Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ : ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ... ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 
Το ερώτημα είναι απλό: «Μπορεί ένα κόμμα που είχε συνηθίσει να λειτουργεί ως ομάδα διαμαρτυρίας να μετασχηματισθεί σε κόμμα εξουσίας ή να θέλετε καλύτερα σε κόμμα νέου τύπου;» Όπως σε όλα τα απλά ερωτήματα η απάντηση είναι σχεδόν πάντα δύσκολη. Από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσο αφορά το νέο... οδικό χάρη του κόμματος. 
Οι πρόσφατες αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο πολιτικής γραμματείας δείχνουν ότι «το κόμμα πρέπει να αλλάξει», όμως πίσω από αυτή την κοινή διαπίστωση τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται. Τι κόμμα θέλουμε, πως θα λειτουργεί σε σχέση με την κυβέρνηση, πως θα "συμπεριφέρεται" απέναντι στα κινήματα, πως θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες; 
Στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, και τα νέα πρόσωπα που στελεχώνουν την ηγετική πυραμίδα ουσιαστικά προχωρούν στο να δημιουργήσουν σχεδόν από την αρχή "ένα σύγχρονο κόμμα" το οποίο "θα πατάει στο ιστορικό του παρελθόν και θα αντιμετωπίζει το μέλλον με όρους πολιτικούς".
Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου πρώτη προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος "αποστελέχωσης", δηλαδή να «μεταναστεύσει» ικανός αριθμός στην κρατική μηχανή, κάτι που θα οδηγήσει σε έλλειψη σε κρίσιμους τομείς.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι εκείνη που θα ορίζει ρητά τις "κόκκινες γραμμές" μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης. "Δεν θέλουμε κόμμα φερέφωνο της κυβέρνησης" επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και επιμένουν ότι «κόμμα συνοδοιπόρος της κυβέρνησης αποκλείεται να γίνουμε». Κάτι που σε πρώτη φάση αποδείχθηκε μόλις προχθές με την απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος για τις Σκουριές που προκάλεσε όχι μόνο την έντονη αντίδραση αλλά κυρίως την παρέμβαση του κόμματος στην προοπτική να επανελεχθεί η απόφαση. 
Το νέο κόμμα ουσιαστικά "θα αναπτυχθεί στην κοινωνία, θα επανασυνδεθεί με την κοινωνία και κυρίως θα αποτελεί τον μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να μην χάσει τον αριστερό της προσανατολισμό και κυρίως να μην αυτοαναιρωθεί ως συμπληρωματικό στοιχείο της κυβέρνησης". 
Αν κάποιος παρατηρήσει τη στελέχωση της πολιτικής γραμματείας, εύκολα διακρίνει ότι τοαριστερό "πρόσημο" είναι αυτό που θα διακρίνει στο μέλλον την πορεία του κόμματος. Εξ άλλου το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί συνέδριο δεν πρέπει να αποκλειστεί αφού στην πρόσφατη κεντρική επιτροπή δεν έλειψε η κριτική για "τις βαρονίες εντός του κόμματος", ώστε το κόμμα συντεταγμένα να περάσει στην εποχή "των νέων καθηκόντων"

newpost.gr