Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Παρέμβαση Βουλευτή Χίου Κωστή Μουσουρούλη στην ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Η τελική συμφωνία για την ΚΑΠ μετά το 2013.
(Η ειδική συνεδρίαση έγινε παρουσία του Επιτρόπου Dacian Ciolos  αρμόδιου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, ο οποίος παρουσίασε την νέα ΚΠΑ και αντάλλαξε απόψεις τους Έλληνες βουλευτές των δύο επιτροπών).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κύριε Επίτροπε, σας καλωσορίζω και εγώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Θα ήθελα καταρχήν να πω ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την υπέρβαση της κρίσης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά ειδικά στην πατρίδα μας, η οποία έχει, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πλεονέκτημα και στην ποιότητα και στην ποικιλία της πρωτογενούς παραγωγής.
Πρέπει να υπογραμμίσω όμως, ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι σαφώς διαφορετικές σε κάθε κράτος μέλος και αυτό δεν βλέπω να αναγνωρίζεται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για την οποία μας μιλήσατε. Στην Ελλάδα έχουν ανατραπεί πλήρως τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της παραγωγής. Να τα δούμε ανά παραγωγική δραστηριότητα για να καταλάβετε τι εννοώ.
Θέλω πάντως να σας συγχαρώ  για τη μεταρρύθμιση που έχετε προωθήσει και ειδικά για ορισμένες πτυχές της, όπως η διαφοροποίηση, γιατί είναι ρεαλιστική, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων γιατί είναι οικολογική αλλά και ο στόχος της διατήρησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο, που έχει μια σαφή κοινωνική διάσταση. Θετικό είναι επίσης το ότι τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω και ορισμένα στοιχεία που νομίζω ότι λείπουν, αν και δεν έχω μελετήσει σε βάθος όλα τα θέματα που συζητούμε. Σημειώνω καταρχάς την έλλειψη διαλειτουργικότητας της ΚΑΠ με τις λοιπές πολιτικές της Ε.Ε. και κυρίως την περιφερειακή πολιτική, αλλά και την πολιτική έρευνας ή περιβάλλοντος. Αυτά, εκτός από το στρατηγικό επίπεδο, αφορούν και τα εργαλεία, όπως το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή το επόμενο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
Δεύτερο στοιχείο που ενδεχομένως να λείπει – διατηρώ ωστόσο μια επιφύλαξη - είναι η χωρική διάσταση της ΚΑΠ. Και αναφέρομαι κυρίως στη νησιωτική γεωργία. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ισχυρό δυναμικό στα νησιά αλλά και μοναδικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα η Μαστίχα  Χίου. Όμως η παραγωγική διαδικασία είναι ακριβή, όπως και η μεταποίηση και η διάθεση των προϊόντων στην αγορά. Θα πρέπει λοιπόν να δώσετε έμφαση και λύσεις.
Το τρίτο στοιχείο αφορά στα θέματα κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού. Ένα παράδειγμα αποτελεί η ανταπόκριση των υπηρεσιών  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ζητήματα των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές. Θα πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός πιο ευέλικτος και ταχύτερος. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με όρους παρελθόντος σε μια εποχή που η κρίση έχει πλήξει τόσο πολύ σημαντικά τμήματα του πληθυσμού.

Το τέταρτο στοιχείο που νομίζω ότι λείπει είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων που προωθείτε. Θα πρέπει να τα δείτε αυτά και στην εφαρμογή.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αύριο Τετάρτη, και θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων.
Αναλυτικότερα, από το πρωί της Τετάρτης, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενίσουν και θα μεταφερθούν σταδιακά μέχρι το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Για μεθαύριο, Πέμπτη, έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν έως το απόγευμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι θα επικρατήσουν αρχικά στα δυτικά και βόρεια και έως το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, παίρνοντας μέτρα αυτοπροστασίας.
Ειδικότερα, να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου, μακριά από δέντρα. Επίσης, να μείνουν μέσα στο αυτοκίνητο, με τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Τέλος, να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, ακόμα και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς και να απέχουν από δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
Αναλυτικά η πρόβλεψη:
Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 στα ανατολικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη, οι νεφώσεις βαθμιαία θα αυξηθούν, από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και τη νύχτα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 16 έως 22 βαθμούς.
Στην υπόλοιπη χώρα: 

Μακεδονία, Θράκη
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 ΜΠΟΦΟΡ. Τη νύχτα στα δυτικά βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 12 έως 25 βαθμούς.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα αλλά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν στα βορειοδυτικά.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 15 έως 25 βαθμούς. Στην Ηπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη..

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις κατά περιοδους αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά έντονες κυρίως στην Πελοπόννησο.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13 έως 25 βαθμούς.

Κυκλάδες, Κρήτη
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα εκδηλωούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στις Κυκλάδες.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ,
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 18 έως 27 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις τοπικα αυξημένες, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
ΑΝΕΜΟΙ: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 18 έως 26 βαθμούς. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Πέμπτη έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι. Πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν αρχικά στα δυτικά και βόρεια και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα.
ethnos.gr

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ : ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σε ερώτηση-καταγγελία του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η ερώτηση αφορούσε δελτίο τύπου των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το οποίο αστυνομικό όργανο, εν ώρα υπηρεσίας, επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο που διεξαγόταν η Γενική τους Συνέλευση για να τους καταμετρήσει. Όπως αναφέρει ο Υπουργός στην απάντησή του έχει διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση από την αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

newsbomb.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΙΔΩΤΩΝ


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (1468/207/10.09.2013), προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, με την οποία, έθετε το θέμα της αύξησης του αριθμού των ιδιωτών που χρησιμοποιούν αστυνομική φύλαξη, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να στερείται προσωπικού για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Επιπλέον, ο βουλευτής επανέφερε στην επικαιρότητα παλαιότερη ανακοίνωση του Υπουργού ότι θα ελέγξει εξ’ υπαρχής την λίστα των ιδιωτών που χρήζουν αστυνομικής φύλαξης και θα υποχρεώσει τους πιο εύπορους εξ αυτών, να καταβάλουν τα έξοδα φύλαξής τους.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ενημερώνει τον βουλευτή ότι: «όπως είναι ευνόητο, τα στοιχεία που αφορούν στην προστασία προσώπων, δεν είναι ανακοινώσιμα για λόγους ασφαλείας, αφού είναι δυνατόν να λάβουν γνώση αυτών τρίτα πρόσωπα». «Τα έσοδα από την εν λόγω παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση μέσων εισπράττονται σύμφωνα με τα οριζόμενα του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και περιέρχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως δημόσιο έσοδο, προσαυξανόμενων ισόποσα των πιστώσεων του Π/Υ της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ποσοστό 4% των εισπρακτέων αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά Ταμεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.».

Επίσης, «Από την εφαρμογή της 8004/21/2 15.03.2013 ΚΥΑ μέχρι και την 18.09.2013, όπως προκύπτει από τα σχετικά διπλότυπα είσπραξης Δ.Ο.Υ. για τον τακτικό προϋπολογισμό του Φορέα έχει κατατεθεί συνολικό ποσό ύψους 411.379,63 ευρώ».

Ο Υπουργός επισημαίνει τέλος, ότι: «βρίσκεται σε εξέλιξη τροποποίηση της 8004/21/2 15.03.2013 ΚΥΑ και οι ιδιώτες στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης  από την ΕΛ.ΑΣ. και έχουν ετήσιο συνολικό καθαρό εισόδημα που υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ καταβάλλουν μηνιαίως ως τέλος υπέρ του Δημοσίου τα ποσά των 2000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται για την εκτέλεση των ως άνω υπηρεσιών και των 50 ευρώ ανά μέρα για κάθε διατιθέμενο όχημα».


