Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων εξήγγειλε ο Στρατούλης


Στόχος να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ

Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με ορίζοντα τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, το Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» και το Τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική», που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις θα αφορούν:

- Την εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας

- Τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος

- Την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οι δικαιούχοι.

- Την ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).

- Την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων, και την κάλυψή του από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «στόχος των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων από πλευράς του υπουργείου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ, να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».

Ρ. Αντωνοπούλου: «Καταπολέμηση των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων» για τα ΑμεΑ


Στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο πλήττει κατά 90% τους πολίτες με αναπηρία αναφέρθηκε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Η κ. Αντωνοπούλου υποστήριξε ότι απαιτείται η εφαρμογή μας πολιτικής «καταπολέμησης των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του κοινωνικού στιγματισμού ενώ σημείωσε τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας για την κοινωνικοί επανένταξη των πολιτών με αναπηρία.

Πρότεινε τέλος την δημιουργία εθνικής τράπεζας δεδομένων, «ώστε να μην διαιωνίζεται το καθεστώς των κατακερματισμένων πολιτικών» την έκδοση «ειδικής κάρτας του πολίτη με αναπηρία καθώς και την ενίσχυση του θεσμού της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τα οποία όπως είπε αποτελούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Θ. Φωτίου: Δεν θα υπολογίζονται τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα

Στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, με τις οποίες εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση παροχών, ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και επιδόματος σίτισης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στην ίδια εκδήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Συγκεκριμένα η κ. Φωτίου ανέφερε ότι δεν θα υπολογίζονται καθόλου τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα, ενώ σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ρεύματος, άτομα και οικογένειες με ανάπηρα μέλη θα δικαιούνται αυξημένη ποσότητα, και βεβαίως μέλη με αναπηρία που είναι εξαρτώμενα από μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουν δωρεάν παροχή ρεύματος.


newsbeast.gr

ΕΤΣΙ " ΣΤΗΘΗΚΑΝ " ΤΑ ... ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ

Δεν είχε... τέλος το ξέφρενο πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα γίνει μάρτυρας απίστευτων αποκαλύψεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Οι μίζες έπεφταν «βροχή» και όπως έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, οι συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο διαφθοράς, ξεπερνούν τις 10. Δύο φάκελοι έχουν ήδη μεταβιβαστεί αρμοδίως προς τις εισαγγελικές αρχές, ενώ άλλοι 14 θα σταλούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Το Newsbomb.gr έχει στην κατοχή του τη δικογραφία και την πρόταση του Αντεισαγγελέα Εφετών, Ευστάθιoυ Κων. Βεργώνη, μέσω της οποίας ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να αποδοθούν κατηγορίες και να παραπεμφθούν σε δίκη περισσότεροι 37 κατηγορούμενοι για τα σκάνδαλα των υποβρυχίων.
Από σήμερα και σε καθημερινή βάση θα φέρουμε στο φως όλα όσα απίστευτα συνέβησαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, προς όφελος των συμφερόντων γερμανικών εταιρειών και βέβαια του προσωπικού συμφέροντος ανθρώπων που θα πρέπει όχι μόνο να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, αλλά να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία όλα τα ποσά που φέρονται να έχουν εισπράξει μέσα από τις... μίζες που έπεφταν σαν χαλάζι.
Οι αμαρτωλές συμβάσεις...
Σημειώνεται ότι μόνο η σύμβαση «Αρχιμήδης» για την κατασκευή τριών συν ενός υποβρυχίων τύπου 214 που υπεγράφη το 2000 είχε συνολική αξία 1.385.277.117 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και κύριο υποκατασκευαστή τη Γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal.
Η σύμβαση «Ποσειδών ΙΙ» για τη γενική επισκευή τριών υποβρυχίων τύπου 209 και ενός με option, που υπεγράφη το 2002 είχε συνολική αξία 826173.947 ευρώ, επίσης με κύριο ανάδοχο τα ΕΝΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την κοινοπραξία της Ferrostaal.
Η τρίτη αμαρτωλή σύμβαση που συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση του Αντεισαγγελέα Βεργώνη είναι αυτή που υπεγράφη το 2000 για την προμήθεια 54 συστημάτων Κ/Β STINGER επί οχήματος (Asrad Hellas) και τον αναγκαίο εξοπλισμό τους, αντί συνολικού τιμήματος 135.000.000 ευρώ. Η σύμβαση αυτή υπεγράφη μεταξύ του ΥΕΘΑ και της STN Atlas Elektroniks.
Ο... Αρχιμήδης της μίζας
Η σύμβαση «Αρχιμήδης», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, υπεγράφη στις 15/2/2000 και αφορούσε στην κατασκευή τριών νέων υποβρυχίων και ενός Option (3+1), κατόπιν εγκρίσεων της υλοποίησης από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Φυσικά, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και όχι μέσω διεθνούς διαγωνισμού, τη δουλειά την πήραν οι Γερμανοί της Ferrostaal, με πρόγραμμα συμπαραγωγής με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της... επιτυχίας, έβαλαν μπροστά στη σύμβαση τα Ελληνικά Ναυπηγεία, τα οποία όμως, σύμφωνα με τη δικογραφία, αλλά και την πραγματικότητα, δεν διέθεταν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τεχνογνωσία και εξοπλισμό για να κατασκευάσουν υποβρύχια...
Γι' αυτό και δόθηκε το δικαίωμα στον κύριο ανάδοχο να υπογράφει υποσυμβάσεις με τρίτους και έτσι προέκυψαν δύο τέτοιες με τους Γερμανούς της Ferrostaal.
Η πρώτη υποσύμβαση αφορούσε στην κατασκευή ενός υποβρυχίου τύπου 214 στο Κίελο της Γερμανίας, του οποίου η βασική συμβατική τιμή κατόπιν διορθώσεως αναγράφεται στο ποσό των 366.710.322 ευρώ, στη δικογραφία. Η δεύτερη υποσύμβαση αφορούσε στην κατασκευή 2+1 υποβρυχίων 214 στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ, με βασική συμβατική τιμή (κατόπιν διορθώσεων) 771.990.807 ευρώ.
Και οι δύο αυτές υποσυμβάσεις υπεγράφησαν στις 15/2/2000 από τον γενικό διευθυντή των ΕΝΑΕ, Σωτήριο Εμμανουήλ. Για λογαριασμό των Γερμανών της Ferrostaal έχουν βάλει την υπογραφή τους οι Dirk Rathjens (πρόεδρος), Walter Freitang (διεθυντής της HDW), Hans Muhlenbeck (διευθυντής Ferrostaal).
Σημειώνεται ότι στις 31/5/2002 το ΥΠΕΘΑ άσκησε και το δικαίωμα προαίρεσης που είχε για την κατασκευή και τέταρτου υποβρυχίου, έναντι ποσού 383.959.736 ευρώ, που με κρατήσεις 6.397% ανήλθε τελικά στα 409.042.050 ευρώ. Αυτή την απόφαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΕ του ΥΠΕΘΑ, Σπυρίδων Τραυλός και ο πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος των ΕΝΑΕ, Σωτήρης Εμμανουήλ.
Εισηγητής ο... Κάντας
Το έδαφος για τη συμφωνία «μαμούθ» ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους Γερμανούς είχε προετοιμαστεί, ουσιαστικά, από το 1998 όπως τονίζεται στη δικογραφία με τη σχετική εισήγηση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Αντώνιου Κάντα (βασικός κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση), ο οποίος με το υπ' αριθμ. Φ.604.2/11/12/1998/ ΣΕ 23 Ιουλ. 98/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ/ΔΠΕ/ΤΝΕ Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων. εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, την ανάθεση ναυπήγησης των 3+1 υποβρυχίων 214 στα ΕΝΑΕ με τη συνεργασία της γερμανικής κοινοπραξίας, FS/HDW και την αποδοχή του οπλικού και ανθυποβρυχιακού συστήματος της STN Atlas Elektronik Γερμανίας, την οποία εκπροσωπούσε ο Πάνος Ευσταθίου (δεύτερος βασικός
κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση).
Δια... χειρός και εμπνεύσεως Κάντα δρομολογήθηκαν και οι διαδικασίες για υπόλοιπες αμαρτωλές συμβάσεις, ώστε όλες οι δουλειές να καταλήξουν σε γερμανικές εταιρείες. Για την ανακατασκευή και συντήρηση των υποβρυχίων τύπου 209, ο Κάντας με το υπ' αριθμ. Φ604.3/Μαρτ.2000/02.8.2001/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ/ΔΠΕ/ΤΝΕ Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων, είχε εισηγηθεί -μεταξύ άλλων- την ανάθεση του προγράμματος εκσυχγρονισμού μέσης ζωής και γενικής επισκευής των υποβρυχίων στα ΕΝΑΕ με τη συνεργασία (και πάλι) της γερμανικής κοινοπραξίας FS/HDW, καθώς επίσης εισηγήθηκε την αποδοχή του οπλικού και ανθυποβρυχιακού συστήματος της STN Atlas Elektronik Γερμανίας, την οποία εκπροσωπούσε ο Πάνος Ευσταθίου. Επιπλέον, συνυπέγραψε και το έγγραφο με το οποίο εγκρίθηκε η επιλογή του οπλικού συστήματος των υποβρυχίων τύπου Ποσειδών, κατασκευάστρια του οποίου ήταν η εταιρεία STN Atlas Elektronik.
Το πάρτι, όμως δεν είχε τέλος, καθώς την ίδια εποχή -σύμφωνα με όσα αναγράφονται στη δικογραφία- το υπουργείο Εθνικός Άμυνας αγόρασε από την γερμανική εταιρεία STN Atlas, την οποία εκπροσωπούσε ο Πάνος Ευσταθίου, 54 συστήματα Κ/Β Stinger επί οχήματος (ASRAD HELLAS) και τον αναγκαίο εξοπλισμό και
ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης, αντί συνολικού τιμήματος 135.000.000 ευρώ.
Η σύμβαση (υπ. αριθ. 30 Α'/2000) υπογράφτηκε από τον Κάντα στις 3 Αυγούστου 2000 κατόπιν εξουσιοδότησης, ενώ αυτός υπέγραψε και την υπ' αριθ. 27/2000 σχετική σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Οπως τονίζεται στη δικογραφία: «Είχε προηγηθεί η υπό Φ625/1.6.2000 εισήγηση αυτού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων για την έγκριση της κατακύρωσης της προμήθειας αυτής μέχρι του ποσού των 142.731.079 ευρώ και εν συνεχεία η έγκριση και κατακύρωση της προμήθεια δυνάμει του υπ' αριθ. Φ.625/413668Σ.805/28.7.2000 εγγράφου, υπογραφείσα μεταξύ άλλων από τον Κάντα και τον Υπουργό Απόστολο - Αθανάσιο
Τσοχατζόπουλο».
Το Newsbomb.gr θα παρουσιάσει με όλες τις λεπτομέρειες το περιεχόμενο της δικογραφίας για κάθε έναν από τους 37 κατηγορουμένους, ξεκινώντας από το βασικό κατηγορούμενο, Αντώνιο Κάντα, ο οποίος κστηγορείαι ότι έχει λάβει μίζες που ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ, προκειμένου να αναθέσει τις «δουλειές» στους Γερμανούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει κάθε πτυχή αυτής της πολύκροτης υπόθεσης και η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους όσοι αποδειχθεί στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί, πως κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα προς ίδιον όφελο


