Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου με τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Frederic Vallier



Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, του γενικού γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου και του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Frederic Vallier.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Και οι δύο πλευρές κατέληξαν  στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιτευχθεί μόνο αν μειωθεί η γραφειοκρατία των υπουργείων, ο ασφυκτικός έλεγχος των δήμων, καθώς και αν οι τελευταίοι αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο για την ανόρθωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Επισημάνθηκε ακόμη η πολύ μικρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  της χώρας στο κρατικό χρέος, σε σύγκριση και με το αντίστοιχο χρέος άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Τέλος και οι δύο πλευρές κατέληξαν στην αναγκαιότητα οργάνωσης συνάντησης εργασίας με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Corina Kretu  με σκοπό να τεθεί υπόψη της το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης ώστε στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 να υπάρξει ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους δήμους της χώρας.