Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ ΣΚΑΦΩΝ




Υπουργική απόφαση για νέο Γενικό Κανονισμό Λιμένων για τη διενέργεια εξετάσεων υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, για τους εκπαιδευτές υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών και για τις σχολές εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.

Ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε σχετικά: «Με γνώμονα τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας στις εξετάσεις και την ασφάλεια στη θάλασσα, προχωρούμε στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα που αφορούν τόσο στην εκπαίδευση των υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, όσο και στην έκδοση των σχετικών αδειών. Στόχος της παρέμβασής μας αυτής είναι η θέσπιση σύγχρονων και διαφανών διαδικασιών και ταυτόχρονα η μείωση της γραφειοκρατίας».

Τα κυριότερα ζητήματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του νέου ΓΚΛ είναι τα ακόλουθα:

α. Καθιέρωση υποχρεωτικής εκπαίδευσης υποψηφίων προς απόκτηση άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους (τουλάχιστον έξι ώρες θεωρητική και τρεις ώρες πρακτική εκπαίδευση), με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης αυτών και, κατά συνέπεια, την επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου ασφάλειας κατά το χειρισμό ταχυπλόων σκαφών.

β. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και διεκπεραίωση με ηλεκτρονικές/διαδικτυακές διαδικασίες τόσο της υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις υποψηφίων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, όσο και μεγάλου μέρους της διαδικασίας διενέργειας των εξετάσεων καθαυτών, με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων πολιτών, αλλά και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων διαβλητότητας των σχετικών διαδικασιών.

γ. Καθορισμός σύγχρονου τύπου εντύπου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους (στο πρότυπο του νέου διπλώματος οδήγησης), που θα γίνει με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με στόχο την επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου ασφάλειας για την αποτροπή παραποίησης και πλαστογραφίας αυτών.

δ. Καταχώρηση των χορηγούμενων αδειών χειριστών ταχυπλόων σκαφών σε μία ενιαία βάση δεδομένων, η οποία θα τηρείται σε κεντρικό επίπεδο και από την οποία θα λαμβάνεται μοναδικός κωδικός για κάθε χορηγούμενη άδεια, με στόχο την αποτελεσματική διενέργεια των αστυνομικών ελέγχων.

ε. Καθορισμός των αναγκαίων τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων τόσο για την πιστοποίηση των εκπαιδευτών υποψηφίων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, όσο και για τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών.


ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΜΕ 490 ΕΥΡΩ ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΩΡΑ !



Η τρικομματική χούντα συνέχισε το καταστροφικό της έργο, Κυριακή μεσάνυχτα με άλλη μια «έκτακτη τροπολογία»: κατέβασε τον κατώτατο μισθό στα 490 ευρώ για ανέργους (427 για κάτω των 25 ετών), ουσιαστικά καταργώντας τον. Το έκανε με τον αγαπημένο της τρόπο: τους προηγούμενους μήνες ψευδολόγησε ακατάσχετα, διαμηνύοντας ότι «δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός», για να το κάνει τελικά νύχτα, όπως έχει κάνει με τους περισσότερους αντεργατικούς νόμους που έχει περάσει. Όπως ακριβώς ο Σαμαράς διαμήνυε πριν τις εκλογές ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα», για να ακολουθήσει η καταιγίδα που συνεχίζεται και σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά. Χαρακτηριστικό της εξαπάτησης που επιχειρούν για ακόμα μια φορά, είναι πως επιχαίρουν για το μέτρο ως «αναπτυξιακό», ενώ μέχρι τώρα, οι άνεργοι που προσλαμβάνονταν με τους ίδιους, δουλοπαροικιακούς όρους σε πεντάμηνα προγράμματα, παίρνουν 200 ευρώ περισσότερα.
Είναι φανερό για τους εργαζόμενους ότι όσο αυτή η τρικομματική κυβέρνηση και η πολιτική που εξυπηρετεί παραμένουν στην εξουσία, τόσο οι συνθήκες ζωής θα χειροτερεύουν για όλους μας, εκτός φυσικά από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο. Η συνταγή τους είναι η διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, τα ακατάσχετα ψέματα και η λασπολογία, η εκδικητική δίωξη ενάντια σε όσους ορθώνουν ανάστημα και αντιστέκονται. Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο απλώς επιβεβαίωσαν τα παραπάνω μαζί με κάτι ακόμα: ότι θα συνεχίσουν και με άλλα, νέα αντιλαϊκά μέτρα στην επόμενη «μεγαλειώδη διαπραγμάτευση» με την τρόικα. Να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό, όσο δεν τους ανατρέπουμε.
Η μοναδική τους επένδυση, είναι στο φόβο των εργαζόμενων. Είναι η ώρα να τους δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε.
Μόνο οι μαζικοί, επίμονοι και διαρκείς αγώνες των εργαζόμενων μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, να διώξουν την τρόικα και τις πολιτικές τους. Για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, για να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο χωρίς ευρώ και χρέος, έξω από την ΕΕ, για μια κοινωνία όπου στο τιμόνι θα είναι οι εργαζόμενοι.
Με πρώτο ραντεβού την απεργία της Πρωτομαγιάς, να βαδίσουμε αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής.
Όλοι-όλες στο δρόμο, για να σπάσουμε τον τρόμο!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟ, ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΡΟΥΚΕΤΩΝ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

rouketopolemosΜείωση του αριθμού των ρουκετών κατά 40% περίπου σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Νίκος Νύκτας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε παρουσία του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό κατάστημα Βροντάδου, λίγο μετά τα εγκαίνια έκθεσης για το ρουκετοπόλεμο από το Σεβασμιότατο.
Ο Μητροπολίτης Χίου, γεννημένος στην ενορία του Αγίου Μάρκου -που μαζί με την Παναγιά Ερειθιανή λαμβάνουν μέρος σε αυτό τον ξεχωριστό πόλεμο- μίλησε θερμά για το έθιμο, έδωσε την ευλογία του και ανακοίνωσε ότι φέτος θα τελέσει την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μακαρίου, που δεσπόζει σε λόφο πάνω από τις δύο ενορίες που συμμετέχουν στο ρουκετοπόλεμο. Στη συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Δήμου αναφέρθηκαν στα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν, καθώς και τα μέτρα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Θιγόμενοι κάτοικοι, αλλά και ρουκετατζήδες επισήμαναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την ανάγκη δραστικής μείωσης των ρουκετών που πέρυσι έφθασαν στις 120.000.Η έκθεση για την ιστορία του ρουκετοπόλεμου θα είναι ανοικτή για το κοινό στο Δημοτικό Κατάστημα Βροντάδου μέχρι τη Νέα Τετάρτη.
era-aegean.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ


     Σήμερα Μ. Δευτέρα, 29-04-2013, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης συναντήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου με τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Παναγιώτη Καράμπελα, στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψής του στη Χίο. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον υφυπουργό στο νησί μας και τον συνεχάρη για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της 96 ΑΔΤΕ. Παράλληλα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο Στρατός στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει τα μέγιστα προς όφελος της κοινωνίας.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΘΙΩΝ ΑΓΑΠΗΣ


     Πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Χίου σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 29/04/2013, στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου η διανομή των καλαθιών αγάπης με ντόπια πασχαλινά προϊόντα στους δικαιούχους της κάρτας Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η προσφορά των καλαθιών έγινε κατόπιν ευγενικής χορηγίας ιδιώτη συμπατριώτη μας. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, παρουσία του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη. Ο Δήμαρχος θέλει να ευχαριστήσει τους δωρητές για την ευγενική χορηγία τους, καθώς και τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στους συμπολίτες μας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάμε.  

