Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

"Γ...Ω ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ , Μ...Α"


Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την απίθανη γκάφα της μετάδοσης του λάθος βίντεο στο οποίο ο πρωθυπουργός διακόπτει μετά από σαρδάμ και αποχωρεί από το μικρόφωνο φωνάζοντας «Γ..ώ το κεφάλι μου, μ…α».
Το βίντεο αυτό έπαιξε στα κανάλια όταν διέκοψαν εκτάκτως το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «κλήρος» πέφτει στον Γ. Μουρούτη, τον διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού τον οποίο «δείχνουν» ως υπαίτιο της γκάφας άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.


aftodioikisi.gr

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζει την έντονη αντίθεση της στην επιχειρούμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που εισήχθη για ψήφιση με την κατεπείγουσα διαδικασία στην Βουλή.
Με τις διατάξεις του άρθρου 78 εισάγεται ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας μας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση. Στην ουσία, εισάγεται ένα σύστημα ελέγχου σκοπιμότητας των αποφάσεων αιρετών συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, με ταυτόχρονη υποχρέωση  συμμόρφωσης στις δικές τους υποδείξεις, και  επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, δεν είναι κατά τη γνώμη του «ρεαλιστικός».  Την άποψη αυτή για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αποδέχεται πλέον καιη Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία στην επίσημη Έκθεσή της εκφράζει την άποψη ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος και την κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε επιδιώκουμε την άμεση εφαρμογή διατάξεων οι οποίες θωρακίζουν το θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και διασφαλίζουν την άμεμπτη διαχείριση του δημοσίου χρήματος (επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» για τον Προληπτικό 'Έλεγχο των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και τη λειτουργία του Ελεγκτή Νομιμότητας). Η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από προφάσεις και προσχήματα. Το ζήτημα πλέον έχει φτάσει στον πυρήνα σεβασμού του Συντάγματος.  Ή το σέβεται και το εφαρμόζει ή δεν της αρέσει  και το αλλάζει. Αλλά δεν μπορεί, εν γνώσει της, να το παραβιάζει. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιττή ή ενοχλητική για  κάποιους, ας βρουν το θάρρος να την καταργήσουν.                                        

Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις αυτές που αποτελούν πλήγμα στην κοινή μας προσπάθεια για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάταξη του τόπου μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ



Ακόμα ένα επεισόδιο με οσμή σκανδάλου, που σχετίζεται με την οικονομική διαχείριση του κληροδοτήματος του Σταματίου Γερογιαννάκη στη Σάμο, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, στις έρευνες του οποίου στηρίζεται η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «στις 18.12.2001 ο Δήμος Βαθέος Σάμου κατέθεσε αίτηση στο Εφετείο Αθηνών ζητώντας την επωφελέστερη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων του κληροδοτήματος Σταματίου Νικ. Γερογιαννάκη κατά τρόπο που να ικανοποιεί την εικαζομένη βούληση του διαθέτη».

Το Δικαστήριο δέχθηκε την αίτηση του Δήμου Βαθέος Σάμου και έτσι συνεστήθη:

α) η οικονομική ενίσχυση με τη μορφή γαμηλίου βοηθήματος (δωρεάς) τριών οικονομικά αδυνάτων κοριτσιών του Δήμου κ.λπ. και

β) σε περίπτωση αδυναμίας επιλογής λόγω ανυπαρξίας οικονομικά αδύναμων κοριτσιών, στην οικονομική ενίσχυση με τη μορφή χορήγησης υποτροφιών σε νεαρά άτομα (αγόρια και κορίτσια) οικονομικά αδύνατα κ.λπ. για τη μόρφωση και την εκπαίδευση τους σε ΑΕΙ αλλά και ΤΕΙ, αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία ο διαθέτης του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη μεταξύ των άλλων άφησε στον Δήμο Σάμου ποσό 236.000 ευρώ. Που βρίσκεται αυτό το ποσό; Πώς ο Δήμος Σάμου χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του, το ½ των ετησίων εισοδημάτων που προέρχονται από εκμετάλλευση της περιουσίας του και γιατί μέχρι σήμερα η οριζόμενη από τη βούληση του διαθέτη επιτροπή δεν έχει συσταθεί με αποτέλεσμα ο Δήμος Σάμου να διαχειρίζεται το κληροδότημα Γερογιαννάκη;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να κατατεθούν ο κατάλογος με τις υποψήφιες προς προικοδότηση άπορες κορασίδες, ο κατάλογος χορήγησης υποτροφιών σε νεαρά άτομα αλλά και τα αντίγραφα των λογαριασμών καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

          ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

κ.κ. Υπουργοί,

Στις 3.11.1971 το Πρωτοδικείο Σάμου δημοσίευσε τη διαθήκη του αποβιώσαντος Σταματίου Νικ. Γερογιαννάκη, κατοίκου εν ζωή Δήμου Σαμίων, με αριθμό απόφασης των πρακτικών 150/1971.

Σύμφωνα με τη Διαθήκη συνεστήθη επιτροπή αποτελούμενη από το Δήμαρχο Σάμου, τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Σάμου και του Εισαγγελέως Σάμου.

Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «στις 18.12.2001 ο Δήμος Βαθέος Σάμου κατέθεσε αίτηση στο Εφετείο Αθηνών ζητώντας την επωφελέστερη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων του κληροδοτήματος Σταματίου Νικ. Γερογιαννάκη κατά τρόπο που να ικανοποιεί την εικαζομένη Βούληση του διαθέτη».

Το Δικαστήριο δέχθηκε (αριθμός απόφασης 4854/2002) την αίτηση του Δήμου Βαθέος Σάμου δηλαδή την επωφελέστερη αξιοποίηση μέσω της αλλαγής του σκοπού και έτσι συνεστήθη:

α) η οικονομική ενίσχυση με τη μορφή γαμηλίου βοηθήματος (δωρεάς) τριών οικονομικά αδυνάτων κοριτσιών του Δήμου κ.λπ. και

β) σε περίπτωση αδυναμίας επιλογής λόγω ανυπαρξίας οικονομικά αδύναμων κοριτσιών, στην οικονομική ενίσχυση με τη μορφή χορήγησης υποτροφιών σε νεαρά άτομα (αγόρια και κορίτσια ) οικονομικά αδύνατα κ.λπ. για τη μόρφωση και την εκπαίδευση τους σε ΑΕΙ αλλά και ΤΕΙ, αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Πώς έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, η βούληση του διαθέτη;

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο διαθέτης του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη μεταξύ των άλλων άφησε στον Δήμο Σάμου ποσό 236.000 ευρώ. Που βρίσκεται αυτό το ποσό;

3. Πώς  ο Δήμος Σάμου χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του, το ½ των ετησίων εισοδημάτων που προέρχονται από εκμετάλλευση της περιουσίας του;

4. Γιατί μέχρι σήμερα η οριζόμενη από τη βούληση του διαθέτη επιτροπή (Δήμαρχος-Πρόεδρος Πρωτοδικών-Εισαγγελέας) δεν έχει συσταθεί με αποτέλεσμα ο Δήμος Σάμου να διαχειρίζεται το κληροδότημα Γερογιαννάκη;

Παρακαλώ να κατατεθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

1. Κατάλογος με τις μέχρι τώρα άπορες κορασίδες της Περιφερείας Σάμου, υποψήφιες για προικοδότηση

2. Κατάλογος χορήγησης  υποτροφιών σε νεαρά άτομα για τη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους

3. Κατάλογος  με την ακίνητη περιουσία του κληροδοτήματος  Γερογιαννάκη

4. Να κατατεθούν αντίγραφα των λογαριασμών καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες






Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ





ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Π.Ε. ΧΙΟΥ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ" ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ "Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ"





