Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΦΟΡΤΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ SMARTPHONES



To Soofa είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό παγκάκι: πρόκειται για ηλιακά παγκάκια που έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν “έξυπνα” τηλέφωνα και ταμπλέτες, αλλά και να λαμβάνουν περιβαλλοντικά δεδομένα.
Μια ντουζίνα από τέτοια παγκάκια θα εγκατασταθούν εντός του μήνα σε επιλεγμένα πάρκα της Βοστώνης.
Η εφεύρεση ανήκει σε τρεις γυναίκες που δημιούργησαν την εταιρεία Changing Environment, η έναν “τεχνοβλαστό” (spin-off) του εργαστηρίου Media Lab του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT-Massachusetts Institute of Technology).
“Ξεκίνησε ως ερευνητικό έργο και κατέληξε σε κάτι που θέλει ο κόσμος” ανέφερε στο ABC News η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Σάντρα Ρίχτερ. “Φαίνεται ότι οι χρήστες ξεμένουν συχνά από μπαταρία στο κινητό τους” πρόσθεσε.
—Η τεχνολογία
Με μια πρώτη ματιά, το Soofa μοιάζει με τυπικό παγκάκι.
Ωστόσο, αυτό που το διακρίνει είναι ότιενσωματώνει ένα σταθμό φόρτισης που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να φορτίσει δύο έξυπνα κινητά τηλέφωνα ταυτόχρονα.
Τα παγκάκια συνδέονται επίσης με το ασύρματο δίκτυο 4G LTE της Verizon για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον και τα επίπεδα ηχορρύπανσης.
Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Soofa μπορούν να ενημερωθούν για τη συχνότητα χρήσης του παγκακίου, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και τις ώρες παροχής ηλιακής ενέργειας στους χρήστες του.
Τη χρηματοδότηση των πρώτων Soofa στη Βοστώνη έχει αναλάβει η Cisco χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο και στόχος είναι η τεχνολογία να επεκταθεί και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.
“Θέλουμε ένα έξυπνο, βιώσιμο, κοινωνικό μέρος” λέει η Ρίχτερ. “Βλέπουμε αυτή την τεχνολογία ως το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη έξυπνων, αστικών επίπλων” καταλήγει.
econews

Η ΝΕΛ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΠΛΟΙΑ




Παράταση για ενάμιση χρόνο στα πλοία «Ταξιάρχης» και «Aqua Maria»

