Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ



1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθ. 31 του ν. 3986/2011 ( ΦΕΚ 152 Α΄),εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους επιτηδεύματοςεκτός κι αν πρόκειται για τουριστικούς τόπουςοι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.
2. Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης ΠΟΛ. 1167/2011, για την παραπάνω απαλλαγή, λαμβάνονται υπόψη τα χωριά και νησιά όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α’) για την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας». Για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού τους λαμβάνεται υπόψη η γενική απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001, όπως κυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6821/Γ5-908 (ΦΕΚ 715 Β’). Ως τουριστικοί τόποι θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977.
3. Για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2014 και στο εξής, θα λαμβάνεται υπόψη η Απογραφή Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας της 9ης Μαΐου 2011, όπως κυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 11247/28-12-2012 Απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΦΕΚ 3465 Β΄).
4. Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι, με το Δ12Α 1146052 ΕΞ2011 έγγραφό μας, διευκρινίστηκε ότι για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, θα ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωριών τα οποία αποτελούσαν, πριν από εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» (ν. 2539/1997)αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δηλαδή κοινότητες.
5. Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι, η πληθυσμιακή εξαίρεση εφαρμόζεται σε όλα τα (μη τουριστικά) χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους, ακόμη και σε αυτά που βρίσκονται σε νησιά με πληθυσμό πάνω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, εξαιρούνται όλες από το τέλος επιτηδεύματος, χωρίς να εξετάζεται ο πληθυσμός των επιμέρους χωριών.

ΟΤΑΝ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΒΡΙΖΕΙ




Ξεσπάθωσε σήμερα, Πέμπτη, από τη στήλη του στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Πρετεντέρης. Και τι δεν έγραψε κατά του Τάκη Μπαλτάκου.
«Ακροδεξιό, χαφιέ, αντικομμουνιστή και παράγκα της Χρυσής Αυγής» τον αποκαλεί, με το γνωστό ύφος που είτε γράφει είτε… παραθυριάζει στο Mega είναι το ίδιο και το αυτό.
Μόνο που ο Γιάννης Πρετεντέρης θεωρεί ότι απευθύνεται σε ανθρώπους με «κοντή» ή καθόλου μνήμη. Γιατί αυτόν που καθυβρίζει σήμερα ο λαλίστατος και πολυγραφότατος δημοσιογράφος είναι ο ίδιος άνθρωπος που στο παρελθόν είχε παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Ερμοκοπίδες».
Είναι κακό πράγμα κ. Πρετεντέρη, όπως λέει κι ο λαός, «εκεί που γλύφεις να φτύνεις»… Αλλά σιγά τώρα, με το τι λέει ο λαός θα ασχολείται ο κ. Πρετεντέρης, ο άνθρωπος είναι επί γης… θεός!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ




Πρόγραμμα Ευθύνης
για την άρτια οργάνωση του Δήμου Οινουσσών
Την προσεχή Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στις 11 π.μ. στο «Παλιό Τελωνείο» στις Οινούσσες ο υποψήφιος Δήμαρχος Οινουσσών, δικηγόρος Γεώργιος Στ. Δανιήλ θα παρουσιάσει το πρώτο μέρος του προγράμματός του, που αφορά τις δράσεις του για την βελτιστοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και την άρτια οργάνωση του ακριτικού νησιωτικού Δήμου.
Με άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μονίμων υπαλλήλων του Δήμου και με μοναδικό σκοπό την παροχή αξιόπιστων δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες με διαφάνεια, υπευθυνότητα, ταχύτητα, ευελιξία και οικονομία σε όλα τα επίπεδα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ και η ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ θα παρουσιάσουν μέσα από ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις, τον προγραμματισμό και τις μεθόδους υλοποίησης των στόχων τους.

ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ




Ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Χριστιάνα Καλογήρου 3 ακόμη υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι κατά αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:
  1. Αθάνατος- Καζάνας Ιωάννης- Δημοσιογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Χίου
  2. Βουδιά- Καρακατσάνη Ευτυχία- Οικιακά
  3. Μπουγδάνος Παντελής- Οικονομολόγος, Επιχειρηματίας, πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Χίου, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χίου

Πέφτουν οι τιμές στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων


Πτωτική τάση εμφανίζουν οι τιμές στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, με το μέσο ασφάλιστρο (σε αυτοκίνητο πενταετίας, 1600 κ.ε.) να υποχωρεί κατά 10% σύμφωνα με μεσίτες.
Η πτωτική τάση οξύνεται από τον ανταγωνισμό των εταιρειών στην ανακατανομή της αγοράς αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, η οποία, ούτως ή άλλως, αποτελεί το 50%-55% της συνολικής ασφαλιστικής αγοράς. Σήμερα το μέσο εξαμηνιαίο ασφάλιστρο αυτοκινήτου διαμορφώνεται στα επίπεδα των περίπου 210 ευρώ, ενώ στα τέλη του χρόνου ήταν στα επίπεδα των 240 ευρώ.
Οι εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων αλλά και οι Μεικτές (Ζωής και Γενικών) θεωρούν ότι σε περίοδο «ισχνών αγελάδων» είναι άσκοπη η αναζήτηση προώθησης νέων προϊόντων, όταν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αύξησης μεριδίων και μέσω των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Έτσι, εκτός από τις μειώσεις στα ασφάλιστρα, υπάρχουν έξτρα προσφορές που αφορούν οδική βοήθεια, νομική βοήθεια ή ακόμη και προσφορές διαγνώσεων σε ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.
Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο δεν μπορούν να μείνουν εκτός από τον «χορό των εκπτώσεων», γιατί απλούστατα θα χάσουν την αγορά σε μία περίοδο που κάθε ασφάλιση εξασφαλίζει πολύτιμη ρευστότητα για την επιβίωση των εταιρειών. Εταιρείες που κρατούσαν πρακτική «διακριτικών» μειώσεων (όχι πάνω από το 4%-5% ετησίως) αναγκάζονται να κινούνται τολμηρότερα για να κρατήσουν την πελατεία τους.
Την πτωτική τάση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ευνοεί και η μείωση των ζημιών και ατυχημάτων εξαιτίας της μικρότερης χρήσης Ι.Χ και της πιο συντηρητικής οδήγησης. Ωστόσο, τα τελευταία κρούσματα ασφαλιστικής απάτης από την πλευρά συνεργείων προς τις ασφαλιστικές (εικονικές ζημίες) έχουν θορυβήσει τον κλάδο που πλέον κινείται μέσω αποκλειστικών συνεργασιών.
Πηγή: imerisia.gr
www.dikaiologitika.gr