Με εκπροσώπους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ.κ. Ε. Βέργο Διευθυντή Δια βίου Μάθησης και Αθ. Γκέρτση Καθηγητή, και το Διευθυντή του  Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ» κ. Στ. Μιχαηλίδη, συναντήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης και ο ΠροΊστάμενος της Δ/νσης Αγρ. Οικονομίας της Π.Ε. Χίου κ. Μ. Γκολέμης.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης συνεργασίας για την αξιοποίηση υδροδοτούμενης γεωργικής έκτασης 36 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στην περιοχή του Κάμπου Χίου, Εκθεσιακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς».
Μέσα από την  αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που κατέχει στο χώρο η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, διερευνάται το ενδεχόμενο ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για προώθηση καλών πρακτικών στο χώρο της γεωργίας, εκπαίδευση αγροτών, προώθηση τοπικών προϊόντων, και γενικότερα υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας του νησιού της Χίου.
Ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή προκειμένου να καταρτιστούν συγκεκριμένες προτάσεις.
Την πρωτοβουλία αυτή της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, υποστηρίζει έμπρακτα και το Ίδρυμα «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ».


Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ : ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ


«Δεν υφίσταται ενδεχόμενο επιπλέον μείωσης μισθών και συντάξεων, ειδικότερα για τους ένστολους.» Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και συνομίλησε με τους θεσμικούς εκπροσώπους της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κος Βαρβιτσιώτης, διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχει ζητηθεί καμία μείωση προσωπικού στο Υπουργείο;

«Αν η χώρα έχει κρατηθεί σε περίοδο κρίσης, αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των ενστόλων», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα του Λιμενικού και της Αστυνομίας δείχνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο έργο τους, από ότι προ κρίσης. «Θα είμαι απόλυτος σύμμαχός σας, ώστε να μην κοπεί ούτε μισό ευρώ», σημείωσε. Επιπλέον, εκδήλωσε την πρόθεση για διάθεση στα ταμεία του Λιμενικού σημαντικού τμήματος από το τέλος πλόων.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κος Βαρβιτσιώτης, επανέλαβε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων στο Λιμενικό Σώμα μέσα στο 2013, με τρόπο πλήρους διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Παράλληλα, εξέφρασε τον προσωπικό του στόχο για δημιουργία Ακαδημίας Λιμενικού, καθώς και για θεσμοθέτηση του τρόπου εισαγωγής των επιτυχόντων σε αυτή μέσω πανελληνίων εξετάσεων. «Το Λιμενικό Σώμα, έχοντας καταγράψει μια πολυετή προσφορά, χρειάζεται να έχει τη δική του παραγωγική σχολή, ώστε να αποκτήσει την επιπλέον θεσμική θωράκιση που του αναλογεί», δήλωσε. Αναφερόμενος στο πρόβλημα των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Λ.Σ. , σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη ενέργειες για την επίλυσή του.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ζήτησε από τα στελέχη του Λιμενικού να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια προσήλωση, κατά την τήρηση των καθηκόντων τους, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση του πολίτη. «Ζητάω από εσάς να συμβάλλετε με ’καλές ειδήσεις’.

Θέλω περισσότερο χαμόγελο και εξυπηρέτηση προς τον πολίτη. Θέλω σε κάθε λιμάνι άρτιες υπηρεσίες στον κόσμο. Αυτή, άλλωστε, είναι η εικόνα μας προς τα έξω. Εγώ από την πλευρά μου θέλω να κάνω τις συνθήκες που εργάζεστε καλύτερες, ώστε και εσείς καλύτεροι να συνεχίσετε την αποστολή σας», κατέληξε.




protothema.gr

ΠΡΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ 11.000 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 25.000 "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ"


