Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗ- ΚΑΛΑΜΑΡΗ





Ο τελευταίος εραστής" είναι ο τίτλος του τελευταίου μυθιστορήματος της Ειρήνης Νικολάκη- Καλαμάρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.
Πρόκειται για ένα βιβλίο κεντημένο με ιστούς ζωής.
Ένα συγκλονιστικό πορτρέτο τριών ανθρώπων, ενός άντρα και δύο γυναικών, που μια απρόβλεπτη μοίρα καθορίζει τη ζωή τους κι η αντοχή τους φτάνει ως τα όρια της ανθρώπινης ψυχής.

Σχέσεις που κλυδωνίζονται, χτυπιούνται αμείλικτα και επιβιώνουν μέσα σ’ ένα καθάριο γαλάζιο φως.
Μια ιστορία της ζωής και της αγάπης που σώζεται κρεμασμένη στο χείλος ενός απύθμενου γκρεμού

"Δεν ξέρω αν θα αγαπήσεις εμένα, τις μέρες μου, τις νύχτες μου, τις ώρες της άγριας μοναξιάς μου, τον τρόπο που σου δίνομαι. Μια στάλα αίμα απ’ το κορμί μου αν θα αγγίξεις. Ένας ορίζοντας αιμάτινος ακόμα κι εσύ. Εγώ απ’ τη μεριά της ερημιάς κι εσύ του παραδείσου. […] Από στιγμή σε στιγμή θ’ ακούσω τις πατημασιές σου στη σκάλα, θα διαβείς το κατώφλι, θα ’ρθεις να με βρεις. Θα μείνω σφιγμένη πάνω στο κορμί σου, θα γίνω γη και χώμα, χάδι και φιλί κι έρωτας. Στάλες αγάπης θα στάζουν στην καρδιά μου, θα τη μουλιάζουν. Θα ’ρθεις και θα γίνει ο χρόνος ελαστικός, θα χωρέσουν όλα: ένα απέραντο παρόν και το άγνωστο μέλλον. Μη μ’ αφήσεις, αγάπα με. Είσαι η αποκομμένη σύνδεση με τη ζωή, το κομμάτι της ψυχής με τα όνειρα, η τρελή χαρά, η ώρα του παραδείσου. Μη μ’ αφήσεις. Η φωνή μου ψίθυρος και βόγκος ερωτικός και σπαραγμός του πόθου, ίδιος με το σπαραγμό της πεταλούδας σαν την παρασέρνει ο άνεμος και πέφτει νικημένη".




Η Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη γεννήθηκε στη Χίο όπου εξακολουθεί να ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο κι εργάστηκε ως εκφωνήτρια σε ραδιοφωνικό σταθμό. Με τη λογοτεχνία ασχολείται εδώ και μερικά χρόνια. Αυτό είναι το τρίτο της βιβλίο. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Μαθαίνοντας το σ’ αγαπώ αργά, και το 2004 η ποιητική της συλλογή Ιριδισμοί.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ



Όρους για να τελειώσει ακόμη και τώρα η απεργία θέτει η ΠΝΟ, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην εντάξει τον Οίκο Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.
Αν αυτό το αίτημα ικανοποιηθεί, η απεργία μπορεί να λήξει άμεσα, ξεκαθάρισε μέσω του NewsIt ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος, αλλά η κυβέρνηση (όπως και οι ναυτεργάτες) δεν κάνει ούτε βήμα πίσω.
Η συμμετοχή στην απεργία, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης και θα τελειώσει στις 00:01 τα μεσάνυχτα της Μ. Πέμπτης, ήταν καθολική σύμφωνα με την ΠΝΟ. Δρομολόγια έγιναν μόνο στις πορθμειακές γραμμές Σαλαμίνα-Πέραμα, Κεραμωτή-Καβάλα, Αρκίτσα-Αιδηψός και Αγ. Κωνσταντίνος- Αγ. Γεώργιος Λιχάδος στην Εύβοια, ενώ στα πλοία που πραγματοποιούν τα τοπικά δρομολόγια Ρίο-Αντίριο έγινε 4ωρη στάση εργασίας.
Από νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, ομάδες περιφρούρησης πήραν θέσεις μπροστά στις καταπέλτες των πλοίων. Τα δρομολόγια των πλοίων από την Κρήτη έφτασαν κανονικά, ξεφόρτωσαν και γενικώς όλα κύλησαν ήρεμα.
Οι παραγωγοί από τα Χανιά και το Τυμπάκι Ηρακλείου που είχαν εκφράσει την πρόθεση να ναυλώσουν οχηματαγωγό πλοίο για να μεταφέρουν τα ευπαθή προϊόντα τους, εγκατέλειψαν την ιδέα γιατί δεν ήθελαν να «ρίξουν λάδι στη φωτιά». Άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έλεγαν ότι το πλήρωμα του συγκεκριμένου πλοίου αρνήθηκε την εκτέλεση του δρομολογίου.
Τα ναυτεργατικά σωματεία δε φαίνονται διατεθειμένα να συνεχίσουν την απεργία και μετά τη Μ. Πέμπτη, κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο της επίταξης. Η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αν οι ναυτεργάτες προχωρούσαν σε νέα απεργία, θα προχωρούσε κι εκείνη σε επιστράτευση. Αλλά φαίνεται πως τα χέρια της λύθηκαν.
Όχι όμως και το πρόβλημα, αφού οι ναυτικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει νέα απεργία μετά το Πάσχα.
Εκείνοι που πληρώνουν στα σπασμένα από την κόντρα κυβέρνησης-ναυτεργατών είναι, εκτός από τους παραγωγούς και οι πολίτες που είχαν προγραμματίσει ενόψει Πάσχα.
Σύμφωνα με την ακτοπλοϊκή εταιρεία ATTICA GROYP, για τις δύο ημέρες της απεργίας υπήρξαν 7.000 ακυρώσεις εισιτηρίων από επιβάτες για τις Κυκλάδες, 1.500 επιβάτες μεταφέρθηκαν σε άλλες ημέρες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ υπάρχουν ακόμα κάποιες κενές θέσεις για τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ.
Από τη στιγμή που θα λήγει η απεργία, στο λιμάνι του Πειραιά θα επικρατήσει... χαμός, αφού η κίνηση αναμένεται αυξημένη.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 7:25 το πρωί, το πλοίο που θα κάνει το δρομολόγιο Πειραιά-Πάρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη θα μεταφέρει 2.400 άτομα, ενώ το πλοίο που θα εκτελέσει το δρομολόγιο Πειραιά-Σύρο-Τήνο-Μύκονο, στις 7:35, 1.440 άτομα. Από την εταιρεία έχει δρομολογηθεί και ένα έκτακτο δρομολόγιο, στις 9:15 το βράδυ, για Πειραιά-Πάρο-Νάξο με 1000 επιβαίνοντες, ενώ το πλοίο που θα φύγει στις 5:30 το απόγευμα απο Πειραιά για Σύρο-Πάρο-Νάξο-Δονούσα-Αιγιάλεια-Αστυπάλαια θα μεταφέρει 1440 επιβάτες.
Κάποιες άλλες εταιρείες λόγω της απεργίας δεν έκοψαν εισιτήρια αλλά προτίμησαν το σύστημα των κρατήσεων. Σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, θα επιστραφούν κανονικά τα χρήματα σε όσους επιβάτες πλήρωσαν και στη συνέχεια ζήτησαν ακύρωση του εισιτηρίου.

Ο ΕΟΠΥΥ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΤΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΧΙΟ



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Κώστας Μουσουρούλης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Η διάταξη του Εφαρμοστικού Νόμου, την οποία επικαλείται ο κ. Λοβέρδος, αναφορικά με την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, δεν ρυθμίζει τίποτα απολύτως.
Με το δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ υπολειτουργεί, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα αδυναμίας εξυπηρέτησης των Ελλήνων ναυτικών σε Πειραιά και Χίο, ως Νέα Δημοκρατία προτείναμε και υποστηρίζουμε την αναστολή ένταξης του Οίκου Ναύτου και την πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας.
Καλύτερα, λοιπόν, ο κ. Υπουργός, την επόμενη φορά, να παραδεχθεί τα δεδομένα προβλήματα και να πάψει, επιτέλους, να υποστηρίζει την πολιτική του Πα.Σο.Κ, που μας οδήγησε στο σημερινό αλαλούμ στη Ναυτιλία». 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΙΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ




Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων προγραμματίζει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων πριν τις εκλογές προκειμένου να θέσει υπόψη τους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας και να τους ζητήσει να δεσμευτούν ότι στα εκλογικά τους προγράμματα θα πάρουν θέση για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και με αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να τους εκθέσει την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επανήλθε για συζήτηση η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι. 
Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι οι συνεχείς μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων για λειτουργικές δαπάνες οδηγούν σε πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους. Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η μηνιαία δόση Μαρτίου, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμοι που αδυνατούν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους. Ενώ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν δεν καταβληθούν τα 300 εκ. ευρώ που είχε προσφάτως δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, τον Μάιο οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει στο 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκ. ευρώ το 2009, το 2012 – και  με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προβλέπεται να προσγειωθούν στα 1.415 εκ. ευρώ.  Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται στους φετινούς ΚΑΠ προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, για τα μισθώματα  σχολικών μονάδων και για τα προνοιακά επιδόματα, οι οποίες ξεπερνούν τα 185 εκ. ευρώ συνολικά.
Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ – επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκ. ευρώ, φέτος προϋπολογίζεται στα 380 εκ. ευρώ.

Εκτός όμως των παραπάνω τεράστιων περικοπών, οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι και με συνεχείς ρυθμίσεις που πολλές φορές ψηφίζονται εν αγνοία τους, με αποτέλεσμα να ορθώνονται συνεχώς εμπόδια ακόμη και για μικρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί από την ίδια την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας.
Με πρόσφατη ψηφισθείσα διάταξη, και οι προσλήψεις ανέργων για έργα αυτεπιστασίας που θα γινόταν μέσω των κυλιόμενων πινάκων πρόσληψης του ΟΑΕΔ, πλέον για να προχωρήσουν χρειάζονται έγκριση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που σημαίνει καθυστέρηση, τουλάχιστον μηνών, για να προχωρήσει το πρόγραμμα.
Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται για τους διμηνίτες και το προσωπικό που απασχολείται για έκτακτες ανάγκες με μηνιαία πενθήμερα στους δήμους.
Επίσης με ρύθμιση που πρόσφατα ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, απαγορεύτηκε η απευθείας ανάθεση μικρών έργων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων λόγω φυσικών καταστροφών.
Και παρότι υπήρξε δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα υπάρξει διόρθωση, σήμερα, μόλις πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι  ρυθμίσεις αυτές απεσύρθησαν, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν εκ μέρους της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και την παράσταση που έκανε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το απόγευμα στη Βουλή .
Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογραμμίστηκε από όλους τους αιρετούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απαξιώνουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, καταργούν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και δυσκολεύουν τη αντιμετώπιση εκ μέρους των δήμων των δύσκολων και περίπλοκων στις σημερινές συνθήκες κρίσης καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

133,5 EKATOM.ΕΥΡΩ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



Το ποσό των 133.368.183,20ευρώ αποδίδεται από το υπουργείο Εσωτερικών ως τακτική επιχορήγηση μηνός Μαρτίου 2012 σε όλους τους δήμους της χώρας. Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση του υπουργού Τάσου Γιαννίτση(ΑΔΑ: Β4ΩΛΝ-ΧΒ1), «το αποδιδόμενο ποσό είναι προσαρμοσμένο αφενός στην πρόταση της ΚΕΔΕ περί κατανομής των ΚΑΠ των Δήμων έτους 2012, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην υπ΄αριθμ. 15/26-1-2012 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, αφετέρου δε, λόγω της μείωσης των εσόδων που αποτελούν πηγή των ΚΑΠ των δήμων έτους 2012 έναντι των ΚΑΠ των δήμων έτους 2011 και σε κάθε περίπτωση λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και των παρεμβάσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής».
«Από το ανωτέρω ποσό, θα παρακρατηθούν και θα αποδοθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 11.041.306 ευρώ υπέρ ΤΠΔΚΥ και ΤΕΑΔΚΥ (πρώην ΤΑΔΚΥ) και τα ποσά που αναφέρονται στις υπ' αριθμ. 49642/9-12-2011, 50840/11/14-2-2012, 54465/11/20-2-2012, 5573/23-2-2012 και 826/13-3-2012 αποφάσεις για μερική ή ολική εξόφληση οφειλών δήμων».
Όπως, δε, τονίζεται, στα αποδιδόμενα ποσά έχουν συνυπολογιστεί:
α) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε ΟΤΑ α΄βαθμού, σε εφαρμογή των ν.2880/2001 και ν.3106/2003, καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σχολικών φυλάκων και εργαζομένων σε προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι/Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ, σε εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 164/2004 καθώς επίσης των άρθρων 16 του ν.3491/2006 και 27 του ν.3613/2007.
β) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ΤΥΔΚ των Κρατικών Περιφερειών, που μετατάχθηκαν σε δήμους, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 258 ν.3852/2010, και
γ) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που μεταφέρθηκε από 1-1-2011 σε Δήμους, σύμφωνα με τη παρ. 1 .α του άρθρου 18 του ν.3870/2010, για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων χωρικής αρμοδιότητάς τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ" ΟΙ ΦοΔΣΑ Α.Ε.



Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής λίγο πριν τη συζήτησή του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση-Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» («Καλλικράτης 2»), επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών να περάσει από την «πίσω πόρτα» τους (ΦορείςΔιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ΦΟΔΣΑ Α.Ε.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που μετά την αποκάλυψη τηςaftodioikisi.gr τον περασμένο Νοέμβριο και την επιβεβαίωση της από τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο που ήταν (και είναι) ο ιθύνων νους (βλ. ΔΙΑΔΥΜΑ στην Π. Δυτικής Μακεδονίας), στην οποία το ΥΠΕΣ είχε  υποχωρήσει. Μάλιστα τότε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης είχε χαρακτηρίσει τις απόψεις του υφυπουργού του «προσωπικές».
Καθ' οδόν ιδιωτικοποίηση
Έτσι, επελέγη η λύση την απόφαση για τη νομική μορφή, να την λαμβάνουν οι ίδιοι ΟΤΑ που συμμετέχουν στους ΦΟΔΣΑ με απόφαση των μελών τους. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι στοαρχικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή στο άρθρο 16 παρ. 6 ορίζεται ότι «ο περιφερειακός σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ δύναται να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία εφόσον αυτό αποφασισθεί από ΟΛΑ  τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μελών του συνδέσμου», στο κείμενο που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, μετά την επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπήμετατρέπεται σε: «εφόσον τούτο αποφασισθεί από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μελών του συνδέσμου, που παράγουν τουλάχιστον άνω του 50% των απορριμμάτων της οικείας περιφέρειας, βάσει των στοιχείων του ΠΕΣΔΑ».
Συνδικαλιστές: Έρχονται χιλιάδες απολύσεις
Το γεγονός αυτό, κατά τους συνδικαλιστές, ανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης των ΦΟΔΣΑ καθώς αρκεί η απόφαση δύο-τριών μεγάλων δήμων κάποιας περιφέρειας, ώστε οι φορείς να μετατραπούν σε Α.Ε. με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων.
Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από το περασμένο Σάββατο, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και τις επόμενες ημέρες.
aftodioikisi.gr

ΕΥΧΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ΚΛΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ



EYXEΣ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

H εποχή που διανύουμε είναι επώδυνη για όλους, ωστόσο για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες θα πρέπει να εκτιμούμε και να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα μικρά που μας προσφέρονται καθημερινά, που είναι πλάι μας και τα  προσπερνάμε.
Εύχομαι οι μέρες αυτές να γίνουν αφορμή για μεγαλύτερη κατανόηση, αγάπη, αλληλεγγύη, προς τους άλλους, τους πιο αδύναμους, τους διαφορετικούς.


Το Αναστάσιμο φώς
να λαμπρύνει τις καρδιές μας
και να φωτίσει το δρόμο
της Ενότητας & της Δημιουργίας
στον τόπο μας.


ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡIΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ


Μετά από επικοινωνία της βουλευτή Χίου, Ελπίδας Τσουρή, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Οικονομίδης την ενημέρωσε ότι το έργο κατασκευής του νέου κεντρικού λιμένα Χίου βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του αντίστοιχου τεχνικού δελτίου – πλήν των κτιριακών εγκαταστάσεων - , με στόχο την ένταξή του στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Οι όποιες διαδικαστικές ατέλειες μπορούν να συμπληρωθούν, κατά το χρονικό διάστημα , μέχρι τη δημοπράτησή του.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


ΘΕΜΑ:  Επεμβάσεις Περιφερειακής Ενότητας Χίου στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο

Επεμβάσεις για την αποκατάσταση της βατότητας του Εθνικού & Επαρχιακού οδικού δικτύου πραγματοποιούν συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Στις συνημμένες φωτογραφίες αποκατάσταση προβλημάτων στο ύψος του Παντουκιούς και αποκατάσταση κατολίσθησης στα Καμπιά.

