Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣ ... " ΛΟΥΚΕΤΟ " ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι οι 1.112 εργαζομενοι σε κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, δομές παροχής συσσιτίων,  κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, υπνωτήρια

Ορατός είναι ο κίνδυνος για μια σειρά δομών αλληλεγγύης των Δήμων υπό το βάρος της μακράς διαπραγμάτευσης και λόγω έλλειψης πόρων να οδηγηθούν σε κλείσιμο με ανυπολόγιστες συνέπειες για χιλιάδες αναξιοπαθούντες πολίτες. Όπως τόνισε σε ερώτηση του σήμερα προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στις κοινωνικές δομές των Δήμων, στο τέλος Ιουνίου είναι εμφανής.



Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή  Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Δομές Παροχής Συσσιτίων, Τράπεζες Χρόνου, Γραφεία Διαμεσολάβησης, Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια, που αποτελούν τις δομές από τη δράση των οποίων ωφελήθηκαν περίπου 120.000 άτομα, στα οποία συγκαταλέγονται  διαβιούντες στα όρια της φτώχειας πολίτες, άνεργοι, ηλικιωμένοι, μετανάστες και πρόσφυγες, βλέπουν ότι δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη πρώτη δόση για τη λειτουργία των δομών. 

Οι 1.112 εργαζόμενοι σε αυτές παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες. Με τη λήξη της χρηματοδότησής τους  οι δομές, στις 30 Ιουνίου, κινδυνεύουν να καταστούν μη βιώσιμες, με άμεσες συνέπειες  τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διακοπή της απασχόλησης εκατοντάδων νέων επιστημόνων. 


protothema.gr

Στη δημοπράτηση του έργου συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Νότιας Χίου, προχωρά η Περιφέρεια




Στη δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση οδικού δικτύου Νοτίου Τμήματος νήσου Χίου» συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ, προχωρά στις 9 Ιουνίου η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το έργο αφορά στη συντήρηση του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Νότιας Χίου και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να εκτελεστούν οι εξής εργασίες: 
• Αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα και ασφαλτόστρωση κατά τμήματα του οδικού δικτύου. 
• Ανάσχεση καταπτώσεων πρανών σε τμήματα που παρουσιάζουν προβλήματα με την κατασκευή τοιχείων (βραχοπαγίδες), συρματοκιβωτίων ή λιθορριπής προστασίας πρανών σε συνδυασμό με την κατασκευή στραγγιστηρίων κατά περίπτωση. 
• Καθαρισμός τάφρων κυρίως στα τμήματα Αρμόλια – Βέσσα και Λιμένας – Αγ. Ειρήνη – Βέσσα. 
• Κατασκευή σωληνωτών οχετών στο τμήμα Βέσσα – Αρμόλια, Θολοποτάμι – Καλαμωτή και Καλαμωτή – Αρμόλια. 
• Άρση καταπτώσεων με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν. 
• Τοποθέτηση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης. 
• Κατασκευή διαγράμμισης οδοστρώματος. 
• Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε επιλεγμένες θέσεις. 
• Κοπή παρόδιας βλάστησης. 


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Με βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας προχωράμε στην υλοποίηση έργων συντήρησης του οδικού δικτύου σε όλα τα νησιά, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και το οδικό δίκτυο να γίνει ασφαλέστερο.»

Παρέμβαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό στις εργασίες της Μεσογειακής Επιτροπής στο Παλέρμο




«Είμαστε όλοι Μεσόγειοι!». Με αυτό το σύνθημα ολοκληρώθηκαν στο Παλέρμο οι εργασίες της Μεσογειακής Επιτροπής της Ένωσης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιοχών (CPMR), που οργανώθηκε από τις Περιφέρειες της Σικελίας (Ιταλία) και της Κυανής Ακτής -Άλπεων (Γαλλία), για να απαντήσει στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. 

Η διημερίδα περιλάμβανε επίσκεψη σε καταλύματα ανοιχτού τύπου που λειτουργούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας, της Εκκλησίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε περισσότερες από 17 περιοχές μέσα στο Παλέρμο, όπου προσφέρεται υγειονομική περίθαλψη, στέγη και τροφή στους αιτούντες ασύλου μέχρι την οριστική απόφαση. 