Μέσω του αναθεωρημένου μνημονίου έρχεται η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι 11.000 δημόσιοι υπάλληλοιαπό τους, συνολικά, 25.000 που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θα απολυθούν.  Σύμφωνα με το capital.gr με το νέο όρο που εισήχθη στο αναθεωρημένο μνημόνιο, αν τελικώς δεν υπάρξει αλλαγή της τελευταίας στιγμής, θα οδηγηθεί στην έξοδο το 44%  των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2013, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό απολύσεων έως το τέλος του 2014 από 15.000 σε 26.000.
Ο νέος όρος στο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται σε επιπλέον 11.000 «εξόδους» υπαλλήλων, κατ΄ ελάχιστο, οι οποίες θα προέρχονται από την δεξαμενή των 25.000 εφέδρων. Το σημείο «κλειδί» είναι ότι θα είναι  πέραν των 15.000 υποχρεωτικών «άμεσων» απολύσεων, δηλαδή χωρίς διαθεσιμότητα.
Μάλιστα, τίθενται και σκληροί μηνιαίοι στόχοι για τις νέου τύπου απολύσεις: θέλουν μάλιστα συνολικά 3.000 «εξόδους» μέσω κινητικότητας έως το τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τους δύο γνωστούς όρους των 15.000 απολύσεων (έως το τέλος του 2014) και των 25.000 διαθεσίμων (έως το τέλος του 2013) η τρόικα έχει βάλει και έναν τρίτο, νέο, όρο: την «έξοδο» των 11.000 από τους 25.000 των υπαλλήλων της κινητικότητας.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι 5.500 από τις «εξόδους» θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου από την «δεξαμενή» των 12.500 προς «κινητικότητα» και τίθεται όρος για 3.000 απολύσεις έως το τέλος Αυγούστου, πάντα από την «πηγή» της κινητικότητας- διαθεσιμότητας.
Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, ειδικά από τους ΟΤΑ, μπορεί να αλλάξουν κάτι έως το παρά… πέντε, αρκεί βέβαια αυτό να γίνει αποδεκτό και από την τρόικα. Πάντως, εξηγούν, με τον συγκεκριμένο όρο όπως είναι διατυπωμένος, ως ξεχωριστός στόχος από τις 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, καθρεφτίζεται το αίτημα των δανειστών κινητικότητα και απολύσεις να μην είναι «συγκοινωνούντα» δοχεία.
Δηλαδή, εξηγούν, οι απολύσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της κινητικότητας δεν θα γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές για να καλύψουν την «χοάνη» των 15.000 απολύσεων, αλλά θέλουν να λειτουργούν προσθετικά.
Οι όροι που ζητούν οι δανειστές… ζαλίζουν:
- Στον στόχο των άμεσων απολύσεων ορίζεται στο κείμενο ότι πρέπει να γίνουν 2.000 έως το τέλος Σεπτεμβρίου, 4.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου και συνολικά 15.000 έως το τέλος του 2014 (με ενδιάμεσους στόχους να φτάσουν στις 5.000 το πρώτο τρίμηνο του 2014, στις 9.000 το δεύτερο τρίμηνο, στις 10.500 τον Ιούλιο,  στις 12.000 τον Αύγουστο και  στις 14.000 το τρίτο τρίμηνο του 2014).
- Σε ξεχωριστό στόχο ορίζεται για το σχήμα κινητικότητας  ότι θα πρέπει να εισαχθούν 12.500 άτομα έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 25.000 έως τον Δεκέμβριο. Από την «δεξαμενή» αυτή των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, ορίζεται ότι θα υπάρχει «πλαφόν» στον αριθμό των υπαλλήλων  που θα προορίζονται για «έξοδο» σε 5.500 τον Σεπτέμβριο  και σε 11.000 τον Δεκέμβριο. Τίθενται ως ενδιάμεσοι στόχοι 2.000 τον Ιούλιο, 3.000 συνολικά έως το τέλος Αυγούστου, 6.500 στο τέλος Οκτωβρίου και 8.500 στο τέλος Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΚΤΑΩΡΟΥ !


Προσπάθεια, με έμμεσο τρόπο, κατάργησης τους οκταώρου καταγγέλλει η αντιπολίτευσης με την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 103  που αφορά τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.
Συγκεκριμένα διαγράφεται η φράση που διευκρινίζει ότι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αφορούν σε «εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως», με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για έναν εργοδότης  να δίνει στον υπάλληλό του ή τον εργατοτεχνίτη τα 586 ευρώ το μήνα, αλλά να τον αναγκάζει να δουλεύει έξι ή ακόμα και εφτά ημέρες την εβδομάδα, ή να εργάζεται 10 και 12 ή παραπάνω ώρες την ημέρα. Καταργούνται επί της ουσίας έτσι και οι υπερωρίες!
Συγκεκριμένα το άρθρο 103 προέβλεπε, όπως είχε κατατεθεί, ότι «έπειτα από διαβούλευση ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας».
Υπουργείο Εργασίας: «Ανυπόστατες οι φήμες»
Για ανυπόστατες φήμες και διαρροές περί κατάργησης του 8ώρου, κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά το σάλο που προκλήθηκε με την νομοτεχνική βελτίωση στο πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η βελτίωση αυτή που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας διαψεύδει κατηγορηματικά ανυπόστατες φήμες και διαρροές περί κατάργησης του 8ώρου.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου ( άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού  και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου.
Επομένως, η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης.

Συνεπώς, η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα.»

ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ


Και οι περιφερειάρχες συντάσσονται, πλέον, στο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Με μία σκληρή της ανακοίνωση η Ένωση Περιφερειών χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικές» τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το Οικονομικό Παρατηρητήριο η Ένωση Περιφερειών, επικαλούμενη και τη σχετική γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.
Η ΕΝΠΕ αφού κάνει λόγο για «ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας μας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση», προσθέτει με έμφαση: «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από προφάσεις και προσχήματα. Το ζήτημα πλέον έχει φτάσει στον πυρήνα σεβασμού του Συντάγματος.  Ή το σέβεται και το εφαρμόζει ή δεν της αρέσει  και το αλλάζει. Αλλά δεν μπορεί, εν γνώσει της, να το παραβιάζει. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιττή ή ενοχλητική για  κάποιους, ας βρουν το θάρρος να την καταργήσουν».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΝΠΕ είναι το εξής:
«Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζει την έντονη αντίθεση της στην επιχειρούμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που εισήχθη για ψήφιση με την κατεπείγουσα διαδικασία στην Βουλή.
Με τις διατάξεις του άρθρου 78 εισάγεται ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας μας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση. Στην ουσία, εισάγεται ένα σύστημα ελέγχου σκοπιμότητας των αποφάσεων αιρετών συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, με ταυτόχρονη υποχρέωση  συμμόρφωσης στις δικές τους υποδείξεις, και  επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, δεν είναι κατά τη γνώμη του «ρεαλιστικός».  Την άποψη αυτή για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αποδέχεται πλέον και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία στην επίσημη Έκθεσή της εκφράζει την άποψη ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος και την κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας.
Γι” αυτό το λόγο άλλωστε επιδιώκουμε την άμεση εφαρμογή διατάξεων οι οποίες θωρακίζουν το θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και διασφαλίζουν την άμεμπτη διαχείριση του δημοσίου χρήματος (επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» για τον Προληπτικό “Έλεγχο των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και τη λειτουργία του Ελεγκτή Νομιμότητας).
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από προφάσεις και προσχήματα. Το ζήτημα πλέον έχει φτάσει στον πυρήνα σεβασμού του Συντάγματος.  Ή το σέβεται και το εφαρμόζει ή δεν της αρέσει  και το αλλάζει. Αλλά δεν μπορεί, εν γνώσει της, να το παραβιάζει. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιττή ή ενοχλητική για  κάποιους, ας βρουν το θάρρος να την καταργήσουν.                                       
Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις αυτές που αποτελούν πλήγμα στην κοινή μας προσπάθεια για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάταξη του τόπου μας.»


aftodioikisi.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 17, 2013
 Από την Πέμπτη οι μετεγγραφές φοιτητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Από την Πέμπτη 18 Ιουλίου ξεκινούν οι μετεγγραφές των 2.654 φοιτητών που πληρούσαν τα
απαραίτητα κριτήρια.
Οι φοιτητές καλούνται να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής τους προκειμένου να υποβάλουν αίτηση εγγραφής, προσκομίζοντας αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναγράφονται σε αυτή.
Στην περίπτωση που οι φοιτητές δεν διαθέτουν αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης μπορούν να το εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου ενώ η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα ολοκληρωθεί μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.