Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΧΙΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ



Γεγονότα

1829: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία, δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.
1905: Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.
1944: Αναγγέλλεται η δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθερώσεως (ΠΕΕΑ). Προσωρινός πρόεδρός της είναι ο συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής, παλαιότερα εκπρόσωπος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ, και μέλη της οι Μάντακας (ΕΛΑΣ), Σιάντος (ΚΚΕ), Τσιριμώκος (ΕΛΔ), Γαβριηλίδης (Αγροτικό Κόμμα) και ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Αλέξανδρος Σβώλος, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα αναλάβει πρόεδρος της ΠΕΕΑ.
1985: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αντιδρά στην απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να προτείνει τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραιτείται. Τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Αλευράς.
1986: Ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος αναγορεύεται διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Γεννήσεις

1900: Παντελής Πουλιόπουλος, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (1924-1926) και από τα ιδρυτικά μέλη του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (Θαν. 6/6/1943)
1938: Ιερώνυμος Β', κατά κόσμο Ιωάννης Λιάπης, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
1957: Οσάμα Μπιν Λάντεν, σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. (Θαν. 2/5/2011)

Θάνατοι

1967: Γιώργος Μπάτης, ρεμπέτης. (Γεν. 1885)
1970: Βασίλης Αυλωνίτης, ηθοποιός. (Γεν. 1/1/1904)
1992: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού. (Γεν. 25/1/1925)
epimeleia m.lagana

O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Συννεφιασμένος θα είναι ο ουρανός πάνω από την Χίο σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με συννεφιασμένο ουρανό, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 12 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βορειοανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ. Για αύριο Κυριακή 11/3, προβλέπεται συννεφιά, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με την εκδήλωση ασθενούς βροχής, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 14 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από ανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.
epimeleia m.lagana

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ" ....

Προς

κύριο Παύλο Γερουλάνο,

Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού



Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,


στην εποχή οικονομικής κρίσης που διανύουμε, συρρίκνωσης της τουριστικής κίνησης και των δραματικών συνεπειών που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις, έρχονται να προστεθούν τα δυσβάσταχτα πρόστιμα που επιβάλλονται, με ανεξέλεγκτες, μάλιστα διαδικασίες, από εταιρίες προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, σε μικρές επιχειρήσεις και καφενεία δυσπρόσιτων περιοχών.


Στην τοπική κοινωνία της Χίου, αναστάτωση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει, η αποστολή αλλεπάλληλων ειδοποιήσεων (με διπλασιασμό της απαιτούμενης αποζημίωσης) για την έκδοση άδειας χρήσης μουσικής και η επιβολή εξωφρενικών προστίμων, σε πολύ μικρές «επιχειρήσεις» (καφενεία, ταβέρνες κλπ), χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να αμυνθούν, παρά μόνο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, το κόστος για την οποία είναι επίσης, απαγορευτικό.


Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ιδιαίτερα στις εξαιρετικά δύσκολες σημερινές συνθήκες, ότι η Πολιτεία θα πρέπει να είναι παρούσα στην εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα ανακουφίζουν, στο μέτρο του εφικτού, τους πολίτες. Χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι περισσότερο από ποτέ, αναγκαίος ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιριών, ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η παρέμβαση της Πολιτείας, με κοινά αποδεκτούς κανόνες και κριτήρια, που θα λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα.


Είμαι βέβαιη, κύριε Υπουργέ, για την ανταπόκρισή σας, σε ένα ζήτημα, το οποίο θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Παραμένω στη διάθεσή σας, για κάθε πρόσθετη πληροφορία, συνεργασία και ενημέρωση.



Με εκτίμηση,


Ελπίδα Τσουρή

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ




Σε συνέχεια της 698/29-12-2011κοινής επιστολής του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Οικοδόμων, Σωματείου Σερβιτόρων και του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και Επισιτιστικά Καταστήματα και των αναφορών στη Βουλή 1804 και 1850 του Νίκου Νικολόπουλου και του Κωστή Μουσουρούλη, το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύθηκε να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς για την χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος στους ασφαλισμένους και τα μέλη. Έτσι, με εγκύκλιο του ΙΚΑ παρατάθηκε μέχρι τέλος Απριλίου η δυνατότητα χορήγησης παροχών ασθενείας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για τη συνολική περίοδο μέχρι 28/02/2013.