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες που με κίνδυνο της ζωής τους αναζητούν σωτηρία από τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στις πατρίδες τους. Τόνισαν επίσης την ανάγκη το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά, με ισομερή καταμερισμό των βαρών και σκληρότερα μέτρα εναντίον των διακινητών και των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. 

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τόνισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος και ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τόσο σε επίπεδο φύλαξης των συνόρων –που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα- όσο και στην άμεση ανακούφιση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 
Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αντιπροσωπεία της CPMR συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, σε μια προσπάθεια να αναλάβει το Κοινοβούλιο έναν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση πολιτικών άμεσης αντιμετώπισης, στην κατεύθυνση που κινούνται και οι προτάσεις που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

«Το πρόβλημα των μεταναστών είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να θρηνούμε καθημερινά θύματα γυναίκες, παιδιά, νέους ανθρώπους, δεν συνάδει στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Προσλήψεις και ριζικές αλλαγές προανήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής


Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Σύστημα Υγείας είναι «τραγική», με τις ελλείψεις στελεχών υγείας να αγγίζουν τις 22.000 και αυτό «που προσπαθούμε αρχικά να κάνουμε είναι να το κρατήσουμε στα πόδια του» και να «αντιμετωπίσουμε την υγειονομική φτώχεια», που ταλανίζει τη χώρα μας.

Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, «ριζικές» αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, ίδρυση επιτροπών διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ και σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής από το βήμα του συνεδρίου Athens Health Forum.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Σύστημα Υγείας είναι «τραγική», με τις ελλείψεις στελεχών υγείας να αγγίζουν τις 22.000 και αυτό «που προσπαθούμε αρχικά να κάνουμε είναι να το κρατήσουμε στα πόδια του» και να «αντιμετωπίσουμε την υγειονομική φτώχεια», που ταλανίζει τη χώρα μας.
Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχασα το φως μου σε ηλικία 10 χρόνων, αν είχα χάσει την αισιοδοξία μου τώρα θα ήμουν κάπου αλλού».
Αναφερόμενος στα καυτά θέματα της Υγείας είπε ότι άμεσα θα τεθεί σε δίμηνη πιλοτική εφαρμογή το νέο μοντέλο ΠΦΥ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό «σύστημα Υγείας χωρίς ΠΦΥ δεν υπάρχει».
Μίλησε για περιορισμό της «χρονοβόρας» διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού στα νοσοκομεία, για τις 4.500 προσλήψεις από τις 7.700 συνολικά, που θα πάνε στην Υγεία, για επέκταση της θητείας των επικουρικών γιατρών.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει σταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση ακόμα 10.000 προσλήψεων ετήσιας διάρκειας από τη δεξαμενή των νέων επαγγελματιών της Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και παράλληλα οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία.
Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας, και συγκεκριμένα σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 ημέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς. Αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λέγοντας ότι σχεδιάζεται το άνοιγμα μεγάλου αριθμού το επόμενο δίμηνο.
Ένα μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία είναι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, με τον υπουργό να ανακοινώνει ότι σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση για την χρηματοδότηση του συστήματος.
Οφέλη από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης για καινοτόμα φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που θα συσταθούν στον ΕΟΠΠΥ προσδοκά το υπουργείο Υγείας, και όπως είπε ο υπουργός ανάλογος μηχανισμός λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με χώρες του Νότου.
Φαρμακευτική πολιτική
Όσον αφορά τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, αυτές θα εστιάζονται στις τιμές, στην ανάπτυξη της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, στην αναπροσαρμογή σε πιο προσιτά επίπεδα της δαπάνης για τα καινοτόμα σκευάσματα, στη μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων, θέματα που θα απασχολήσουν και την αυριανή συνάντηση του με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.
Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα τρία χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες «την πολιτική του φαρμάκου την καθορίζει το Υπουργείο Υγείας», τονίζοντας με έμφαση ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι των φαρμακοβιομηχανιών».
«Τι πληρώνουν αυτές οι εταιρίες στη Γερμανία, να πληρώσουν και στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι παράλογο αυτό» και προσθέτοντας ότι «αν αλλάξει το μοντέλο θα βρεθούν χρήματα». Ανέφερε μάλιστα ότι τα τελευταία 10 χρόνια η σπατάλη ήταν τέτοια που η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με 40 εκατ. ανθρώπους.
TAXIS Υγεία
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το «ΤΑΧΙS Υγεία», με σκοπό την παρακολούθηση των τεκταινόμενων στο χώρο της Υγείας. «Λειτουργούν δομές παράλληλες χωρίς να συνομιλούν», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι και αυτός ο τομέα παρουσιάζει μια τραγική εικόνα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να ιαθούν.
O πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) Πασχάλης Αποστολίδης στον χαιρετισμό του ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο Σ.Φ.Ε.Ε. θα καλύψει το υπόλοιπο 50%. Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, χρωστούν τα νοσοκομεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και ζήτησε από το Υπουργείο τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση τους. Κλείνοντας, υποστήριξε την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο ελληνικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) κ. Θεόδωρος Κωλέτης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε. συμπορεύονται στον χώρο της Υγείας. Ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, στην οποία το φάρμακο θα είναι πρωταγωνιστής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
- See more at: http://left.gr/news/proslipseis-kai-rizikes-allages-proaniggeile-o-p-koyroymplis#sthash.AKUQYCPi.dpuf

ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ : " ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ , ΕΙΣΤΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ "

Μισή ώρα κράτησε η καυτή αντιπαράθεση στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24, ανάμεσα στην Ίνγκε Γκρέσλε και τον Στέλιο Κούλογλου, με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (της Μέρκελ) και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Ευρωβουλής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι… κομμουνιστικό κόμμα. «Έχετε μάθει ότι έπεσε το τείχος του Βερολίνου;» απάντησε ο Σ. Κούλογλου. 
Η συζήτηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί δείχνει τις απόψεις που επικρατούν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και σε ένα μέρος της κοινής γνώμης της Γερμανίας. Στα highlights του debate, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι προετοιμάζει ένα Grexit. «Πραγματικά πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Θέλουν να φύγουν χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη. Κι αυτό είναι δυσάρεστο, γιατί αυτά που πρέπει να κάνουν για να παραμείνουν, δεν τα κάνουν» είπε η Ίνγκε Γκρέσλε.
Δείτε ολόκληρο το debate με ελληνικούς υπότιτλους 
Απαντώντας ο Στέλιος Κούλογλου αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός Grexit και μίλησε για θεωρία συνωμοσίας. «Με αφήνει έκπληκτο αυτή η θεωρία συνωμοσίας που ακούσαμε μόλις. Όχι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως, ότι θέλει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Έχει κάνει τεράστιες παραχωρήσεις, τους τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ώστε να πετύχει μια αμοιβαία κατανόηση και συμφωνία που να ωφελεί και τις δυο πλευρές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
«Θέλουν να κάνουν την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε προεκλογική της υπόσχεση. Ρωτώ και τη συνάδελφό μου και δεν μου δίνει απάντηση. Είναι απαραίτητες οι εκλογές; Αν μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει έστω και λίγο κάποια πράγματα σεβόμενη το γενικό πλαίσιο, να αλλάξει κάποιες πολιτικές που ακολουθεί, τότε γιατί να κάνουμε εκλογές;» ρώτησε στη συνέχεια την Ίνγκε Γκρέσλε. 
«Το πρόβλημα σας είναι ότι περιμένετε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τους φορολογούμενους πολίτες της Σλοβακίας και της Λιθουανίας που είναι πολύ φτωχότεροι να πληρώσουν για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι άδικο και τελείως εσφαλμένο. Σας παρακαλώ προσέξτε το καλά, δε σκοπεύουμε να πληρώσουμε για τις υποσχέσεις σας…» υποστήριξε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. 
«Μα κυρία μου, πρόκειται για δάνειο! Είναι δάνειο, ένα δάνειο. Δεν μας χαρίζεται χρήμα. Το ξεπληρώνουμε. Πληρώνουμε τους τόκους. Τα πληρώνουμε όλα. Ακόμη και από το περσινό καλοκαίρι που δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ γιατί προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση…» απάντησε ο Στέλιος Κούλογλου. 
«Φυσικά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός συζήτησης. Ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε σχετικά: «Κανείς δε θέλει δημοψήφισμα αλλά αν μας αναγκάζουν να αλλάξουμε τελείως την πολιτική μας πρέπει να ρωτήσουμε το λαό! Και μας ζητούν να ακολουθήσουμε την πολιτική που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε να ψηφίσει. Και γι’ αυτό κάναμε εκλογές! Δεν τόλμησαν να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική. Και τώρα ζητούν από εμάς να το κάνουμε; Όχι! είναι μια νέα κυβέρνηση που σέβεται όλες τις συμφωνίες και το πλαίσιο αλλά θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές και η Γερμανία μας λέει ότι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουμε εκλογές. Θα μας λένε οι Γερμανοί ψηφοφόροι τι θα κάνουμε! Αυτή είναι η Ευρώπη!»
Στη συνέχεια η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, Ίνγκε Γκρέσλε, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να τηρήσει την παραμικρή δέσμευση για να βγει από την κρίση. «Χρειάζεστε μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, να τον μειώσετε έστω σταδιακά, αλλά σταθερά. Και τώρα βλέπουμε να γίνεται το αντίθετο και να ψηφίζεται στην ελληνική βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η Γκρέσλε.  
Αναφερόμενη στις μειώσεις που ζητούν οι δανειστές στις συντάξεις - και χωρίς να απαντήσει στον Στέλιο Κούλογλου που ρωτούσε σε ποια ηλικία οι Γερμανοί βγαίνουν στη σύνταξη» - είπε: 
«Δεν μπορείτε να ζητάτε να πληρώνουν άλλοι για ένα σύστημα το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Το σύστημά σας δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι το πρόβλημα. {…} Πρέπει να στηρίξετε τον ιδιωτικό τομέα. Τίποτα δε γίνεται γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμουνιστική και πως μπορεί να περιμένει κανείς από κομμουνιστές να κάνουν μεταρρυθμίσεις;».  
«Μα τι είναι αυτά που λέτε; Ποια κομμουνιστική κυβέρνηση; Δεν είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο. Κυρία Ίνγκε, για όνομα του Θεού! Κομμουνιστική κυβέρνηση; Έχουμε κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα που είναι ενάντια στην κυβέρνηση! {…} Μα κομμουνιστική κυβέρνηση; Το τείχος του Βερολίνου έπεσε το ξέρετε;» απάντησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής. 


