- Η συνάντηση θα γίνει αύριο στις 5 το απόγευμα
- Τελευταία ευκαιρία για να βρεθεί λύση
- Διαμαντοπούλου: "Ελάτε να βρούμε τη χρυσή τομή"
- "Η απεργία θα δώσει τη χαριστική βολή - Τιμωρεί πολίτες και νησιά"
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που απέστειλε το μεσημέρι η υπουργός προς τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας των ναυτικών Γιάννη Χαλά, για νέες συνομιλίες και για εξάντληση όλων των περιθωρίων διαλόγου για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, έγινε δεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ.
Η υπουργός, στην επιστολή της αναφέρει ότι το υπουργείο δημοσιοποίησε θέσεις και δεσμεύσεις για όλα τα θέματα που έθεσαν οι ναυτεργάτες, μεταξύ των οποίων και αυτό που αφορά τον Οίκο Ναύτου.
Τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε επίσης η υπουργός, η ΠΝΟ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για τον Οίκο Ναύτου, ένα θέμα που είναι από τα κυριότερα στις διεκδικήσεις των ναυτικών.
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε χθες να πραγματοποιηθεί κανονικά η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις της υπουργού στα αιτήματα των ναυτεργατών και παρά τις έντονες αντιδράσεις τουριστικών φορέων και παραγωγικών ομάδων.
Η απεργία συμπεριλαμβάνει τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 μετά τα μεσάνυχτα και λήξη τη Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00.
Πάντως η προαναγγελθείσα απεργία θέτει σε ομηρεία χιλιάδες εκδρομείς αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά που περίμεναν επισκέπτες την περίοδο αυτή. Οι ίδιοι αναφέρουν πως η απεργία θα αποτελέσει "τη χαριστική βολή".
Να σημειωθεί ότι ειδικά τις δύο ημέρες που θα γίνει η απεργία αρχίζει η κίνηση προς τα νησιά και ο μεγάλος όγκος των επιβατών που έχει κόψει εισιτήρια θα είναι δύσκολο τις επόμενες ημέρες να μετακινηθεί με άλλα πλοία, λόγω των υψηλών πληροτήτων.
Εμπορικοί φορείς μάλιστα κάνουν λόγο για καταστροφή στην τουριστική κίνηση των νησιών, αν τελικά πραγματοποιηθεί η απεργία, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται συνεχώς ακυρώσεις και μεταθέσεις εισιτηρίων για άλλες ημέρες.
O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση της ΠΝΟ αποτελεί «μνημείο αναλγησίας», ενώ την καλεί να αναλογιστεί το εργασιακό μέλλον των ίδιων των ναυτικών όταν οι εταιρείες στις οποίες απασχολούνται υφίστανται συνεχώς ζημίες.
Για οδυνηρές συνέπειες μιλούν δήμαρχοι και φορείς
Με φόβο και ανησυχία ότι μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική αντιμετωπίζουν δήμαρχοι και φορείς των νησιών την απεργία της ΠΝΟ. Παρά το γεγονός ότι κατανοούν, όπως λένε, τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για τα νησιά τους και τους κατοίκους εξαιτίας της κινητοποίησης.
«Αν και προέρχομαι από οικογένεια ναυτικών και θέλω να καταλάβω τα αιτήματά τους, δυστυχώς δεν μπορώ να μη δω ότι με αυτήν την απεργία, και με δεδομένη την κρίση, η νησιωτική Ελλάδα θα απομονωθεί. Οι συνέπειες για όλους μας θα είναι οδυνηρές. Περιμέναμε πώς και πώς τις ημέρες του Πάσχα. Θα ήταν μία ένεση μέσα στην κατάσταση την οποία βιώνουμε... Αν δεν λυθούν τα προβλήματα, πολύ φοβάμαι ότι εμείς θα έχουμε Μεγάλη Εβδομάδα για πολύ καιρό...», λέει στην εφημερίδα “Έθνος” ο δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης.
Μεγάλο θα είναι το πρόβλημα και για την Ικαρία, οι κάτοικοι της οποίας περίμεναν το Πάσχα για να δουλέψουν, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σταυρινάδη. «Πέρυσι είχαμε μόνο ένα πλοίο, αυτήν τη στιγμή μας έρχεται μόνο το ''Ιεράπετρα'', το οποίο είναι αργό και μεγάλης ηλικίας. Τώρα με την απεργία ούτε αυτό θα έχουμε. Η οικονομία μας, που περνάει μία από τις χειρότερες περιόδους της, τώρα θα καταποντιστεί».
Εκκληση να δοθεί μία λύση στο θέμα της απεργίας απευθύνει και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Κώστας Μέριανος. «Ηδη από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της απεργίας των ναυτικών μέσα στη Μεγαλοβδομάδα είχαμε ακυρώσεις. Τώρα που αυτή οριστικοποιείται, φοβάμαι ότι θα πολλαπλασιαστούν. Θα είναι τεράστιο το πλήγμα για μας. Δεν φθάνει που λόγω της κατάστασης που βιώνει η χώρα δεν υπήρχαν κρατήσεις από τους Ελληνες όπως άλλες χρονιές, με την απεργία θα μαραζώσει ο τουρισμός».
«Σέβομαι απολύτως τα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει ο δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης. «Αναγνωρίζω ότι περνούν δύσκολες στιγμές με δεδομένα τα οικονομικά θέματα, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι και στα νησιά εργαζόμενοι κατοικούν, οι οποίοι υποφέρουν από την κρίση και περιμένουν το Πάσχα ως μάννα εξ ουρανού για να... ανασάνουν». «Εχουμε φθάσει σε οριακό σημείο», συνεχίζει ο κ. Βλαχογιάννης. «Οι καταστάσεις αυτές μας πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω ως χώρα, καθώς ενδυναμώνεται στους ξένους η αίσθηση ότι τα νησιά μας δεν μπορούν να αποτελούν πρώτης προτεραιότητας προορισμούς όταν κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τις διακοπές τους».
newsit.gr