Τα συγκεκριμένα πλοία, που έχουν κατασκευαστεί το 1976 και 1975 αντίστοιχα και είναι κατηγορίας τέσσερα, θα πρέπει να τα αντικαταστήσει η ΝΕΛ σε ενάμιση χρόνο από τώρα με πολύ νεότερα.
Υπέρ της παράτασης για ενάμιση χρόνο στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ), αντί για τριών, που είχε αιτηθεί η ίδια η εταιρεία, να συνεχίσει τα δρομολόγια της, στις γραμμές Λαύριο- Αι Στράτη- Λήμνο- Καβάλα και Λαύριο- Ψαρά- Μεστά, με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Ταξιάρχης» και «Aqua Maria» αντίστοιχα, τάχθηκε με γνωμοδότησή του το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), που συνεδρίασε στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Οι δύο συμβάσεις των συγκεκριμένων γραμμών, που είχαν υπογραφεί το 2010, είναι πολυετείς και λήγουν το 2021. Η ΝΕΛ κατέθεσε για την εξυπηρέτηση των δύο γραμμών από τα συγκεκριμένα πλοία, δύο εγγυητικές επιστολές από 1,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη παράταση για την αλλαγή των δύο πλοίων που παίρνει η εταιρεία είναι η δεύτερη.
Τοπικοί φορείς της Σάμου και της Λήμνου, μιλώντας στο ΣΑΣ, εξέφρασαν τη έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η ΝΕΛ προχωρά σε πολλές ακυρώσεις δρομολογίων, λόγω μηχανικών βλαβών ή προβλήματος με την τροφοδοσία καυσίμων και μίλησαν για υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Ζήτησαν από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να μπουν καινούργια και νεότερα πλοία στις συγκεκριμένες γραμμές και να μην δοθεί άλλη παράταση στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Στη συνεδρίαση του ΣΑΣ, ο δήμος Λήμνου εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο Αντώνη Χατζηδιαμαντή και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσανταρλιώτη. Συμμετείχε, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στρατής Κόρακας και η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνή Καλογερή.
«Έχουν δίκιο οι κάτοικοι της Λήμνου και της Σάμου, αλλά δεν ευθύνεται η εταιρεία… ευθύνεται η Τράπεζα Πειραιώς που αρνείται τις υποχρεώσεις της προς τη ΝΕΛ» ισχυρίστηκε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Αβραντίνης.
Σημειώνεται ότι η ΝΕΛ έχει και τις συμβάσεις τριών γραμμών στο βόρειο Αιγαίο που λήγουν το 2020. Πρόκειται για τις γραμμές Θεσσαλονίκη- Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίο- Βαθύ, Καβάλα- Λήμνο- Μυτιλήνη- Καρλόβασι- Αγ. Κήρυκο και Καβάλα- Μυτιλήνη- Χίο- Βαθύ οι οποίες καλύπτονται από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Θεόφιλος». Η εταιρεία, βάσει τριετούς παράτασης που έχει πάρει από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, θα πρέπει να προχωρήσει σε αντικατάσταση του «Θεόφιλος», κατασκευής 1975, με άλλο νεότερο πλοίο έως την 31η Οκτωβρίου 2016.
Η ΝΕΛ απασχολεί περίπου 640 ναυτικούς και υπαλλήλους. Ο ιδιόκτητος στόλος της αποτελείται από τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Μυτιλήνη», «Θεόφιλος», «Ταξιάρχης» και από πέντε υπερταχύπλοα, τα «Αίολος Κεντέρης», «Αίολος Κεντέρης Ι», «Αίολος Κεντέρης ΙΙ», «Παναγία Πάρου» και «Παναγία Θαλασσινή». Επίσης, τα πλοία «Aqua Spirit», «Aqua Jewel», «European Express», «Aqua Maria», «Ionian Sky» και «Κωνσταντίνος Γ».
Αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων της ΝΕΛ θα ζητήσει πιθανόν η Πειραιώς
Την Παρασκευή 4 Ιουλίου αναμένεται να συζητηθούν από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Μυτιλήνης τα ασφαλιστικά μέτρα της ΝΕΛ, κατά της Τράπεζας Πειραιώς.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας αναμένεται να συζητήσουν αναβολή της εκδίκασης.
Στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η ΝΕΛ υποστηρίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, καθολική διάδοχος της Millennium Bank, αρνείται να εφαρμόσει τους όρους της επικυρωθείσας από το Εφετείο Μυτιλήνης συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας και οι οποίοι προβλέπουν, πέραν των υπολοίπων διατάξεων, τη χορήγηση εγκαίρως δανείου κεφαλαίου κίνησης με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού για την πληρωμή των εργαζομένων και των πιστωτών της.
Επίσης, ζητά να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εκτελεστικών μελών της Τράπεζας Πειραιώς -μεταξύ αυτών και του προέδρου της, Μιχαήλ Σάλλα- μέχρι του ποσού των 300 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση των απαιτήσεών της από κάθε θετική ή αποθετική ζημιά που θα υποστεί η εταιρεία ΝΕΛ λόγω της πρόωρης και αιφνίδιας διακοπής της εξυγιαντικής της διαδικασίας, οφειλόμενη αποκλειστικά στην αθέτηση των υποχρεώσεων της τράπεζας και τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται ότι, στις 18 Ιουνίου του 2014, το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης έκανε προσωρινά, εν μέρει δεκτά ασφαλιστικά μέτρα της ΝΕΛ. Υποχρέωσε την τράπεζα να εκδώσει εγγυητικές επιστολές υπέρ της εταιρείας ή της θυγατρικής της, ΣΙ ΛΙΝΚ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του αιτήματός τους για την τριετή παράταση των εν ισχύ Συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας με το υπουργείο Ναυτιλίας.
Επίσης, με την προσωρινή διαταγή απαγορεύτηκε στην τράπεζα, στους δύο βασικούς μετόχους της ΝΕΛ (Ercolana Holding Ltd και ISFI Square Fund Ltd) καθώς και στα πρόσωπα που εκπροσωπούν τις ανωτέρω εταιρείες, κάθε μεταβίβαση των μετοχών τους προς οποιονδήποτε τρίτο, μέχρι τον χρόνο της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, στις 4 Ιουλίου του 2014.
πηγή: enet.gr

