Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζει την έντονη αντίθεση της στην επιχειρούμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που εισήχθη για ψήφιση με την κατεπείγουσα διαδικασία στην Βουλή.
Με τις διατάξεις του άρθρου 78 εισάγεται ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας μας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση. Στην ουσία, εισάγεται ένα σύστημα ελέγχου σκοπιμότητας των αποφάσεων αιρετών συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, με ταυτόχρονη υποχρέωση  συμμόρφωσης στις δικές τους υποδείξεις, και  επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, δεν είναι κατά τη γνώμη του «ρεαλιστικός».  Την άποψη αυτή για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αποδέχεται πλέον καιη Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία στην επίσημη Έκθεσή της εκφράζει την άποψη ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος και την κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε επιδιώκουμε την άμεση εφαρμογή διατάξεων οι οποίες θωρακίζουν το θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και διασφαλίζουν την άμεμπτη διαχείριση του δημοσίου χρήματος (επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» για τον Προληπτικό 'Έλεγχο των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και τη λειτουργία του Ελεγκτή Νομιμότητας). Η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από προφάσεις και προσχήματα. Το ζήτημα πλέον έχει φτάσει στον πυρήνα σεβασμού του Συντάγματος.  Ή το σέβεται και το εφαρμόζει ή δεν της αρέσει  και το αλλάζει. Αλλά δεν μπορεί, εν γνώσει της, να το παραβιάζει. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιττή ή ενοχλητική για  κάποιους, ας βρουν το θάρρος να την καταργήσουν.                                        

Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις αυτές που αποτελούν πλήγμα στην κοινή μας προσπάθεια για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάταξη του τόπου μας.