aftodioikisi.gr

Αναλυτικός οδηγός για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων


Η ώρα της εφορίας «τρέχει» για περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, αφού το έντυπο Ε1 έχει πολλούς νέους κωδικούς, απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2013, ενώ κρύβει «παγίδες» που αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση.
Στο ετήσιο ραντεβού με την εφορία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά έως τις 30 Ιουνίου 2014.
2. Οι δηλώσεις των φορολογουμένων που απεβίωσαν πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στις αρμόδιες ΔΟΥ. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
3. Ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου πρέπει να υποβάλλονται και οι αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις και οι συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις, είτε είναι εμπρόθεσμες είτε εκπρόθεσμες. Η ηλεκτρονική υποβολή των συμπληρωματικών-τροποποιητικών δηλώσεων θα είναι δυνατή από τις 20 Απριλίου 2014.
4. Η αναγραφή των ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων και λοιπών μελών της οικογένειας του φορολογουμένου είναι υποχρεωτική.
5. Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών.
6. Τα τέκνα και τα λοιπά μέλη της οικογένειας του φορολογούμενου, θεωρείται ότι τον βαρύνουν, εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν τα πρόσωπα αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
7. Υποχρεωτική η συμπλήρωση του έτους γέννησης για όσους υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
8. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των υπόχρεων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα θα πρέπει να αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος. Κι αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλλει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% όχι μόνο επί του συνολικού ποσού όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου αλλά και επί των φόρων εισοδήματος που παρακρατήθηκαν.
9. Τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων πρέπει να αναγραφούν στους ξεχωριστούς κωδικούς 667-668 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης.
10. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους.
11. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται, και κατόπιν το βασικό έντυπο της δήλωσης, το Ε1.
12. Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019-020 από όσους εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2013 με «μπλοκάκι» και φορολογούνται ως μισθωτοί, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ όλων των εργοδοτών. Σε περίπτωση που οι εργοδότες υπερβαίνουν τους τρεις, θα πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του εργοδότη από τον οποίο εισπράχθηκε τουλάχιστον το 75% των αμοιβών (των ακαθαρίστων εσόδων).
13. Όταν δηλώνονται εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. των εργοδοτών ή των ασφαλιστικών φορέων και τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.
14. Στον πίνακα 4Δ, όταν συμπληρώνονται στους κωδικούς 507-508 ποσά εισοδημάτων που δεν εντάσσονται σε άλλες περιπτώσεις του πίνακα 4, θα πρέπει να αναγράφεται και ο ΑΦΜ του φορέα ή εργοδότη που κατέβαλε το κάθε ποσό, μαζί με το αντίστοιχο ποσό.
15. Στους κωδικούς 657-658, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (το εφάπαξ, οι αποζημιώσεις απολύσεων κ.λπ.), στους κωδικούς 659-660, όπου δηλώνονται όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα και φοροαπαλλασσόμενα εισοδήματα, τα οποία όμως υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στους κωδικούς 781-782, όπου αναγράφονται τα ποσά των πάσης φύσεως εσόδων (εισπράξεις από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ληφθέντα ποσά δανείων, δωρεών ή γονικών παροχών, κέρδη από λαχεία κ.λπ.) τα οποία χρησιμεύουν για την κάλυψη τεκμηρίων, θα εμφανίζεται πίνακας στον οποίο θα πρέπει να αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα αθροίσματα, ανάλογα με την προέλευσή τους, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί ήδη από την Φορολογική Διοίκηση.
16. Στον κωδικό 049 του πίνακα 7, οφείλουν να αναγράψουν το συνολικό ποσό των αποδείξεων που μάζεψαν για δαπάνες του έτους 2013 όσοι δηλώνουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και όσοι δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση.
17. Αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματός τους έπρεπε να έχουν μαζέψει κατά τη διάρκεια του 2013 όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και οι αγρότες που θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών. Σημειώστε ότι αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται 5.000 αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 3.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες , τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει , θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ22% = 440 ευρώ επιπλέον.
Στους κωδικούς 051-052 δηλώνονται τα έξοδα έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης (κωδ. 051-052): Παρέχεται έκπτωση φόρου 10% των εξόδων κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. 19. Στους κωδικούς 089-090 δηλώνεται η διατροφή μεταξύ συζύγων εκπίπτει 10% από το φόρο με το ποσό της μείωσης του φόρου να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ. 20. Στους κωδικούς 059-060 δηλώνονται δωρεές χρηματικών ποσών.
Πληρωμή φόρου
Η υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2014. Οποτεδήποτε κι αν υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, σε 3 δόσεις, οι προθεσμίες των οποίων λήγουν στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι τέσσερις φόρους:
Το φόρο εισοδήματος.
Την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% -4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση.
Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.
Τεκμήριο για αυθαίρετα
Σημαντικά αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν φέτος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές ή «τακτοποίησαν» αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε υπόγεια και πατάρι, με βάση τους νόμους Παπακωνσταντίνου (3843/2010), Μπιρμπίλη (4014/2011) και Καλαφάτη (4178/2013). Το αποτέλεσμα θα είναι πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, καθώς τα εισοδήματα που θα τους προσδιορίσει η εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα είναι υψηλότερα από αυτά που θα δηλώσουν οι ίδιοι.
Σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, που αποτυπώνεται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις όλες οι επιφάνειες των αυθαιρέτων κτισμάτων καθώς και οι επιφάνειες των βοηθητικών χώρων που χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα ως χώροι κύριας χρήσης, εφόσον νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» με νόμους της τελευταίας τετραετίας, θα πρέπει φέτος να δηλωθούν υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους ως επιφάνειες κυρίων χώρων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών που νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» θα πρέπει να δηλωθούν ως κύριοι χώροι κατοικιών στον πίνακα 5.1 της τρίτης σελίδας του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Σημειώνεται ότι το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Αφορά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς να παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο τα παιδιά στους γονείς.
Προσυμπληρωμένοι κωδικοί για εισοδήματα και παρακρατούμενους φόρους
Προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα συμπλήρωσης, τροποποίησης ή διαγραφής του από το φορολογούμενο είναι οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και οι κωδικοί με τους παρακρατούμενους φόρους. Οι κωδικοί αυτοί εμφανίζονται σε πορτοκαλί πλαίσιο. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τους κωδικούς και να λάβουν υπόψη τους τα εξής:
-Από τις βεβαιώσεις αποδοχών, αμοιβών ελεύθερων επαγγελμάτων ή εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις, είναι προσυμπληρωμένοι στη δήλωση μόνο οι κωδικοί παρακρατούμενων φόρων και όχι οι κωδικοί των εισοδημάτων. Για τους προσυμπληρωμένους κωδικούς (αυτοί που βρίσκονται σε πορτοκαλί πλαίσιο) δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής η αλλαγής.
- Οι κωδικοί 343- 344 του Ε1 για εισόδημα από μισθωτές και οι αντίστοιχοι οι κωδικοί 345-350 για την παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης μπορούν να συμπληρωθούν μόνο σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης δεν έχει στείλει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων βεβαίωση αποδοχών και δεν επιτρέπεται να συμπληρώνονται για διαφωνία σε ποσά που οι εργοδότες ήδη έχουν στείλει βεβαιώσεις.
- Σε περίπτωση διαφωνίας λοιπόν με εργοδότη ο οποίος έχει ήδη στείλει βεβαίωση στην Γ.Γ.Π.Σ. υπάρχουν 2 λύσεις:
α) Επικοινωνία με εργοδότη για να αποστείλει εκ νέου την βεβαίωση με τα σωστά ποσά.
β) Να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για την διόρθωση του συγκεκριμένου ποσού.
Οι κωδικοί 611- 612 συμπληρώνονται από τους ελεύθερους επαγγελματίες μόνο στην περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί από κάποιον υπόχρεο σε παρακράτηση η αντίστοιχη βεβαίωση. – Διορθώσεις ποσών σε προσυμπληρωμένους κωδικούς δεν γίνονται ηλεκτρονικά κατά την συμπλήρωση του Ε1, αλλά ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί τη Δ.Ο.Υ. – Οι κωδικοί 343,344, 345 έως 350 και 611,612 συμπληρώνονται μόνο σε περίπτωση μη υποβολής βεβαίωσης αποδοχών αμοιβών κλπ, από κάποιον εργοδότη και εφόσον έχει ήδη προηγηθεί επικοινωνία με αυτόν.
Τέλος επιτηδεύματος
Εξαιρούνται και φέτος από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος οι αυταπασχολούμενοι και επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε μικρά νησιά και χωριά με μικρο αριθμό κάτοικων. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους
Για την επιβολή του τέλους λαμβάνεται υπόψη η απογραφή της 9ης Μαΐου 2011
Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε: – 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. – 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. – 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του (ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο).
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