Από το γραφείο τύπου

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

     Ο Δήμος Χίου, μετά από μακρά, επίπονη και στοχευμένη προσπάθεια, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στους δημότες του ότι δημοσιεύθηκαν οι προσκλήσεις, για την υποβολή έργων στα πλαίσια των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αστικής ανάπτυξης και των ολοκληρωμένων αγροτικών παρεμβάσεων.
     Για τα έργα αυτά, ο Δήμος μας εκπόνησε επιχειρησιακά προγράμματα, συνέταξε μελέτες, τις αδειοδότησε και τώρα βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης των έργων. Με τα έργα αυτά θα βελτιωθούν τα δεδομένα του πολίτη στο νησί, θα αποκατασταθούν προβλήματα χρονίζοντα, θα βελτιωθεί η εικόνα της πόλης μας και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής του πολίτη.
     Επιπλέον, θα τονωθεί σημαντικά η χειμαζόμενη αγορά της Χίου, καθώς τα υπό δημοπράτηση έργα έχουν προϋπολογισμό περί τα 7.500.000 ευρώ.
     Συγκεκριμένα, τα έργα που τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθούν, είναι τα εξής:
- Επισκευή Δημοτικού κτιρίου εντός του οικισμού Φρουρίου και μετατροπή του σε δομή επιχειρηματικότητας. Προϋπολογισμός 200.000 ευρώ.
- Ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου μεταξύ τριών δημοτικών κτιρίων στον οικισμό Φρουρίου (κατασκευή παιδικής χαράς). Προϋπολογισμός 30.000 ευρώ.
- Ανάπλαση χώρου γύρω από τον Άγιο Νικόλαο Φρουρίου. Προϋπολογισμός 30.000 ευρώ.
- Ανάπλαση δημοτικού χώρου στην περιοχή της Φάρκαινας. Προϋπολογισμός 1.100.000 ευρώ.
- Επισκευή νεοκλασσικού δημοτικού κτιρίου στην οδό Απλωταριάς και μετατροπή του σε χώρο για πολιτιστική χρήση. Προϋπολογισμός 690.000 ευρώ.
- Μετατροπή 3ου και 8ου Νηπιαγωγείου σε πράσινα κτίρια. Προϋπολογισμός 200.000 ευρώ.
- Ανάπλαση ανατολικής εισόδου οικισμού Φρουρίου. Προϋπολογισμός 150.000 ευρώ.
- Δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας 
  Α.Μ.Ε.Α. σε κοινόχρηστους χώρους. Προϋπολογισμός 420.000 ευρώ.
- Βελτίωση Πολιτιστικών Υποδομών της Πλατείας «Καρουλιού»   Θυμιανών. Προϋπολογισμός 113.000 ευρώ.
- Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης. Προϋπολογισμός 105.000 ευρώ.
- Βελτίωση Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Υποδομών Σχολείου Βολισσού. Προϋπολογισμός 125.000 ευρώ.
- Αναστήλωση Μύλων Ανέμωνα. Προϋπολογισμός 435.000 ευρώ.
- Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου Ανοιχτού Θεάτρου Δ.Ε. Καρδαμύλων Δήμου Χίου. Προϋπολογισμός 500.000 ευρώ.
- Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής «Κλούβα» Κάμπου. Προϋπολογισμός 2.650.000 ευρώ.
- Αποκατάσταση αρχαιολογικού χώρου Δασκαλόπετρας και αρχιτεκτονική παρέμβαση δημιουργίας πολιτιστικής διαδρομής ανάδειξης της ναυτικής παράδοσης. Προϋπολογισμός 385.000 ευρώ.

- Ανάπλαση Άνω Πόρτας Πυργιού. Προϋπολογισμός 139.000 ευρώ.

200.000 ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΟ CHIOSVITRINE.BLOGSPOT.COM


Μόλις πριν λίγο συμπληρώσαμε τις 200.000 προβολές 

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ


Σας ενημερώνουμε ότι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε xθες, 14/10/2013, μεταξύ άλλων :
1.εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή πεζοδρομίων Φραγκομαχαλά», προϋπολογισμού 183.000€.
2.εγκρίθηκε πίστωση ποσού 28.519€ για τη μελέτη με τίτλο «Σχέδιο χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης, Καρδαμύλων».
3.αποφασίσθηκε η επαναδημοσίευση της προκήρυξης, για την εξεύρεση νέου αερομεταφορέα στη γραμμή Χίο-Αθήνα
4. εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 10.249€, για την πληρωμή επιδομάτων απροστάτευτων παιδιών, για τους μήνες Μάιο- Ιούνιο
5. εγκρίθηκαν τα πρακτικά της δημοπρασίας «Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 220.000€
6.επιχορηγήθηκε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, με 55.000€, απ'τον προϋπολογισμό του Δήμου Χίου
7.εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 42.250€, για την επιχορήγηση των Πολιτιστικών Σωματείων.
8.ενημερώθηκε το σώμα για τα έσοδα-έξοδα του Δήμου για το μήνα Σεπτέμβριο 2013, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
Σύνολο Εισπράξεων: 16.525.159,66€
Σύνολο Πληρωμών: 15.827.552,88€
Ταμειακό Υπόλοιπο: 7.509.386,63€

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  διοργανώνουν Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Μυτιλήνη και στη Χίο  στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2013 αντίστοιχα, με θέμα "Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -  Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση. Οι δυνατότητες για το Βόρειο Αιγαίο".
Το συνέδριο απευθύνεται στους πολίτες, τις Αρχές και τους φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και στους δημοσιογράφους και θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η πρόοδος υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και η Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 15:30-21:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 17:00-20:00 στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
             I.      Ενημερωτικό σεμινάριο για τους δημοσιογράφους των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ με θέμα: "Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία", όπου θα συζητηθούν οι Ευρωπαϊκές Εκλογές 2014 και η πολιτική επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
           II.      Εκδήλωση με τίτλο: "Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση. Οι δυνατότητες για το Βόρειο Αιγαίο".

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ




Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση.

Οι δυνατότητες για το Βόρειο Αιγαίο


 Μυτιλήνη, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013
 Χίος, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜA

Μυτιλήνη, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013,
Επιμελητήριο Λέσβου,
Π. Κουντουριώτη 71,  81100








15:30 - 16:00


16:00 - 16:15




16:15 - 16:45

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία

Προσέλευση - εγγραφή συμμετεχόντων


Εισαγωγικές παρατηρήσεις - συντονισμός:

- Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου
  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Χαιρετισμοί:

- Ηρακλής ΒΕΡΒΕΡΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου

- Δημήτρης ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ, Δήμαρχος Λέσβου

- Kυριάκος KOΡTΕΣHΣ, Πρόεδρος ΕΣHΕΠHN





16:45 - 18:00













18:00-18:10

18:00-18:30



18:30-19:30










19:30 - 20:30
20:30
Ομιλίες:
"Ευρωπαϊκές Εκλογές 2014: προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης"
- Θεόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη)
"Στοιχεία για τη θεσμική προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2014"
- Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
"Πολιτικές και Οικονομικές εξελίξεις στην Ε.Ε. - Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για δημοσιογράφους"
- Αργύρης ΠΕΡΟΥΛΑΚΗΣ, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων.
"Η πολιτική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Μέσα και Εργαλεία"
- Κώστας ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση.
Οι δυνατότητες για το Βόρειο Αιγαίο
Εισαγωγικές παρατηρήσεις - συντονισμός:

 - Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Χαιρετισμοί:

- Αθανάσιος ΓΙΑΚΑΛΗΣ, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

- Ηρακλής ΒΕΡΒΕΡΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου

- Δημήτρης ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ, Δήμαρχος Λέσβου

Ομιλίες:

"Λιγότεροι φόροι, μικρότερο Κράτος, προϋπόθεση για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής"
- Θεόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη)
"Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης"
- Αργύρης ΠΕΡΟΥΛΑΚΗΣ, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων.

"Νησιωτικότητα και αντιμετώπιση της κρίσης"

- Θράσος KAΛOΓΡΙΔHΣ, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου
"Παρουσίαση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο της Ετήσια Εκδήλωσης του Προγράμματος - Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020"
- Παναγιώτης ΚΥΡΙAKOΥ, Προϊστάμενος Μονάδος Α΄ ΕΔΑ Β. Αιγαίου  
Ερωτήσεις - συζήτηση

Τέλος εργασιών Συνεδρίου

Χίος, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013
Ίδρυμα Μαρία Τσάκος,
Μιχαήλ Λιβανού 51, 82100











17:00 - 17:30

17:30 -17:40




17:40 -18:00






18:00 -19:00

















19:00 - 20:00

20:00

Συνάντηση με φορείς και πολίτες της Xίου



Προσέλευση - εγγραφή συμμετεχόντων

Εισαγωγικές παρατηρήσεις:

- Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου
  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Xαιρετισμοί:

- Κωνσταντίνος ΓΑΝΙΑΡΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Χίου

- Πολύδωρος ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ, Δήμαρχος Χίου

Ομιλίες:

"Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης"
-Αργύρης ΠΕΡΟΥΛΑΚΗΣ, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων.

