Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

TA MΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕ ΣΒΗΝΟΥΝ




Η αγωνιστική απόφαση των καθηγητών για απεργία στις εξετάσεις που καταγράφηκε στις δεκάδες μαζικές συνελεύσεις, ενώ ήταν ήδη γνωστό το θέμα της επιστράτευσης, δείχνει ότι εργαζόμενοι οργανωμένα μπορούν να σπάσουν την ηττοπάθεια, να επιλέξουν τη σύγκρουση με στόχο τη νίκη. Μπορούν να αναμετρηθούν με το φόβο, με τον κοινωνικό αυτοματισμό-κανιβαλισμό, μπορούν να αναδείξουν αιτήματα που ενώνουν τους εργαζόμενους. Για αυτό και προκάλεσε τον πόλεμο από το μέτωπο κυβέρνησης, μνημονιακών ΜΜΕ και φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Αυτήν την αγωνιστικότητα ακύρωσε η αντιδημοκρατική ενέργεια των συνδικαλιστών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ να κλείσουν την απεργία μέσα από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μάη.

Οι εκπαιδευτικοί έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη νικηφόρων αγώνων, ανέδειξαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, οδήγησαν σε απομόνωση την κυβέρνηση και τις αυταρχικές της επιλογές για επιστράτευση.

Όμως το κύμα συμπαράστασης και αγωνιστικής συμπόρευσης υπονομεύτηκε από την στάση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που άδειασαν τους εκπαιδευτικούς και στήριξαν την κυβέρνηση. Είναι πιο αναγκαία από ποτέ η συζήτηση για ένα άλλο, ταξικό εργατικό κίνημα, δημοκρατικό, αγωνιστικό, μακριά από συμβιβασμένες ηγεσίες.

Η απόρριψη της απεργίας από το ΚΚΕ, τα μισόλογα «ναι μεν, αλλά» ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η σύμπραξή του με τις κυβερνητικές παρατάξεις είναι ξεκάθαρο ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην αναδίπλωση. Φάνηκε ότι η αριστερά της υποταγής, η αριστερά που παραπέμπει είτε στην κυβερνητική λύση διαχείρισης του συστήματος είτε στη «λαϊκή εξουσία» οδηγεί σε αδιέξοδο και ήττα το λαό, αφήνει τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου να κυριαρχούν. Είναι ανάγκη του σήμερα η πάλη για μία άλλη αριστερά της ανατροπής, που στηρίζει και πιστεύει στους νικηφόρους αγώνες του κόσμου της εργασίας. Σε αυτό το δρόμο η αντικαπιταλιστική Αριστερά στους εκπαιδευτικούς στήριξε μέχρι τέλους τη γραμμή του αγώνα.

Οι χιλιάδες καθηγητές που συμμετείχαν στις συνελεύσεις και υπερψήφισαν το «ναι» στην απεργία κόντρα στην επιστράτευση, αποτελούν τη βάση για την αγωνιστική, ενωτική ανασυγκρότηση του κινήματος και την επιστροφή του με ένα κύμα ακόμα πιο ισχυρό και συνειδητό, το οποίο θα σαρώσει τον κυβερνητικό ολοκληρωτισμό, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τις ηττοπαθείς ταλαντεύσεις. Ούτε υποχώρηση, ούτε απαισιοδοξία: βγάζουμε τα συμπεράσματά μας και προχωράμε. Ο αγώνας για τη ζωή, τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ"


