Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Θέμα : Επίσπευση υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ, των οποίων η διαδικασία ένταξης και συμβασιοποίησης έχει ανασταλεί  στα πλαίσια της εξυγίανσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Είναι προφανώς περιττό να επισημάνουμε τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες στα πλαίσια των οποίων καλούνται να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, ιδιαίτερα δε όσες ασχολούνται με τις κατασκευές.
Τα δημόσια και ιδιωτικά έργα τα οποία υλοποιούνται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ αποτελούν μία «σανίδα σωτηρίας» για πολλές εξ αυτών,  καθώς η χρηματοδότηση κατασκευαστικών εργασιών μεγάλης κλίμακας από άλλους πόρους είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Το Επιμελητήριο Χίου –κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα- έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από μέλη του που ανήκουν στον κατασκευαστικό κλάδο αναφορικά με την  κωλυσιεργία που παρατηρείται στην διαδικασία συμβασιοποίησης έργων  ενταγμένων  στο ΕΣΠΑ για λόγους «τεχνικούς» που σχετίζονται με την  «εξυγίανση» της λίστας των ενταγμένων έργων και την απένταξη, όσων δεν εκτιμάται  ότι θα υλοποιηθούν για διάφορους λόγους.

Ωστόσο –όπως αντιλαμβάνεσθε- η οποιαδήποτε καθυστέρηση υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί κρισιμότατη παράμετρο για την επιβίωση πολλών μικρομεσαίων εταιρειών που σε τελική ανάλυση δεν ευθύνονται για τις αστοχίες σχεδιασμού των χρηματοδοτικών κινήτρων.
Ως εκ τούτου ζητούμε την άμεση επίλυση των όποιων  «τεχνικών θεμάτων εξυγίανσης του ΕΣΠΑ» και την χωρίς καθυστερήσεις υλοποίηση των ενταγμένων έργων τα οποία θα στηρίξουν τον τοπικό επιχειρηματικό ιστό.

Με εκτίμηση,

Γ. Γεωργούλης
Πρόεδρος