Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

KAΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ στηρίζουν τη 48ώρη απεργία
Τρίτη και Τέταρτη 23-24 Σεπτέμβρη 2013

Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ στηρίζουν τη 48ώρη απεργία Τρίτη και Τέταρτη 23-24 Σεπτέμβρη 2013 του να κάνουν δική τους υπόθεση τον απεργιακό αγώνα.
Η ετοιμότητα, η ενεργοποίηση και ο καθορισμός του συνδικαλιστικού περιεχομένου κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου στην κλιμάκωση του αγώνα αποτελούν στοιχεία αποτελεσματικότητας – οργάνωσης των εργαζομένων, μαζικοποίησης του αγώνα τους, συντονισμού τους με όλο το δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
Βάζοντας στο επίκεντρο τους εργαζόμενους δημιουργούμαι κίνημα που αντιπαλεύει τις αντιδραστικές λογικές της «αποτελεσματικότητας» και του «κοινωνικού αυτοματισμού» και του «Όλοι είναι ίδιοι» και δημιουργούμαι όρους προοπτικής του αγώνα μας, αφού χτυπάμε τις αιτίες και τους αίτιους των δεινών της εργατικής τάξης.

Σας καλούμε:
  • Τη Δευτέρα 23/9/2013 στις 10π.μ. στη συγκέντρωση και πορεία της ΕΛΜΕ από το ΕΠΑΛ
  • Στη συγκέντρωση - Δευτέρα 23/9/2013 10π.μ. - των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Δήμο Χίου.
  • Την Τρίτη συμμετέχουμε στην πανδημοσιουπαλληλική Απεργία 24/9/2013 και ώρα 11 π.μ. στο Πάρκο έναντι της Εθνικής Τράπεζας
  • Το κάθε σωματείο να πάρει μέρος με το δικό του πανό και συνθήματα και τη μαζική συμμετοχή των μελών του.
  • Την Τετάρτη 25/9/2013 και ώρα 19:00μ.μ. καλούμε τα σωματεία να πάρουν μέρος στο Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο στην είσοδο της Απλωταρίας με άξονες:
Καταδικάζουμε τις αιτίες και τους αίτιους που γενούν και τρέφουν τον φασισμό στην Ελλάδα.
Καταδικάζουμε τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής που χτυπούν τα παιδιά της εργατικής τάξης και βάζουν πλάτη στους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο.