 Σειρά προτάσεων που αφορούν στον τουρισμό, την καινοτομία αλλά και τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στις Βρυξέλλες, κατά τη διήμερη επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, της οποίας είναι μέλος.
Ο κ. Κόνσολας αναφερόμενος στις υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τόνισε:
«Θεωρώ  κομβικό τον τομέα της διοικητικής εξυπηρέτησης του πολίτη στις νησιωτικές περιοχές.
Πιστεύω ότι η Ε.Ε πρέπει να υποστηρίξει, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών στα νησιά.
Να αναπτυχθούν υποδομές παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, που κατοικούν στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές για να εξυπηρετείται ο πολίτης στον τόπο κατοικίας του.
Να μπορεί να κάνει, εκεί όλες του τις συναλλαγές με το Κράτος.
Στο νέο σύμφωνο εταιρικής σχέσης (ΣΕΣ), δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ, μπορεί αναμφισβήτητα να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 
Οφείλω να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη προοπτική εντάσσεται στις 10 Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές για τη στρατηγική Ευρώπη 2020 που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2010, και δεν αφορά μόνο στους πολίτες των νησιωτικών και των δυσπρόσιτων περιοχών, αφορά και στις επιχειρήσεις.
Μιλάμε, δηλαδή, για συστήματα e-gov με τα οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται, να ενημερώνεται και να συναλλάσσεται κάθε πολίτης.
Το συγκεκριμένο έργο, προϋποθέτει συντονισμό και διασύνδεση σε επίπεδο υπουργείων, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.
Μιλώντας στην τέταρτη ενότητα του σεμιναρίου που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την έρευνα και την τεχνολογία και τη διασύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, ο κ. Κόνσολας επισήμανε: 
«Στις υποδομές που αφορούν στην ψηφιακή ατζέντα, η χώρα μας είναι στην 25η θέση, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Στην καινοτομία είμαστε στην 23η θέση, που και αυτό αποτελεί χαμηλή επίδοση.
Στο σύνολο των τεχνολογικών επιδόσεων, που καταγράφει και αξιολογεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα βρίσκεται στην 59η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη.
Δεν είμαστε χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, και υποδομές διαθέτουμε και πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει αυτές τις υποδομές.
Η τεχνολογία δεν έχει μπει στις επιχειρήσεις και στο κράτος για να υποστηρίξει τις λειτουργίες και τις δραστηριότητές τους, να τις κάνει περισσότερο αποτελεσματικές και κυρίως ανταγωνιστικές (ειδικά για τις επιχειρήσεις).
Στη χρήση της τεχνολογίας από ιδιώτες η Ελλάδα είναι στην 49η θέση, στις επιχειρήσεις στην 97η και στο Κράτος στην 102η.
 Πρέπει άμεσα, στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου να υλοποιηθούν οι ακόλουθες πολιτικές:
- Να υποστηριχθούν, χρηματοδοτικά, προγράμματα έρευνας και να διασυνδεθούν με τις επιχειρήσεις.
-  Δημιουργία περιφερειακών πόλων καινοτομίας, σε τομείς που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε περιφέρεια (Στο Ν. Αιγαίο μπορούν να ενισχυθούν δράσεις που αφορούν την καινοτομία και σχετίζονται με τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την εξοικονόμηση ή παραγωγής ενέργειας)
- Δημιουργία χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων στις νησιωτικές περιοχές. Κυρίως, όμως, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη  των επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές.
- Να προτάξουμε την ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικών προγραμμάτων στον τομέα της έρευνας για τον τουρισμό, τη γεωργία αλλά και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. 
- Να στηριχθούν νέοι και επιχειρήσεις. Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, πιο άμεσες διαδικασίες χρηματοδότησης, με ευνοϊκά κίνητρα, για τις επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές .
- Χρηματοδοτικό πρόγραμμα (που μπορεί να είναι τομεακό στον τομέα του τουρισμού, στον πρωτογενή τομέα ή την μεταποίηση) για την ανάπτυξη και ενίσχυση υφιστάμενων αλλά και νέων επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές».






ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑ «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ».,





Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση 190255/2013«Τροποποίηση της υπ΄ αριθμ.οικ.150559/10-6-2011 Απόφασης Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού: Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού». Με την τροποποίηση αυτή παρατείνεται έως και 15 Ιανουαρίου 2014 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας για όλες τις κατηγορίες χρήσης νερού.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, χρησιμοποιώντας ως επιχειρησιακό εργαλείο τα αποτελέσματα του έργου με τίτλο «Συστηματική απογραφή υδρογεωτρήσεων, κάθε χρήσης, στα υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας και δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων», το οποίο αρχίζει να υλοποιείται εντός του Μαΐου, αναμένεται να διαμορφώσει μια νέα διαδικασία για τη χορήγηση αδειών εντός του έτους, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους δικαιούχους – χρήστες, αλλά και με μηδενικό διοικητικό κόστος για τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει συσταθεί εσωτερικά στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Ομάδα Εργασίας που μελετά τα προβλήματα εφαρμογής μέσω της αλληλογραφίας που έχει αναπτυχθεί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Η ανωτέρω ομάδα εργασίας, υπό τον συντονισμό του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, προγραμματίζει για την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 Τεχνική Συνάντηση Εργασίας με τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, για την προσέγγιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί και την επίλυσή τους μέσω της αναμόρφωσης του περιεχομένου της ΚΥΑ 150559/2011.

Επισυνάπτεται σε μορφή pdf το αντίστοιχο ΦΕΚ

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni%5B524%5D=2408&language=el-GR

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ (ΣΤΗΡΙΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ) : Ο ΚΛΑΔΟΣ ΝΑ ΣΤΕΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΑ ΤΙΜΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ !



Συνάδελφε, Συναδέλφισσα
Η χθεσινή συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα, έδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ι δυνάμεις της ΔΑΚΕ της ΠΑΣΚ και του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. τοπικά ΕΑΚ) σου πρότειναν μορφή  πάλης, ικανοποιώντας τις εκλογικές ανάγκες των παρατάξεών τους εν’ όψει του συνεδρίου της ΟΛΜΕ.
Οι μεγαλοστομίες, τα κροκοδείλια δάκρυα, οι θεατρινισμοί κατέρρευσαν μπροστά στην ανυπαρξία διάθεσης αντίστασης και σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική ακυρώνοντας τη δική μας ψήφο αγώνα.
·       Καταδίκασε τη διγλωσσία, την «επανάσταση» στα λόγια που μπροστά στο συμφέρον της κυβέρνησης σημερινής και αυριανής κυβέρνησης δίπλωσαν τις σημαίες του αγώνα.
·       Τιμώρησε αυτούς που μπροστά στη σύγκρουση με την κυβέρνηση διάλεξαν να ρίξουν τις ασπίδες του αγώνα.
·       Στείλε το δικό σου μήνυμα ενάντια στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης και Ε.Ε. Πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα και ενιαίο αγώνα εκπαιδευτικών, εργαζομένων, γονιών και μαθητών σε συμμαχία και με άλλους κλάδους εργαζομένων. 
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΛΜΕ με συνέπεια και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κλάδου κατέθεσαν την πρότασή τους με μοναδικό κριτήριο την προοπτική οργάνωσης, προετοιμασίας και κλιμάκωσης του αγώνα.
Στείλε πιο δυνατή τη φωνή της δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Μαδιά Καλλιόπη
Λιγνός Ιωάννης
Παρίσης Αλέξανδρος
Πύρρος Σταμάτιος

KATAΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ


Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης καταγγέλλουν τις παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ(ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΣΚΕ για το πραξικόπημα το οποίο στήθηκε στη ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15/05/2013.

Ενώ ο κλάδος των καθηγητών ψήφισε με εκπληκτικά ποσοστά την απεργία για την Παρασκευή 17 Μάη, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ που προέρχονται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΑΚΕ, ενώ δεν είχαν κανένα δικαίωμα σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ να αναιρέσουν την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων, φρόντισαν να θάψουν την απεργία και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και τον οριστικό ενταφιασμό της συνδικαλιστικής προδοσίας.

Οι εφιάλτες πρέπει να τιμωρηθούν.
                                                                                                  ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΙΟΥ

AΠΑΝΤΗΣΗ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ , ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη με θέμα: «Μη έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων αλλοδαπών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

«Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 εδαφ. στ του π.δ. 229/1995 (Α΄ 130) κατά την έκδοση εισιτηρίων επιβατών ή αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων, η εταιρεία του πλοίου υποχρεούται να καταγράφει επί του εγκεκριμένου τύπου εισιτηρίου τα στοιχεία του ατόμου ή του οχήματος που πρόκειται να διακινηθεί. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 του ίδιου π.δ. προβλέπεται η έκδοση ομαδικού εισιτηρίου επιβατών μέχρι πενήντα (50) ατόμων, η οποία συνοδεύεται απαραίτητα από ονομαστική κατάσταση των προς επιβίβαση ατόμων.

Οι πληροφορίες αυτές είναι άμεσα διαθέσιμες στις Λιμενικές Αρχές και προβλέπεται με μέριμνα των υπευθύνων του επιβατηγού πλοίου η επιβεβαίωση των στοιχείων καταγραφής των επιβατών κατά τη διαδικασία επιβίβασής τους.

Επιπρόσθετα, η καταγραφή επιβατών σε επιβατηγά πλοία πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ.23/1999 (Α΄ 17), με το οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία 98/41/ΕΚ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ως άνω π.δ. για κάθε επιβατηγό πλοίο που αναχωρεί από ελληνικό λιμένα και πραγματοποιεί πλου άνω των 20 ναυτικών μιλίων από το σημείο αναχώρησης, καταγράφονται με ευθύνη του υπεύθυνου καταγραφής επιβατών της εταιρείας οι ακόλουθες πληροφορίες: α) το επώνυμο του επιβάτη, β) το όνομα ή το αρχικό γράμμα, γ) το φύλο δ) η ηλικία ή η ένδειξη για την κατηγορία της ή το έτος γέννησης και ε) κάθε πληροφορία που παρέχεται οικειοθελώς (για περιπτώσεις ειδικής φροντίδας ή έκτακτης ανάγκης). Οι παραπάνω πληροφορίες συλλέγονται κατά τη σύναψη της σύμβασης μεταφοράς επιβάτη (έκδοση εισιτηρίου) και επιβεβαιώνονται κατά τη διαδικασία επιβίβασης (CHECK-IN). Οι ναυτικοί πράκτορες οφείλουν να ενημερώνουν τους κατόχους των εισιτηρίων ώστε, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο να φέρουν την ταυτότητά τους ή άλλο επίσημο αποδεικτικό στοιχείο προκειμένου να διενεργείται η προβλεπόμενη επιβεβαίωση.

Από τις Λιμενικές Αρχές της χώρας διεξάγονται καθημερινά έλεγχοι στους χώρους αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εντοπιστούν πρόσωπα που δεν διαθέτουν νομότυπα έγγραφα ταυτοπροσωπίας.

Για τον έλεγχο της διακίνησης των παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3386/2005, όπως τροποποιήθηκαν με τον ν. 3772/2009. Στο ανωτέρω πλαίσιο πραγματοποιούνται καθημερινά έλεγχοι και συλλήψεις στο χώρο ευθύνης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εκδίδονται κατά καιρούς κατάλληλες οδηγίες για στοχευμένες και εντατικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.»

KINHTIKOTHTA : ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΧΕΛΩΝΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η τοποθέτηση στις νέες θέσεις των πρώτων 2.000 ΙΔΑΧ Δ.Ε. που εντάχθηκαν πρώτοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της τοποθέτησής τους από το ΑΣΕΠ έχουν ανακοινωθεί από τα τέλη Απριλίου, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, «η απάντηση που πήραν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ότι η τελική τους τοποθέτηση με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ θα γίνει σε ένα μήνα».
«Οι απαντήσεις που πήραμε γεννούν ερωτήματα και απορίες και μας βάζουν σε σκέψεις. Η καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά θέματα και μόνο ή είναι εσκεμμένη.. Μήπως τελικά ετοιμάζουν την έξοδο και για τους επόμενους 2000 συναδέλφους και μας αφήνουν και εμάς σε εκκρεμότητα, ώστε να φαίνεται μειωμένος αριθμός υπαλλήλων στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού προκειμένου να δείξουν συνέπεια στις απαιτήσεις της Τρόικας; Μήπως έχουν ξεχάσει τις υποσχέσεις τους –ως είθισται… Και κυρίως ο κ. Υπουργός, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι τον Μάρτιο θα είναι όλοι οι υπό διαθεσιμότητα υπάλληλοι στις καινούργιες τους θέσεις με το πρόγραμμα της κινητικότητας;», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο blog τους (ipalliloiidax.blogspot.gr).
Και προσθέτουν: «Κι ενώ εμείς δεχόμαστε συγχαρητήρια για τις καινούργιες μας θέσεις, η μαραθώνια διαδικασία μετάταξής μας συνεχίζεται, ουσιαστικά επ’ αόριστον.  Αν ο κ. Υπουργός βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στους 2000 ανθρώπους και όπως διατείνεται σε «συνεντεύξεις εντυπωσιασμού» σχετικά με την επιτυχία της κινητικότητας, θα τον παρακαλούσαμε να διατυπώσει εγγράφως και με σαφήνεια την καταληκτική ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ, το οποίο και θα βάλει τέλος στην αγωνία και το αέναο μαρτύριο τόσων μηνών.»
Κινητικότητα ή απόλυση;
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο του Eurogroup το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει στον εντοπισμό άνω των 13.000 θέσεων που πρέπει να καταργηθούν έως το 2013 και 19.000 εργαζομένους σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς, από τους οποίους θα προκύψουν οι 25.000 που θα μπουν σε κινητικότητα μέχρι τον Ιούνιο. Το θέμα βεβαίως είναι που θα τοποθετηθούν.
Γιατί, με τους ρυθμούς που προχωράει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εκτιμήσεις είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν θα προλάβουν εντός τους έτους της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε απόλυση.

ΚΕΔΕ : ΝΕΟ "ΟΧΙ" ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ , ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΠΔΔ. ΝΠΙΔ



Την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με βάση του οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, εκφράζει και με παρατηρήσεις που απέστειλε στο υπουργείο, η ΚΕΔΕ.
Ειδικότερα στο κείμενο των παρατηρήσεων υπενθυμίζει ότι η ΤΑ είναι «ο μόνος φορέας του Δημοσίου που έχει ήδη προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και υπηρεσιών», προσθέτοντας ότι «είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της Τ.Α. για σύσταση και κατάργηση νομικών προσώπων αποκλειστικά με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της». Παράλληλα ζητεί να γνωστοποιηθεί ο κατάλογος με τους υπό κατάργηση φορείς.
Επιπλέον, η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της στο θέμα κατάργησης θέσεων προσωπικού με ΚΥΑ , ενώ σημειώνει πως Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών συστήνονται και τροποποιούνται με ειδική διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά την ιεραρχική εξέλιξη ζητεί να απαιτείται προϋπηρεσία τουλάχιστον 18 έτη και όχι 12,  για τη θέση του Γενικού Διευθυντή, καθώς και να προηγούνται στη θέση των υποδιευθυντών – τμηματαρχών – προϊσταμένων γραφείου οι έχοντες μεγαλύτερο βαθμό.
Ειδικότερα, το κείμενο παρατηρήσεων της ΚΕΔΕ έχει ως εξής :
Παρατηρήσεις επί του προσχεδίου νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»
Είμαστε αντίθετοι και επί της αρχής και επί της φιλοσοφίας που διέπει το προς διαβούλευση προσχέδιο νόμου.
Άρθρο 1
Α)    Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο θέμα κατάργησης θέσεων προσωπικού με ΚΥΑ και με βάση τα πορίσματα των εκθέσεων αξιολόγησης των οργανικών μονάδων των φορέων
Η Τ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των δομών , των υπηρεσιών και στη συνέχεια των εργαζομένων σε αυτή.
Β)    Για τους υπαλλήλους των Δήμων ισχύει ο Κώδικας Προσωπικού, ο Ν.3584/2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Οι ΟΕΥ των δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών συστήνονται και τροποποιούνται με ειδική διαδικασία (απόφαση Δ.Σ. ή Διοικητικού Συμβουλίου, απόφαση Υ.Σ., έγκριση Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΦΕΚ).
Η διαδικασία αυτή επιβάλλεται να διατηρηθεί δεδομένου ότι οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν αντίθετο στις διατάξεις των άρθρων του Συντάγματος για αυτονομία και αυτοδιοίκηση και αφετέρου θα ήταν ανεφάρμοστη κάθε άλλη διαδικασία.
Να διευκρινιστεί σαφώς ότι ισχύει η ως άνω διαδικασία.

Άρθρο 2
Για τη θέση του Γενικού Διευθυντή να απαιτείται προϋπηρεσία τουλάχιστον 18 έτη και όχι 12.
Να εξαλειφθεί η προϋπηρεσία ως απαραίτητη προϋπόθεση και να προστεθεί να έχουν τουλάχιστον τον Β’ Βαθμό (Ν.4024/11).
Να προηγούνται στη θέση των υποδιευθυντών – τμηματαρχών – προϊσταμένων γραφείου οι έχοντες μεγαλύτερο βαθμό (Ν.4024/11).
Να μην καταργηθεί η ποσόστωση του άρθρου 7 παρ. 6 του Ν.4024/11.
Να απαλειφθούν οι διατάξεις των παρ.5 και 6 που αναφέρονται στην ανακατάταξη στον ίδιο βαθμό των υπαλλήλων που δεν κρίθηκαν για τη θέση του Γενικού Διευθυντή, καθώς και για την απόσπασή τους σε σώματα επιθεώρησης ή ελέγχου κτλ.
Στην παρ.4 να προστεθεί η εξής φράση – προκειμένου για ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένου οργάνωσης μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου – « λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που ισχύουν σύμφωνα με το νόμο για την επιλογή προϊσταμένων από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Άρθρο 3
Δεν απαιτείται κατά τη γνώμη μας νέα διάταξη για την κινητικότητα των υπαλλήλων. Υπάρχουν οι διατάξεις του Ν.4093/2012 όπως ισχύουν.

Άρθρο 4
Διαφωνούμε κάθετα με την κατάργηση ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ή τη συγχώνευση αυτών.
Απαιτούμε τη γνωστοποίηση του Παραρτήματος που αναφέρεται στο Άρθρο 4.
Υπενθυμίζουμε ότι ο μόνος φορέας του Δημοσίου που έχει ήδη προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και υπηρεσιών είναι η Τ.Α.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα ΝΠΔΔ από 4300 συγχωνεύτηκαν σε 520 (88% μείωση), ενώ τα ΝΠΙΔ από 1350 συγχωνεύτηκαν σε 492 (64% μείωση).
Εξάλλου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της Τ.Α. για σύσταση και κατάργηση νομικών προσώπων αποκλειστικά με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της.

Άρθρο 19
Να παραμείνουν οι διατάξεις του άρθρου 6 παρ.4 του νόμου 4024/11 με τις οποίες προβλέπονταν ότι ο χρόνος που διανύθηκε σε αιρετή ή μετακλητή θέση μετά το διορισμό του δημοσίου υπαλλήλου, εφόσον αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, λογίζεται ότι διανύθηκε σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης.
aftodioikisi.gr

KEΠ : "ΕΡΜΗΣ" ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ "ΣΑΡΩΣΟΥΝ" ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ



Σε λίγο καιρό, για την ακρίβεια μόλις οι δήμοι εφοδιάσουν τα ΚΕΠ με «σαρωτές» οι ουρές στα ΚΕΠ θα αποτελέσουν παρελθόν.
Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης την ΚΕΔΕ και αυτή με τη σειρά της τους δημάρχους όλη της χώρας,  η τοποθέτηση από τους δήμους ενός απλού σαρωτή (scanner) στα ΚΕΠ θα επιτρέψει στους πολίτες να κάνουν τις συναλλαγές του με το δημόσιο από απόσταση.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Διαδικτυακή Πύλη «Ερμής» προσφέρει τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να δημιουργήσει την ηλεκτρονική θυρίδα του πολίτη. Με ένα κωδικό οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να λαμβάνουν στην θυρίδα τους με ηλεκτρονικό τρόπο τα έγγραφα τα οποία ζητούν από τα ΚΕΠ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει «σάρωση» των εγγράφων.

ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΛΑΔΟ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ! ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΤΟΥΣ !


ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ οδήγησαν ένα ολόκληρο κλάδο σε αδιέξοδο!
Τιμώρησέ τους!
Αγώνας τώρα με σχέδιο, οργάνωση, και προοπτική σύγκρουσης.
Ολοκληρώθηκε η συνέλευση στην ΕΛΜΕ Χίου. Υπερψηφίστηκε η εισήγηση που διαμόρφωσε η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Συνεργασία»(ΣΥΡΙΖΑ), «Παρέμβαση») για απεργία την Παρασκευή (17/5) και πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20/5 μέχρι και την Παρασκευή 24/5.
Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (ΠΑΜΕ) έβαλε τη θέση για 48ωρη απεργία 16 και 17 Μάη με νέα ΓΣ στις 17/5, η οποία θα εκτιμήσει τις διαθέσεις στον κλάδο και την περαιτέρω κλιμάκωση, και συνέλευση των Προέδρων στις 18/5. Το ΠΑΜΕ παράθεσε το σύνολο του πλαισίου πάλης που αφορά την εκπαίδευση αλλά και το σύστημα που γεννά αυτές τις πολιτικές, την ΕΕ και τις ντόπιες κυβερνήσεις που το υπηρετούν καταδικάζοντας την πρακτική του ενός μόνο αιτήματος που αφορά τις ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών, την πολιτική υπονόμευσης των απαραίτητων συμμαχιών από την ηγεσία της ΟΛΜΕ καθώς και της απουσίας αγωνιστικής προετοιμασίας του κλάδου για μήνες.
Για μια ακόμη φορά φανατικοί υποστηρικτές της πρότασης της ΟΛΜΕ για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες με στενό πλαίσιο πάλης, ήταν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Οι του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν όταν ισχυρίστηκαν ότι «για λόγους επικοινωνιακούς» πρόσθεσαν κι άλλα αιτήματα στο πλαίσιο πάλης (πειθαρχικό, αξιολόγηση, απολύσεις) πέρα των ωρών εργασίας, ενώ άφησαν και πάλι στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ που ως γνωστό στηρίζουν.
Εκσφενδόνισαν ασύστολα ψεύδη κατά του ΠΑΜΕ ότι έβαλε τελευταία στιγμή την «διασπαστική απεργία» της Τρίτης (14/5), ενώ το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή πρότεινε άμεσα απεργία την επόμενη της κήρυξης της επιστράτευσης.
Ότι το ΠΑΜΕ άλλα λέει στην ΟΛΜΕ και άλλα στις ΕΛΜΕ(!) τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν για τη σταθερή και ενιαία άποψη του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Ότι εφόσον η Ομοσπονδία Γονέων πήρε θέση στήριξης της ΟΛΜΕ, κακώς το ΠΑΜΕ ισχυρίζεται ότι η ΟΛΜΕ δεν φρόντισε για τις συμμαχίες με τους γονείς των μαθητών λες και έτσι εξασφαλίστηκε και σφυρηλατήθηκε έτσι στην ουσία η συμμαχία και  η ενότητα με τους γονείς.
 Ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι δυνάμεις  του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν ότι το παν είναι η Ομοσπονδία, που η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει και όποιος καταφέρεται ενάντια στην ΟΛΜΕ, όποιος δηλαδή κάνει κριτική στην ΠΑΣΚ, στη ΔΑΚΕ και την ΕΝΟΤΗΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), βλέπε ΠΑΜΕ, τότε έχει τον ίδιο στόχο με την κυβέρνηση! Έτσι νομίζουν ότι θα καταργήσουν τη συνδικαλιστική αντιπαράθεση, την ταξική πάλη και τη σύγκρουση με τις κυβερνητικές δυνάμεις μέσα στο κίνημα. Κούνια που τους κούναγε…
Όταν όμως ολοκληρώθηκε η συνέλευση και υπερψηφίστηκε η θέση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, φαίνεται άρχισε να τους λούζει κρύος ιδρώτας. Ζήτησαν λοιπόν από τους συναδέλφους να δηλώσουν ποιοι δεν θα πάνε στις εξετάσεις της Παρασκευής! Και μάλιστα στο στυλ «για να δούμε τώρα ποιοι ψήφισαν την απεργία και ποιοι θα την υλοποιήσουν πραγματικά»!
Σημειώνουμε επίσης τα εξής: Η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ υπερψηφίστηκε από πολλές ΕΛΜΕ της χώρας , με μαζική συμμετοχή, την ίδια στιγμή που η ηγεσία της ΟΛΜΕ έχει δηλώσει εξαρχής ότι εφόσον υπάρχει επιστράτευση, οι καθηγητές θα επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους...
Επίσης, ενώ η απεργία που κηρύχτηκε από την ΑΔΕΔΥ αποτελούσε την ευκαιρία για μία άμεση απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ) και η παράταξη των «Παρεμβάσεων» κάλεσαν ανοιχτά τους εκπαιδευτικούς σε απεργοσπασία! Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ το βράδυ της Δευτέρας στο «naytemporiki.gr», όπου ξεκαθάριζε ότι «οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη». Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των «Παρεμβάσεων» στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ χαρακτήριζαν την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία ως «διασπαστική» και «υπονομευτική»!