ΑΣΕΠ : ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ"



Αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα που αφορούν την κινητικότητα υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. ΔΕ Διοικητικών ειδικοτήτων, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.4 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, στο πλαίσιο της υπ΄αριθμ. 1/2013 Ανακοίνωσης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Τα οριστικά αποτελέσματα, τα οποία εκδόθηκαν μετά την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, περιλαμβάνουν τους εξής πίνακες:
Οι πίνακες απεστάλησαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προκειμένου ο υπουργός να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξης.
aftodioikisi.gr

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ




Προς κατάργηση «βαδίζει» το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζονται αποχωρήσεις λόγω κατάργησης θέσεων από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ.

Οι δραματικές εξελίξεις αποκαλύπτονται σε δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», στο οποίο παρουσιάζεται πίνακας 20+2 φορέων του Δημοσίου, που σχεδιάζεται να καταργηθούν και να απολυθούν οι εργαζόμενοί τους αμέσως μετά το Πάσχα.


Ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς είναι το ΓΕΝΕ, το οποίο, μάλιστα, επρόκειτο, όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, να υλοποίήσει προγράμματα κατάρτισης άνεργων ναυτικών.

Επίσης, ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς είναι η Ανώνυμη Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής» θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι μαζί με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν, θα ανακοινωθούν και καταργήσεις οργανικών θέσεων ακόμα και ειδικοτήτων ή δομών σε φορείς που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μια μεγάλη δεξαμενή υποχρεωτικών απομακρύνσεων θα προέλθει από καταργούμενες θέσεις στην ΕΥΑΘ, στους οργανισμούς μικρών λιμανιών και μαρινών, στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, αλλά και από την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, τα ΕΛΠΕ ή τη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθούν ειδικότητες όπως προσωπικό καθαριότητας ή κλητήρες που κρίνεται ότι μπορούν να αντικατασταθούν από εξωτερικούς συνεργάτες, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος των φορέων
piraias2day.gr

OMΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : "ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ FRONTEX"


ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ FRONTEX- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Ο ρόλος της FRONTEX στη διαχείριση των αυξανόμενων ροών παράτυπης μετανάστευσης προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμφιβόλως  έχει  πολύ μεγάλη σημασία.
Αλλά, είναι αποτελεσματικός αυτός ο ρόλος σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική; Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το θέμα των μεταναστευτικών ροών μόνο με τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ και τη χρηματοδότηση της δημιουργίας  Κέντρων Κράτησης  στις  χώρες  πρώτης υποδοχής;
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Προέρχομαι από τη Χίο, ένα νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Αυτό το νησί βρίσκεται ακριβώς στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, όπου η FRONTEX έχει αναπτύξει αρκετές θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Αλλά όταν  άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα στη ζωή τους και προφανώς δεν ξέρουν κολύμπι, επιβιβάζονται σε μικρές και φθαρμένες βάρκες, κατά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, εξαναγκασμένοι από διακινητές ή απλά από την απόγνωσή τους, είναι σίγουρο ότι ταξιδεύουν προς το θάνατο.
Ποιο είναι το πιθανό τέλος αυτού το ταξιδιού για τους επιβάτες του; Μπορεί, είτε να τους σταματήσει ένα πλοίο της FRONTEX, είτε να καταλήξουν σε μια ευρωπαϊκή ακτή, συνήθως ακτή ενός νησιού, ή να πνιγούν.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς σε αυτή την Συνέλευση που επιθυμεί το τρίτο.
Αλλά με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, είναι δυνατό να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο;
Τι είναι πιο σημαντικό; Να σωθεί η ζωή ενός παιδιού ή να αποτραπείη άφιξη κάποιου στις ευρωπαϊκές ακτές;
Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί αυτό το ταξίδι προς τον θάνατο, πριν ξεκινήσει από ασιατική ή αφρικανική ακτή.
Η ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστεί στενότερα με τις γειτονικές της χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές σέβονται  τα δικαιώματα των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η FRONTEX πρέπει να αναπτύξει επιχειρήσεις στα εδάφη των γειτονικών χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, η δράση της FRONTEX θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και όλων των κατοίκων γενικότερα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό δεν είναι αρκετό.  Άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται. Όμως, οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να σηκώσουν την ευθύνη μόνες τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διανείμει την ευθύνη των εκτοπισμένων πληθυσμών που δέχεται. Θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που μοιράζει αυτές τις ροές μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ανάλογα με τις  δυνατότητες τους, την οικονομία τους και τον πληθυσμό τους.
Είναι η ώρα για δράση και όχι για λόγια.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΕ 206.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ



Σε 206.000 δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται στα υπουργεία και στους φορείς που έχουν αξιολογηθεί οι δομές τους θα φτάσουν τα πρώτα έρωτηματολόγια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να περιγράψουν τα καθήκοντα της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν.
Σύμφωνα με το «Έθνος», από τα περιγράμματα θέσεων εργασίας που θα αντληθούν από τα ερωτηματολόγια μέχρι τα τέλη Ιουνίου σε αυτήν την πρώτη φάση, θα εξαρτηθεί η τοποθέτηση των υπαλλήλων στα νέα οργανογράμματα των φορέων από τα οποία θα προκύψουν 12.500 εργαζόμενοι που θα κριθούν ως πλεονάζοντες μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Εως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα ερωτηματολόγια το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στα ερωτηματολόγια περιλαμβάνονται ερωτήματα σχετικά με τα γενικά στοιχεία της θέσης, τα στοιχεία του υπηρετούντος υπαλλήλου τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους εφόσον υπάρχουν, τις απαιτήσεις της θέσης (π.χ. ανάλυση και προγραμματισμός). Επίσης καταγράφονται τα προσόντα του υπαλλήλου (επίπεδο εκπαίδευσης, γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, χρόνια εμπειρίας) κ.α
Σημειωνεται ότι συμπλήρωση ερωτηματολογίου προβλέπεται και για τους προϊσταμένους των διοικητικών μονάδων (τμηματάρχες διευθυντές και γενικούς διευθυντές).

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ALPHA ΣΤΗ ΧΙΟ




    

 Συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA θα βρίσκεται από σήμερα έως και τη Μ.Τετάρτη στο νησί μας. Με την προβολή αξιοθέατων, μνημείων, τοπικών προϊόντων καθώς και πασχαλινών εθίμων στα δελτία ειδήσεων του σταθμού, επιδιώκεται η τουριστική προβολή της Χίου την παρούσα περίοδο. 
            Η φιλοξενία των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου είναι προσφορά τοπικών επιχειρήσεων.

ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ task force , "ΚΑΠΕΛΟ" ΣΤΟΝ "ΦΕΥΓΑΤΟ" ΜΑΝΙΤΑΚΗ



