Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Παρέμβαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό στις εργασίες της Μεσογειακής Επιτροπής στο Παλέρμο




«Είμαστε όλοι Μεσόγειοι!». Με αυτό το σύνθημα ολοκληρώθηκαν στο Παλέρμο οι εργασίες της Μεσογειακής Επιτροπής της Ένωσης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιοχών (CPMR), που οργανώθηκε από τις Περιφέρειες της Σικελίας (Ιταλία) και της Κυανής Ακτής -Άλπεων (Γαλλία), για να απαντήσει στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. 

Η διημερίδα περιλάμβανε επίσκεψη σε καταλύματα ανοιχτού τύπου που λειτουργούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας, της Εκκλησίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε περισσότερες από 17 περιοχές μέσα στο Παλέρμο, όπου προσφέρεται υγειονομική περίθαλψη, στέγη και τροφή στους αιτούντες ασύλου μέχρι την οριστική απόφαση. 

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες που με κίνδυνο της ζωής τους αναζητούν σωτηρία από τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στις πατρίδες τους. Τόνισαν επίσης την ανάγκη το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά, με ισομερή καταμερισμό των βαρών και σκληρότερα μέτρα εναντίον των διακινητών και των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. 

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τόνισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος και ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τόσο σε επίπεδο φύλαξης των συνόρων –που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα- όσο και στην άμεση ανακούφιση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 
Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αντιπροσωπεία της CPMR συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, σε μια προσπάθεια να αναλάβει το Κοινοβούλιο έναν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση πολιτικών άμεσης αντιμετώπισης, στην κατεύθυνση που κινούνται και οι προτάσεις που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

«Το πρόβλημα των μεταναστών είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να θρηνούμε καθημερινά θύματα γυναίκες, παιδιά, νέους ανθρώπους, δεν συνάδει στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.