Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΕΞΥΠΝΟ ΤΣΙΡΟΤΟ ΓΙΑ ΕΝΕΣΕΙΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ



Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο «έξυπνο τσιρότο», το οποίο αυτόματα χορηγεί τις αναγκαίες δόσεις ινσουλίνης στους διαβητικούς.
Το «τσιρότο» δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα και αν είναι εξίσου επιτυχείς οι κλινικές δοκιμές του και στους ανθρώπους, τότε ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαχθούν οι άνθρωποι με διαβήτη από το συνεχές βάσανο της βελόνας στο δάχτυλό τους. Παράλληλα, θα αποφεύγονται πλέον τα σημερινά ανθρώπινα λάθη, τα οποία -λόγω λάθους δοσολογίας- μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός ή ακόμη και ο θάνατος.
Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες στο μέλλον, αλλά οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το τσιρότο θα είναι έτοιμο για ανθρώπινη χρήση σε δύο έως τρία χρόνια, αλλάζοντας τελείως τον τρόπο που σήμερα οι διαβητικοί τύπου 1 αντιμετωπίζουν την πάθησή τους.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζεν Γκου του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής, που έκαναν τη δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, ανέφεραν ότι πρόκειται για το πρώτο έξυπνο τσιρότο, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τις αυξήσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και, στη συνέχεια, να χορηγήσει αυτόματα τις δόσεις της ινσουλίνης, όποτε και όσο χρειάζεται.
Το τετράγωνο τσιρότο, που έχει το μέγεθος ενός νομίσματος, διαθέτει πάνω από 100 μικροσκοπικές βελόνες στο κάτω μέρος του, το οποίο εφάπτεται στο δέρμα. Κάθε μικρο-βελόνα περιέχει μικροσκοπικούς αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνη και για τα ένζυμα που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς.
Με έναν έξυπνο μηχανισμό, η βελόνα δίνει την εντολή να απελευθερώνεται η ινσουλίνη την κατάλληλη στιγμή και στην αναγκαία ποσότητα, χωρίς ο διαβητικός να χρειάζεται να κάνει κάτι ο ίδιος. Όταν οι βελόνες του «τσιρότου» απελευθερώνουν την ινσουλίνη στο δέρμα, ο ασθενής αισθάνεται σαν το τσίμπημα ενός κουνουπιού.
Όπως έδειξαν τα πειράματα, στα ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη, το σάκχαρο αποκαταστάθηκε στο σωστό επίπεδο μέσα σε 30 λεπτά και έμεινε εκεί έως εννέα ώρες. Συγκριτικά, στα ποντίκια που δεν είχε τοποθετηθεί τσιρότο, έπρεπε να γίνει νέα ένεση ινσουλίνης πολύ νωρίτερα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι στην πορεία το τσιρότο θα γίνει ακόμη πιο «έξυπνο», καθώς θα είναι δυνατό να ρυθμισθεί ανάλογα με το βάρος του ασθενούς και την ινσουλινοαντοχή του. Στόχος των επιστημόνων είναι ο ασθενής να αλλάζει το τσιρότο κάθε λίγες μέρες.
Από διαβήτη πάσχουν πάνω από 387 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ έως το 2035 αναμένεται να φθάσουν τα 592 εκατομμύρια.