                

ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ , ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΔΕΣΜΑΤΑ, ΣΤΟ ΓΟΥΒΙ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ




     Ο Δήμος Χίου, η Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης και η Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου, στο πλαίσιο των Πασχαλινών εκδηλώσεων και του εθίμου του Ρουκετοπόλεμου, οργανώνει τη Κυριακή του Πάσχα
15 Απριλίου 2012, στη περιοχή Γούβι Βροντάδου από τις 20.30 έως 22.00, ελεγχόμενη ρίψη ρουκετών με κατεύθυνση προς τη θάλασσα.
     Πρόκειται για εκδήλωση , που πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά τη προηγούμενη χρονιά , με εξαιρετική επιτυχία και στόχο έχει την βιωματική επαφή των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της Χίου με το καθιερωμένο έθιμο, δίνοντας την ευκαιρία στο καθένα, να ρίξει τη δική του ρουκέτα, με την επίβλεψη έμπειρου συνεργείου ρουκετατζήδων.
     Παράλληλα στον ίδιο χώρο στις 20.30 (περιοχή Πετροκάραβο), θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση από τους Χιώτες καλλιτέχνες  Μάρκελλο Πούπαλο, Μανώλη Στάθη και Σταμάτη Πούπαλο, οι οποίοι θα προσφέρουν μια ευχάριστη βραδιά στους επισκέπτες.
     Η εκδήλωση θα τελειώσει με ένα μικρό κέρασμα τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ



ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
«Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Α’
Επί της αρχής

Η παρούσα πρόταση νόμου, εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας την δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών πνίγεται κυριολεκτικά από τραπεζικά δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η εξέλιξη αυτή  δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία 15ετία, της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων που κλιμακώνεται με εφαλτήριο την κρίση και το υψηλό χρέος, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση. 
Από τη μια η ραγδαία αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών οικογενειών δεν ήταν τυχαία. Πραγματοποιήθηκε σε περιόδους άνθισης της καπιταλιστικής οικονομίας και ήταν απαραίτητη για την πρόσκαιρη επικερδή τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων που σε διαφορετική περίπτωση θα λίμναζαν στο τραπεζικό σύστημα. Οδήγησε στη χρονική μετάθεση της κρίσης διογκώνοντας ταυτόχρονα και το βάθος της.   Την ίδια στιγμή, το ολοένα και μειούμενο σε σχετικούς όρους λαϊκό εισόδημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών.  Ο τραπεζικός δανεισμός εμφανίσθηκε, με την ενεργό συνδρομή της κρατικής πολιτικής, ως ο από μηχανής θεός που κάλυπτε αυτές τις ανάγκες. Η ταχύτατη ανάπτυξη της πίστης υποστηρίχθηκε ποικιλότροπα  από την κυβερνητική πολιτική.
Από την άλλη,  το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες δανειολήπτες που δυσκολεύονται και συχνά αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από δάνεια,  αποτυπώνεται σήμερα στα στοιχεία των τραπεζών με δραματικό τρόπο, όπου εμφανίζονται περισσότερα από 500.000 δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων από τα λαϊκά στρώματα οφείλεται στην δραστική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, αποτέλεσμα της κρίσης, της ανεργίας και της πολιτικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζόμενων, στη μετατόπιση του συνόλου σχεδόν της φορολογίας  στις πλάτες των εργαζόμενων.