aftodioikisi.gr

Δώρο Πάσχα για ανέργους από τον ΟΑΕΔ


Δώρο Πάσχα θα λάβουν τη Μεγάλη Τετάρτη από τον ΟΑΕΔ οι άνεργοι δικαιούχοι και συγκεκριμένα όσοι έλαβαν ή λαμβάνουν  τακτικό επίδομα ανεργίας από 1ης Ιανουαρίου εώς και 30 Απριλίου.
Το ποσό του δώρου ανέρχεται στο μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

aftodioikisi.gr

Ποιοι θα πάρουν επίδομα έως 370 ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο


Μετά τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές και το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο θα έχει δοθεί τοεπίδομα ελάχιστου εισοδήματος σε χιλιάδες δικαιούχους, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο της συμφωνίας με την Τρόικα.
Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί με τη συνδρομή των δήμων που θα έχουν την ευθύνη της επιλογής όσων πρέπει να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα που θα ξεκινά από τα 200 και θα φτάνει μέχρι τα 370 ευρώ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Η διασταύρωση της αίτησης με την φορολογική δήλωση θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτόματα.
Η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος, με προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, θα είναι πιλοτική με σκοπό να εφαρμοστεί κανονικά το 2015.
Το επίδομα, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, προορίζεται για όσους ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας και χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη.
Οσοι επιλεγούν θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ.