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΩΣΤΑΛΟΣ
Ο ΑΝΑΠΛ.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Τόση κατήχηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία της αγοράς και τους αλάνθαστους κανόνες της, δεν έχει προηγούμενο ούτε ακόμη και στη λατινική Αμερική της δεκαετίας του ’70. Τα αποτελέσματα αυτού του δόγματος τα ζούμε στη χώρα μας όπου η ανυπαρξία ρυθμιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών επέτρεψαν, επιτρέπουν ή και διευκολύνουν ακόμα και σήμερα την ασυδοσία (όταν δεν υπάρχουν κανόνες) της λεγόμενης αγοράς.

Είναι πανθομολογούμενο πλέον, ότι τεράστια ευθύνη για την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και την κατάρρευση των οικονομιών των λεγόμενων νότιων χωρών της Ευρώπης έχουν και οι τράπεζες με την αβάντα των ανεύθυνων κυβερνήσεων.

Το αξίωμα, όμως, της ελεύθερης οικονομίας, ότι οι επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες επιβραβεύονται ή τιμωρούνται από την αγορά παρατηρούμε ότι έχει εξαιρέσεις και μάλιστα υπέρ των συναυτουργών της χρεοκοπίας, δηλαδή των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η χρεοκοπημένη Ελλάδα, δηλαδή όλοι εμείς που έχουμε απολέσει το 60% των εισοδημάτων μας, άμεσα ή έμμεσα, καλούμαστε να πληρώσουμε και τις αθλιότητες και την ανεξέλεγκτη ασυδοσία των τραπεζών.

Με χρήμα από τις αιματηρές δανειακές συμβάσεις έχουν δεσμευθεί για τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των τραπεζών δεκάδες δις και έχουν ήδη εκταμιευτεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια, από τα προσδοκώμενα δε 130 δις. της τελευταίας δανειακής σύμβασης, τα 40 θα πάνε πάλι για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δηλαδή, στραγγίζει και χρεώνεται δυσβάστακτα ο μικρομεσαίος, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος Έλληνας για να τη βγάλουν πάλι καθαρή οι συναυτουργοί της δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Με άλλα λόγια, από τους «κανόνες» της ελεύθερης οικονομίας εξαιρούνται οι δήθεν υπηρέτες της, οι τράπεζες, οι οποίες ενώ όταν όλα πάνε καλά στην αγορά καρπώνονται τα τοκογλυφικά κέρδη, ενώ τις ζημιές από τις βλακείες διοικήσεων με συναίνεση των κεφαλών των συνδικαλιστών του κλάδου, τις πληρώνει ο λαός και μάλιστα χωρίς στο τέλος να έχει και δικαίωμα στις αποφάσεις τους, δηλαδή συμμετοχή στη διοίκηση.

Και δε φτάνει αυτό, τα κεφάλαια που παίρνουν από την Ε.Κ.Τ με 1% επιτόκιο ή τα κεφάλαια των 40 δις. που θα πάρουν αύριο από εμάς για τη στήριξή τους, μάς τα δανείζουν με επιτόκιο πάνω από 6%.

Με αυτόν τον παραλογισμό, τη ληστρική συμπεριφορά τραπεζών και κράτους που οδηγεί ή απειλεί τις περιουσίες σοβαρών ανθρώπων σε πλειστηριασμούς και την κοινωνική συνοχή σε διάλυση, θα ασχοληθεί κανείς από τους εκπροσώπους μας;

Χρειαζόμαστε τις τράπεζες; Φυσικά και τις χρειαζόμαστε, η καθημερινότητά μας είναι αλληλένδετη με την ύπαρξή τους, να ισχύουν όμως και γι’ αυτές οι κανόνες της αγοράς που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δηλαδή τα κέρδη δικά τους αλλά και οι ζημιές δικές τους.

Δίκαιο και αναγκαίο είναι άμεσα το κούρεμα των δανείων των μικρομεσαίων, μισθωτών, ανέργων και συνταξιούχων, ώστε να αντέξουν τα ασήκωτα, πλέον, βάρη που μας φόρτωσαν. Κάποιοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, το εκλογικό σώμα θα το εκτιμήσει ανάλογα.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
michailstav@gmail.com