Νέα δομή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλαγές προσώπων στη διοικητική ιεραρχία και αλλά και «κεντρική καθοδήγηση» έχει αποφασίσει η κυβέρνηση είτε παραμείνει είτε αποχωρήσει ο Α. Μανιτάκης.
Το ότι το στοίχημα στο δημόσιο απαιτεί «κεντρική καθοδήγηση»,  έχει συμφωνηθεί ήδη στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Βενιζέλος και Κουβέλης (ο δεύτερος με περισσότερες επιφυλάξεις, οι οποίες ωστόσο, μετά το επεισόδιο Μανιτάκη – Ρουπακιώτη τείνουν να αρθούν ολοκληρωτικά) συμφώνησαν, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στη δημιουργία της, υπό τον κ. Σταμάτη, κυβερνητικής ομάδας κρούσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την απαίτηση του κ. Κουβέλη για παραμονή του κ. Μανιτάκη στη θέση του είχε βρεθεί η χρυσή τομή. Η δημιουργία της θέσης αναπληρωτή υπουργού την οποία θα καταλάμβανε ο κ. Βολουδάκης και ο οποίος σε συνεργασία με την κυβερνητική ομάδα κρούσης, θα αναλάμβανε να τρέξει τα τεχνικά στοιχεία του προγράμματος στα  οποία ο κ. Μανιτάκης, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, δεν δείχνει ιδιαίτερη έφεση.
Το σχήμα αυτό, συμπληρωμένο και από άλλες αλλαγές στο υπουργείο, θα αναλάμβανε να τρέξει το καθοριστικό για την κυβέρνηση στοίχημα.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως ήδη έχει επισημάνει η aftodioikisi.gr, έχουν δημιουργήσει ρωγμές στο σχεδιασμό αυτό. Δεν είναι όπως λέγεται άγνωστες οι βουλές του Μαξίμου. Άγνωστες είναι οι βουλές του κ. Μανιτάκη και κυρίως της ΔΗΜΑΡ που δεν θέλει να χρεωθεί, μέσω του υπουργού της, την καθυστέρηση της μεταρρύθμισης, που όπως λέγεται χαρακτηριστικά, « είναι η μόνη που όχι μόνο δεν επιβαρύνει αλλά αφαιρεί βάρη από τον Έλληνα φορολογούμενο.»
Δημόσια Διοίκηση: Ο άλυτος γρίφος του ανασχηματισμού
Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι του παζλ του έντονα φημολογούμενου ανασχηματισμού και προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στο Μ. Μαξίμου.
Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά,  όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, γνωρίζουν ότι  μετά την σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας, το στοίχημα που θα κρίνει την πορεία της χώρας είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στο κράτος. Από την πορεία τους, αυτό έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, θα εξαρτηθεί η καταβολή των επόμενων δόσεων. Αιχμή του δόρατος της διοικητικής μεταρρύθμισης το πρόγραμμα της κινητικότητας και η απομάκρυνση από το δημόσιο 150 χιλιάδων υπαλλήλων, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Οι 14 χιλιάδες θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και οι 2 χιλιάδες αμέσως μετά το Πάσχα.
Το στοίχημα αυτό, έχει καθολική σημασία και ξεπερνά τις αρμοδιότητες ενός υπουργείου.  «Δεν θα κριθεί ο υπουργός για το στοίχημα. Θα κριθεί το μέλλον της χώρας.  Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε να πάρουμε. Το μαχαίρι στο κράτος είναι μονόδρομος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης νοιώθει την ανάσα του υπουργού Επικρατείας. Ο Δ. Σταμάτης είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Μανιτάκη και τους συνεργάτες του για τα «τεχνικά θέματα» που αφορούν το σχέδιο εξόδου από το δημόσιο χιλιάδων υπαλλήλων. Η εμπλοκή του κ. Σταμάτη που αμέσως μετά τον ανασχηματισμό περιμένει τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να συγκροτήσουν την κυβερνητική ομάδα κρούσης για την μεταρρύθμιση στο δημόσιο, κρίθηκε απαραίτητη για ένα ακόμη λόγο.
Στο πρόγραμμα κινητικότητας , όπως εκτιμούν πηγές που είναι σε θέση να έχουν εικόνα της εξέλιξης του, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα «είναι μηδέν εις το πηλίκο». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί με «βάση τη αφετηρία που ξεκινάμε είναι δύσκολο να επιτευχθούν». Αυτό εξηγεί και τη βιασύνη του κ. Μανιτάκη να φέρει τη διάταξη που αποκεφάλιζε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 10 χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους όλη της χώρας.
aftodioikisi.gr

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013 - ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ... ΗΤΤΑ !


   

    του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΥΡΕΛΟΥ


  Η φετινή πρωτομαγιά δεν μπορεί να είναι το «μοιρολόι» και «ο επιτάφιος θρήνος» των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που ενταφιάστηκαν οριστικά την τελευταία
τριετία από την συγκυβέρνηση και τη συμμορία του κεφαλαίου των διεθνών τοκογλύφων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Αντίθετα θα πρέπει να σημάνει την ανάταση και την ανάσταση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον αδιέξοδο, καταστροφικό και ολέθριο δρόμο την συνεχών μνημονίων. Πρέπει να αποτελέσει ένα σταθμό, μια καινούργια αρχή σ’ένα ενωτικό-αγωνιστικό-ταξικό προσκλητήριο προς όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και της εργασίας. Κρατώντας γερά τη σκυτάλη από  τους πρώτους απεργούς στο Σικάγο, από το πρώτο συνδικάτο των ναυπηγοξυλουργών της Σύρου, από τους νεκρούς καπνεργάτες του Μάη του ΄36, από τους 200 του σκοπευτηρίου της Καισαριανής, έχουμε χρέος,όλοι εμείς σήμερα αυτή τη σκυτάλη να την παραδώσουμε με    αποτελεσματικούς, αποφασιστικούς και πετυχημένους αγώνες στα παιδιά μας, γιατί η σκυτάλη της μιας γενιάς στην άλλη δεν παραδίδεται στα ληξιογραφεία και τα συμβολαιογραφεία.