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/566777/etsi-stithikan-ta-germanika-ypovryxia-tis-mizas#ixzz3UNcGEfPc

ΜΙΚΡΗ " ΑΝΑΣΑ " ΓΙΑ ΤΟΥΣ ... ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΤΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

«Ανάσα», αν και για ορισμένες κατηγορίες μπορεί να αποδειχθεί μη επαρκής, αποτελεί η ρύθμιση για τις οφειλές όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μπορούν να κατέβουν μέχρι και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες, ώστε να «γλιτώσουν» έως και 115 ευρώ το μήνα από την καταβολή εισφορών. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας - που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα για διαβούλευση- και ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «επειδή στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δυσκολεύονται και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως και με συνέπεια στην καταβολή των εισφορών τους , τους δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους και στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ»... Με διάταξη που ίσχυε από το 2012 και έληξε πριν από δύο μήνες οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να πέσουν έως και δύο ασφαλιστικές κατηγορίες.
Στο νομοσχέδιο (άρθρο 28) προβλέπεται ακόμα η κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως οι ποινές της προσωποκράτησης καταργούνται μόνο για την ατομική ασφαλιστική εισφορά και εξακολουθούν να ισχύουν για οφειλές που προκύπτουν για την ασφάλιση εμμίσθων εργαζομένων (καθώς αυτή παρακρατείται από τον εργοδότη).


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/566784/mikri-anasa-gia-toys-eleytheroys-epaggelmaties#ixzz3UNakJ45n

Για πρακτική Μακιαβέλι καταγγέλλει ο Λαφαζάνης τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας


«Ταύρος μαινόμενος» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μετά την αποκάλυψη ότι από την αρχή του χρόνου έχουν περάσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρυφές αυξήσεις από 1,3% έως 11,9% με στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» και μια «πρωτοφανή και εξοργιστική μεθόδευση για να δημοσιοποιηθεί».
Ο κ.Λαφαζάνης μάλιστα κάνει λόγο γιά μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες.

aixmi.gr

Απίστευτο: Του έστειλαν ειδοποίηση για να πληρώσει 0,01 ευρώ ΕΝΦΙΑ


Tόσο  απίστευτο μα και τόσο ελληνικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που η εφορία έχει στείλει «ραβασάκια» σε φορολογούμενους για χρέη που δεν ξεπερνούν μερικά λεπτά του ευρώ. Αυτή τη φορά όμως  το «ραβασάκι» έγραφε … 0,01 ευρώ.
Αυτό ανέφερε η ειδοποίηση που έλαβε ένας συνταξιούχος, από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Οπως είπε ο Π. Τάτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αυτό το έγγραφο ενημερώθηκε ότι οφείλει το… ιλιγγιώδες ποσό του 0,01 ευρώ, στο οποίο μάλιστα σημειωνόταν ότι μπορεί να το εξοφλήσει και σε δόσεις!
«Πρέπει να στηθώ στην ουρά στην τράπεζα για να πληρώσω αυτό για να μου δώσουν την ενημερότητα», είπε έκπληκτος ο συνταξιούχος, που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει με χιούμορ την άνευ λόγου ταλαιπωρία που θα υποστεί.
Κάπως έτσι μάλλον θα γεμίσουν τα … άδεια ταμεία του κράτους μαζεύοντας από τους πολίτες τα ψιλά.


aixmi.gr

Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά τη ρύθμιση εκκρεμών θεμάτων της ΔΕΥΑΝΧ κατέθεσε χθες προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.