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρος
Γ. Αμπ

ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Αγωνία και αγανάκτηση προκαλεί στους γονείς και κηδεμόνες του Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών "Απόστολος Παύλος" η πρόσφατη απόφαση του Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αριστ. Κελεπερτζή να αποσπάσει από το δυσπρόσιτο σχολείο του νησιού μας δασκάλα για να την τοποθετήσει προσωρινά (;) στο Δημοτικό Σχολείο Ψαρών. Ο Σύλλογος Γονέων συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα υπό την προεδρία της κ.Μαριάννας Ηλιοπούλου-Κομνηνάρη και απεφάσισε να εκδόσει και γνωστοποιήσει το ακόλουθο ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται τόσο προς την ηγεσία του Υπ. Παιδείας, όσο και προς τους περιφερειακούς διευθυντές, Βουλευτές Χίου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Παράλληλα θα κλιμακωθούν οι διαμαρτυρίες αν δεν πληρωθεί το συντομότερο η θέση του εκπαιδευτικού, που αιφνιδίως και αναιτιολόγητα κενώθηκε. Η διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρει τα ακόλουθα: 
Προς:
Προϊστάμενο Α'βάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αρ. Κελεπερτζή
Κοινοποίηση:
Υπουργόν Παιδείας κο. Αρβανιτόπουλο
Περιφερειάρχη Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, κα. Παπαδανιήλ
Αντιπεριφεριάρχη Χίου, κ.Γιαννιάρη
Βουλευτές Χίου, κ. Μουσουρούλη και κ.Τριαντάφυλλο
Κο. Δήμαρχο Οινουσσών και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΨΗΦΙΣΜΑ ...
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών σήμερα 13/9/2013 και ώρα: 18.00 με παρόντα όλα τα μέλη του, τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών συνεδρίασε για να εκφράσει την διαμαρτυρία του στην απόφαση του Διευθυντή της Α'βάθμιας Εκπαιδεύσεως Χίου, κ . Κελεπερτζή να αποσπάσει τη δασκάλα του 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών κ. Ελευθερία Σουπιάδου προκειμένου να στελεχωθεί το Δημοτικό Σχολείο Ψαρών χωρίς να φροντίσει για την αντικατάστασή της. Έλαβε ομόφωνα τις κάτωθι αποφάσεις:
1) Την άμεση ανάκληση της απόφασης του Προϊσταμένου Αβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου που μετακινεί την δασκάλα του 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών και να εφαρμόσει την απόφαση του από 10/09/2013 πίνακα, που την τοποθετεί οργανικά στο 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών για να μην προχωρήσει ούτε καν στην σκέψη για περαιτέρω υποβάθμιση του Σχολείου.
2) Την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, κοινά αποδεκτής σύμφωνα με την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος δεσμεύθηκε δημόσια ότι δεν θα λειτουργήσει κανένα ολοήμερο σχολείο εάν δεν καλυφθούν πρωτίστως τα κενά των κλασσικών σχολείων. Ζητούμε όπως μας γνωστοποιήσει εάν και πόσα ολοήμερα σχολεία λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Χίο χωρίς να έχουν καλυφθεί τα κενά των κανονικών σχολείων και γιατί δεν κλήθησαν πρωτίστως από εκεί οι Δάσκαλοι να καλύψουν το κενό των Ψαρών.
3) Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλεί όλους τους γονείς και τους κατοίκους να συνοδέψουν το προεδρείο του Συλλόγου την Δευτέρα 16/9/2013 ώστε να επιδώσουν το παρόν στον Διευθυντή της Α'βάθμιας Εκπαίδευσης στο γραφείο του στη Χίο και να απαιτήσουν την έγγραφη δέσμευσή του ότι η δασκάλα που θα μετακινηθεί θα επιστρέψει ξανά στην θέση της εντός 10 ημερών διαφορετικά ο Σύλλογος θα καλέσει την γενική συνέλευση, τις τοπικές Αρχές και φορείς και την τοπική κοινωνία, οι οποίοι στηρίζουν την διαμαρτυρία από την πρώτη ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις, οι οποίες θα φθάσουν έως και την κατάληψη του Σχολείου και λοιπών δημοσίων κτιρίων καθώς και την δημοσιοποίηση με κάθε μέσο της υποθέσεως.
4) Καλεί όλα τα τοπικά μέσα Οινουσσών και Χίου να γνωστοποιήσουν την δίκαιη διαμαρτυρία των γονέων και κηδεμόνων και μονίμων κατοίκων Οινουσσών όπου από ολόκληρη Χίο (κέντρο) με εκατοντάδες δασκάλους έπρεπε να επιλεγεί η 3η δασκάλα του 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου των Οινουσσών (αδυσπρόσιτο) , να καλύψει το κενό του Σχολείο των Ψαρών (βδυσπρόσιτο), η οποία είχε τοποθετηθεί κανονικά με ΠΥΣΠΕ και πίνακα από τις 10ης Σεπτεμβρίου 2013, υποβαθμίζοντας έτσι συντονισμένα τις ακριτικές περιοχές.
5) Εξουσιοδοτεί την Αντιπρόεδρο Ελένη Γιακαλή όπως παραστεί στην επίσκεψη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, κου. Βαρβιτσιώτη αύριο 14/9/2013 στις Οινούσσες και του παραδώσει το παρόν ψήφισμα μετά του Αντιδημάρχου Οινουσσών και τον ενημερώσουν σχετικά.
5) Την αποδοκιμασία συγκεκριμένων πρακτικών της Διοίκησης, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και οφείλονται στην αδυναμία των διοικούντων να εντοπίσουν εγκαίρως τα κενά στα σχολεία και να μεριμνήσουν για την επαρκή στελέχωση αυτών.
Οι ανωτέρω αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα στην έκτακτη συνεδρίαση στις 13/9/2013 και ώρα: 18.00 στις Οινούσσες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Σχολείου.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ TOΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ


Αντιπροσωπεία καθηγητών του Shanghai Maritime University πρόκειται να επισκεφθεί το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2013, στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Κινεζικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων σε επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας. Το Shanghai Maritime University ιδρύθηκε το 1959 στη Σανγκάη, το λιμάνι της οποίας κατατάχθηκε το 2005 ως ο πρώτος σε διακίνηση φορτίων εμπορικός λιμένας του κόσμου. Το πανεπιστήμιο προσφέρει εξειδικευμένες σπουδές στη ναυτιλία (τεχνολογία, οικονομικά, μάνατζμεντ της ναυτιλίας) και το Marine Simulation Center που διαθέτει είναι το μοναδικό στον κόσμο με 360ο Σύστημα Οπτικής Προσομοίωσης, καθώς και προσομοιωτή πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 10.000 TEU. Η κινεζική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους Καθηγητές της Σχολής Επικοινωνιών και Μεταφορών Xin Shi και Wang, θα συμμετάσχει σε διημερίδα με τίτλο “Research Workshop in Shipping and Transport” την οποία διοργανώνει το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών με τη συμμετοχή των Τμημάτων Επιστημών της Θάλασσας και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η διημερίδα θα διεξαχθεί στη Χίο, στο κτίριο του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών «Αδ. Κοραής» (Κοραή 2Α), και είναι ανοικτή για το κοινό. Πληροφορίες για το Shanghai Maritime University και το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.stt.aegean.gr). - See more at: http://www.aplotaria.gr/shanghai-maritime-university-chios/#sthash.CZyi0Mbo.dpuf

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Με βάση και την απάντηση της Επιτροπής στην ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ προστατευόμενων υγροτόπων και ακτών στις Κυκλάδες

Πολύ σημαντική για την προστασία της βιοποικιλότητας και της υδατικής ισορροπίας των νησιών μας θεωρούμε την πρόσφατη προσφυγή στο ΣτΕ είκοσι δύο πολιτών από τη Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο, με την οποία ζητείται η ακύρωση της  πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας στις Κυκλάδες,
Στην κινητοποίηση για την υποβολή της προσφυγής δραστηριοποιηθήκαμε ενεργά εδώ και δύο μήνες. Συμβάλλαμε επίσης στην σύνταξη της αίτησης ακύρωσης, με την οικονομική συμπαράσταση των Οικολόγων Πράσινων και την εθελοντική νομική υποστήριξη του Κώστα Διάκου – εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου στην Αττική.
Υπενθυμίζουμε ότι η μεταβίβαση αφορά περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας σε 5 νησιά και πιο συγκεκριμένα: 4 περιοχές υγροτόπων σεΝάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά), 1 υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο – Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Σημαντικά τμήματα των υγροτόπων αυτών καλύπτονται από οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας, όπως αναλυτικά για κάθε περιοχή αναφέρεται στο επισυναπτόμενο Τεχνικό δελτίο.
Η σύνταξη της προσφυγής βασίστηκε και στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γραπτή ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ως ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο , με την οποία ζητήθηκε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει τη θέση της σχετικά με  την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και, πιο συγκεκριμένα, να απαντήσει αν θεωρεί μια τέτοια προοπτική συμβατή με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και αν συνεχίζει να θεωρεί την προστασία των φυσικών περιοχών οικολογικής αξίας Natura 2000 ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα, ή προτίθεται να τις θυσιάσει υπό τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και χρηματοπιστωτικών κέντρων.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, διευκρίνησε ότι  οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι μεταβολές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των υγροτόπων δεν θα υποσκάπτουν τις ανάγκες διατήρησης των περιοχών και ότι οι τυχόν επακόλουθες εξελίξεις θα αξιολογούνται δεόντως και θα εγκρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους. Υπογράμμισε επίσης ότι, σύμφωνα με τις εθνικές νομοθετικές διατάξεις, οι διαδικασίες ανάπτυξης/πώλησης ακινήτων υπάγονται, κατά περίπτωση, σε στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, σύμφωνα με την οδηγία ΣΕΠΕ 2001/42/ΕΚ, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του οικείου περιβάλλοντοςΤέλος, η Επιτροπή στην απάντησή της, επιβεβαίωσε ότι θεωρεί τη διατήρηση και βιώσιμη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 ως βασικό μέτρο προτεραιότητας για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020.
Σχετικά με την προσφυγή των πολιτών και την απάντηση της Επιτροπής στην υποβληθείσα  ερώτηση του ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά  «Είναι πάγια αλλά και συνέχεια επιβεβαιούμενη θέση μας  ότι είναι απαγορευτικό και μη αποδοτικό πλέον για τη χώρα μας να συνεχίσει ο τουρισμός στη βάση της οικοδόμησης νέων και μεγάλων τουριστικών υποδομών. Πιστεύουμε αντίθετα ότι η τουριστική δραστηριότητα των νησιών μας  θα πρέπει να αναπροσανατολιστεί επειγόντως στην υποστήριξη –αναβάθμιση της υπάρχουσας ιδιωτικής και συλλογικής υποδομής  και στη σύνδεση  με το περιβάλλον και την πολιτιστική ταυτότητα των περιοχών.
Η προστασία των περιοχών Natura και των μικρών υγροτόπων των νησιών είναι περισσότερο από αναγκαία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης γιατί, πέρα από τις ωφέλειες  όσον αφορά την βιοποικιλότητα, μπορεί να αποδώσει πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη από τις ίδιες τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων αυτών.
Για τους λόγους αυτούς δραστηριοποιούμαστε τόσο για την ακύρωση της απόφασης παραχώρησης των υγροτόπων του νησιού στο ΤΑΙΠΕΔ και την εκποίησή τους, αλλά και  για την ωρίμανση έργων προστασίας και ανάδειξης των πολύ σημαντικών αυτών φυσικών περιοχών σε πόλο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Μetron : ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ , ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αλλά και μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία διεξήχθη μετά  τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής» ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 19,8% στην πρόθεση ψήφου (28,7% στην εκτίμηση), η ΝΔ 19,6 % (28,3%), η Χρυσή Αυγή που χάνει μιάμιση μονάδα, 7,8% (11,2%), το ΠΑΣΟΚ 7% (4,8%), το ΚΚΕ 4,6% (6,7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,6% (5,2%), η ΔΗΜΑΡ 3,2% (4,7%), οι Οικολόγοι 2,1% (3,1%), το «Άλλο κόμμα» 3,6% (5,1%), ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου που φτάνει το 30,9%.
aftodioikisi.gr

ΠΟΕ -ΟΤΑ : "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ


Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία την Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου προχωράει η ΠΟΕ – ΟΤΑ που συνεχίζει, διαχωρίζοντας κατά το ήμισυ τη θέση της από την ΑΔΕΔΥ (εξήγγειλε 48ωρη για την Τρίτη και την Τετάρτη).
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος ζήτησε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να μετακινήσει την 48ωρη τη Δευτέρα (λόγω της ένταξης σε διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικών αστυνομικών) και την Τρίτη, ωστόσο η πρόταση του απορρίφθηκε.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν αποσαφηνίζει αν θα συμμετάσχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και την Τετάρτη. Αν γίνει αυτό τότε οι δήμοι θα παραμείνουν κλειστοί και την Τετάρτη.
Παράλληλα τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη.

aftodioikisi.gr