 Σήμερα που κεφάλαιο-συγκυβέρνηση-ΔΝΤ και ΕΕ, σ’αυτό το σφαγείο και την καρμανιόλα της απίστευτης λεηλασίας των λαϊκών δικαιωμάτων συνεχίζουν ακάθεκτοι με μέτρα σοκ και δέος σε όλο το φάσμα εργασίας και εκπαίδευσης.
Από τη στιγμή που η τρικομματική κυβέρνηση διακήρυξε την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου και ανάμεσα στα άλλα την απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων (και εξ αυτών ουκ ολίγων  εκπαιδευτικών),οι τελευταίοι έγιναν στόχος μιας απίστευτης εκστρατείας στοχοποίησης, σπίλωσης, διαπόμπευσης και ενοχοποίησης από πολιτικούς, δημοσιολόγους, τηλεαστέρες, συγκροτήματα παραπληροφόρησης και «ειδησειο»γράφους. Κι ανοίξανε οι πύλες της κολάσεως. Οργανικές θέσεις κατά χιλιάδες,τμήματα, εκπαιδευτικοί, σχολεία ρίχνονται στην πυρά. Η εκπαίδευση κατρακυλά στο σπιράλ των μνημονίων. Η αξιολόγηση-αστυνόμευση παίρνει ΦΕΚ και μαζί της ο τρόμος, η ομηρία, οι απολύσεις, η διάλυση. Η αύξηση ωραρίου εργασίας του εκπαιδευτικών πήρε το δρόμο της, οι εκπαιδευτικοί το δικό τους, της μετακίνησης «όπου-δει»-χωρίς αντίλογο,καθώς επίσης και οι 10.000 αναπληρωτές και οι νέοι πτυχιούχοι το δικό τους ανήφορο, της ανεργίας, ενώ λάσπη για τους «ψυχικά διαταραγμένους» και «ανεπαρκείς»εκπαιδευτικούς κατρακυλά απ’τον κατήφορο των δελτίων των 8 που τους φέρνει «στα πειθαρχικά του Πρετεντέρη», όλους «επίορκους» ,όλους ένοχους, χωρίς το τεκμήριο της αθωότητας και χωρίς καν απολογία. Ζόφος! Όσοι τη γλιτώσουν στο πρώτο κύμα,θα φτύνουν αίμα για 600 ως 300(;) ευρώ, δουλεύοντας στα ερείπια της δημόσιας εκπαίδευσης που οραματίστηκαν οι επίγονοι της Θάτσερ.

Όλα ξεπουλιούνται, όλα τα κοινωνικά αγαθά αγοράζονται,όλαμετριούνται(προπαντός το ελεύθερο φρόνημα),όλοι απολύονται! Όλα για την αστική τάξη και τους  εργοδότες. Όλα για το κεφάλαιο. Όλα τα μέτρα εμφανίζονται ως απαραίτητες θυσίες
προκειμένου να πάρουμε τις δόσεις των δανείων, που με τη σειρά τους εμφανίζονται ως απαραίτητες για να μπορούν δήθεν να καλυφθούν μισθοί και συντάξεις.
Μας εκβιάζουν διαρκώς με τα ελλείματα, το χρέος και την «ανταγωνιστικότητα».
Όμως η φτωχοποίηση μας είναι μεθοδευμένη. Θέλουν μισθούς Κίνας,συντάξεις Αφρικής, υγειονομική περίθαλψη Ινδίας και εργασιακές σχέσεις «Μανωλάδας».
Η μεγάλη κομπίνα, «το μεγάλο ριφιφί του αιώνα».Η μεγάλη συμφωνία ολόκληρου
του πολιτικού προσωπικού  του καπιταλιστικού συστήματος σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού! Μια βίαιη και τεραστίων διαστάσεων ανακατανομή του πλούτου
συντελείται σε όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου. Η μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ αυτός μεταπολεμικά.