Αναλυτικότερα:
Με το άρθρο 80 του Ν.4316/14 ( ΦΕΚ Α΄ 270/24-12-2014 ) ρυθμίζονται οι οφειλές των 8 συνολικά Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που έλαβαν το δάνειο από την ΕΤΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Νήσου Χίου. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζεται, ανά ΔΕΥΑ, κάθε αναγκαίο ζήτημα για την υλοποίηση ρύθμισης των οφειλών, ενώ οι εν λόγω ΔΕΥΑ καθίστανται φορολογικά ενήμερες και απελευθερώνεται ο ΑΦΜ τους προκειμένου να μπορούν να προχωρούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
Η ΔΕΥΑΝΧ, σύμφωνα με επιστολή που μας κοινοποίησε, έχει υποβάλει από 3.10.2014 στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρόταση / σχέδιο για την έκδοσης της ΚΥΑ που απαιτείται για την περίπτωση.  Όμως μέχρι τώρα η εν λόγω ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί.
Δεδομένου ότι η εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΝΧ σχετίζεται άμεσα με την εξασφάλιση της ύδρευσης των πολιτών της Χίου, αλλά και την εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης των δικτύων αποχέτευσης,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Πότε θα εκδοθεί η κατά τα ανωτέρω απαιτούμενη ΚΥΑ και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι τότε για να έχουμε την επιθυμητή κατάληξη;
  2. Θα υπάρξουν ενέργειες με στόχο την άμεση έκδοση σχετικής ΠΟΛ, ώστε στο διάστημα που θα μεσολαβήσει για την έκδοση της ΚΥΑ η ΔΕΥΑΝΧ να είναι φορολογικά ενήμερη και να γίνει άρση των λογαριασμών όψεως της επιχείρησης και των νομίμων εκπροσώπων της;

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου με τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Frederic Vallier



Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, του γενικού γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου και του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Frederic Vallier.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Και οι δύο πλευρές κατέληξαν  στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιτευχθεί μόνο αν μειωθεί η γραφειοκρατία των υπουργείων, ο ασφυκτικός έλεγχος των δήμων, καθώς και αν οι τελευταίοι αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο για την ανόρθωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Επισημάνθηκε ακόμη η πολύ μικρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  της χώρας στο κρατικό χρέος, σε σύγκριση και με το αντίστοιχο χρέος άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Τέλος και οι δύο πλευρές κατέληξαν στην αναγκαιότητα οργάνωσης συνάντησης εργασίας με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Corina Kretu  με σκοπό να τεθεί υπόψη της το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης ώστε στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 να υπάρξει ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους δήμους της χώρας.

Ευχαριστήρια επιστολή της δημάρχου Παρισιού Αν Ίνταλγκο προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ



Στο πλαίσιο ανταλλαγής αλληλογραφίας η δήμαρχος Παρισιού Αν Ίνταλγκο εξέφρασε με απαντητική επιστολή της, τις ειλικρινείς ευχαριστίες στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη  για την έκφραση συμπαράστασης και συμπάθειας της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη Δημοτική Αρχή του Παρισιού και το Γαλλικό λαό μετά τη δολοφονική επίθεση κατά των συντακτών του  περιοδικού Charlie Hebdo.
«Σας ευχαριστώ ειλικρινώς, για την κίνηση αυτή φιλίας προς το Παρίσι, την οποία εμείς μεταφέραμε στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και στους τεθλιμμένους Παριζιάνους» σημειώνει στην επιστολή της η δήμαρχος Παρισιού.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής της δημάρχου Παρισίων.

                                        
                                                                           Παρίσι, 12 Φεβρουαρίου 2015

Κύριε Πρόεδρε,

Είχατε την ευγένεια να μου εκφράσετε τη στήριξη και τη συμπάθειά σας μετά την επίθεση κατά των συντακτών του Charlie Hebdo, την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015.

Από τότε, δύο άλλες πράξεις θανάσιμου μίσους μας έπληξαν, η δολοφονία ενός νέου δημοτικού αστυνομικού την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ο θάνατος τεσσάρων εβραίων ομήρων σε μία αγορά τροφίμων στο Παρίσι, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου.

Σας ευχαριστώ ειλικρινώς, για την κίνηση αυτή φιλίας προς το Παρίσι, την οποία εμείς μεταφέραμε στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και στους τεθλιμμένους Παριζιάνους.

Το Παρίσι, εξαιτίας της υψηλής αξίας του ανθρωπισμού που κληρονόμησε από ένδοξες ή τραγικές στιγμές της Ιστορίας του και τις οποίες τις μοιράστηκε με όλον τον κόσμο, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει την βαρβαρότητα. Η φωτεινή μας πόλη, λίκνο της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ισότητας, που πάντα υποδεχόταν με αδελφότητα εκείνες και εκείνους που έρχονταν να βρούν καταφύγιο από διώξεις, συνεχίζει ακούραστα τον παγκόσμιο αγώνα της για την υπεράσπιση όλων των ελευθεριών, ξεκινώντας από την ελευθερία του τύπου. Η πόλη μας θα ταχθεί ενάντια σε κάθε είδος ρατσισμού και αντισημιτισμού. Θα υποστηρίξει όλες εκείνες και όλους εκείνους που υπηρετούν τη Δημοκρατία.

Το οφείλουμε στην ομάδα του Charlie Hebdo, την τόσο δειλά αποδεκατισμένη, σύμβολο του ειρηνικού αγώνα του πνεύματος κατά της ωμής βίας. Το οφείλουμε στους αντιπροσώπους των δυνάμεων της τάξεως, οι οποίοι έπεσαν εκτελώντας το καθήκον τους, καθώς και στους συμπολίτες μας οποιασδήποτε θρησκευτικής ομολογίας όταν στόχευαν την θρησκευτική τους πίστη.
       
Τονίζουμε αυτή την πρόκληση στην ενότητα, μιμούμενοι εκείνες και εκείνους που αγαπούν και σέβονται το μέλλον τους και οφείλουμε, ανεξαρτήτως του τι σκεφτόμαστε, να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Η τεράστια κινητοποίηση, αυτή την Κυριακή 11 Ιανουαρίου, στο Παρίσι και σε όλο τον κόσμο, μας εμψυχώνει και μας δίνει ελπίδα. Εκτιμούμε την στήριξή σας σε αυτόν τον αγώνα.

Σας επαναλαμβάνω σας θερμές μου ευχαριστίες, και σας στέλνω, Κύριε Πρόεδρε, την βαθύτατη εκτίμησή μου.
                                                         
                                       Καλώς σε εσάς


                                                                              Anne HIDALGO

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ , ΜΕ ΘΕΜΑ " ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ : ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ"

Ο Δήμος Χίου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου, η Κιβωτός του Θοδωρή και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου «Άρτεμις» σας προσκαλούν στην ημερίδα που διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00 στο Ομήρειο Π.Κ. με θέμα «Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα: φροντίδα και υποχρεώσεις».
Πρόγραμμα
Χαιρετισμός
Εισήγησεις
• «Η Πολιτική του Δήμου Χίου για τα Αδέσποτα», κ. Βιβή Ποταμούση, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.
• «Η καλή πρακτική του Κυνηγού στη Διαχείριση των Σκύλων», κ. Γιάννης Μεννής, Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου.
• «Η Νομοθεσία για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα, υποχρεώσεις ιδιοκτητών», κ. Βασίλης Αγιαννίδης, Πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου.
• «Η στείρωση ως υποχρέωση του ιδιοκτήτη, επιπτώσεις στην απόδοση του κυνηγόσκυλου», κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου, Κτηνίατρος.
• «Αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, εμβολιασμοί», κ. Αμαλία Μήτσουρα και κ. Εμμανουήλ Βουγαζιανός, Κτηνίατροι.
• «Αντιμετώπιση Δηλητηριάσεων» κ. Παναγιώτης Καρατζάνος και κ. Βαλάντης Μάντικας, Κτηνίατροι.
• «Επανατοποθετήσεις Αδέσποτων», κ. Πλουμή Σοβατζή, Αντιπρόεδρος «Κιβωτός του Θοδωρή».
Ολιγόλεπτο Φιλμάκι
Συζήτηση
Συντονισμός: κ. Πόπη Φλάμου
Επικοινωνία
Γραφείο Δημάρχου, τηλ.: 2271350860 - email: dvoithia@chios.gov.gr

Ποιος είναι στ' αλήθεια αυτός ο ΟΟΣΑ;

του Γιώργη Αμπαζή

Αναρωτιέται κανείς ποια η διαφορά ανάμεσα στη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με και αυτής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού και η «μεν» και η «δε» συμπλέουν στη γραμμή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως αυτές που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
«Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν, είναι αυτές που θέλουμε, που θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και ζητάμε την τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους», τόνισε στις χτεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, σε ανάλογη παρουσίαση, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνιζε: «Η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ δεν είναι κάτι το οποίο το ζήτησε η τρόικα να το κάνουμε προκειμένου να μας δώσει κάτι άλλο, είναι κάτι το οποίο εμείς είχαμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ. Αρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει για ν' απελευθερώσουμε την οικονομία από δεσμά, από καταστάσεις καρτέλ, από κατακερματισμούς και να γίνουμε επιτέλους μια κανονική οικονομία, όπως είναι και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία»...
Για να δούμε όμως: Ποιος στ’ αλήθεια είναι ο ΟΟΣΑ, που τόσο ένθερμα διαφημίζει ο κ Τσίπρας, με βάση κάποια στοιχεία του παρελθόντος;
Στην πραγματικότητα, ο ΟΟΣΑ και ο επικεφαλής του Α. Γκουρία, πριν ακόμα από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, πρωτοστατούσαν σε «μεταρρυθμιστικές προτάσεις», αντίστοιχες ή και πανομοιότυπες με αυτές που εδώ και χρόνια αξιώνουν ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου και οι οποίες «έτρεξαν» πιο γρήγορα κατά τη «μνημονιακή» περίοδο.
Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, ότι ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Α. Γκουρία, σε επίσκεψή του στην Αθήνα το 2007 σημείωνε: «Εχετε (η Ελλάδα) πολύ υψηλή νεανική ανεργία, άρα πρέπει να υπάρχει μια αγορά που να προσφέρει χαμηλότερους μισθούς από τους κατώτατους».
Ταυτόχρονα, έβαζε στο τραπέζι τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη διευκόλυνση των απολύσεων και την αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης.
Παράλληλα, αξίωναν τη μείωση των συντάξεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ έπρεπε να υπολογίζονται στο σύνολο της εργάσιμης ζωής.
Αυξήσεις στους φόρους πάνω στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους, πετρέλαιο θέρμανσης), φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που είχε ήδη προηγηθεί.
«Απεξάρτηση» της ΔΕΗ από το κράτος, την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ.
Απαιτούσαν την παραπέρα περικοπή των κρατικών κονδυλίων, επικαλούμενοι (τότε) τη δημοσιονομική «σταθερότητα και προσαρμογή».
Να θυμίσουμε ακόμη ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στην προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις «εργαλειοθήκες», προβλέπει και τα παρακάτω: Να υπάρξει πλήρης «εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, όπως έχουν σχεδιαστεί». Αρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων κ.ά...
Αυτός είναι ο οργανισμός που σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα θα μας παρέχει την «τεχνογνωσία» του (άλλος ένας!) για «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις που δε θα είναι «συνώνυμο της απορρύθμισης», αλλά «συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής»... «Αναγκαίας» ναι, αλλά για το κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πάντα για το λαό...
Γιώργος Αμπαζής

Μέλος της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

Γλιτώνουν τη φορολογία άποροι, άνεργοι και φοιτητές


Με διάταξη στο προς διαβούλευση φορολογικό πολυνομοσχέδιο, καταργούνται το τεκμήρια για ανέργους, άπορους φοιτητές κλπ, ενώ διατηρείται το αφορολόγητο για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά και μόνον από τόκους και ενοίκια, τα οποία έχαναν με το ισχύον σήμερα φορολογικό καθεστώς. Συγκεκριμένα η προτεινόμενη νέα ρύθμιση προβλέπει ότι: Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.) θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

aftodioikisi.gr

Ξεκινούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους – Τι καινούργιο θα περιλαμβάνουν


Άμεσα πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα οποία έχουν δρομολογηθεί εδώ και μήνες στους δήμους, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν σήμερα.
Ο υπουργός εργασίας ανέφερε, επίσης, στο προεδρείο της Ομοσπονδίας και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του υπουργείου Εργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τους όρους υλοποίησής των προγραμμάτων αυτών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου και το προεδρείο της ΚΕΔΕ συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της παρακολούθησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Επίσης, στην έκδοση βοηθητικού υλικού όπως είναι ο «χάρτης» δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, προκειμένου οι επιλεχθέντες από το πρόγραμμα άνεργοι να ξέρουν επακριβώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Από την πλευρά του το προεδρείο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, έθεσε στον υπουργό Εργασίας εργασιακά ζητήματα τα οποία απασχολούν τους εργαζομένους στους δήμους της χώρας, θέματα ασφαλιστικής ισότητας με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και προβλήματα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων. Ζήτησαν επίσης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα απασχοληθούν μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα επόμενα νομοθετικά βήματα του υπουργείου στο πεδίο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

aftodioikisi.gr

Δωρεάν θα μετακινούνται με τα ΜΜΜ οι μακροχρόνια άνεργοι


Τη δωρεάν μετακίνηση μακροχρόνια ανέργων στην πόλη θα περιλαμβάνει νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Μάνου Μανουσάκη

Ειδικότερα, ο κ. Μανουσάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρθηκε στον τομέα των μεταφορών και ειδικότερα στον θεμελιώδη ρόλο τους για την οικονομική ανάπτυξη.


«Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία των επιβατικών αστικών και υπεραστικών μεταφορών, οι οποίες αναγνωρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση ως κοινό αγαθό. Σημείωσε ότι για να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε αυτό το αγαθό από όλους τους πολίτες, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες» αναφέρεται.