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΞΑΝΕΜΟΣ



Τετάρτη 6/8, ώρα 20.00

Έναρξη του φεστιβάλ. «Η Καλαμωτή τιμά τους ευεργέτες της»

εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του καπετάν Λουκά Κτιστάκη και αποκαλυπτήρια της προτομής του Ευεργέτη Κωνσταντίνου Βαμβακά. 
Συνδιοργάνωση: Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής και Δημοτική Τοπική Ενότητα Καλαμωτής
۩ Καλαμωτή, Πλατεία Κ. Βαμβακά (Απλάδα)

• Τετάρτη 6/8 έως Κυριακή 17/8, ώρες 20:00 – 23:00

Υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας των Γιάννη Κωσταρή, Γιάννη Οικονόμου, Δέσποινας Κλούβα, Γιώργου Τσακνιά, Θέκλας Μαλάμου, Ισίδωρου Λοΐζου, Δέσποινας Κλούβα, Νίκου Βατόπουλου, ‘Ενυς Κούκουλα και Γιάννη Καμπάνη και ζωγραφικής των Καλλιόπης Μονιάρου, Αγγελικής Βαρλά και Αγγελικής Μαίστρου.

۩ Καλαμωτή (μεσαιωνικός οικισμός)

• Πέμπτη 7/8, ώρα 22.00

«Αστροπαρατηρήσεις» με τον Σύλλογο Αστροφυσικών Χίου

۩ Καλαμωτή, Ισιδωρίδειο Γήπεδο

• Παρασκευή 8/8, ώρα 21:30

Βραδιά λόγου, «Αλληλεγγύη και Εθελοντισμός» με την Υπατία Δούσση – Αναγνωστοπούλου, υπεύθυνη της ΜΚΟ Mission “Anthropos”.

۩ Καλαμωτή, Άγιος Γιάννης

• Παρασκευή 8/8, ώρα 23:00

Παραδοσιακό γλέντι

οργανωμένο από την Αθλητική Ένωση Καλαμωτής στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Μαρκέλλας στην Κώμη, με Χιώτικη ορχήστρα και τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.
۩ Κώμη, Αγία Μαρκέλλα

• Σάββατο 9/8, ώρα 21:30

Θεατρική παράσταση, «Τα ραδίκια… ανάποδα» του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

Ερμηνεύει ο Γιώργος Γαλίτης.
Μουσική επιμέλεια: Τόλης Κετσελίδης.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευαγγελία Σχοινά. 

Η παράσταση παίχτηκε φέτος στην Αθήνα στο θέατρο ELIART.
۩ Καλαμωτή, Αγ. Γιάννης

• Κυριακή 10/8, ώρα 21:30, Πανσέληνος

Συναυλία, «Στου φεγγαριού… τις όχθες» με τους Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Μιρέλλα Πάχου, Ερωφίλη και Κώστα Παρίσση.