aftodioikisi.gr

Οι τελικοί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος – ποιοι θα πάρουν πόσα τον Μάιο


Τέσσερις είναι οι βασικές κατηγορίες δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα, που οριστικοποιήθηκαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Το συνολικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ θα κατανεμηφθεί σε πολίτες και οικογένειες με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά δικαιούχο, οι κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο φορέας, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Το ποσό ανά δικαιούχο καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή.
- «Κοινωνικές επιταγές» 20 εκατ. ευρώ για δράσεις στέγασης- σίτισης- κοινωνικής φροντίδας για τους αστέγους.
Η «κοινωνική επιταγή» θα ενσωματώνει την αξία συγκεκριμένης κοινωνικής παροχής, η οποία θα είναι ατομική και θα παρέχεται στον δικαιούχο του προγράμματος που θα την ενεργοποιεί αποκλειστικά για την απολαβή συγκεκριμένων αγαθών ή/και υπηρεσιών.
Φορείς υλοποίησης δράσεων αυτών θα είναι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, οι φορείς της Εκκλησίας και τα πιστοποιημένα από το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το Ν.2646/1998 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών στην ομάδα στόχου των αστέγων.
- Παροχές ασθένειας σε είδος έως την 28η Φεβρουαρίου 2015.
Το πρόγραμμα αφορά σε:
• Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
• Ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος τού συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
• Υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ (και τα προστατευόμενα μέλη τους), των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης.

- Χορήγηση εφάπαξ αφορολόγητης χρηματικής ενίσχυσης, 500 ευρώ ανά άτομο, σε ένστολους με εισόδημα έως 1.500 ευρώ.
 Το συνολικό κονδύλι θα είναι 37 εκατ. ευρώ και θα αφορά σε περίπου 75.000 ένστολους.
Οι ένστολοι πρέπει να ήταν εν ενεργεία κατά την 31η Ιανουαρίου εφέτος και θα ληφθούν υπόψη οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές του Ιανουαρίου εφέτος. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ολόκληρη (500 ευρώ), έως τα 1.500 ευρώ. Για τις αποδοχές πάνω από τα 1.500 ευρώ και έως τα 1.542 ευρώ, θα μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών. Δηλαδή, ένστολος με αποδοχές 1.501 ευρώ, θα πάρει ενίσχυση 488 ευρώ, ενώ για αποδοχές 1.540 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 20 ευρώ και για αποδοχές 1.542 ευρώ δεν θα δοθεί ενίσχυση.
Στις μηνιαίες αποδοχές δεν συνυπολογίζονται τα κοινωνικά επιδόματα, η ειδική αποζημίωση και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Σημειώνεται, ότι για τους δικαιούχους της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή του «μερίσματος των 450 εκατ. ευρώ», η ειδική επιτροπή (από στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του ΠΑΣΟΚ) επεξεργάζεται ήδη ένα βασικό σενάριο, βάσει του οποίου το πραγματικό ετήσιο εισόδημα για τους δικαιούχους θα είναι οι 6.000 ευρώ ανά άτομο.
Το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
Το ύψος του επιδόματος πιθανόν να κυμαίνεται από τα 500 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των 1.000 ευρώ αναμένεται να αφορά σε πολύτεκνους (τέσσερα και περισσότερα παιδιά), ή σε οικογένεια με τρία παιδιά και άνεργη μητέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται ότι το επίδομα θα είναι περίπου 800 ευρώ.
Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά σε συνολική ακίνητη περιουσία 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) έως 250.000 ευρώ.

aftodioikisi.gr

Ο Μητσοτάκης ψάχνει για 12.000 επίορκους – Πού επικεντρώνονται οι έλεγχοι για τα πλαστά πιστοποιητικά