«Είναι ουσιαστικό κράτη-μέλη και Επιτροπή, ρυθμίζοντας κατάλληλα το πλαίσιο λειτουργίας των σχετικών αγορών να φροντίζουν από κοινού για την αντιμετώπιση της αστοχίας της αγοράς που έχει ως αποτέλεσμα εν μέσω κρίσης να μην καλύπτονται βασικές ανάγκες πολιτών. Το τελευταίο άλλωστε προκύπτει και από το Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, όπου προβλέπεται ότι η ΕΕ αναγνωρίζει και σέβεται την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος» επισημαίνει.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στο πολιτικό πακέτο της 4ης σιδηροδρομικής δέσμης, όπως και σε ζητήματα συνεισφοράς των μεταφορών στην ανάπτυξη. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ανεξαρτησία των διαχειριστών του σιδηροδρομικού δικτύου, την πρόσβαση σε τροχαίο υλικό και την εποπτεία από ρυθμιστική αρχή.
Με πληροφορίες από in.gr
- See more at: http://left.gr/news/dorean-tha-metakinoyntai-me-ta-mmm-oi-makrohronia-anergoi#sthash.A6neUhfG.dpuf

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ ΚΑΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν την Δευτέρα το ενδεχόμενο να βοηθήσουν στην ίδρυση καταυλισμών σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητούν επί τόπου άσυλο, χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διαπλέοντας τη Μεσόγειο, για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσπαθούσαν να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές ή να γλιτώσουν από τις συνθήκες ακραίας φτώχειας στις οποίες ζούσαν, πέθαναν το 2014 στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα στοιχεία δείχνουν εξάλλου ότι ο αριθμός εκείνων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία -τον πιο συνηθισμένο προορισμό τους- αυξάνεται διαρκώς.

«Η ιδέα είναι να ιδρυθούν καταυλισμοί στην Αφρική, στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, που θα ασχολούνται με τα αιτήματα όσων ζητούν άσυλο» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να κατατίθενται εκεί και οι πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί θα μοιράζονται εξίσου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι θα στερηθούν οι διακινητές ανθρώπων ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλαν μια επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ προτείνοντας να ξεκινήσουν συνομιλίες με κυβερνήσεις χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την κατασκευή «τοπικών δυνατοτήτων για τη διαχείριση της μετανάστευσης».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που αναφέρει ότι είδε την επιστολή αυτή, υποστηρίζει ότι προτείνεται επίσης να αυξηθεί η βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ώστε να μπορούν να προστατεύουν καλύτερα τους πρόσφυγες και όσους ζητούν άσυλο και «να παρέχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις» από τα επικίνδυνα ταξίδια.

Στην επιστολή αυτή γίνεται αναφορά στην Τυνησία, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, τις χώρες στις οποίες θα μπορούσε να επικεντρωθεί η βοήθεια των Βρυξελλών.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Σόιμπλε δίνει μάχη για να... "μείνει ψύχραιμος", η Μέρκελ στέλνει μήνυμα προσέγγισης μέσω διαρροών κι ο Γιούνκερ προσφέρει... συμπάθεια και ευρωπαϊκά κονδύλια με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Πίσω από τους ρόλους του "κακού" και του "κακού" και πέρα από την εκατέρωθεν πολεμική ρητορική, το μεγάλο πολιτικό παζάρι για την Ελλάδα ξεκινά πλέον στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται από τώρα να ζυγίσει και να απαντήσει στα μεγάλα διλήμματα των επόμενων μηνών.
To σχέδιο Μέρκελ για την Ελλάδα - όπως αποκάλυψε το Euroinsight και δεν διαψεύστηκε - προβλέπει τρίτο πακέτο, "ταφόπλακα" στο Grexit και σκληρά ανταλλάγματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Βερολίνο, δίνει ως δέλεαρ οριακή χαλάρωση της λιτότητας μέσω χαμηλότερων πλεονασμάτων και μια υπόσχεση μεταγενέστερης μείωσης του χρέους. σε αντάλλαγμα ζητά πολιτική συμφωνία και ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει τις "μεταρρυθμίσεις" και θα σεβαστεί τις δομές και τη λειτουργία των θεσμών - κοινώς, των μηχανισμών ελέγχου.
Σόιμπλε και Γιούνκερ θα πιέσουν, ο καθένας από την πλευρά του, προς την ίδια κατεύθυνση. Ο πρώτος εκ "δεξιών" για να καθησυχάζει το γερμανικό εσωτερικό μέτωπο κι ο δεύτερος εκ του "κέντρου" για να συγκρατεί τον κίνδυνο του αριστερού ντόμινο στον ευρωπαϊκό νότο.
Η ελληνική κυβέρνηση, επί του παρόντος, επιχειρεί να απαντήσει με δύο "όπλα": Με το νομοθετικό της έργο και με την δική της ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακριβώς αυτή η πρόθεση ταχείας προώθησης των "μετρρυθμιστικών νομοθετημάτων" τονίστηκε με κάθε τρόπο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές του συναντήσεις με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το πόσο πειστικός ήταν ίσως φανεί στις νέες αποφάσεις που θα πάρει ο Μάριο Ντράγκι την επόμενη εβδομάδα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών - αποφάσεις που θα ληφθούν μετά την, ιδιαίτερα σημαντική, συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ με την Ανγκελα Μέρκελ.
Ο δεύτερος άξονας στον οποίο βασίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου, "χαράσει εκείνη πλέον, και όχι οι δανειστές, την ατζέντα της πολιτικής και το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων".
Ο διάβολος όμως κρύβεται πάντα στις... δημιουργικά ασαφείς λεπτομέρειες. Κι όταν η Μέρκελ μιλά για "σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών", μιλά πιθανότατα και για νέα μέτρα. Οι πληροφορίες από τις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων δείχνουν ήδη άνοιγμα στο δημοσιονομικό κενό και απαιτήσεις να καλυφθεί με "εκτακτες, δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις".
"Αν μας ζητηθούν νέα, σκληρά μέτρα είναι ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος¨, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Το ερώτημα όμως του όποιου δημοψηφίσματος, με όση ακρίβεια κι αν διατυπωθεί, μπορεί πάντα να αποτελέσει casus belli για Βερολίνο και Βρυξέλλες - κάτι, που αναγνωρίζουν και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη.
Κι είναι κι αυτό ένα από τα διλήμματα που θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός. Οπως και η έκταση της "στροφής στο ρεαλισμό", στη βάση πάντοτε της λαϊκής εντολής για σκληρή διαπραγμάτευση μεν, χωρίς ρήξη δε. Ζυγίζοντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις και τις εναλλακτικές και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Ολα αυτά δεν θα αργήσουν να τεθούν ανοιχτά. Και οι απαντήσεις που θα κληθούν να δώσουν όλες οι πλευρές - εντός και εκτός συνόρων - δύσκολα θα χωρούν plan B και plan C.