Β’
 Επί των άρθρων

Με το άρθρο 1 ορίζεται το πεδίο εφαρμογής των μέτρων ανακούφισης που προτείνονται με την παρούσα πρόταση νόμου και προσδιορίζεται πως τα μέτρα αυτά αφορούν την λαϊκή οικογένεια, που αυτή πρώτα και κύρια πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της Ε.Ε. και της Τρόικας. Ο προσδιορισμός γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, στα οποία προβλέπεται προσαύξηση λόγω παιδιών.
Με το άρθρο 2 δίνεται ο ορισμός της έννοιας «οφειλή προς τις τράπεζες», ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της πρότασης νόμου, εκτός αν η έννοια αυτή προσδιορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου
Με το άρθρο 3 προβλέπεται ότι από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες , όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου, διαγράφονται κάθε είδους τόκοι (συμβατικοί, υπερημερίας κλπ.)
Με το άρθρο 4  προβλέπεται ότι από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, μετά την αφαίρεση των τόκων του προηγούμενου άρθρου, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί στον τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και στην τυχόν πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκου, μέχρι την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου
Με το άρθρο 5 προβλέπεται ότι από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την διαγραφή των τόκων, του ανατοκισμού και της κεφαλαιοποίησης των κάθε μορφής τόκων, σύμφωνα με τα προηγούμενα άρθρα 3 και 4,  διαγράφεται ποσοστό ύψους 50%.
Με το άρθρο 6 ορίζεται ότι:
α) Η εναπομένουσα, μετά την διαγραφή τόκων, ανατοκισμού και ανακεφαλαιοποίησης  κάθε μορφής τόκων και την διαγραφή ποσοστού 50% του εναπομένοντος ποσού, σύμφωνα με τα πιο πάνω άρθρα 3,4 και 5, οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, παύει να γεννά τόκους από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου και για όσο διάστημα διαρκεί  η οικονομική κρίση.
β) Επιπλέον, για την στο παραπάνω α’ εδάφιο εναπομένουσα προς τις τράπεζες οφειλή, εφόσον αυτή αφορά ανέργους, προβλέπεται αναστολή της πληρωμής τους, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
Με το άρθρο 7 ορίζεται ότι:
α) Ειδικά για τις οφειλές των ΕΒΕ, προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (επαγγελματικά δάνεια) προβλέπεται μείωση, σε ποσοστό 30% .
β) Ειδικά για τις οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων, προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (επαγγελματικά δάνεια) προβλέπεται επίσης μείωση,  σε ποσοστό 30%
Με το άρθρο 8 προβλέπεται η αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών, σε βάρος των οφειλετών λαϊκών οικογενειών, για οφειλόμενα ποσά μέχρι την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου.
Με το άρθρο 9 προβλέπεται η κατάργηση κάθε διάταξης που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της πρότασης νόμου
Με το άρθρο 10καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της πρότασης νόμου.



Αθήνα 05.04.2012

Οι προτείνοντες Βουλευτές

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
«Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας»

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Τα μέτρα που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί., εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου

Άρθρο 2
Ορισμός εννοιών
Ως οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες της πρότασης νόμου ορίζονται οι οφειλές από κάθε μορφής δάνειο καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Άρθρο 3
Διαγραφή τόκων
Από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την πιο πάνω στιγμή.

Άρθρο 4
Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν
Από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 3, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.
Άρθρο 5
Διαγραφή του 50% των οφειλών
Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας,  διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά  και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
Άρθρο 6
Πάγωμα των οφειλών, αναστολή πληρωμών
1. Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή των άρθρων 3,4 και 5 της παρούσας, οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα παύουν να γεννούν τόκους  για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση. 
2. Αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των  εναπομενουσών μετά την εφαρμογή των άρθρων 3,4 και 5 της παρούσας, οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.

Άρθρο 7
Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα
1. Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
2. Οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
3.  Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.  

Άρθρο 8
Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων  εναντίον των λαϊκών οικογενειών
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας,  παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, κατά την έννοια της παρούσας πρότασης νόμου, για οφειλές των τελευταίων, το ύψος των οποίων  έχει υπολογιστεί, είτε συμβατικά είτε άλλως πως, με τρόπο που αντιβαίνει στις διατάξεις της παρούσας.

Άρθρο 9
Καταργούμενες διατάξεις
Καταργείται κάθε νομοθετική διάταξη ή άλλη, έστω και συμβατική ρύθμιση, η οποία αντιβαίνει στις ρυθμίσεις της παρούσας.

Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις επιμέρους διατάξεις της.
 

Αθήνα 05.04.2012

Οι προτείνοντες Βουλευτές

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


ΑΥΞΗΣΗ-ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ


Αύξηση σοκ στις αυτοκτονίες σε Κρήτη, Θράκη, Στερεά Ελλάδα και Αιγαίο λόγω κρίσης!