"Περιφερειακή ανάπτυξη: ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, νομοθεσία, εθνική εφαρμογή και προκλήσεις (παραδείγματα από το ΕΣΠΑ, ενεργειακή και θαλάσσια πολιτική)"
- Κωνσταντίνος MOΥΣOΥΡOΥΛHΣ, Bουλευτής Xίου

"Παρουσίαση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο της Ετήσια Εκδήλωσης του Προγράμματος - Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020"
- Γιώργος ΠΛAKΩTAΡHΣ, Προϊστάμενος ΕΔA B. Αιγαίου

Παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων - Συζήτηση

Τέλος Εργασιών Ημερίδας




ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Στο Eurogroup χθες ζητήθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί εκείνα που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά δεν έχουν γίνει αισθητά στο εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Ενα από αυτά αφορά το επίδομα που παίρνουν οι εποχικά εργαζόμενοι και του οποίου πλέον η καταβολή γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400). Αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα, όπως γράφει σε σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Ελευθεροτυπία«, πέρα από τους απασχολούμενες στον τουρισμό, καθηγητές φροντιστηρίων και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).
- Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.
- Από 12.03.2012 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 ευρώ.
- Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

aftodioikisi.gr

1.600 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΕΠΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Σε περίπου 1.600 προσλήψεις εποχικών εργαζομένων προχωρούν επτά οργανισμοί του δημοσίου τομέα, με τις ανακοινώσεις να αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΕΛΓΑ, τις «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ», την ΔΕΗ και το Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνος Εργασία», οι προσλήψεις αυτές αφορούν 445 επιστήμονες στονΟΠΕΚΕΠΕ, 806 θέσεις στα ΕΛΤΑ, 120 θέσεις στην ΕΥΔΑΠ, 90 εποχικούς υπαλλήλους στον ΕΛΓΑ, 56 προσλήψεις θα γίνουν στις «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ», και από 34 προσλήψεις θα κάνουν ΔΕΗ και Κτηματολόγιο.
Τι πρέπει να ξέρετε για τις προσλήψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ:
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου
Αφορούν 445 επιστήμονες με εξειδίκευση στον αγροτικό τομέα
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 7 μήνες
Το επίδομα εργασιακής εμπειρίας, θα ανέλθει στα 4.285 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των κρατήσεων
Που θα κατανεμηθούν οι θέσεις:
Κεντρική Μακεδονία, 74 θέσεις
Αττική, 68 θέσεις
Πελοπόννησος, 66 θέσεις
Δυτική Ελλάδα, 46 θέσεις
Περιφέρεια Θεσσαλίας, 37 θέσεις,
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, 32 θέσεις
Ηπειρος, 29 θέσεις
Δυτική Μακεδονία, 28 θέσεις
Κρήτη, 20 θέσεις
Στερεά Ελλάδα 18 θέσεις
Βόρειο Αιγαίο, 13 θέσεις
Ιόνια νησιά, 12 θέσεις
Νότιο Αιγαίο, 2 θέσεις
Τι πρέπει να ξέρετε για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ
Θα γίνουν 135 εποχικές προσλήψεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πλήρους ή μερικής απασχόλησης
Οι αιτήσεις θα γίνουν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου
Που θα γίνουν οι προσλήψεις:
70 θέσεις Διαμετακομιστών και ΔΕ Εσωτερικής εκμετάλλευσης, στο Κέντρο Διαλογής Αττικής και το Κέντρο Αεροπορικού Ταχυδρομείου
ΕΛΤΑ Καπανδριτίου, Ωρωπού, Λαυρίου, θα γίνουν επτά προσλήψεις Διανομέων
ΕΛΤΑ Σπάτων, θα γίνουν οκτώ προσλήψεις διανομέων στα καταστήματα Σπατών, Ραφήνας, Αυλώνας, Κορωπίου, Λαυρίου, Παιανίας και Μαρκοπούλου,
ΕΛΤΑ Μακεδονίας Θράκης, θα γίνουν 16 προσλήψεις εποχικών θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης και συγκεκριμένα 13 Διανομείς ΔΕ και τρεις υπάλληλοι ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης
ΕΛΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν 44 θέσεις εποχικού προσωπικού για τα ΕΛΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής. Οι προσλήψεις αφορούν 31εργαζόμενους Εσωτερικής Εκμετάλλευσης και 13 Διανομείς.
Οι προσλήψεις στη ΔΕΗ
Στη ΔΕΗ, θα γίνουν 34 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων για τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και τον Υδροηλεκτρικό σταθμό Πολυφύτου Κοζάνης της ΔΕΗ., Οι προσλήψεις θα γίνουν στην ΔΕΔΔΗΕ Ρόδου, στην ΥΗΣ Πολυφύτου, στην ΔΕΔΔΗΕ Δυτικής Ελλάδας και την ΔΕΔΔΗΕ Κω.
Οι προσλήψεις στην ΕΥΔΑΠ
Στην ΕΥΔΑΠ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου θα υποβληθούν οι αιτήσεις για 120 προσλήψεις οι οποίες αφορούν:
50 θέσεις ΔΕ Καταμετρητών
70 θέσεις ΥΕ Εργατών
Οι προσλήψεις στις Ελληνικές Αλυκές
Στην «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ», θα γίνουν 56 προσλήψεις συμβασιούχων υπαλλήλων από δύο έως οκτώ μήνες, ενώ για την πλειοψηφία των θέσεων οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν απολυτήριο Λυκείου και εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης.
Οι προσλήψεις στον ΕΛΓΑ
Στον ΕΛΓΑ, θα γίνουν 90 προσλήψεις οι οποίες αφορούν θα είναι τετράμηνες με το ηλικιακό όριο να είναι από 18-65 ετών, για τις ακόλουθες θέσεις:
ΠΕ Γεωπόνων, 83 θέσεις
ΠΕ Κτηνιάτρων, 7 θέσεις
Προσλήψεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο
Οι υποψήφιοι, έχουν περιθώριο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου για να υποβάλλουν αίτηση για μια από τις 34 συμβάσεις μισθώσεων έργου, διάρκειας 12 ή 24 μηνών. Οι θέσεις είναι οι ακόλουθες:
24 θέσεις ΠΕ Δασολόγου
8 συμβάσεις ΠΕ Αγρονόμου Τοπογράφου
2 συμβάσεις ΠΕ Πληροφορικής
(ΠΗΓΗ Εθνος, από www.iefimerida.gr)

GPO : ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας (εικόνα) το οποίο μάλιστα διευρύνεται σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και μικρή (μειώμενη) διαφορά υπέρ της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας  GPO που διεξληχθη από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου για το newpost.gr. Πάντως και τας δύο κόμματα βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα μόνα κόμματα που καταγράφουν άνοδο από τον Ιούνιο του 2012 είναι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων προσεγγίζει το 20%.
Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. κατά 7,2 μονάδες συγκεντρώνοντας το 24,2%.
Η Ν.Δ. έπεται με 17% ενώ το ΠΑΣΟΚ με 4,1% εμφανίζεται να χάνει το 50% της ήδη μικρής δύναμης του 2012.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν, επίσης, απώλειες (4,1%) όπως και η Δημοκρατική Αριστερά (3,8%), η οποία εμφανώς δεν έχει συνέλθει από την κυβερνητική της περιπέτεια.
«Άλλο κόμμα» επιλέγει το 5,6% των ερωτηθέντων, προς λευκό/άκυρο κατευθύνεται το 4,4% ενώ αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει πως θα απέχει. Τέλος, αναμενόμενα υψηλό ποσοστό, 18%, των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Στην Α΄ Αθήνας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: 21,2% για τη ΝΔ, 20% για το ΣΥΡΙΖΑ, 8,2% για τη ΧΑ και ακολουθούν: ΚΚΕ 5,9%, ΠΑΣΟΚ 5%, ΑΝΕΛ 3.9%, ΔΗΜΑΡ 3,6%.

aftodioikisi.gr