tvxs.gr

ΜΙΑ ΑΝΗΘΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ

Οι εταίροι αρχίζουν να κάμπτουν τις αντιστάσεις τους κοιτώντας το μέλλον Ελλάδας κι Ευρώπης, με τον σκληροπυρηνικό Βολφγκανγκ Σόιμπλε να συνεχίζει να κάνει «ανήθικες προτάσεις» περί Grexit στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Την ίδια στιγμή μία άλλη πρόταση, αυτή της τοποθέτησης στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ του Μιχάλη Χλέτσου προκαλεί αντιδράσεις...
Με τίτλο «Ανήθικη πρόταση από τον Σόιμπλε!»  κυκλοφορεί η «Αγορά». Η εφημερίδα αποκαλύπτει  τι είπε πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.  «Τις τελευταίες μέρες τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Αυστριακός ομόλογος του Χανς Σέλινγκ έκαναν και δημόσια λόγο για κίνδυνο ατυχηματος ενώ η χώρα δέχεται και φίλια πυρά. Για ένα λιγότερο σκληρό νόμισμα μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Ζισκάρ Ντ'Εστέν, για ένα διπλό νόμισμα έκανε λόγο ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης», αναφέρει.
Ωστόσο, Γιούνκερ, Σουλτς, Μοσκοβισί, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, έκλεισαν χθες κάθε συζήτηση για Grexit ή για «ατύχημα» προεξοφλώντας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, γράφει η σημερινή «Αυγή».
«Την έμπρακτη βούληση Ελλάδας - Βρυξελλών να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, που ταυτόχρονα θα προσφέρουν βοήθεια σε κοινωνικά στρώματα τα οποία "πλήρωσαν" τα μνημονιακά μέτρα, αποτύπωσαν οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς. Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινή "ομάδα εργασίας" για αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων από τέσσερα ευρωπαϊκά ταμεία με στόχο την τόνωση της απασχόλησης των νέων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα προγράμματα αυτά είναι πέραν του γνωστού ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανεργία των νέων, από το οποίο, όπως είπε ο Μ. Σουλτς, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει άμεσα περισσότερα από 6 δισ. ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.
Τα «Νέα» παρουσιάζουν το παρασκήνιο από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, μίας και τον συνάντησαν στον... αέρα.  «Μετρητά τέλος», γράφει η εφημερίδα εξηγώντας τα φορομπόνους που εξετάζονται σε όσους πληρώνουν μόνο με κάρτα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Την ίδια στιγμή, «Το Έθνος» αναφέρεται στις «τονωτικές ενέσεις» στα δημόσια έσοδα με καταιγισμό νέων φορο-ρυθμίσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κλείσει τις τρύπες στα κρατικά ταμεία και να αποτρέψει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα οδηγήσει στην ανάγκη επιβολής νέων μέτρων. «Η αρχή του σχεδίου ανόρθωσης των εσόδων, που θα υλοποιείται σταδιακά, έγινε με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ χθες κατατέθηκε στη Βουλή και η ρύθμιση-εξπρές με διαγραφή μέχρι και του 100% των προσαυξήσεων για όσους αυτοβούλως αποπληρώσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 27 Μαρτίου», γράφει το «Έθνος».
Στη συνέντευξη που δημοσιεύει ο «Δρόμος της Αριστεράς», ο διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγος και διανοούμενος Σαμίρ Αμίν απαντά στην ερώτηση «ποιο χαρτί μπορούν να παίξουν οι Έλληνες σήμερα;», δίνοντας τη δική του εκδοχή για τη λύση στην κρίση. «Εάν θέλουν να διατηρήσουν μια ελπιδοφόρα προοπτική, πρέπει να παίξουν το χαρτί μιας γενικής πολιτικής και ιδεολογικής αντεπίθεσης. Πάρτε το ζήτημα του κατοχικού χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα και κάντε το βούκινο. Ανατρέψτε το ανθελληνικό κλίμα και κάντε έκκληση για έμπρακτη αλληλεγγύη. Και, την ίδια στιγμή, παίξτε το γεωστρατηγικό χαρτί και αρχίστε σταδιακές προσεγγίσεις και συμμαχίες με άλλες δυνάμεις. Ο ελληνικός λαός κατάφερε πολλές φορές να σταθεί όρθιος και περήφανος. Μπορεί να το καταφέρει και σήμερα και, με το παράδειγμά του, να συμβάλει στο δυνάμωμα μιας αριστερής εναλλακτικής λύσης σε όλη την Ευρώπη – η οποία, με τη σειρά της, θα του προσφέρει το οξυγόνο που τόσο έχει ανάγκη!», λέει.
Με τον τίτλο «Στην υγειά του μνημονίου» κυκλοφορεί η σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών», σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα ηνία του ΕΟΠΥΥ περνούν στα χέρια του Μιχάλη Χλέτσου. «Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η πρόθεση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να τοποθετήσει στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ τον Μιχάλη Χλέτσο, καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», σημειώνει η εφημερίδα. Και συνεχίζει: «Η ακαδημαϊκή πορεία του Μιχάλη Χλέτσου είναι γνωστή στους πανεπιστημιακούς κύκλους. Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πάνω σε πολυσέλιδη αναφορά του στοιχειοθετήθηκε η αγορά των γερμανικών DRGs από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστούν στο ελληνικό ΕΣΥ». Όπως εξηγεί η «Εφημερίδα των Συντακτών», «πρόκειται για το γερμανικό μοντέλο κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το οποίο αγόρασε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό (η αγορά του ανακοινώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014) και ήρθε να συμπληρώσει την πολιτική δραστικής συρρίκνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Υγείας μετά και την ψήφιση του νόμου για την ΕΣΑΝ Α.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο».
«Το τιμόνι, δηλαδή, του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να αναλάβει ο άνθρωπος που χειρίστηκε το κομμάτι της επιστημονικής τεκμηρίωσης της πανάκριβης αγοράς των γερμανικών DRGs, έτσι όπως του ανατέθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Τη σχετική αναφορά του ο Μιχάλης Χλέτσος, θυμίζουμε, παρέδωσε στον διάδοχο του Αδώνιδος Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία, δρομολογώντας τη «μεταρρύθμιση»-ταφόπλακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», καταλήγει το κεντρικό θέμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