tvxs.gr

FINANCIAL TIMES ΚΑΙ … «ΠΟΤΑΜΙ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!



euro-imf-greekflag
Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*
Για ηγέτες του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑπου κάνουν έκκληση για ρήξη με τους πιστωτέςκαι προκαλούν δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά σε μια νέα συμφωνία διάσωσης, κάνουν λόγο σε άρθρο τους οι Financial Times και για ...αντάρτες εντός του κυβερνώντος κόμματος!
Η αρθρογράφος των FT, Κέριν Χοπ, αναφέρει πως «οι «σκληροπυρηνικοι» του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν εδώ και εβδομάδες σε μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το συγκεκριμένο κείμενο πρόκειται να συζητηθεί σε μια δημόσια συνεδρίαση του κόμματος την Τρίτη και ουσιαστικά επισημαίνει την κλιμάκωση της εκστρατείας, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της λιτότητας. Η προβολή στο μέλλον είναι ότι μπορεί να διχάσει το κόμμα σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Οι συγγραφείς του κειμένου κάνουν λόγο για ρήξη με τους πιστωτές «ως μόνη επιλογή», για αναστολή των πληρωμών, για μέτρα που περιορίζουν την κίνηση κεφαλαίων, για κρατικό έλεγχο των τραπεζώνφορολόγηση των πλούσιων και για χρηματοδότηση υπέρ των ασθενέστερων – ακόμη και για μια έξοδο από το ευρώ
«Την ίδια στιγμή – προστίθεται στο άρθρο – που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης και την ίδια στιγμή που στο φως της δημοσιότητας ήρθε μια νέα πρόταση από την πλευρά του Γιούνκερ.»
Όπως αναφέρει το άρθρο ο «ελιγμός» των «ανταρτών» του ΣΥΡΙΖΑ «σηματοδοτεί για πρώτη φορά, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, την αντίθεση της σκληροπυρηνικής φατρίας(sic!!!) στις κυβερνητικές επιλογές ως προς την οικονομική πολιτική και αυξάνει τις επιλογές της κυβέρνησης ως προς την αναχώρηση από το ευρώ».
Στο κείμενο που συνοδεύει τις απόψεις τους αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μέρος της λιτότητας και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο».
ΠΟΤΑΜΙ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΤΟ «ΛΟΜΠΙ» ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ...
Στο ίδιο μήκος κύματος και το εγχώριο «ΠΟΤΑΜΙ», που με ανακοίνωσή του ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα «Να ξεκόψει από τις εσωκομματικές φωνές που επιθυμούν τη ρήξη με τους εταίρους και να λάβει τις αποφάσεις του με βάση τη λαϊκή εντολή και την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας για παραμονή στην ευρωζώνη», όπως ισχυρίζεται.
Στην ανακοίνωση του το ΠΟΤΑΜΙ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η πίεση από την αριστερίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή αυξάνεται όσο περνούν οι μέρες. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει δέσμια των εσωκομματικών συσχετισμών του ΣΥΡΙΖΑ και των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών με τον ακροδεξιό εταίρο».
