Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

O KΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής συμμετείχε χθες, ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίνο Σκανδάμη, για τα πρόσφατα περιστατικά στα Καταστήματα Κράτησης Μαλανδρίνου και Νιγρίτας.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, στην τοποθέτησή του, έθιξε το θέμα της ασφαλείας των ελληνικών φυλακών και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα αύξησης των ελέγχων και τη συμμετοχή σε αυτούς τόσο της εξωτερικής φρουράς όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Ιδιαιτέρως επέμεινε στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των αυξανόμενων κρουσμάτων επιθέσεων κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των προβλημάτων που υπάρχουν στις συνθήκες και τους όρους εργασίας τους, αναφερόμενος και στις περικοπές που έχουν υποστεί.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος ζήτησε ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας να έρθει στη Βουλή προκειμένου να ψηφισθεί και να γίνει νόμος του Κράτους, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Αναφορικά με το ζήτημα του βασανισμού και της δολοφονίας του αλλοδαπού κρατούμενου τόνισε ότι «όσο ειδεχθές κι αν είναι το έγκλημα που έχει διαπράξει, το αυτονόητο καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας, ως σύγχρονου κράτους, το οποίο διέπεται από την Αρχή του Κράτους Δικαίου, είναι, προφανώς, όποιος τίθεται σε κράτηση να διαφυλάσσεται η σωματική του ακεραιότητα και να προστατεύεται η ζωή του».
Εμφατικά ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο και να μην υπάρχει κανένα περιθώριο «να πέσει θύμα μέσα στις ελληνικές φυλακές οποιοσδήποτε άνθρωπος,  Έλληνας ή αλλοδαπός, άνδρας ή γυναίκα. Δεν είναι επιτρεπτός, όχι ο βασανισμός μέχρι θανάτου, ο οποιοσδήποτε βασανισμός. Δεν μπορεί να είναι ανεκτός ή να υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να συμβεί ξανά στο μέλλον».
Επεσήμανε δε την ύπαρξη ενός διάχυτου φόβου για εξέλιξη του ζητήματος σε «βεντέτα» και ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει τις συνθήκες κράτησης αυτών που, ορθώς, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και αυστηρά. Όπως υπογράμμισε «αναφέρομαι στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προέβησαν σ’ αυτές τις αποτρόπαιες και απάνθρωπες πράξεις. Εμείς, ως αρμόδια Επιτροπή, πρέπει να απαιτήσουμε να διασφαλισθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι θα δικαστούν δικαίως και θα εκτίσουν την ποινή τους, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τις συνθήκες κράτησης σε κάθε δυτική δημοκρατία, χωρίς προβλήματα».