Συνδιοργάνωση με το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου. Συνεργασία με την ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ του Κόσμου»
۩ Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού

• Δευτέρα 11/8, ώρα 22:00

Cine Αξάνεμος, «Το δέντρο και η κούνια»  της Μαρίας Ντούζα βασισμένο σε μια ιδέα της Ελένης Ατσίκμπαση

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα
Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Mirjanna Karanovic, Νίκος Ορφανός.
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας Σκηνικά: Τζιοβάννι Τζανέτης Μουσική: Άννα Στερεοπούλου.
Παραγωγή: Steficon Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, NOVA, Intermedianetwork Serbia, Phos Productions, Stefi Productions, Townfilm Ελληνική Διανομή: Strada Films Διεθνής Διανομή: EastWest Filmdistributiion Gmbh.

۩ Καλαμωτή (Αγ. Γιάννης)

• Τρίτη 12/8, ώρα 21:30

Συναυλία, «ΓκαΓκαΝτίν» με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαρίτσα και Πάνο Μουζουράκη.

Η συμμορία του καλοκαιριού στήνει ένα πάρτυ 40 τραγουδιών σε παλιά ορυχεία, ανοιχτά αμφιθέατρα, κάστρα, κοιλάδες και παραλίες απ΄την Κύπρο έως τον Έβρο με στάση στη Χίο. Μαζί τους μια συναρπαστική ορχήστρα κορυφαίων μουσικών: Γιώτης Κιουρτσόγλου, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Στάθης Άννινος, SteveTesser, Θοδωρής Σούκερας, Γιάννης Ιωαννίδης. Σχεδιασμός φώτων: Περικλής Μαθιέλλης Εκτέλεση φωτισμών: Φίλιππος Τρέππας
۩ Χίος, Δημοτικό στάδιο

• Πέμπτη 14/8, ώρα 22:00

Συναυλία Χιώτικων Συγκροτημάτων, “Εν Καλαμωτή – Αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που αγαπάμε”

Παίζουν οι Γιώργος Ταναίνης (Μπουζούκι), Μιχάλης Ατσάλης (Κιθάρα), Βασίλης Λεμονιάς (Τσέλο), Άγγελος Μπουλμέτης (Κρουστά – Τραγούδι), Μιχάλης Καλούπης (Κιθάρα – Τραγούδι).
۩ Καλαμωτή, Αγ. Γιάννης

• Σάββατο 16/8, ώρα 21.00

Θεατρική παράσταση για παιδιά και μεγάλους, «ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ» των αδελφών Γκριμ, βασισμένο στο λιμπρέτττο της Αντελάϊντ Βέττε από την όπερα του Ε. Χούμπερτιγκ.

Θεατρική διασκευή: Διονύση Κούτση.
Σκηνοθεσία: Έλλης Βοζικιάδου.
Μουσική: Ε. Χούμπερτινγκ / Διονύση Κούτση.

Σκηνικά: Χαράλαμπου Σεπεντζή. Κοστούμια: Έλσας Βώκου. Φωτισμοί: Γρηγόρης Μπαξεβάνης. Ηχοληψία: Αντώνης Μεταξάκης.
Ηθοποιοί: Έλλη Λορέντη, Ειρήνη Δρίβα, Κώστας Ρωμαίος, Μαρία Μπράιλα, Ιωάννα Κούτση.
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Νενήτων «η Βοκαριά»
۩ Νένητα (Δημοτικό Σχολείο Νενήτων)

• Κυριακή 17/8, ώρα 21:30

Προβολή ντοκιμαντέρ του Στρατή Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου.

۩ Καλαμωτή (Αγιος Γιάννης)
Οι εκδηλώσεις εκτός των συναυλιών «ΓκαΓκαΝτίν» με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαρίτσα και Πάνο Μουζουράκη στη Χώρα (προπώληση 12€ – είσοδος 15€) και «Εν Καλαμωτή» στην Καλαμωτή (είσοδος 5€) και της θεατρικής παράστασης «Τα ραδίκια …ανάποδα» του Γιώργου Γαλίτη στην Καλαμωτή (είσοδος 10€) προσφέρονται δωρεάν στο κοινό. Στη συναυλία της Πανσελήνου στον Αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειού παρακαλούνται όσοι προσέλθουν να συνδράμουν στο έργο της ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», με τρόφιμα ή είδη προσωπικής υγιεινής , εκπρόσωποι της οποίας θα παραβρίσκονται στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου. Πληροφορίες: τηλέφωνο: 6944618505


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Θέμα : Επίσπευση υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ, των οποίων η διαδικασία ένταξης και συμβασιοποίησης έχει ανασταλεί  στα πλαίσια της εξυγίανσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Είναι προφανώς περιττό να επισημάνουμε τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες στα πλαίσια των οποίων καλούνται να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, ιδιαίτερα δε όσες ασχολούνται με τις κατασκευές.
Τα δημόσια και ιδιωτικά έργα τα οποία υλοποιούνται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ αποτελούν μία «σανίδα σωτηρίας» για πολλές εξ αυτών,  καθώς η χρηματοδότηση κατασκευαστικών εργασιών μεγάλης κλίμακας από άλλους πόρους είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Το Επιμελητήριο Χίου –κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα- έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από μέλη του που ανήκουν στον κατασκευαστικό κλάδο αναφορικά με την  κωλυσιεργία που παρατηρείται στην διαδικασία συμβασιοποίησης έργων  ενταγμένων  στο ΕΣΠΑ για λόγους «τεχνικούς» που σχετίζονται με την  «εξυγίανση» της λίστας των ενταγμένων έργων και την απένταξη, όσων δεν εκτιμάται  ότι θα υλοποιηθούν για διάφορους λόγους.

Ωστόσο –όπως αντιλαμβάνεσθε- η οποιαδήποτε καθυστέρηση υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί κρισιμότατη παράμετρο για την επιβίωση πολλών μικρομεσαίων εταιρειών που σε τελική ανάλυση δεν ευθύνονται για τις αστοχίες σχεδιασμού των χρηματοδοτικών κινήτρων.
Ως εκ τούτου ζητούμε την άμεση επίλυση των όποιων  «τεχνικών θεμάτων εξυγίανσης του ΕΣΠΑ» και την χωρίς καθυστερήσεις υλοποίηση των ενταγμένων έργων τα οποία θα στηρίξουν τον τοπικό επιχειρηματικό ιστό.

Με εκτίμηση,

Γ. Γεωργούλης
Πρόεδρος


ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ



Για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, ο 60χρονος αλλοδαπός Πλοίαρχος καθώς και ο 59χρονος αλλοδαπός Α΄ Μηχανικός, του Φ/Γ «ORIENT ACCORD», σημαίας Μάλτας, στη Θεσσαλονίκη, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Ειδικότερα, σε διενεργούμενο έλεγχο στις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου διαπιστώθηκε αναντιστοιχία μεταξύ των ποσοτήτων που υπήρχαν στις δεξαμενές και σε αυτές που δηλώθηκαν στην Τελωνειακή Αρχή Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, προέκυψε πλεόνασμα 54 Μ.Τ.fuel oil και 1,4 M.T.diesel oil, οι οποίες ποσότητες δεν είχαν συμπεριληφθεί στο υποβληθέν δηλωτικό στο Τελωνείο Θεσσαλονίκης.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν το εν λόγω πλοίο καθώς και η ανωτέρω ποσότητα καυσίμων.

NEO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ 16.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ




Nέο πρόγραμμα για 16.000 μακροχρόνια ανέργους θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας που έχει στην διάθεση του το dikaiologitika.gr. Ο ΟΑΕΔ θα καταρτίσει σχέδιο για την υλοποίηση του επιδοτούμενου προγράμματος από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα παρέχει Επιταγή Κατάρτισης για ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του Οργανισμού.
Αντικείμενο του προγράμματος που παρουσιάζει πρώτο το dikaiologitika.gr αποτελεί η παροχή σε 16.000 άνεργους, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το νέο πρόγραμμα θα παρέχει την εξασφάλιση εξάμηνης εργασίας στους ωφελούμενους ανέργους
Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα περιλαμβάνει:
* θεωρητική κατάρτιση
*πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας
*πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς και εγγυημένη απασχόληση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο ΟΑΕΔ ως δικαιούχος, θα είναι υπεύθυνος για την υποβολή προτάσεων σχετικά με το πρόγραμμα «Επιταγή κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση» προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 07, 08, 09 «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ».
Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες πράξεις, πρόκειται να ενταχθούν στο νέο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020 μόλις αυτό εγκριθεί και να συγχρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΚΤ. Οι προτεινόμενες πράξεις εμπίπτουν στο Θεματικό Στόχο 8 «Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων», Επενδυτική Προτεραιότητα 8i «Πρόσβαση στην απασχόληση για αναζητούντες θέση εργασίας και οικονομικά μη ενεργά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων που έχουν αποκοπεί επί μακρόν από την αγορά εργασίας, μέσω επίσης τοπικών πρωτοβουλιών για την απασχόληση και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων» του Καν. 1304/2013 της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. 1.2
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους ειδικούς στόχους των Αξόνων Προτεραιότητας και να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των σχετικών δεικτών παρακολούθησης, οι οποίοι είναι: (α) Ειδικοί Στόχοι (i) Ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. (ii) Ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων από ειδικές κοινωνικές ομάδες, που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας μέσω της εφαρμογής ειδικά στοχευόμενων δράσεων.
Οι άνεργοι θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις για 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης.
Ως προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) των προς ένταξη πράξεων ορίζεται συνολικά το ποσό των 112.000.000.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΕΟ ΣΤΗ ΧΙΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ



Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στη Χίο. Κι αυτό γιατί το δημόσιο ΚΤΕΟ του νησιού είναι έτοιμο εδώ και 1,5 χρόνο, αλλά δεν… λειτουργεί. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις 4 Ιανουαρίου του 2013 ο τότε υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης με απόφασή του έκλεισε όλα τα δημόσια ΚΤΕΟ, προκειμένου να τα… ανοίξει ξανά, μετά τον απαραίτητο «εκσυγχρονισμό» με καινούρια μηχανήματα, ώστε να λάβουν διεθνή πιστοποίηση (ISO).


Με απόφαση της περιφέρειας Χίου, η οποία δαπάνησε… μόνο 220.000 ευρώ, στο κτήριο που στεγάζεται το ΚΤΕΟ άλλαξαν όλα τα μηχανήματα, ενώ έγινε και όλη η γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου να λάβει πιστοποίηση. Από τα χρήματα αυτά, τα 20.000 ευρώ δαπανήθηκαν για να κάνουν σεμινάρια στην Αθήνα δύο άτομα για τη θέση του διευθυντή και του υποδιευθυντή. Ωστόσο, κανείς εκ των δύο δεν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Το αποτέλεσμα; Το ΚΤΕΟ του νησιού επί 1,5 χρόνο δεν λειτουργεί και παρόλο που μετά τις δαπάνες της Περιφέρειας πληροί όλες τις προϋποθέσεις, κινδυνεύει τον Ιούνιο να χάσει την πιστοποίηση.

Έτσι, τα φορτηγά και τα λεωφορεία πρέπει να μεταφέρονται στην Αθήνα προκειμένου να περάσουν από ΚΤΕΟ, αφού τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ δεν διενεργούν τεχνικό έλεγχο στα φορτηγά αυτοκίνητα άνω των τρεισήμισι τόνων και τα λεωφορεία, καθώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ABS.



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