Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Πόσο φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και πώς θα τον υπολογίσουν – Αναλυτικά παραδείγματα


Λεπτομερή παραδείγματα για το φόρο που θα πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα δίνουν «ΤΑ ΝΕΑ», συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι αλλαγές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι φορολογούμενοι αναμένεται να επιβαρυνθούν συνολικά με 2,65 δισ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 500 ευρώ ανά νοικοκυριό, ενώ η πληρωμή θα γίνει σε έξι δόσεις.
Η ενημέρωση για το ύψος και τις ημερομηνίες πληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα γίνει μέσω του Taxisnet, καθώς δεν θα αποσταλούν εκκαθαριστικά στους φορολογουμένους.
aftodioikisi.gr

Η «επανάσταση των ρουσφετιών» – Πώς συνεχίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο δια… της πλαγίας οδού


Τα «κρούσματα» προσλήψεων στο Δημόσιο διά της πλαγίας οδού συνεχίζονται, όπως αποκαλύπτουν επίσημες εκθέσεις των αρμόδιων κρατικών οργανισμών. Και τούτο, παρά τα πέντε χρόνια Μνημονίου, τις προσπάθειες «μεταρρύθμισης» του Δημοσίου, αλλά και την έκρηξη της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, που αφήνει στο περιθώριο της αγοράς εργασίας ή ωθεί στο εξωτερικό εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό.
Τη «δεξαμενή» των δημοσίων υπαλλήλων, που γέμισε με προσλήψεις την προηγούμενη 10ετία, επιχειρεί η κυβέρνηση, πλέον, να μειώσει κατά 150.000 άτομα (από το τέλος του 2010 έως το τέλος 2015). Η επιχείρηση γίνεται και μέσω του στόχου για υποχρεωτικές αποχωρήσεις (15.000 έως το τέλος του 2014), στόχος που, βάσει Μνημονίου, στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου μπορεί να… επεκταθεί και για το 2015, αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει συνεχώς ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Ωστόσο, ενώ αναζητούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα ή απολύονται ομάδες εργαζομένων για να επιτευχθούν οι αριθμητικοί στόχοι, νέες προσλήψεις γίνονται. Το πιο σύνηθες παράδειγμα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι οι ανακοινώσεις για προσωρινές θέσεις εργασίας.
Μόνο στην τελευταία «φουρνιά» προσλήψεων (όπως αυτές καταγράφονται στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) περιλαμβάνονται από προκηρύξεις για ακαδημαϊκούς, αρχαιολόγους και αστυνομικούς πανεπιστημίων και υπουργείων έως εργάτες, φύλακες, υπαλλήλους καθαριότητας και άλλες ειδικότητες σε πλειάδα δήμων ανά την Ελλάδα ή σε ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ.
Η συντριπτική τους πλειονότητα είναι ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου και «αποκεντρωμένη» διαδικασία προσλήψεων. Αρκετές από τις παραπάνω προκηρύξεις αφήνουν, βάσει κριτηρίων, περιθώρια για… ευελιξία στον τρόπο επιλογής.
Υπάρχουν, όμως, και πιο κραυγαλέες περιπτώσεις. Η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Λ. Ρακιντζή, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, προχωρά σε σαφή καταγγελία για «παράνομες προσλήψεις υπαλλήλων με διάφορες μορφές εργασίας» ως έναν από τους παράγοντες κακοδιοίκησης και διαφθοράς στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εκτός ΑΣΕΠ
Πιο αναλυτική ήταν για το τοπίο των προσλήψεων στο Δημόσιο η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. «Από την έναρξη της λειτουργίας του, έχει γίνει δέκτης πολλών αναφορών σχετικά με προβλήματα των διαδικασιών πρόσληψης εκτός ΑΣΕΠ. Οι πολίτες παραπονούνται για μεροληψία, έλλειψη αντικειμενικότητας, παραβίαση νομοθετικών ρυθμίσεων, έλλειψη διαφάνειας κ.λπ.», αναφέρεται.