Τώρα, σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με πρόταση των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ), που σιγόνταρησαν και οι Παρεμβάσεις* για ακύρωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
 Οι συνάδελφοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τις διάφορες δυνάμεις που παίζουν παιχνίδια με τις αγωνιστικές τους διαθέσεις και τα συμφέροντά τους. Είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτή την εξέλιξη έγκαιρα. Κάναμε καθαρό από την αρχή ότι σήμερα το κίνημα μπορεί να δώσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης μόνο με ενωτικούς ταξικούς αγώνες μαζί με τους άλλους κλάδους εργαζομένων και σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί να δώσει απάντηση μόνο με αγώνες που έχουν σχέδιο οργάνωσης, σύγκρουσης και προοπτικής. Τίποτα από όλα αυτά δεν έκανε η ηγεσία της ΟΛΜΕ, που τελικά ακύρωσε τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπήρχαν στον κλάδο οι οποίες εκφράστηκαν με τη συμμετοχή 20.000 συναδέλφων στις γενικές συνελεύσεις.
Καλούμε τους συναδέλφους να τους γυρίσουν την πλάτη γιατί αποδείχθηκε και πάλι πως ούτε θέλουν, ούτε και μπορούν να οργανώσουν την πάλη στον κλάδο με επιτυχία με βάση τις ανάγκες μας. Να στηρίξουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας την Πέμπτη αλλά και να συνταχθούν με το ταξικό κίνημα για την ανασύνταξή του και την αποφασιστική αντεπίθεση και ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής-αντιλαϊκής πολιτικής.

*: «Στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν 20.000 εκπαιδευτικοί. Οι 13.000 περίπου υπερψήφισαν την πρόταση της  ΟΛΜΕ. Απ'αυτούς οι 10.000 για το γαμώτο και 3.000 αποφασισμένοι να κάνουν απεργία που είναι μουτζαχεντίν. Συνεπώς δεν υπάρχουν όροι να πάμε σε απεργία. Επειδή όμως δεν μπορεί να μην γίνει και τίποτα, προτείνω την Παρασκευή να απεργήσουν 500 συνδικαλιστές. Οι επιτηρητές να πάνε κανονικά στα εξεταστικά κέντρα και οι υπόλοιποι που δεν εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια έξω από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να υπάρχουν απεργιακές φρουρές έξω από τα εξεταστικά κέντρα».Αγγελική Φατούρου, Εκπρόσωπος Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ
Δηλαδή οι Παρεμβάσεις έκαναν καθαρό ότι σε τίποτα δεν διαφέρουν από την ΠΑΣΚ, την ΔΑΚΕ και την Συνεργασία. Έκαναν ξανά καθαρό ότι εξαρχής πίστευαν ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία. Η τελική τοποθέτησή τους κάνει καθαρό ότι έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί επιδίωξαν να σύρουν τον κλάδο σε μια απεργία που οι ίδιοι δεν είχαν καν διάθεση να την υπερασπίσουν.
Νέστορας Ξυλάς
ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών