Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Παρέμβαση Βουλευτή Χίου Κωστή Μουσουρούλη στην ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Η τελική συμφωνία για την ΚΑΠ μετά το 2013.
(Η ειδική συνεδρίαση έγινε παρουσία του Επιτρόπου Dacian Ciolos  αρμόδιου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, ο οποίος παρουσίασε την νέα ΚΠΑ και αντάλλαξε απόψεις τους Έλληνες βουλευτές των δύο επιτροπών).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κύριε Επίτροπε, σας καλωσορίζω και εγώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Θα ήθελα καταρχήν να πω ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την υπέρβαση της κρίσης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά ειδικά στην πατρίδα μας, η οποία έχει, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πλεονέκτημα και στην ποιότητα και στην ποικιλία της πρωτογενούς παραγωγής.
Πρέπει να υπογραμμίσω όμως, ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι σαφώς διαφορετικές σε κάθε κράτος μέλος και αυτό δεν βλέπω να αναγνωρίζεται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για την οποία μας μιλήσατε. Στην Ελλάδα έχουν ανατραπεί πλήρως τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της παραγωγής. Να τα δούμε ανά παραγωγική δραστηριότητα για να καταλάβετε τι εννοώ.
Θέλω πάντως να σας συγχαρώ  για τη μεταρρύθμιση που έχετε προωθήσει και ειδικά για ορισμένες πτυχές της, όπως η διαφοροποίηση, γιατί είναι ρεαλιστική, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων γιατί είναι οικολογική αλλά και ο στόχος της διατήρησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο, που έχει μια σαφή κοινωνική διάσταση. Θετικό είναι επίσης το ότι τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω και ορισμένα στοιχεία που νομίζω ότι λείπουν, αν και δεν έχω μελετήσει σε βάθος όλα τα θέματα που συζητούμε. Σημειώνω καταρχάς την έλλειψη διαλειτουργικότητας της ΚΑΠ με τις λοιπές πολιτικές της Ε.Ε. και κυρίως την περιφερειακή πολιτική, αλλά και την πολιτική έρευνας ή περιβάλλοντος. Αυτά, εκτός από το στρατηγικό επίπεδο, αφορούν και τα εργαλεία, όπως το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή το επόμενο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
Δεύτερο στοιχείο που ενδεχομένως να λείπει – διατηρώ ωστόσο μια επιφύλαξη - είναι η χωρική διάσταση της ΚΑΠ. Και αναφέρομαι κυρίως στη νησιωτική γεωργία. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ισχυρό δυναμικό στα νησιά αλλά και μοναδικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα η Μαστίχα  Χίου. Όμως η παραγωγική διαδικασία είναι ακριβή, όπως και η μεταποίηση και η διάθεση των προϊόντων στην αγορά. Θα πρέπει λοιπόν να δώσετε έμφαση και λύσεις.
Το τρίτο στοιχείο αφορά στα θέματα κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού. Ένα παράδειγμα αποτελεί η ανταπόκριση των υπηρεσιών  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ζητήματα των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές. Θα πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός πιο ευέλικτος και ταχύτερος. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με όρους παρελθόντος σε μια εποχή που η κρίση έχει πλήξει τόσο πολύ σημαντικά τμήματα του πληθυσμού.

Το τέταρτο στοιχείο που νομίζω ότι λείπει είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων που προωθείτε. Θα πρέπει να τα δείτε αυτά και στην εφαρμογή.