tvxs.gr

ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ



Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ακρως επιθετική εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης ήταν προχθές, Κυριακή, η σοβαρή δεξιά εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε". Χαιρέκακος ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της: "Ο Τσίπρας δαγκώνει μπετόν"! "Οι Ευρωπαίοι παραμένουν σκληροί. Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα" διαλαλούσε με τα ίδια ανθελληνικά αισθήματα. "Η κυβέρνηση Τσίπρα με σκληρές λέξεις περιγράφεται ως ανίκανη και ελαφρόμυαλη" έγραφε στάζοντας χολή. "Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και η Ευρωομάδα και η Κομισιόν της ΕΕ επιμένουν ότι η Αθήνα πρώτα θα εκπληρώσει τις συμβατικές δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και έπειτα θα της πληρωθούν περαιτέρω δόσεις οικονομικής βοήθειας" προσέθετε με έκδηλη ικανοποίηση. "Ο Τσίπρας παραπονέθηκε σε μια συνέντευξη που έδωσε στο "Σπίγκελ" ότι η ΕΚΤ συνεχίζει πάντα να κρατάει "το σκοινί που βρίσκεται στον λαιμό μας" γράφει χύνοντας δηλητήριο η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε"! Χθες, Δευτέρα, η χώρα μας βρισκόταν πάλι στην πρώτη σελίδα της ίδιας γερμανικής εφημερίδας. Το πνεύμα του δημοσιεύματος δεν ήταν όμως καθόλου θριαμβευτικό όπως το προχθεσινό. "Ο Βαρουφάκης απειλεί με νέες εκλογές ή δημοψήφισμα" ήταν ο αντικειμενικός τίτλος, αναφερόμενος στην περιβόητη πλέον συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην ιταλική δεξιά εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα", χωρίς την παραμικρή προσπάθεια δημαγωγίας ή λαθροχειρίας. "Τι θα κάνετε, αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό σας;" είχε ρωτήσει τον Ελληνα υπουργό ο Ιταλός δημοσιογράφος. "Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Οπως όμως μου έχει πει ο πρωθυπουργός μου, δεν έχουμε ακόμη προσκολληθεί στις πολυθρόνες. Μπορούμε να γυρίσουμε στις εκλογές. Να προκηρύξουμε δημοψήφισμα" ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη.
Μέσα σε παρένθεση, με την επισήμανση ndr που στα ιταλικά σημαίνει "σημείωση της σύνταξης", είχαν μπει από τους Ιταλούς οι τρεις λέξεις "για το ευρώ" τις οποίες δικαίως ισχυρίζεται ο υπουργός ότι δεν τις είπε ποτέ. Αδίστακτοι παραχαράκτες οι Ιταλοί, έβγαλαν τίτλο της συνέντευξης από τη... δική τους προσθήκη, προκαλώντας πανευρωπαϊκό σάλο! Αλλού όμως βρίσκεται η ουσία, κατά την άποψή μας. Οι Γερμανοί δεν θα ήθελαν με τίποτα την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα. Τις βουλευτικές εκλογές τις φοβούνται πολύ περισσότερο από κάποιο δημοψήφισμα, με άγνωστο αυτή τη στιγμή ερώτημα. Τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας δεν θα τις ήθελε καθόλου το Βερολίνο για πολλούς λόγους. Πρώτον, ενδεχόμενες νέες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα προσλάμβαναν καθαρά αντιγερμανικό χαρακτήρα, αφού αιτία διενέργειάς τους θα ήταν ο οικονομικός στραγγαλισμός της Ελλάδας από την ΕΕ και την ΕΚΤ κατ' απαίτηση της Γερμανίας. Δεύτερον, το πιθανότερο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκέντρωνε πολύ υψηλότερο ποσοστό από αυτό που πήρε, με την αυτοδυναμία στο όριο της βεβαιότητας. Τρίτον, η ΝΔ και τα μικρότερα μνημονιακά κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) θα απειλούνταν σοβαρότατα με πολύ μεγαλύτερης έκτασης εκλογική συντριβή από αυτήν που υπέστησαν στις 25 Ιανουαρίου. Τέταρτον, ειδικά η ΝΔ, μετά την έναρξη της εσωκομματικής της κρίσης που άρχισε με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας, θα απειλείτο με πλήρη "πασοκοποίηση" - δηλαδή ουσιαστική εξαφάνιση. Πέμπτον, εξαιτίας του αντιγερμανικού χαρακτήρα που θα έπαιρναν αυτές οι εκλογές, θα υφίσταντο μεγάλη ζημιά τα γερμανικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς στην Ελλάδα. Εκτον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι είδους αντιδράσεις θα ξεσήκωνε στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη το παράδειγμα της Ελλάδας, που σύσσωμος ο λαός της θα είχε ξεσηκωθεί εναντίον των Γερμανών. Δεν παίζει κανείς με αυτά τα πράγματα. Αλλο πράγμα ο μεθοδικός στραγγαλισμός εκ μέρους της Γερμανίας της ελληνικής οικονομίας μέχρι του σημείου να υποκύψει η Αθήνα στον εκβιασμό του Βερολίνου και εντελώς άλλο πράγμα να υπερβεί η καγκελάριος Μέρκελ το κρίσιμο σημείο και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στη χώρα μας, πριν κατορθώσει να διασύρει τον Αλέξη Τσίπρα.
Αν κάνει αυτό το σφάλμα, μόνο να κερδίσει έχει ο ΣΥΡΙΖΑ! Μαζί με τους ΑΝΕΛ, ίσως μάλιστα να είναι τα μοναδικά κόμματα που θα αυξήσουν θεαματικά τα ποσοστά τους, σαρώνοντας εκλογικά τα μνημονιακά κόμματα τόσο στον χώρο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, ενώ δεν αποκλείεται καθόλου να δημιουργηθεί αντιμνημονιακός πόλος και στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς της σοσιαλδημοκρατίας. Ετοιμα είναι κορυφαία στελέχη του εξαφανιζόμενου ΠΑΣΟΚ να φορέσουν αντιμνημονιακή στολή! Πολύ διασκεδαστικό θα ήταν πραγματικά να οδηγήσουν οι Γερμανοί με την εχθρική πολιτική τους σε αντιγερμανικές εκλογές στην Ελλάδα. Θα είχε μεγάλη πλάκα!
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015
 
iskra.gr

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ



ΕΝΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (15/3) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟ. 
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΕΡ: Τον περασμένο Οκτώβριο είχατε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα καταργήσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους σε μία νύχτα και με μία νομοθετική πράξη, έτσι όπως πραξικοπηματικά μας το επέβαλαν». Τι μεσολάβησε κ. υπουργέ και η δήλωση αυτή τελικά λησμονήθηκε; Η ωμή πραγματικότητα ήταν πιο ισχυρή από τα προεκλογικά «θέλω» του κόμματος ή θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω σε πολλές από τις δεσμεύσεις της, όταν βρέθηκε απέναντι στους δανειστές; 

ΑΠ: Δήλωση δική μου ότι θα καταργήσουμε το μνημόνιο σε μία νύχτα δεν υπάρχει, παρά μόνο ως πλήρη παραμόρφωση των όσων κατά καιρούς έχω πει. Προσωπικά, μάλιστα, πάντα τόνιζα ότι τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα πρέπει να καταργηθούν από μια κυβέρνηση που θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι «πραξικοπηματικά» σε μία νύχτα, όπως ψηφίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά με κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες , με σεβασμό στη Βουλή και πλήρη τήρηση του Κανονισμού της και του Συντάγματος. Ήδη πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησης μας ήταν να σταματήσει αμέσως την εφαρμογή του μνημονίου, εφαρμογή που βρισκόταν σε εξέλιξη. Τα μέτρα λιτότητας και των φόρων τα οποία ήταν έτοιμη να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πετάχτηκαν μετεκλογικά στον κάλαθο των αχρήστων. Η δέσμευση μας για πλήρη κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων ισχύει στο ακέραιο και αυτή η δέσμευση μας, παρά τις μεγάλες μετεκλογικές δυσκολίες και τους ωμούς έξωθεν εκβιασμούς, θα εφαρμοστεί πλήρως το επόμενο διάστημα. Η πλήρης κατάργηση των μνημονίων είναι θέση ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ και προϋπόθεση για μια νέα συνεπή προοδευτική και αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της χώρας. 

EΡ: Υπάρχει για την κυβέρνηση σενάριο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο; 
AΠ: Το μόνο σενάριο που υπάρχει για την κυβέρνηση είναι να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αντιμετωπίσει την κυνική γερμανική αδιαλλαξία, την οποία ακολουθούν και οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της ΕΕ, προκειμένου να εφαρμόσει πλήρως, με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και σταθερότητα το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της. Επιδιώκουμε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε θετική συμφωνία. Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους που να ακυρώνει στην πράξη το προοδευτικό αντινεοφιλελεύθερο προγραμματικό μας προσανατολισμό. Σε κάθε περίπτωση οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι πάντες στην ΕΕ. 

ΕΡ: Πόσο νερό θα ρίξει στο κρασί της η Αριστερή Πλατφόρμα, δεδομένης της ανατροπής των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και της αποδοχής όρων, που μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και μνημονιακοί. 

AΠ: Η Αριστερή Πλατφόρμα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι ένα άτυπο κόμμα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η Αριστερή Πλατφόρμα αντιπροσωπεύει μια τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εδράζεται σε συγκεκριμένες ιδεολογικές παραμέτρους και η οποία κινείται με πλήρη σεβασμό στις καταστατικές αρχές του κόμματος. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τις δικές της ιδιαίτερες απόψεις για τις αποφάσεις του eurogroup στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και οι οποίες με ένα πολύ συνοπτικό τρόπο τέθηκαν σε ψηφοφορία. Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει ρίξει καθόλου νερό στο κρασί της. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει μια μεγάλη μάχη για να απεμπλακεί η χώρα από κάθε μορφής νεοαποικιακές κηδεμονίες και δεν πρόκειται να εφαρμόσει μνημόνια και μνημονιακούς όρους. Η μάχη που δίνει η Αριστερά στη χώρα μας και για τη χώρα μας είναι άνιση και έχουμε φτάσει σε οριακά σημεία. Στην οριακή φάση που βρισκόμαστε χρειάζεται να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα και τόλμη , κόβοντας όλες τις γέφυρες για ένα πισωγύρισμα που θα ήταν καταστροφή. Τόλμη και βήματα μπροστά είναι οι μόνες επιλογές που υπάρχουν όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα. 

  
EΡ: Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στις διαπραγματεύσεις; 

ΑΠ: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι προσωπική υπόθεση του Γ. Βαρουφάκη και πολύ κακώς γίνονται συχνά αντιληπτές με αυτόν τον τρόπο από πολλά μέσα ενημέρωσης. Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν είναι προσωπικό μονόπρακτο, όσο και αν ο Γ. Βαρουφάκης δίνει έντονα το προσωπικό του χρώμα, αλλά κινούνται σε ένα πλαίσιο όπου την πρώτη ευθύνη γι αυτές έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά όργανα. Από κει και πέρα οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα πρώτα αποτελέσματα τους συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, όπου είχα την ευκαιρία να καταθέσω και να εκφράσω τις ιδιαίτερες απόψεις μου. Οι διαπραγματεύσεις, όμως συνεχίζονται και έχουν πάρει τη μορφή ενός θρίλερ, με την πλευρά της Γερμανίας να κινείται σε τακτικές που θυμίζουν τις κακές στιγμές της. Αυτές τις ώρες όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε πλήρως και με όλες μας τις δυνάμεις την κυβέρνηση για να μπορέσει να σταθεί όρθια και να μείνει αμετάθετη στην προάσπιση και υλοποίηση της βούλησης που εξέφρασε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και τους αγώνες του, καθώς για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 

ΕΡ: Έχετε πει ότι για να πετύχει μία διαπραγμάτευση πρέπει να είναι στο τραπέζι και το σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη. Όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Θα έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο πλάνο; 

ΑΠ: Για να πετύχει μια διαπραγμάτευση χρειάζονται πολλά πράγματα. Αυτή η φάση που διανύουμε είναι πολύ λεπτή και κρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πιο κατάλληλη για να διατυπώσω δημόσια ιδιαίτερες απόψεις μου, σχετικά με την ευρωζώνη. Εκείνο που θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω με έμφαση αυτήν την ώρα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται ποτέ σε ερμητικά κλειστά δωμάτια ή και γύρω από πολυτελή τραπέζια. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τους λαούς στο προσκήνιο και στη βάση συσχετισμών που διαμορφώνονται έξω από τις κλειστές αίθουσες. Τούτες τις ώρες έχει τεράστια σημασία για την έκβαση της προσπάθειας η παρουσία του λαϊκού παράγοντα με την ανάπτυξη μεγάλων λαϊκών αγώνων στη χώρα μας καθώς και η παρουσία στο προσκήνιο ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς που θα υποβοηθήσει τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενιαίου μετώπου. Ενός μετώπου το οποίο θα διεκδικεί την ήττα των πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελεύθερης λεηλασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

EΡ: Σωστά δόθηκαν, κατά την άποψή σας, τα έξι (6) επιπλέον ευρώ ημερησίως, ως τροφείο, στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, όπως προβλέπεται στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; 

ΑΠ: Προσωπικά δεν είχα καμία απολύτως ανάμειξη στη συζήτηση και διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που διαμορφώθηκε και υπογράφθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η Συλλογική αυτή Σύμβαση ήταν έτοιμη πριν αναλάβω εγώ θέση υπουργικής ευθύνης και δεν μπορούσα να έχω κανέναν άλλο ρόλο από το να σεβαστώ το τελικό αποτέλεσμα της, στο πλαίσιο των αδιαπραγμάτευτων αρχών μας για τις ελεύθερες, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κάθε άλλη δική μου επιλογή νομίζω θα ήταν άκρως βλαπτική και μάλλον αντιδημοκρατική, ενώ θα προκαλούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα γύρευε , υποτίθεται, να λύσει. Από κει και πέρα όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε σε αυτόν τον τόπο ότι ο ελεύθερος ακηδεμόνευτος ταξικός συνδικαλισμός, μαζί με την πλήρη ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τους οποίους μπορούμε να οικοδομήσουνε μια νέα προοπτική για την πατρίδα μας. Τα κυβερνητικά διατάγματα είναι πάντα εύκολα. Το δύσκολο είναι να θητεύουμε ως κοινωνία στη δημοκρατία. 

ΕΡ: Μπορεί να καλυφθεί, και με ποιο τρόπο, το οικονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί στη ΔΕΗ από την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς  την  Επιχείρηση πάνω από τα 2 δις ευρώ; 

AΠ: Η ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση που παραμένει η μεγάλη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας υπέστη μεγάλα πλήγματα από τις μνημονιακές πολιτικές και δοκιμάζεται σκληρά από τα σκληρά νεοφιλελεύθερα δόγματα στο χώρο της ενέργειας και τις επιλογές ιδιωτικοποίησης της, οι οποίες ευτυχώς ακυρώθηκαν οριστικά. Παρά τις δοκιμασίες, όμως και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στέκεται όρθια και παραμένει κερδοφόρα. Πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, στην οποία θα προχωρήσουμε γρήγορα το επόμενο διάστημα, θα της δώσει τη δυνατότητα να παίξει πολύ πιο ουσιαστικά τον στρατηγικό αναπτυξιακό της ρόλο στην οικονομία για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. 

ΕΡ: Εάν η Κομισιόν ανάψει πράσινο φως για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρία Socar, εσείς θα συμφωνήσετε;   
ΑΠ: Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι περιμένουμε την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τυπική ή άτυπη, προκειμένου να καθορίσει και η κυβέρνηση μας την τελική θέση της για τον ΔΕΣΦΑ. Σε κάθε περίπτωση θα κινηθούμε με γνώμονα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον και φυσικά με τις αρχές με τις οποίες πορευόμαστε στο χώρο της ενέργειας.  
 Δημοσιεύεται στον ''ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ'' την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

iskra.gr