Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ




Τις νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες  φέρνει στους Έλληνες το 2016! Σε έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας υποχρεώνεται η ελληνική κυβέρνηση, σαν άμεση συμβατική υποχρέωση της απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται, ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Αστυνομίας, που θα υποβάλλει έως τα τέλη Γενάρη την πρότασή της για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων. Τα νέα δελτία ταυτότητας θα περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο ενώ οι πολίτες προκειμένου να αποκτήσουν τη νέα ταυτότητα θα πρέπει να καταβάλλουν αντίτιμο ύψους περίπου 10 ευρώ. Η διαδικασία που κινεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δρομολογήθηκε μετά από τις έντονες πιέσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με αποκορύφωμα τα όσα διεμήνυσε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής κ. Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων. Αντίθετα στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία –σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας– δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κρούσματα πλαστογραφίας. Το ίδιο και στα νέα διπλώματα οδήγησης που από το 2009 εκδίδονται με τις ίδιες προδιαγραφές από το Εθνικό Κέντρο Έκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας, που εδρεύει στη διεύθυνση διαβατηρίων της Αστυνομίας. - 

ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ



Την περασμένη Παρασκευή έληξε η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2016, και όσοι δεν τα πλήρωσαν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα αλλά και
με την απαγόρευση της μεταβίβασης του οχήματός τους θα βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας.

Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θα έπρεπε να είχε πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 85,50 ευρώ, τώρα θα πρέπει να πληρώσει 171 ευρώ.

Γι' αυτήν την οφειλή ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να τη ρυθμίσει ύστερα από ένα μήνα με την πάγια ρύθμιση σε 24 δόσεις, αλλά η βεβαιωθείσα οφειλή επιβαρύνεται με τους προβλεπόμενους τόκους.

Ωστόσο έως και την οριστική εξόφληση του ποσού ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μεταβιβάσει το όχημα του. Δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος δεν αρκεί η βεβαίωση των τελών ή η υπαγωγή τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ολοσχερώς η οφειλή.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία:

1) Τα τέλη κυκλοφορίας είναι «ετήσια» και «αδιαίρετα», οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους.

2) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ αυτοκίνητο, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη, δηλαδή το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του οχήματος ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. Π.χ. αν ένας κάτοχος ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.750 κυβικών εκατοστών παλαιότητας 8 ετών δεν πληρώσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας των 320 ευρώ, θα χρεωθεί με πρόστιμο ύψους 320 ευρώ και θα πρέπει πλέον να καταβάλει συνολικά 640 ευρώ!

3) Από τη στιγμή που βεβαιώνεται χρέος αποτελούμενο από το αναλογούν ποσό τελών κυκλοφορίας και από το προβλεπόμενο πρόστιμο, ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό τελών και προστίμου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό τότε αυτό καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους. Μπορεί δε να ρυθμιστεί έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. Η πάγια ρύθμιση προβλέπει 12 δόσεις για τις περισσότερες οφειλές και 24 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι αυτή από τα προσαυξημένα τέλη κυκλοφορίας.

4) Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων.