Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ " Greccident "



Στροφή των Γερμανών στο ερώτημα περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα ποσοστό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το βαρόμετρο πριν από τρεις εβδομάδες. Μόλις το 40% είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Πριν από τρεις εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 52%.

Την ίδια ώρα οι περισσότεροι Γερμανοί διαφωνούν με τους χειρισμούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς μόλις το 11% εκτιμά ότι επιδεικνύει «σοβαρή συμπεριφορά έναντι των Ευρωπαίων εταίρων». Η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι το 80%, έχει αντίθετη άποψη.

Παράλληλα, μόλις το 14% πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ενώ το 80% το αμφισβητεί.

Επιβαρυμένες οι ελληνογερμανικές σχέσεις

«Λόγω της διαμάχης για το χρέος και των ελληνικών απαιτήσεων για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, η πλειονότητα των Γερμανών θεωρεί επιβαρυμένες τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. και τη Γερμανία» αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Morgenmagazin, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Deutschlandtrend.

Σύμφωνα με αυτά, η συντριπτική πλειονότητα, το 54% των ερωτηθέντων, χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης «λιγότερο καλές», το 30% θεωρεί ότι είναι «κακές» και μόλις το 11% εκτιμά ότι είναι «καλές».

Πέραν της πολιτικής όμως, μεγάλο μέρος των Γερμανών θεωρεί επιβαρυμένες τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το 45% αξιολογεί τις σχέσεις με τους ανθρώπους στην Ελλάδα ως «πολύ καλές» ή «καλές». Ωστόσο, την ίδια ώρα, το 46% τις χαρακτηρίζει «λιγότερο καλές» ή «κακές».

Ο Β. Σόιμπλε δεν αποκλείει ενδεχόμενο «Graccident»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Αυστριακός ομόλογός του Χαν Γεργκ Σέλινγκ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μιλώντας στην αυστριακή ραδιοφωνία ο Β. Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι η ευθύνη και η δυνατότητα της απόφασης για ό,τι θα συμβεί βρίσκεται μόνον στην Ελλάδα και δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν οι υπεύθυνοι στην Αθήνα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω βοήθεια «μόνον εάν τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους πιστωτές της». «Η Ευρώπη παραμένει πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει και να το επιτρέψει. Το πρόβλημα δεν λύνεται κάνοντας τους άλλους αποδιοπομπαίους τράγους» τόνισε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του ότι προσέβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πάντως, το βράδυ της Πέμπτης, σε ομιλία του για την ευρωπαϊκή κρίση στη Βιέννη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της.

(dpa / tagesschau.de / spiegel.de)
Eπιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

zougla.gr