Σε τέτοιες στιγμές μια είναι μόνο η απάντηση:
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ! ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Να μπούμε άμεσα σ’ένα νέο γύρο σκληρών κοινωνικών, ταξικών συγκρούσεων της ζωντανής εργασίας, που μπορεί να κυοφορήσει και να γεννήσει τις μεγάλες ανατροπές της νέας εποχής. Όλοι μαζί, δυνατά, αποφασιστικά, θαρραλέα, περήφανα.
ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ…ΗΤΤΑ! Ζήτω η 1η Μάη!


                                           Βασίλης Μαυρέλος
           Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χίου

OI MAΥΡΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΔΕΝ ΔΙΔΑΞΑΝ




του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

 Μνήμες από μαύρη εποχή, κάπως όπως η σημερινή με άλλο φόντο και πρωτεργάτες πάλι όμως ξένους.
 Περήφανος λαός σε Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών, δεμένη χειροπόδαρα. « Η πολεμι-
κή Αρετή των Ελλήνων» απαιτεί Εσατζήδες στο Καλλιμάρμαρο και μαυροκοστουμα-
ρισμένους σωτήρες με μαύρα γυαλιά, που πέταξαν την τιμημένη χακί στολή, να χορεύουν καλαματιανό στα στρατόπεδα. Ο Γ. Σεφέρης μιλά πρώτη φορά δημόσια στο BBC, για « μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκούμενα νερά».
 Σήμερα δεν εκπλήσσομαι όταν ακούω όλο και πιο συχνά πως εκείνη η περίοδος ήταν καλύτερη από την σημερινή, πως ο κόσμος ειδικά στην περιφέρεια ζούσε καλά, πως ο Έλληνας δεν θέλει πολύ δημοκρατία. Όνειδος, ύβρις, κατάντια θα έλεγα και μόνο ότι ακούγεται. Γιατί όμως φτάσαμε σ αυτό το σημείοΓιατί να ακούγεται πως τότε έγιναν έργα στην περιφέρεια και βασικές υποδομές, πως χαρίστηκαν χρέη στους αγρότες αντί φόρων σήμερα επειδή η εξουσία δεν έκλεβε, επειδή δεν είχαμε δημοκρατικές ελευθερίες αλλά έλεγχο, λογοκρισία και αστυνόμευση; Γιατί πρέπει να έχουμε διαχρονικά υπό περιορισμό αξιοπρέπεια, περηφάνια, φιλότιμο, δημοκρατικές ελευθερίες και Εθνική ομοψυχία;
 Αυτά τα ΓΙΑΤΙ έχουν όμως ερείσματα ερμηνείας.
- Γιατί όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα αυτά που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρονιά, «επένδυσαν» προεκλογικά σε βαρύγδουπες εξαγγελίες για επαναστατικές μεταρρυθμίσεις, για επανιδρύσεις και αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για αναπτυξιακές πρακτικές. Μπορεί βέβαια ο βαθμός της ευθύνης τους να παραλλάσσει, αλλά αθώος του «εγκλήματος» δεν υπήρξε κανένας τους. Το Ελληνικό κράτος παραμένει δυστυχώς ακόμα, τόσα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πλήρως κομματικοποιημένο, βαθειά διεφθαρμένο, εξοργιστικά αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό και αγκυλωμένο στην λειτουργία του. Αποτέλεσε και αποτελεί μόνιμο «θερμοκήπιο» σκανδάλων και διαπλοκής.
