Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ"


 Σειρά προτάσεων που αφορούν στον τουρισμό, την καινοτομία αλλά και τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στις Βρυξέλλες, κατά τη διήμερη επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, της οποίας είναι μέλος.
Ο κ. Κόνσολας αναφερόμενος στις υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τόνισε:
«Θεωρώ  κομβικό τον τομέα της διοικητικής εξυπηρέτησης του πολίτη στις νησιωτικές περιοχές.
Πιστεύω ότι η Ε.Ε πρέπει να υποστηρίξει, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών στα νησιά.
Να αναπτυχθούν υποδομές παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, που κατοικούν στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές για να εξυπηρετείται ο πολίτης στον τόπο κατοικίας του.
Να μπορεί να κάνει, εκεί όλες του τις συναλλαγές με το Κράτος.
Στο νέο σύμφωνο εταιρικής σχέσης (ΣΕΣ), δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ, μπορεί αναμφισβήτητα να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 
Οφείλω να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη προοπτική εντάσσεται στις 10 Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές για τη στρατηγική Ευρώπη 2020 που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2010, και δεν αφορά μόνο στους πολίτες των νησιωτικών και των δυσπρόσιτων περιοχών, αφορά και στις επιχειρήσεις.
Μιλάμε, δηλαδή, για συστήματα e-gov με τα οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται, να ενημερώνεται και να συναλλάσσεται κάθε πολίτης.
Το συγκεκριμένο έργο, προϋποθέτει συντονισμό και διασύνδεση σε επίπεδο υπουργείων, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.
Μιλώντας στην τέταρτη ενότητα του σεμιναρίου που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την έρευνα και την τεχνολογία και τη διασύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, ο κ. Κόνσολας επισήμανε: 
«Στις υποδομές που αφορούν στην ψηφιακή ατζέντα, η χώρα μας είναι στην 25η θέση, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Στην καινοτομία είμαστε στην 23η θέση, που και αυτό αποτελεί χαμηλή επίδοση.
Στο σύνολο των τεχνολογικών επιδόσεων, που καταγράφει και αξιολογεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα βρίσκεται στην 59η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη.
Δεν είμαστε χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, και υποδομές διαθέτουμε και πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει αυτές τις υποδομές.
Η τεχνολογία δεν έχει μπει στις επιχειρήσεις και στο κράτος για να υποστηρίξει τις λειτουργίες και τις δραστηριότητές τους, να τις κάνει περισσότερο αποτελεσματικές και κυρίως ανταγωνιστικές (ειδικά για τις επιχειρήσεις).
Στη χρήση της τεχνολογίας από ιδιώτες η Ελλάδα είναι στην 49η θέση, στις επιχειρήσεις στην 97η και στο Κράτος στην 102η.
 Πρέπει άμεσα, στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου να υλοποιηθούν οι ακόλουθες πολιτικές:
- Να υποστηριχθούν, χρηματοδοτικά, προγράμματα έρευνας και να διασυνδεθούν με τις επιχειρήσεις.
-  Δημιουργία περιφερειακών πόλων καινοτομίας, σε τομείς που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε περιφέρεια (Στο Ν. Αιγαίο μπορούν να ενισχυθούν δράσεις που αφορούν την καινοτομία και σχετίζονται με τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την εξοικονόμηση ή παραγωγής ενέργειας)
- Δημιουργία χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων στις νησιωτικές περιοχές. Κυρίως, όμως, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη  των επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές.
- Να προτάξουμε την ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικών προγραμμάτων στον τομέα της έρευνας για τον τουρισμό, τη γεωργία αλλά και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. 
- Να στηριχθούν νέοι και επιχειρήσεις. Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, πιο άμεσες διαδικασίες χρηματοδότησης, με ευνοϊκά κίνητρα, για τις επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές .
- Χρηματοδοτικό πρόγραμμα (που μπορεί να είναι τομεακό στον τομέα του τουρισμού, στον πρωτογενή τομέα ή την μεταποίηση) για την ανάπτυξη και ενίσχυση υφιστάμενων αλλά και νέων επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές».