Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ : Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ !


Εκδήλωση των Πράσινων και συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την δημόσια ραδιοτηλεόραση
 Πρωτοβουλία για το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι. Η Rebecca Harms, συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων και οι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος και Isabelle Durant, διοργανώνουν την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 στις14:00-15:30, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αίθουσα R3.1, στο Στρασβούργο, εκδήλωση με θέμα«η δημόσια τηλεόραση επιστρέφει από το ‘μαύρο’».
Καλεσμένοι στην εκδήλωση είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ARDRTBFFrance 3 και ΕΡΤ. Θα συζητηθεί ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης στην εποχή της κρίσης, η εμπειρία της δημόσιας τηλεόρασης στην Ευρώπη, καλές πρακτικές και προτάσεις μεταρρύθμισης  καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για την ενημέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Ο Νίκος Χρυσόγελος, οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και οι Πράσινοι  στο Ευρωκοινοβούλιο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στην ΕΡΤ, σηματοδοτώντας έτσι την υποστήριξή τους στη δημόσια τηλεόραση, ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης. Η Rebecca Harms, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Daniel Cohn Bendit, την προηγούμενη εβδομάδα, επισκέφθηκαν την ΕΡΤ και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους. Τόνισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΡΤ πρέπει να συζητηθούν με ανοικτή τηλεόραση έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά δημόσια, όχι «κρατική» τηλεόραση. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι πράξη αντιδημοκρατική και μόνο διάθεση για ουσιαστικές αλλά ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις δεν εκφράζει. Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό για τη δημοκρατία είναι το ζήτημα, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και στο Ευρωκοινοβούλιο έτσι ώστε να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ και να υπάρξουν πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Μετά από αίτημα των πράσινων το κλείσιμο της ΕΡΤ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου
Η εκδήλωση στο Στρασβούργο, στις 2 Ιουλίου είναι μια από τις πολλές πρωτοβουλίες των πράσινων σε θέματα της δημοκρατίας. Δηλώσεις συμμετοχής: http://www.greens-efa.eu/ert-10173.html

ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ


Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιουνίου 28, 2013

forologia2902Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όλων ανεξαιρέτως των υπόχρεων του νόμου 3213/2003, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, ούτως ώστε να προηγηθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά την πρόσφατη παράταση που δόθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.

Μέχρι και χθες ίσχυε η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.olympia.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : "ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ" 332 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ


Μείωση οργανικών μονάδων κατά 49% μέχρι το 2014 (από 3.097 σε 1.567) και 332 λιγότερες θέσεις μέχρι το 2015 προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης για το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμιστικές δράσεις για την αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν:
1. Ενοποίηση σχεδιασμού οικονομικής, φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής και διαχωρισμός της από τη φορολογική διοίκηση
• Δημιουργία Δ/νσης Φορολογικής Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής και Φορολογικής Πολιτικής και διαχωρισμός της από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων
2. Ενδυνάμωση της νέας ΓΓ Δημοσίων Εσόδων με:
• Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού για τους στόχους, την αξιολόγηση και την εποπτεία του έργου καθώς και το συντονισμό σε θέματα Προϋπολογισμού
• Μονάδα Επιχειρησιακού Συντονισμού των Δ.Ο.Υ.
3. Ενδυνάμωση και αναδιοργάνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους
4.Ενοποίηση δομών ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων ενόψει της ελληνικής προεδρίας
5.Ενοποίηση του δημοσιονομικού-ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου (δημοσιονομικοί έλεγχοι και έλεγχοι συγχρηματοδοτούμενων/ΕΔΕΛ)
6.Ενδυνάμωση της Δ/νσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης και δημιουργία Τμήματος Παρακολούθησης ΠΔΕ και Τμήματος Υποστήριξης Γ.Δ.Ο.Υ. για την ομοιόμορφη και αποτελεσματική υλοποίηση της δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης
7.Μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ενιαίο κτίριο
8.Αναδιοργάνωση περιφερειακών-αποκεντρωμένων δ/νσεων (με παράλληλη ενδυνάμωση τοπικών γραφείων) ώστε να ταυτίζονται:
•είτε με τις επτά (7) αποκεντρωμένες διοικήσεις,
•είτε με τις δέκα-τρείς (13) περιφέρειες.
9.Βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω νέου TAXIS, TAXISnet και ELENXIS
• Ανάπτυξη ηλεκτρονικών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως τα μισθωτήρια συμβόλαια, πιστοποίηση συμβολαιογράφων κλπ (+20 υπηρεσίες σταδιακά Q2-Q4 2013)
• Ανάπτυξη εφαρμογών πληρωμής μέσω Τραπεζών, όπως το e-παράβολο, η ηλεκτρονική ταυτότητα ρυθμισμένων οφειλών (ΤΡΟ) κλπ (Q2 2013)
• Ενίσχυση της διαφάνειας με ψηφιοποίηση των διαδικασιών, όπως σύστημα επιστροφής ΦΠΑ, σύστημα κριτηρίων ελέγχου φορολογικών υποθέσεων κλπ (σταδιακά Q2-Q4 2013)»
10.Αναδιοργάνωση Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, λόγω των παραπάνω και περαιτέρω μείωση δομών από το 2014
11.Αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για ανακατάταξη και επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων των Τελωνείων
12.Άρση επικαλύψεων μεταξύ ΣΔΟΕ και Οικονομικής Αστυνομίας
13.Βελτίωση του συντονισμού σχεδιασμού και παρακολούθησης του Μνημονίου μέσω της βελτίωσης της σχέσης της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού
Από όλα τα παραπανω υπολογιζεται ότι δημοσιονομικόμ οφελος θα είναι 16.5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ απο τις κτιριακές υποδομές (μισθωματα), τα 6,3 απο μισθούς και προσθετες απολαβές και τα υπόλοιπα απο λειτουργικές δαπάνες.

aftodioikisi.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ 6.000 "ΑΙΩΝΙΟΙ" ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ


Ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή του Α. Ρουπακιώτη με την οποία θα προβλέπεται η εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου ή τετραμήνου, θα φέρει άμεσα στη Βουλή ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
«Δεν μπορούν να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές. Πρέπει να είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα σοβαρό κράτος δικαίου. Η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται», είπε χαρακτηριστικά χθες προαναγγέλλοντας τη ρύθμιση για την οποία είχαν κοντραριστεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης με τον Α. Μανιτάκη.  
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθούν εκτός δημοσίου περί τους 6.000 συμβασιούχους οι οποίοι με προσωρινές διαταγές και αναβολές παραμένουν στις θέσεις τους έως και 7 χρόνια!
Στόχος είναι με την αποχώρηση των συμβασιούχων να καλυφθεί μέρος των 1.300 απολύσεων που με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας, απομένουν μέχρι τα τέλη του έτους μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και των 11.000 του 2014.

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ( π.χ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ )

                                                       ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

.Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια των «ιστοριών επιτυχίας» της Κυβέρνησής σας, ετοιμάζετε ένα ακόμα χτύπημα στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μου απέστειλε ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Κεφαλονιά - Ιθάκη Σταύρος Λυκούδης,  στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων και των συνεχόμενων λουκέτων σε φορείς και υπηρεσίες, αλλά και της ικανοποίησης των επιθυμιών διαφόρων  εφοπλιστών, δρομολογείται , όπως προκύπτει από τις πρακτικές του Υπουργείου, η κατάργηση μερικών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού(ΑΕΝ) .

 Μέσα από τη διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση των Ακαδημιών, την υποβάθμιση των σπουδών και την εγκατάλειψη των υποδομών τους, απαξιώνεται το πολύ σπουδαίο έργο που παράγουν. Μάλιστα αποτελεί παλαιότερο ζητούμενο για της μνημονιακές κυβερνήσεις η κατάργηση των Ακαδημιών, αφού η πολυδιαφημισμένη  συγκυβέρνηση Παπαδήμου, με την σύνταξη ενός πορίσματος από μια ομάδα διορισμένων εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσιάστηκε ότι «η ναυτική εκπαίδευση, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), είναι πέρα για πέρα προβληματική τόσο ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και ως προς τη λειτουργία τους».

Τόσο οι περιφερειακές ακαδημίες όπως αυτή της Κεφαλονιάς όσο και οι υπόλοιπες, παράγουν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις άξια στελέχη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, που για πολλές δεκαετίες έχουν καταφέρει να την κρατήσουν στην πρώτη θέση παγκοσμίως.  Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα πρέπει να γίνει στο αυξημένο ενδιαφέρον των νέων να φοιτήσουν στις ακαδημίες, μιας και προσφέρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Όταν λοιπόν η ανεργία στους νέους είναι πλέον του 50%, αν και εφόσον η κυβέρνηση θέλει να την αντιμετωπίσει, ούτε λόγος δεν πρέπει να γίνεται για το κλείσιμο των Ακαδημιών.

Μάλιστα πρέπει να αναφερθεί ότι η ζήτηση για φοίτηση στις σχολές αυτές προέρχεται από νέους χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.

Θα πρέπει άμεσα να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΝ και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση των κτηριακών τους υποδομών και εργαστηρίων και είναι απαραίτητο να προβλεφθούν χώροι για τη διαμονή των φοιτητών, η σίτιση τους και κυρίως η πρόσβαση τους σε δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και συγγράμματα.


Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο για τη διακοπή λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού;
2.Αφού η Κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ανεργία των νέων, δεν οφείλει να συζητάει για την αναβάθμιση των Ακαδημιών Ναυτικού και όχι για ενδεχόμενο λουκέτο σε αυτές;
3.Για ποιο λόγο δεν προτείνετε στους Έλληνες εφοπλιστές να ευεργετήσουν τις Ακαδημίες μας, αντί να ανοίγουν άλλες στην  Άπω Ανατολή με δικές τους αποκλειστικά δαπάνες; Γιατί  μάλιστα δεν τους καλείτε να ενισχύσουν την προτίμηση τους στους  Έλληνες ναυτικούς συμβάλλοντας καταπραϋντικά στην διογκούμενη ανεργία που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές σας;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
H ΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑΤην κατηγορηματική του αντίθεση στις όποιες απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, όπου συζητήθηκε το θέμα, ομόφωνα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τάχθηκε κατά των απολύσεων και υπέρ της κινητικότητας των εργαζομένων στους δήμους, ενώ θα ζητήσει άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά και να ενημερωθεί για τις θέσεις της.

«Εδώ και μέρες, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κυριαρχεί η είδηση για απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό που θέλουμε να δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση της χώρας μας έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές τέτοιου εύρους που δεν έχουν προηγούμενο στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα από τον περασμένο Δεκέμβριο, 11 Δήμοι, 2 Περιφέρειες και 2 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν προσφερθεί οικειοθελώς για να αξιολογηθούν οι δομές και οι υπηρεσίες τους. Η αξιολόγηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος για την αξιολόγηση και των υπολοίπων Δήμων.
Πιστεύουμε σε μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική και λειτουργική. Θα πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι δεν θα αποκτήσουμε ξαφνικά και ευέλικτη και αποτελεσματική διοίκηση και ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λογικές οριζόντιων περικοπών. Μιλάμε για ανθρώπους, για υπαλλήλους και όχι για ψυχρούς αριθμούς».
Ο κ. Ασκούνης εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της Αυτοδιοίκησης στις όποιες απολύσεις στους δήμους και επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ για την εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας εργαζομένων.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στις όποιες απολύσεις. Έχουμε ταχθεί υπέρ της κινητικότητας και μάλιστα στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μετακινηθούν εργαζόμενοι από Δήμους και Περιφέρειες που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε Δήμους και Περιφέρειες που έχουν ελλείψεις».

H ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝΑδιανόητη διότι οι κάτοικοι φτωχών περιοχών καλούνται να επιβαρυνθούν οικονομικά κατά πολύ περισσότερο από τους κατοίκους πλούσιων περιοχών. Πρωτοφανή και αυθαίρετη διότι σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (άρθρο 261) το υπουργείο Οικονομικών, πριν προχωρήσει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, είναι υποχρεωμένο να ζητήσει την έκφραση γνώμης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου εντός της περιφέρειας του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα.
Οι Δήμοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί να εκφράσουν τη γνώμη τους, όπως ο νόμος ορίζει.
Η ΚΕΔΕ ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να παγώσει τις διαδικασίες και να ζητήσει άμεσα με εγκύκλιό του από τα Δημοτικά Συμβούλια να εκφράσουν τη γνώμη τους, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει.  Σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών εγκαλείται για μη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ


Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ  και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ σας προσκαλούν σε εκδήλωση συζήτηση την Τετάρτη  3Η ΙΟΥΛΙΟΥ στο καφέ του ΚΗΠΟΥ στις 7:30 μμ με θέμα:
«Η εφαρμογή του Καλλικράτη και οι επιπτώσεις του στο λαό.» Εισηγητικά θα μιλήσουν:
 Οι επικεφαλείς Στρατής Κόρακας Περιφερειακός Σύμβουλος Β Αιγαίου , Μάρκος Σκούφαλος Δημοτικός Σύμβουλος Χίου και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 Θα πραγματοποιηθεί δημόσιος απολογισμός της δράσης μας και θα κατατεθούν σκέψεις και προβληματισμοί για το ρόλο της Περιφέρειας και του Δήμου στα οξυνόμενα προβλήματά μας και την οργάνωση της πάλης για να αποκρούσομε τα χειρότερα που αφορούν στη ζωή μας και σε τοπικό επίπεδο.