Στη μελέτη, που ολοκληρώθηκε μεν χρόνια πριν (2006), αλλά αποτελεί έναν από τους πιο πλήρεις απολογισμούς του γίγνεσθαι των προσλήψεων από τη γέννηση του ΑΣΕΠ (το 1998), αναφέρεται ότι η διαδικασία επιλογής «αφήνει συχνά στη διοίκηση μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας, τα οποία αυτή συχνά αδυνατεί να διαχειριστεί με τρόπο ανεπίδεκτο αμφισβητήσεων και να αιτιολογήσει τις αποφάσεις της».
Γίνεται αναφορά και στην «πρόσληψη εποχικού ή πρόσκαιρου ωρομίσθιου προσωπικού με πλήρη διακριτική ευχέρεια του προϊσταμένου της υπηρεσίας να εκτιμήσει τόσο τα τυπικά όσο και τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, χωρίς, παράλληλα, να προβλέπονται κριτήρια ή τρόπος στάθμισης των προσόντων. Μοναδικό κρίσιμο κριτήριο η εμπειρία».
Γίνεται, επίσης, λόγος για αδικαιολογήτως μακροχρόνιες καθυστερήσεις κατά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, για εκ των υστέρων ματαίωση των αποτελεσμάτων διαγωνισμού με υπουργική απόφαση, ενώ η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην επιτροπή επιλογής, για ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού αλλά και για καταχρηστική προσφυγή στη σύναψη συμβάσεων έργου (για τις οποίες δεν προβλέπεται καμία διαδικασία ή κριτήριο επιλογής), ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για κάλυψη πάγιων αναγκών.
«Η παντελής έλλειψη ελέγχου και κατάχρηση των συμβάσεων έργου δημιουργεί κυρίως το πρόβλημα της εκ των υστέρων “μονιμοποίησης”, δηλαδή μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου με το επιχείρημα της κάλυψης πάγιων αναγκών. Παραδείγματα: Στελέχωση των ΚΕΠ, ΚΠΑ του ΟΑΕΔ κ.λπ.», αναφέρει ο Συνήγορος.
Έδειξαν τον δρόμο
Η πρώτη στη μετά Μνημόνιο εποχή επανάσταση ρουσφετιών καταγράφεται στον ναό της δημοκρατίας, ήτοι το Κοινοβούλιο. Οι υπάλληλοι της Βουλής, για τους οποίους έχει χυθεί ωκεανός μελάνης ένεκα των προκλητικών προνομίων που απολάμβαναν, μόλις κλήθηκαν να συνεισφέρουν τον (βαρύτιμο) οβολό τους για τη διάσωση του κρατικού κορβανά, κατέβασαν μολύβια, ανέβασαν φωνή και άλλαξαν κομματικό στρατόπεδο.
Πρόκειται για την πιο ενδεικτική περίπτωση για το μεταπολιτευτικό δράμα της χώρας, που δεν λέει να κλείσει τον κύκλο του. Και τούτο, γιατί συμπυκνώνει όλη την παθογένεια του πελατειακού συστήματος μεταξύ ψηφοφόρων και κομμάτων, που αρνείται πεισματικά να κόψει τον λώρο.
Ο Άδ. Γεωργιάδης έχει περιγράψει τα… πραγματικά περιστατικά εντελώς απροσχημάτιστα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Κατά τεκμήριο στη Βουλή οι άνθρωποι διορίσθηκαν με ρουσφέτι. Στη Βουλή δεν υπήρχε ΑΣΕΠ όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, είχε εξαιρεθεί η Βουλή από το ΑΣΕΠ -τώρα τη βάλαμε με το Μνημόνιο- και τα κόμματα κατά κόρον διόριζαν τους δικούς τους ανθρώπους. Γίνονται προ 20 ημερών εκλογές μεταξύ των εργαζομένων της Βουλής. Το ένα ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., το άλλο ψηφοδέλτιο πρώην ΠΑΣΟΚ – πρώην Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ». Ποιος επικράτησε; Ο λαμβάνων τη σκυτάλη της ρουσφετολογίας ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντας υποσχέσεις για «τροφή και στέγη» σε ρουσφέτια καιρών αλλοτινών.
Υπάρχει, πάντως, κι έτερη «γαλάζια» πηγή, η οποία συμφωνεί, μεν, με την ανάλυση του πρώην υπουργού, προκρίνοντας, όμως, τη διάσωση του κομματικού κράτους. Στενός συνομιλητής του κορυφαίου τούτου γαλάζιου παράγοντα ομολογούσε ευθαρσώς: «Αν δεν θέλουμε να τινάξουμε το σύστημα στον αέρα, πρέπει να σώσουμε από τα παιδιά του ό,τι μπορούμε». Είναι προφανές γιατί επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Πηγή: capital.gr
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 5ης Ιουλίου

