστημα ενός 49χρονου που θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.


*** Μυτιλήνη: «Βαποράκι»… κροτίδων ήταν ένας 19χρονος Έλληνας που συνελήφθη έχοντας μαζί του 254 κροτίδες διαφόρων ειδών! Ο νεαρός αποκάλυψε ότι τις προμηθεύτηκε από έναν 26χρονο Έλληνα για να τις πουλήσει μαζί με άλλες 97 κροτίδες που κατασχέθηκαν στο σπίτι του.
ONNEWS

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ






Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι σημερινοί νέοι ζουν σε μια άχαρη εποχή. Εποχή χωρίς εξασφαλισμένη προοπτική. Εποχή που το δικαίωμα στην ελπίδα και στο όνειρο θεωρείται προνόμιο. Εποχή γκρίζα, διαβρωμένη από την αναξιοπιστία, το ψέμα, την υποκρισία, τη διγλωσσία και την αναξιοκρατία.

             Αντιπροσωπευτικά δείγματα γραφής του σήμερα είναι η έκπτωση των αξιών, η αλλοίωση των ιδεολογιών, η κατάρρευση των - όποιων - προτύπων έχουν απομείνει, η υποχώρηση της συλλογικής δράσης προς όφελος του ατομικιστικού πλαισίου σκέψης, ο παραγκωνισμός των εγνωσμένης αξίας ανθρώπων και η υποκατάσταση τους από τους απλά πιο αρεστούς, το κυνήγι του βολέματος με υπόγειους τρόπους, η επιδίωξη του εφήμερου κέρδους.  

Αυτά είναι χαρακτηριστικά που ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με συνεπείς και αξιόπιστες πολιτικές παρουσίες που αντέχουν στον χρόνο αλλά και που έχουν δείξει δείγματα  γραφής όλα αυτά τα χρόνια Τέτοιες πρακτικές έχουν σήμερα οδηγήσει την πολιτική στο εδώλιο του κατηγορούμενου με φυσικό επόμενο να θεωρείται ως ο βασικός υπαίτιος για την παρακμή της εποχής. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.

            Η πολιτική και αυτοί που την διακονούν, είναι προϊόντα της κοινωνίας που κάθε ένας από εμάς συνθέτει. Είναι άνθρωποι που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν και που εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε να αναδείξουμε.

Η νεολαία, δεν μπορεί να αφήσει την πολιτική στα χέρια των αδίστακτων διαχειριστών της, που την έφεραν σε αυτό το τέλμα. Δεν επιτρέπεται να εκχωρήσει το δικό της μέλλον στα χέρια εκείνων που - όπως αποδεικνύεται - απέτυχαν παταγωδώς.

Οι νέοι είναι επιβεβλημένο να αντιστέκονται και να προτείνουν. Να αποτελούν ανάχωμα στην αναξιοκρατία, στο ψέμα, στην υποκρισία, στην αναντιστοιχία λόγων και έργων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΛΛΙΟΡΗ ΣΤΗΝ Α ΑΘΗΝΩΝ




ΕΝΑΣ ΧΙΩΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ Α ΑΘΗΝΩΝ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΛΛΙΟΡΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ   ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