Το χθεσινό περιστατικό με τον 50χρονο άνδρα που έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας στο κενό στο Ασκληπιείο της Βούλας όπου νοσηλευόταν, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα δεκάδες περιστατικά αυτοκτονιών που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα μας εξαιτίας της κρίσης. 
Παρ αυτά η κυβέρνηση δε δείχνει να ευαισθητοποιείται ούτε σε αυτό καθώς όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), πλέον περικόπτονται και οι συντάξεις των ψυχικά ασθενών. 

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την Υπουργική απόφαση που προβλέπει να παρακρατείται η σύνταξη των ψυχικά πασχόντων, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα μέλη του, έχει καταγραφεί αύξηση των αυτοκτονιών σε Κρήτη, Θράκη και Στερεά Ελλάδα σε ανθρώπους που εμφάνιζαν ψυχικά προβλήματρα.
Για το λόγο αυτό ο Ο ΙΣΑ με τους Ιατρικούς Συλλόγους άλλων  Ευρωπαϊκών χωρών ετοιμάζουν «Χάρτα Υγείας» που θέτει τα όρια  για την προάσπιση της Δημόσια Yγείας και των ευπαθών ομάδων.
Οι ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση για  τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας  της χώρας  μας ήταν το θέμα της διημερίδας  που  συνδιοργάνωσαν  η Ελληνική Ψυχιατρική  Εταιρία και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι  σε περιόδους κρίσεως έχει παρατηρηθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο του ψαλιδίσματος των συντάξεων, ενώ οι απαιτήσεις σε υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας αυξάνονται και οι παροχές μειώνονται εξαιτίας των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση προβλέπει την παρακράτηση ποσοστού από την σύνταξη όσων ασθενών φιλοξενούνται  στις  δομές ψυχικής υγείας που ξεκινά από 50% και φτάνει το 80%. Οι  επιστήμονες που συμμετείχαν εξέφρασαν την αγανάκτησή   τους για την  πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με τις συντάξεις των ψυχικά ασθενών και των αναπήρων τις περικοπές  των δημόσιων δαπανών.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας  Γιάννης Γκιουζέπας  αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις  της οικονομικής κρίσης στις  υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και  στα προβλήματα και στο ρόλο της ψυχιατρικής σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Όπως τόνισε η καλή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αυξάνει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών παθήσεων, γεγονός που αυτή την περίοδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η οικονομική κρίση αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.
Στο πλαίσιο της διημερίδας παρουσιάστηκε  μεταξύ άλλων ερευνητική εργασία των Ο.Γιωτάκο, Γ.Τσουβέλα και Β .Κονταξάκη  για τις αυτοκτονίες  στη χώρα μας. Από τα στοιχεία της μελέτης προέκυψαν τα εξής:
Οι άνδρες εμφάνισαν συστηματικά υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών  σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι υψηλότεροι μέσοι δείκτες αυτοκτονιών εντοπίζονται κατά σειρά στους νομούς Ρέθυμνου ,Ροδόπης και Ζακύνθου.
Σε επίπεδο γεωγραφικών περιφερειών εμφανίζονται κατά σειρά στην Μακεδονία ,τα Ιόνια νησιά και την Κρήτη. Η μεγαλύτερη αύξηση των δεικτών αυτοκτονίας παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Κρήτης, Θράκης ,Στερεάς Ελλάδας και νησιών του Αιγαίου. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι  οι δείκτες αυτοκτονιών σχετίζονται αντίστροφα με τον αριθμό των δημόσιων ή ιδιωτικών δομών ψυχικής υγείας .
Στην επίπτωση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων αναφέρθηκαν οι Δ. Αναγνωστόπουλος και  Τ.Σουμάκης.
Ειδικότερα ανέφεραν μεταξύ άλλων  τα εξής:
«Ένα από τα πιο βασικά ψυχικά παράγωγα της κρίσης είναι το γενικευμένο αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αυτό επηρεάζει ατομικές και ομαδικές κοινωνικές συμπεριφορές των ενηλίκων που διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη της ευπαθέστερης των κοινωνικών ομάδων που είναι τα παιδιά και οι νέοι».
iatropedia.gr