Ολική ανατροπή στο Ασφαλιστικό – Πρόταση-Σοκ για ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ – «Μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις


Μεγάλες ανατροπές συνοδεύουν τον σχεδιασμό του νέου Ασφαλιστικού συστήματος. αναμένονται δραματικές αλλαγές στους όρους και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων, ως αποτέλεσμα των ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», μελέτη που επεξεργάζεται το ΚΕΠΕ έχει κατασταλάξει σε ένα σχέδιο 4 συν 1 σημείων για το νέο σχήμα του ασφαλιστικού με την κύρια αλλαγή που προτείνεται να είναι η ένταξη του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχει «πέσει» και η πρόταση για κατάργηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων συνταξιοδότησης και για τα υπόλοιπα ταμεία. Επιπλέον αναμένεται να μπει «μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις, με επιστροφή στη θεμελίωση εξόδου.

aftodioikisi.gr

Οι νέοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ – Ποιοι δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα


Διπλές μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για περίπου 1,5 εκατομμύριο μικρούς εμπόρους κι ελεύθερους επαγγελματίες έρχονται μέσα στον Ιούλιο από τη ΔΕΗ και κατόπιν σχετικής έγκρισης του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου.
Οι μειώσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης της ΔΕΗ, η οποία, όμως, φέρνει και μικρές αυξήσεις στη χαμηλή κλίμακα χρέωσης (0 έως 800 κιλοβατώρες) των οικιακών καταναλωτών.
Ειδικότερα και, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων, φούρνοι, καθαριστήρια, εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, κλπ, θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα, εξοικονομώντας στο τετράμηνο κατά μέσο όρο 20 με 50 ευρώ. Δηλαδή, στο χρόνο θα κερδίσουν 60 με 150 ευρώ.
Τα καλά νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ για τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση. Όπως αναφέρουν πηγές στο Έθνος, η επιχείρηση σχεδιάζει, στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής που έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει χωρίς την κρατική παρέμβαση και επιπλέον εκπτώσεις.
Για τις κατηγορίες αυτές, η ΔΕΗ επεξεργάζεται μοντέλο χορήγηση κι άλλης μείωσης στα τιμολόγια που θα συναρτάται με τον «όγκο» κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, όταν ένας μικρός επιχειρηματίας «καίει» ρεύμα με βάση συγκεκριμένες ποσότητες που θα ορίσει η εταιρεία, τότε θα έχει το δικαίωμα επιπλέον έκπτωσης στα τιμολόγια.
Με τον τρόπο αυτό, οι μικρομεσαίοι της χαμηλής τάσης θα γνωρίσουν σημαντική ελάφρυνση και, μάλιστα, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

Μητσοτάκης σε τρόικα: «Συνεχίζουμε κανονικά τις απολύσεις» – Ποιες οι εξελίξεις για το νέο μισθολόγιο


Τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος των απολύσεων για το 2014, επανέλαβε ο  υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχε να επιδείξει συγκεκριμένες πηγές των 6.500 έως 7.000 απολύσεων που απομένουν μέχρι το τέλος του 2014 κάνοντας γενικά λόγο για τα ΝΠΙΔ του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν γκρίνιες κυρίως από την πλευρά των εκπροσώπων του ΔΝΤ οι οποίοι έδωσαν νέο ραντεβού το Σεπτέμβριο ώστε «να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνομίλησε με τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση έριξε επίσης το βάρος στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές το Σεπτέμρβιο, τονίζοντας μόνο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επέμειναν στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις, από το 2015. «Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κανείς δεν γνωριζει αν οι δανειστές μας επανέλθουν στο θέμα καυτά την επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι, η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015 -2016. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε- κατά βάση- μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.
Ενδεικτικό του κλίματος της συνάντησης είναι ότι ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.
Δεν προχωράει η αξιολόγηση στο Δημόσιο
Κατά τα λοιπά, τη δίωρη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της τρόικας, απασχόλησε ο νέος τρόπος αξιολόγησης υπαλλήλων, θέμα στο οποίο δεν υπάρχει πρόοδος, λόγω της απόχής από τη διαδικασία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, η πλειονότητα των Γενικών Διευθυντών «κάνει την δουλειά της», ενώ το υπουργείο αναμένει και την απόφαση της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει κατά της απεργίας. Να σημειωθεί ότι στη Βασιλίσσης Σοφίας υποστήριζαν ότι η απόφαση θα βγει χθες το απόγευμα με την ελπίδα ότι θα έχουν κάτι να επιδείξουν στην τρόικα αλλά κάτι τέτοιο αποδείχθηκε, τελικώς, φρούδες ελπίδες. Για το θέμα αυτό στο οποίο επίσης δίνει μεγάλη σημασία η τρόικα, η συζήτηση θα συνεχιστεί το Σεπτέμρβη, όταν στο ΥΔΗΜΗΔ ευελπιστούν ότι θα έχουν κάτι χειροπιαστό να δείξουν.
Σε ό,τι αφορά την εθελοντική ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμψαν στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και τρόικας. Σημειώνεται ότι, μετά από πέντε αναβολές, μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας έχουν μετακινηθεί μόνον 980 άτομα από το σύνολο των 3.000 υπαλλήλων που έπρεπε να ενταχθούν στη διαδικασία.
Νέο ενιαίο μισθολόγιο
Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο αναμένει σχετική μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων με ομοειδείς δραστηριότητες, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου). Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2014 και να ξεκινήσει η εφαρμογή από 1.1.2015.
Σημειώνεται επίσης ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ΟΟΣΑ (άρση των διοικητικών βαρών), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να αναφέρει ότι «δεν ξέρω εάν θα έχει και τα άλλα προαπαιτούμενα».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε να αναφερθεί και στο νομοσχέδιο για τους manager του Δημοσίου που ψηφίσθηκε χθες προκειμένου να πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αλλά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν φαίνεται να έδειξαν και μεγάλο ενδιαφέρον.

aftodioikisi.gr

Την Δευτέρα οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι & ποια η διαδικασία των αιτήσεων


Την επόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014  αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ . Σύμφωνα με την απόφαση του Οργανισμού, τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για φέτος θα δοθούν σε 120.000 δικαιούχους, ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 1η Αυγούστου 2014 έως και τις 30 Μαϊου 2015.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, την Δευτέρα θα ανοίξει η εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το έτος 2014-2015. Αντικείμενο του προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι η επιδότηση των δικαιούχων – ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού. Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων σε ξενοδοχεία ορίζεται από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος.
Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015 ορίζονται ασφαλισμένοι:
α) Εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
β) Άνεργοι που κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
γ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:
α) Τα άνω των πέντε ετών προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων και με ανώτατο ηλικιακό όριο το 24ο έτος της ηλικίας τους, όπως αυτά αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα.
β) Τα άνω των πέντε ετών τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων και με ανώτατο ηλικιακό όριο το 24ο έτος της ηλικίας τους, τα οποία έχουν ίδια ασφάλιση λόγω σπουδών ή αναπηρίας, όπως αυτά αποδεικνύονται είτε από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης είτε αυτεπαγγέλτως.
γ) Τα προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων που συμπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όπως αυτά αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα.
δ) Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς, όπως αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα.
ε) Οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από το νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).
Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015:
α) Οι επιλεγέντες δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία.
β) Οι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος. Η δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματος ανέρχεται στα 110 εκατ ευρώ για το 2014 και στα 400 εκατ ευρώ για το 2015. Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός της είναι η ανταλλαγή της με υπηρεσίες διαμονής από τους παρόχους σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων, προσδιορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση και είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Στην οικονομική αξία της επιταγής του δικαιούχου περιλαμβάνεται το ποσό επιδότησης του δικαιούχου και των ωφελουμένων μελών του.
Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» έχει τη μορφή ενός ηλεκτρονικού μοναδικού κωδικού αριθμού, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού. Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Ως «Πάροχοι» νοούνται τα τουριστικά καταλύματα, όπως αυτά προσδιορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Τα τουριστικά καταλύματα πρέπει να έχουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τους και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ισχύ, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Με τη Δημόσια Πρόσκληση ορίζονται: ο αριθμός των δικαιούχων – ωφελουμένων, το ποσό επιδότησης ανά διανυκτέρευση, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των υποψηφίων δικαιούχων καθώς και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο, η διαδικασία κατάρτισης των Μητρώων Δικαιούχων-Ωφελουμένων και Παρόχων, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο ή πληροφορία διευκολύνει όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Πρόσκληση για την υλοποίηση του προγράμματος.
Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στους διαδικτυακούς τόπους του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.