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διαρρηγνύει το ιμάτιά του ότι δεν έχει κάνει συμφωνία με την τρόικα για νέες απολύσεις. Και κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε αυτό που ήδη είχαν διαρρεύσει οι συνεργάτες του. Ό,τι δηλαδή η συμφωνία για το 2015 με τους δανειστές μας αφορά 2.000 υπαλλήλους που η μετατροπή των συμβάσεων τους έχει γίνει με παράνομο τρόπο.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι πολύ υψηλότερος. Καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς των στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ποσοστό των πλαστών πιστοποιητικών μπορεί να φτάσει στο 1,5 με 2%, υπολογίζεται ότι από αυτή τη δεξαμενή, με δεδομένο ότι το σύνολο του Δημοσίου είναι περίπου 600.000 υπάλληλοι,  μπορούν να προέλθουν ακόμη και 12.000 απολύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των πλαστών πιστοποιητικών στους δημοτικούς αστυνομικούς έφτασε το 5%, γεγονός που κάνει τους επιτελείς του υπουργείου να αισιοδοξούν ότι ανάμεσα στους περίπου 50.000 συμβασιούχους θα είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο του Δημοσίου.
Για το λόγο αυτό οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από φορείς του Δημοσίου που έχουν πολλούς πρώην συμβασιούχους όπως οι δήμου, τα Πανεπιστήμια και το υπουργείο Πολιτισμού.

aftodioikisi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΧΙΟΥ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»




ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014



Συνάδελφοι Οικοδόμοι και εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,
Κυβέρνηση και Τρόικα συνεχίζουν να παίρνουν βάρβαρα μέτρα που ισοπεδώνουν και άλλο την ήδη δύσκολη καθημερινότητά μας. Ως πότε η ζωή μας θα μετατρέπεται σε εφιάλτη;

Με τα νέα τους κατορθώματα κατάφεραν να εξαθλιώσουν το ασφαλιστικό σύστημα, να καταργήσουν τις προϋπηρεσίες, να δημιουργήσουν κ άλλο κατώτατο μισθό, να καταργήσουν οικογενειακά επιδόματα και να περιορίσουν το δικαίωμα στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση.
Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα μαστίζεται από την ανεργία, από τα χαράτσια, από το δουλεμπόριο της ενοικίασης εργαζομένων, από τα ανύπαρκτα ή εξευτελιστικά μεροκάματα και τους μισθούς πείνας.

Ζητούμε άμεσα:
·         Την τόνωση του κλάδου της οικοδομής με αξιοπρεπή μεροκάματα για όλους
·         Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωρίς όρους για τους οικοδόμους και τις οικογένειές τους
·         Μέτρα ανακούφισης και δραστικές λύσεις για τους ανέργους
·         Ισχύ όλων των οικογενειακών επιδομάτων
·         Επαναφορά των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.


Ο αγώνας και η συλλογική μας δράση είναι το μοναδικό μας όπλο.

Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Ας πιστέψουμε στις δυνάμεις μας.



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Τοποθέτηση Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, στην εναρκτήρια Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων (3 Απριλίου 2014)



«Σε αυτή την εναρκτήρια συνεδρίασή μας, θα ήθελα να εκφράσω την ευχή η Επιτροπή να είναι παραγωγική. Να έχει, δηλαδή, τη δυνατότητα να εργαστεί, προκειμένου να συγκροτήσει, με έναν τρόπο αντικειμενικό και εμπεριστατωμένο, έναν φάκελο για ένα ζήτημα πολυετές.

Ερχόμαστε σήμερα, αρκετές δεκαετίες μετά τα συμβάντα εκείνα, να τοποθετηθούμε, ως Βουλή των Ελλήνων, με έναν συγκρατημένο τρόπο και να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, χωρίς, όμως, ακρότητες και, κυρίως, χωρίς λαϊκισμούς.

