Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Δήμαρχος Κω: Διαφωνεί με τη δημιουργία μόνιμου κέντρου φιλοξενίας για τους μετανάστες στο νησί


Τις έντονες διαφωνίες του για τη δημιουργία στο νησί μόνιμου κέντρου φιλοξενίας και παραμονής μεταναστών και προσφύγων, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμος Κω.
Σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση του διευθυντή της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του ΥΠΕΣ Π. Νίκα, ο δήμος Κω εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει και τα εξής, μεταξύ άλλων:
«Ένας υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Νίκας, δηλώνει ότι έχει ήδη βρεθεί χώρος για τη δημιουργία μόνιμου κέντρου παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω. Προφανώς δεν θεωρούν κάποιοι σκόπιμο να ενημερώσουν ούτε το δήμο Κω αλλά ούτε και τους πολίτες της Κω. Αποφασίζουν αυτοί για το νησί μας και επιχειρούν να μας επιβάλλουν τετελεσμένα. Αυτοί που αποφασίζουν χωρίς εμάς, να μην υπολογίζουν σε εμάς. Ο δήμαρχος Κω έχει θέσει συγκεκριμένα ζητήματα και ερωτήματα για τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής, έχει ζητήσει συγκεκριμένες εγγυήσεις».

aftodioikisi.gr

Έντονη ανησυχία στους δήμους από την απόρριψη της παράτασης του ΕΣΠΑ


Έντονη ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί στους δήμους μετά την επιβεβαίωση και επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η σχετική είδηση προκύπτει μέσω της επίσημης απάντησης που έδωσε γραπτώς στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας σε σχετική ερώτηση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΚΕΔΕ εδώ και καιρό έχει επισημάνει το πρόβλημα και ζητεί να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αποσταλεί εδώ και καιρό επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της χώρας και να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος που λήγει στις 31/12/2015.
Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές (δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων , αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους.
Σύμφωνα με το localit.gr, το σχετικό θέμα λόγω της σοβαρότητάς του αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.