aftodioikisi.gr

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ




EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 2014
11 – 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
(ΑΘΗΝΑ – ΧΙΟΣ – ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ)
___________
Για δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά θα λάβουν χώρα στην πατρίδα μας, με επίκεντρο τη μυροβόλο Χίο, γενέτειρα του Ομήρου οι εργασίες της Euroclassica (= ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ). 
Εκατόν πενήντα σύνεδροι, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες, ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους το ετήσιο παγκόσμιο αυτό συνέδριο. 
Ως διψασμένα ελάφια για γνώση θα αρυσθούν πολύτιμα πνευματικά κεφάλαια από την ελληνική γραμματεία, γλώσσα, Ιστορία, πολιτισμό, στη διαχρονική τους ροή. Θα εντρυφήσουν στα ομηρικά έπη και θα εμπνευσθούν για να διδάξουν στη συνέχεια στις πατρίδες τους, εξακτινώνοντας έτσι τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης.
Θα επισκεφθούν την Ακρόπολη, το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Αγορά, το Μοναστηράκι, στα πλαίσια των μορφωτικών τους επισκέψεων σε Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Βυζαντινά Μνημεία και Ιερά προσκυνήματα, σε Αρχαιολογικούς χώρους και γενικώς σε ότι σχετίζεται με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Οι σύνεδροι προέχονται από Ελλάδα, Αγγλία, Αιθιοπία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία Τουρκία, Μεξικό, Κίνα, Συρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Λιθουανία, Καναδά και από άλλες χώρες. Θα έλθουν και είκοσι τέσσερις Ισπανοί φοιτητές, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Euroclassica, Καθηγητή, κ. José Luis Navarro Gonzalez, την σύζυγό του Gemma Lopez, Καθηγήτρια, και τον ερευνητή Dr. Ramon Martinez. 
Ο Πρόεδρος της Euroclassika και η σύζυγός του, που προαναφέραμε, ασχολούνται με την αρχαία ελληνική τραγωδία και συνοδεύουν τη θεατρική ομάδα των 24 φοιτητών, την οποία εκπαιδεύουν για την παρουσίαση κλασικού ελληνικού θεάτρου. Ο κ. Navarro, διάσημος ελληνιστής και ελληνολάτρης, επί 35 ολόκληρα χρόνια διδάσκει αρχαίο ελληνικό δράμα, και φυσικά Αρχαία και Νέα Ελληνικά.
Με τη θεατρική του ομάδα SELENA έχει δώσει περισσότερες από χίλιες παραστάσεις αρχαίου ελληνικού θεάτρου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα ομιλήσει κατά την επίσημη λήξη των εργασιών για το αρχαίο ελληνικό δράμα.
Η θεατρική του ομάδα ονομάζεται «SELENA» και θα παρουσιάσει στις 19.7.2014, 20:00 μ.μ., στο αίθριο του Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ» την αρχαία τραγωδία, «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδου, που έχει σχέση με τα ομηρικά έπη.
Στο πρώτο τμήμα των Ελληνιστών με κεντρικό θέμα: Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, θα παρουσιάσουν διακεκριμένοι Ελληνιστές και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων περίπου εξήντα επιστημονικές ανακοινώσεις.
Στις 13 Ιουλίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα ερείπια του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Βασιλείου (Δημοτικός Κήπος Χίου) και στη συνέχεια θα λάβει χώρα, στις 11:00 π.μ., η επίσημη έναρξη του συνεδρίου με την παρουσία των πολιτειακών φορέων, των συνέδρων και πλήθους ανθρώπων που έχουν πνευματικές ανησυχίες.
Στις 12:00 μ.μ. της ιδίας ημέρας θα ομιλήσουν δύο διακεκριμένοι Ισπανοί, ο Καθηγητής José Antonio Delgado, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του διασήμου Πανεπιστημίου της Salamanca, καθώς επίσης η σύζυγός του, Καθηγήτρια Francesca Pordomingo, η οποία έχει ερευνήσει τους παπύρους που περιέχουν τα ομηρικά έπη. Γεύμα θα προσφερθεί στο «Ομήρειον» υπό του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Πάρη Τσάρτα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ομιλήσει ο Ακαδημαϊκός και ειδικός στα ομηρικά έπη και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, κ. Νικόλαος Κονομής. Στη συνέχεια, ο Βυζαντινολόγος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Πολέμης και ο Καθηγητής – Φιλόλογος Αρχαιολόγος, Ιταλός, κ. Pietrorito Marco. Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο στους συνέδρους από την κ. Αγγελική Φράγκου.