Πρόκειται για ένα ζήτημα με διεθνή διάσταση. Ένα ζήτημα, το οποίο έχει νομικά προηγούμενα σε πολλές χώρες. Ένα ζήτημα, που πρέπει να δούμε με έναν επιστημονικά άρτιο τρόπο, αλλά και ταυτόχρονα, χωρίς να καλλιεργούμε λογικές ή εικόνες ή υπέρφιλοδοξίες, οι οποίες, τελικώς, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Εκτιμώ, ότι με τη συνεργασία, όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και των φορέων και των προσώπων εκείνων που όλα αυτά τα χρόνια «κράτησαν αναμμένη τη δάδα» των αξιώσεων που έχει το ελληνικό δημόσιο, αλλά και οι ιδιώτες. Μπορούμε, πραγματικά, να μεταλαμπαδεύσουμε με έναν τρόπο συγκροτημένο και συγκεκριμένο το ζήτημα και, επιτέλους, να βάλουμε ένα σοβαρό «λιθαράκι» στην επίλυση του θέματος αυτού. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντική η συμμετοχή των φορέων και των προσώπων, των επιστημόνων, όπως αναφέρετε και εσείς, αλλά και όλων εκείνων, οι οποίοι έχουν εμπλακεί, κυρίως στις δικαστικές και διεθνείς πρωτοβουλίες, προκειμένου να μπορέσει αυτό το ζήτημα να κρατηθεί ανοιχτό, ζωντανό και δυνατό, όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης, εκτιμώ, ότι η μελέτη όλου του σχετικού και ογκωδέστατου υλικού θα πρέπει να έρθει στην Επιτροπή, ούτως ώστε να τύχει μελέτης, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από όσους θα μας συμβουλέψουν τεχνικά, ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θεωρώ πολύ σημαντικό, όταν έχουμε την πρώτη μας άποψη επί του θέματος, όταν έχουμε την πρώτη διαπίστωση - την οποία να μπορούμε να βασίσουμε πάνω σε γεγονότα, αλλά και σε νομικά επιχειρήματα - να ξεκινήσουμε, ενδεχομένως, κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες να ξεπερνούν και τα όρια της χώρας. Κλείνω με αυτό. Διότι έχουν στραφεί τα φώτα της δημοσιότητας στο θέμα και ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο αυτό το οποίο, ενδεχομένως, έχει άμεση εμπλοκή στο ζήτημα των αξιώσεων, αλλά και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της, περιμένει να δει το αποτέλεσμα από τη δική μας Επιτροπή.

Θα έλεγα ότι σ’ αυτήν εδώ την Επιτροπή, θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο. Για να αποδείξουμε, ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, έχει τη δυνατότητα να φέρνει αποτελέσματα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ας ξεκινήσουμε τη δουλειά και ας μπορέσουμε να βγάλουμε εις πέρας, μια από τις δυσκολότερες, ίσως, αποστολές που είχε μέχρι τώρα Επιτροπή της Βουλής».



ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/4/2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 13.30 μ.μ.

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε συνεδρίαση.
Παρακαλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Βορείου Αιγαίου ( Μυτιλήνη ) την 10-04-2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:30 για συνεδρίαση και λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:
Α) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
ΘΕΜΑ:1ο ΕΓΚΡΙΣΗ 4ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014
Εισηγητής: κ. Αντώνιος Γιαννάκης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΕΕ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Φιλιός Γενικός Δ/ντης Εσωτερικής Λειτουργίας.
ΘΕΜΑ:3ο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ Β΄ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητής: κ. Νικόλαος Μάρκου Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ:4ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ πρώην ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητής:: κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.
ΘΕΜΑ:5ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
Εισηγητής: κ. Ηρακλής Βερβέρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.
ΘΕΜΑ:6ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ «ΟΦΕΙΛΕΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ / ΚΑΠ, ΣΑΝΑ/3, ΣΑΕΠ088, ΣΑΕΠ 088/3 ΚΛΠ – ΚΑΛΥΨΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΠΌ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ)» (ΑΕ 2009ΚΑΠ3200052) ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «"ΕΡΓΑ ΚΑΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ» ΤΗΣ ΣΑΕΠ 088 (ΑΕ 2012ΕΠ08800000)
Εισηγητής:: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών
ΘΕΜΑ:7ο ΑΠΟΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ.
Εισηγητής:  κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών
ΘΕΜΑ:8ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΑΜΟΥ & ΙΚΑΡΙΑΣ – 01 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:9ο ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Α) << ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΙΚΑΡΙΑ  & Β) << ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΠΕΙΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ >>.
Εισηγητής: κ. Νικόλαος Κουλουλίας Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ικαρίας.
ΘΕΜΑ:10 ΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ.»
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:11  ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΠ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου λόγω των γνωστών συγκοινωνιακών προβλημάτων θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης ( Ν 4071/2012 άρθρο 6, παράγραφος 9 ).