- Γιατί στην μεταπολίτευση των 40 χρόνων κυριάρχησαν οι μορφές του Κωνσταντί- νου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν ηγετικές, ανεξαρτήτως λαθών και παραλήψεων ακόμα και αντιλήψεων. Είναι κοινά πλέον αποδεκτό ότι ο μεταπολιτευτικός Καραμανλής αποκατάστησε την δημοκρατία, έλυσε με δημοψήφισμα το Πολιτειακό και συνέδεσε την Ελλάδα με την Ευρώπη. Ο αντιστασιακός Παπανδρέου επέβαλλε σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις μεγάλου βάθους, αλλά έφερε τα επάνω – κάτω στην οικονομία. Ενδιάμεσα και ιδιαίτερα μετά απ αυτούς, με μικρή εξαίρεση τον Κ. Μητσοτάκη, διαχειριστική μετριότητα, διοικητι-  κή άγνοια, έλλειψη ηγετών και αποκορύφωση της διαπλοκής.
- Γιατί σήμερα δεν υπάρχουν όπως το 1922 τολμητίες στρατηγοί – Εισαγγελείς όπως ο Πλαστήρας, ο Γονατάς, ο Οθωναίος και ο Πάγκαλος που θα έστηναν δικαίως ένα έκτακτο στρατοδικείο – ειδικό δικαστήριο και θα έστελναν στο Γουδί - Κορυδαλλό καμιά δεκαπενταριά από τα πρωτοπαλίκαρα του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος.
- Γιατί σήμερα υπάρχουν πολλά και επικίνδυνα κενά της πολιτείας. Όμως η φύση και η ζωή, απεχθάνονται τα κενά. Είναι αυτά που απ την μια φούσκωσαν τα εκλογικά πανιά του ΣΥΡΙΖΑ, απ την άλλη όμως κερδίζει επικίνδυνο έδαφος στην κοινωνία η Χρυσή Αυγή, επειδή καλύπτει με τον δικό της βίαιο και απεχθή ακτιβισμό αυτά τα κενά.
 - Γιατί σήμερα δεν υπάρχουν οι φανατισμένοι Νεοδημοκράτες και οι παθιασμένοι Πασόκοι, ούτε οι βολεμένοι Αριστεροί αφού όλοι αυτοί οι λεβέντες του πολιτικού συστήματος δεν έχουν πια να κάνουν με τον ίδιο λαό. Μαθημένος πια σε «βεγγαλικά» του τύπου «λεφτά υπάρχουν» κουμπώνεται, μαζεύεται, αμφιβάλλει και ΣΙΩΠΑ. Αλίμονο όμως στη χώρα που ο λαός της αντί να φωνάζει και να αντιδρά στα πλαίσια της έννομης διαμαρτυρίας και να σηκώνει οριακές γροθιές, ΣΙΩΠΑ. Αυτό σημαίνει πως κάτι σκέπτεται, πως κάτι προσδοκά, πως περιμένει να χαραχτεί ακόμα στην ιστορία του μια σημαδιακή ημερομηνία όπως αυτές του 1909 και του 1922. Για να επαληθεύσει για μια ακόμα φορά πως τούτος ο λαός με τα θανάσιμα ελαττώματα, διαθέτει και σπάνια προτερήματα. Πως δεν δέχεται την τυραννία αλλά θυσιάζεται για τη Λύτρωση. Αλίμονο λοιπόν και σ αυτούς που παίζουν ξανά με τις προσδοκίες του.
 Στις 23-04-1967, η θρυλική περσόνα της αμερικανικής τηλεόρασης Μέρβ Γκρίφιν καλεί στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου του την Φλέρυ Νταντωνάκη να τραγουδήσει.
« Να τραγουδήσω;» του λέει. «Ξέρετε τι έγινε στην πατρίδα μουΤης έκλεψαν την ελευθερία και φταίτε εσείς γι αυτό.» Τραγουδά α καπέλα, μόνο το «Σώπα, όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».
 Τότε για το « Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» έφταιγαν αυτοί.
 Σήμερα για το Ελλάς Ελλήνων Ταπεινωμένων είμαστε όλοι συνυπέυθυνοι. 
 Αυτό μας αξίζει;


                                                                              Γιάννης  Ξενάκης