Στις 14/7 οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τις Οινούσσες, με ένα πλούσιο πρόγραμμα ξεναγήσεων, επισκέψεων, ανακοινώσεων. Θα ομιλήσουν εκεί, ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αντώνιος Παναγιώτου, οι Πανεπιστημιακοί του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας, κ. Γεωργία Ντούλια, η κ. Μυρσίνη Αναγνώστου, ο κ. Γεώργιος Πιτσινέλης. Θα λάβει χώρα η αναγόρευση διακεκριμένων προσωπικοτήτων σε επίτιμους δημότες Οινουσσών και η απονομή τιμητικών διακρίσεων.
Την Τρίτη 15.7.2014 θα ομιλήσουν οι εξής:
Δρ. Στέφανος Κούτρας, Καθηγητής Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, η Δρ. Μαρία – Ελευθερία Γιατράκου, ο ειδικός επί της αστρονομίας, Κωνσταντίνος Βούκουνας, η Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας και Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Anadolu της Τουρκίας, κ. Nilgun Elan, οι Καθηγητές του ίδιου Πανεπιστημίου της Τουρκίας, Ebru Gokdag και Hakan Sibas, η διάσημη ποιήτρια της Κίνας, Hu Lantan, ο ιατρός, Δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Θα παρουσιάσει επίσης την Ιστορία της Δασκαλόπετρας και του Εμποριού, η γνωστή ερευνήτρια, Δρ. Ιστορίας κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα κάνουν σπουδαίες ανακοινώσεις οι Καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Στέλλα Γεωργαλά – Πριοβόλου, η Καθηγήτρια κ. Μαρία Βουτσίνου – Κικίλια, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Vilnius στη Λιθουανία, κ. Strockis MIndaugas, και θα κλείσει η ημέρα με επίσκεψη των συνέδρων στη Δασκαλόπετρα με παρουσίαση ανακοίνωσης από την Δρ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη του θέματος: «Οι οίνοι των ομηρικών χρόνων και οι οίνοι στην αρχαία Χίο. Θα παραθέσει δείπνο στους συνέδρους ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης».
Την Τετάρτη, 16.7.2014 θα ομιλήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυργίου, η Φιλόλογος Παρασκευή Ποταμούση και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, η κ. Νίκη Σκαρβέλη, Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Δρομοκαΐτειου», η κ. Δέσποινα Κολιού, Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» και η Dr. Serena Ferrando, Ιταλίδα, εκπρόσωπος της Εταιρείας Κλασικών Σπουδών Ιταλίας. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει αναγόρευση επιτίμων δημοτών Χίου, διακεκριμένων προσωπικοτήτων, στο «Ομήρειο». Δείπνο θα παραθέσουν κυρίες που στηρίζουν την Ομηρική Ακαδημία.
Στις 17.7.2014, Πέμπτη, οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Νέα Μονή, τον Ανάβατο, τα Αυγώνυμα και το απόγευμα θα μεταβούν την Αγία Μαρκέλλα και στη συνέχεια στα Σχολεία της Βολισσού, όπου θα τους υποδεχθούν ο Δ/ντής του Σχολείου, κ. Σωτήριος Παραδείσης και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού. Μαθητές και μαθήτριες με παραδοσιακές στολές θα χορέψουν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος θα δεξιωθεί τους συνέδρους.
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου θα ομιλήσουν οι ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αλεξάνδρα Ροζοκόκη, Δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών και ο ερευνητής της Ακαδημίας, κ. Ιωάννης Δεληγιάννης.
Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια, Δρ. Κατερίνα Αλεξοπούλου και οι Καθηγητές Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Γρηγόριος Παπαγιάννης και η κ. Μαρία Τζιάτζη – Παπαγιάννη. Κατόπιν η εκ Λιθουανίας ερευνήτρια κ. Raminda Vazgelaite, η Μαθηματικός κ. Τζένη Συρρή – Χαννάκη, ποιήτρια, η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννα Κονδύλη. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος, η Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού», κ. Μαριέλλα Βαρώνη και ο Δρ. Αντώνης Μακρινός.
Το ίδιο απόγευμα, θα ομιλήσουν οι Κινέζοι ερευνητές, Jang Shao Bo και η σύζυγός του Zhang Zie. Δείπνο θα παραθέσει στους συνέδρους ο κ. Γιώργος Μαυρογιάννης, καθηγητής.
Την 19η Ιουλίου Σάββατο, θα ομιλήσει η κ. Ευαγγελία Μελαχροινούδη, Θεολόγος, ο επίσης Θεολόγος κ. Ιωάννης Κώτσαλος και τη συνέχεια θα έχουμε μία εξαιρετική παιδαγωγική ευκαιρία με γενικό θέμα: ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που θα άξιζε να παρακολουθήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί.
Την όλη θεματική και συζήτηση θα συντονίζει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρίζα Φουντοπούλου, Πρόεδρος του Τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι ερευνητές, Δημήτριος Πάνος, Ηλίας Λούμος, Ημέλου Αικατερίνη.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20:00 μ.μ., θα έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αρχαία ελληνική τραγωδία «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη, που έχει σχέση με τα ομηρικά έπη. Θα την παρουσιάσουν 24 Ισπανοί φοιτητές που ανήκουν στη θεατρική ομάδα SELENA, που επί 35 χρόνια έχει δώσει περισσότερες από χίλιες παραστάσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας.
Ιδρυτής και ψυχή της ομάδας αυτής, ο Καθηγητής και Πρόεδρος της EUROCLASSICA, κ. José Luis Navarro Gonzalez και η επίσης σπουδαία Καθηγήτρια και ψυχή του κλασικού θεάτρου, κ. Gemma Lopez. Μαζί της θα είναι και ο ερευνητής Dr. Ramon Martinez. Δείπνο θα παραθέσει η κ. Χριστίνα Ιατρίδου.
Το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της Ομηρικής Ακαδημίας θα λήξει στις 11:00 π.μ., Κυριακή 20 Ιουλίου, στο «Ομήρειον», με ομιλητές τον Πρόεδρο της Euroclassica, Καθηγητή κ. José Luis Navarro, ο οποίος θα ομιλήσει για το αρχαίο ελληνικό δράμα και θα κλείσουν οι ανακοινώσεις με την κ. Μαρία Ν. Φράγκου, η οποία όπως πάντοτε αναπτύσσει ενδιαφέροντα θέματα. Το θέμα της θα είναι: Μαθήματα ζωής από το ν της Οδύσσειας.
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι επιστημονικές παρουσιάσεις της Δασκαλόπετρας, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού χώρου του Εμποριού, θα παρουσιασθούν όπως πάντοτε από την έγκριτη ερευνήτρια – συγγραφέα Δρ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, η οποία εκτός του ενδιαφέροντος θέματος που θα αναπτύξει στη Δασκαλόπετρα, θα ομιλήσει στα Σχολεία της Βολισσού με θέμα: Όμηρος και Βολισσός.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το ετήσιο παγκόσμιο αυτό συνέδριο έχουν αγκαλιάσει όλοι οι Εκκλησιαστικοί και Πολιτειακοί άρχοντες, οι τοπικοί δημόσιοι φορείς, οι Χίοι φιλογενείς με όλα τα μέσα ηθικά και υλικά, όπως προκύπτει από το επίσημο πρόγραμμα.
Ιδιαιτέρως οφείλονται εις όλους τους παραπάνω ευχαριστίες, στους εκλεκτούς συνεργάτες και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και Γραμματείας, στο φιλόξενο «Ομήρειο» και το φιλόξενο Ίδρυμα «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ» και στο φιλόξενο Οικοτροφείο στα Καρδάμυλα, «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ», που θα φιλοξενήσει την ομάδα κλασικού θεάτρου των Ισπανών Καθηγητών και φοιτητών. Το καταληκτήριο γεύμα θα προσφερθεί από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου». 
Αναλυτικά αναφέρονται όλα στο επίσημο πρόγραμμα.
Κατά την επίσημη λήξη θα δοθούν στους συνέδρους βεβαιώσεις παρακολούθησης και λαμπρές εκδόσεις με την επιθυμία να λάβει χώρα το συνέδριο της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ την επόμενη χρονιά από 10 – 19 Ιουλίου το 2015.