Επίσης, σημειώνεται ότι η συμφωνία με τους εταίρους, που έχει αναγορευθεί από την κυβέρνηση σεγόρδιο δεσμό, πήρε νέα μετάθεση για τις αρχές Ιουνίου. «Η διαπραγμάτευση καθορίζεται από το άγχος της κυβέρνησης να περάσει από το αλήστου μνήμης "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" στο δύσκολο "πρόγραμμα των Βρυξελλών", διάφορες εκδοχές του οποίου βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Για τον κ. Τσίπρα φαίνεται ότι συνεχίζει να προέχει η εσωκομματική διαχείριση και το κομματικό κόστος και όχι το συμφέρον των πολλών», υποστηρίζει το ΠΟΤΑΜΙ.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ"
Είναι προφανές ότι η αντιδραστική δημοσιογραφία του εξωτερικού, σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο αντιδραστικό κατεστημένο, του οποίου μια κακότροπα «καμουφλαρισμένη» έκδοση είναι το «Ποτάμι», έχουν ως κύριο στόχο τους τις πιο ριζοσπαστικές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα απ' όλα την «Αριστερή Πλατφόρμα», τις οποίες θεωρούν ως το βασικό εμπόδιο για τη διαχειριστική μετατόπισητου ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.
Σκοτεινή επιδίωξη της μεγάλης συμμαχίας, που συγκροτούν δυνάμεις της εξωτερικής αντίδρασης με την εσωτερική «πέμπτη φάλαγγα», μοιάζει να είναι, πράγμα που πολλάκις ομολογείται και δημοσίως, η αποκοπή της «Αριστερής Πλατφόρμας» από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον η περιθωριοποίησή της εντός αυτού, ώστε να διευκολυνθεί η άτακτη υπαναχώρηση του τελευταίου, ακόμα και η αλλαγή των συμμαχιών του, με ιδιαίτερη προτίμηση τη συνεργασία του με το «Ποτάμι».
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έκριναν ως όνειρα θερινής νυκτός αυτά τα σενάρια και τόνιζαν στην Iskra ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση, όσο κι αν βυσσοδομούν ξένα και εγχώρια αντιδραστικά κέντρα, δεν πρόκειται να συνομολογήσουν συμφωνία που δεν θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά τους.
Αυτές τις ώρες αυτό που χρειάζεται όσο ποτέ ο τόπος είναι να ξεπεράσει ο λαός τον «αγωνιστικό λήθαργο» και να ξαναδούμε στο προσκήνιο μεγάλους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες με σημαίες την αντίσταση κα τα αιτήματα μιας νέας ριζοσπαστικής προοδευτικής πορείας της χώρας, που θα θέσει ως πρώτες προτεραιότητες την εθνικοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των στρατηγικών υποδομών και επιχειρήσεων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και τη διεκδίκηση μιας μεγάλης ροής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
* Ο Άκης Μπαδογιάννης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

