Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

OMΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : "ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ FRONTEX"


ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ FRONTEX- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Ο ρόλος της FRONTEX στη διαχείριση των αυξανόμενων ροών παράτυπης μετανάστευσης προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμφιβόλως  έχει  πολύ μεγάλη σημασία.
Αλλά, είναι αποτελεσματικός αυτός ο ρόλος σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική; Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το θέμα των μεταναστευτικών ροών μόνο με τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ και τη χρηματοδότηση της δημιουργίας  Κέντρων Κράτησης  στις  χώρες  πρώτης υποδοχής;
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Προέρχομαι από τη Χίο, ένα νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Αυτό το νησί βρίσκεται ακριβώς στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, όπου η FRONTEX έχει αναπτύξει αρκετές θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Αλλά όταν  άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα στη ζωή τους και προφανώς δεν ξέρουν κολύμπι, επιβιβάζονται σε μικρές και φθαρμένες βάρκες, κατά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, εξαναγκασμένοι από διακινητές ή απλά από την απόγνωσή τους, είναι σίγουρο ότι ταξιδεύουν προς το θάνατο.
Ποιο είναι το πιθανό τέλος αυτού το ταξιδιού για τους επιβάτες του; Μπορεί, είτε να τους σταματήσει ένα πλοίο της FRONTEX, είτε να καταλήξουν σε μια ευρωπαϊκή ακτή, συνήθως ακτή ενός νησιού, ή να πνιγούν.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς σε αυτή την Συνέλευση που επιθυμεί το τρίτο.
Αλλά με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, είναι δυνατό να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο;
Τι είναι πιο σημαντικό; Να σωθεί η ζωή ενός παιδιού ή να αποτραπείη άφιξη κάποιου στις ευρωπαϊκές ακτές;
Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί αυτό το ταξίδι προς τον θάνατο, πριν ξεκινήσει από ασιατική ή αφρικανική ακτή.
Η ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστεί στενότερα με τις γειτονικές της χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές σέβονται  τα δικαιώματα των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η FRONTEX πρέπει να αναπτύξει επιχειρήσεις στα εδάφη των γειτονικών χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, η δράση της FRONTEX θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και όλων των κατοίκων γενικότερα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό δεν είναι αρκετό.  Άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται. Όμως, οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να σηκώσουν την ευθύνη μόνες τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διανείμει την ευθύνη των εκτοπισμένων πληθυσμών που δέχεται. Θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που μοιράζει αυτές τις ροές μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ανάλογα με τις  δυνατότητες τους, την οικονομία τους και τον πληθυσμό τους.
Είναι η ώρα για δράση και όχι για λόγια.
Σας ευχαριστώ πολύ.