iskra.gr

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Ως... υπέροχη επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση Τσίπρα τη φερόμενη ως πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωζώνη. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή η πρόταση δεν είχε υποβληθεί επισήμως ούτε στην Αθήνα ούτε στα άλλα κράτη που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το ευρώ, εμείς θα εξετάσουμε την ουσία της υποτιθέμενης πρότασης. Η πρόταση αυτή, αν γινόταν ποτέ αποδεκτή από την κυβέρνηση, συνιστά κατά κράτος υποχώρηση από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Δεν συμπεριλαμβάνει απολύτως καμία από τις φιλολαϊκές υποσχέσεις του καθαρά αστικού, σε καμία περίπτωση αριστερού, αλλά ανακουφιστικού Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Απολύτως καμία! Πρώτον, δεν λέει τίποτα φυσικά για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεύτερον, δεν λέει τίποτα για τη χορήγηση τα Χριστούγεννα ως δώρου της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από700 ευρώ. Τρίτον, δεν καθιερώνει βεβαίως το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Τέταρτον, ρητά αναφέρει ότι διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ. Πέμπτον, δεν επαναφέρονται τα εργασιακά δικαιώματα (διαιτησία, μαζικές απολύσεις κ.λπ.)Γιατί χαίρεται, λοιπόν, η κυβέρνηση, μας είναι αδιανόητο. Εμφανίζεται εντελώς ασυνεπής με όσα εξάγγειλε ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.
Η πρόταση Γιούνκερ είναι ακόμη χειρότερηΠρώτον, αυξάνει τον ΦΠΑ και από 13,5% τον κάνει 18%. Δεύτερον, μεταθέτει τα υπέρμετρα πρωτογενή πλεόνασμα του 3,5% για το 2017 και το 2018, ορίζοντας στο 2% το πρωτογενές πλεόνασμα για του χρόνου και σε 0,75% για φέτος, αφού έχει ήδη περάσει ο μισός χρόνος. Τρίτον, η πρόταση Γιούνκερ ορίζει ότι πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν πρώτα νομοθετηθεί μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, νέο γδάρσιμο φορολογικό δηλαδή του κοσμάκη, και έπειτα θα κλείσει η συμφωνία. Τέταρτον, η πρόταση ορίζει ότι το φθινόπωρο θα ανοίξει το θέμα του Ασφαλιστικού -και οι δανειστές έχουν κάνει πεντακάθαρο ότι όταν λένε συζήτηση για το Ασφαλιστικό, εννοούν μείωση των συντάξεων πριν από οτιδήποτε άλλο. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Τσίπρα υποσχόταν προεκλογικά αλλά και με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού όταν πλέον είχε αναλάβει την εξουσία ότι θα δώσει κάνα φράγκο στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό και στους χαμηλοσυνταξιούχους με τη 13η σύνταξη, και αντί γι' αυτό αφενός δεν δίνει ούτε ευρώ σε κανέναν και αφετέρου αυξάνει όλους τους φόρους!
Αυτά όλα συνιστούν εξαπάτηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος των μέτρων που όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι διατεθειμένη να δεχθεί. Αυτά τα γράφουμε επειδή διαπιστώσαμε την προσπάθεια καλλιέργειας ενός παντελώς αβάσιμου κλίματος αισιοδοξίας. Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι ακόμα γεγονός, αφού καμία συμφωνία δεν έχει κλείσει και τίποτα δεν έχει συνομολογηθεί. Οταν κλείσει η οποιαδήποτε συμφωνία, θα την κρίνουμε βάσει των όρων που θα έχουν συμφωνηθεί. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε όμως να κρύψουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιχειρούν να παραπλανήσουν τον κόσμο για το πόσο... «καλή» είναι η πρόταση Γιούνκερ, αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζονται να κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις επί τα χείρω από την πρόταση αυτή! Ζήτω που καήκαμε δηλαδή αν τους αφήσει ο ελληνικός λαός όπως το έχουν στο μυαλό τους!
Ολέθριες επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα έχει μια τέτοιου είδους σαρωτική, κατά κράτος υποχώρηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στους όρους των Γερμανών και των όλων δανειστών. Δεν θέλουμε καθόλου να φανταστούμε ότι ο νεαρός πρωθυπουργός της Ελλάδας θα διασύρει την ελληνική και την ευρωπαϊκή Αριστερά σε τέτοιο βαθμό που να τη φέρει στο όριο της εξαφάνισής της από το πολιτικό προσκήνιο για δεκαετίες. Δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα μάτια σε ενδείξεις που πυκνώνουν ότι η όλο και πιο αδύναμη αντίσταση που προβάλλει η κυβέρνηση στους Γερμανούς, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει την ίδια και την Αριστερά σε πανευρωπαϊκή πολιτική πανωλεθρία.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 20 Μαίου 2015

iskra.gr