Ανήσυχη παρουσιάζεται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τις συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Euroinsight, και μάλιστα δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει σε «ανορθόδοξες λύσεις», προκειμένου αυτό να αποφευχθεί! Τα «ανορθόδοξα μέτρα» θα απαιτούσαν πολιτική συμφωνία παραμονής στην Ευρωζώνη, η οποία συνοδεύεται κατά τη Γερμανία με δέσμευση σε μεταρρυθμίσεις.
Αντίθετα μηνύματα έρχονται όμως από τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, πουάφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο ίδιος βέβαια, υπολογίζει μόνο τις οικονομικές επιπτώσεις και όχι τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις που απασχολούν την Καγκελάριο.
Η Μέρκελ θεωρεί ότι η Ευρωζώνη είναι εξοπλισμένη για να αντέξει το Grexit, την ανησυχούν όμως οι γεωπολιτικές συνέπειες«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident» λέει ο αξιωματούχος που επικαλείται το Euroinsight. Η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί μεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει όποιες επιπτώσεις από έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, όμως την ανησυχούν οι γεωπολιτικές συνέπειες. Ο κύριος φόβος, αναφέρει ο αξιωματούχος, είναι η αστάθεια στα Βαλκάνια εάν η Ελλάδα περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται «έτοιμη για ανορθόδοξα μέτρα» προς αποτροπή κάτι τέτοιου.
Ως τέτοια αναφέρονται αύξηση του ορίου των εντόκων που μπορεί να εκδώσει η χώρα, προσωρινοί περιορισμοί κεφαλαίου εναντίον ενός bank run, πρόωρη εκταμίευση κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα ή καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ.
Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη για τρίτο πακέτο, ακόμη και με το ρίσκο αντίθεσης από συμπολιτευόμενους βουλευτέςΤονίζεται ωστόσο ότι όλα αυτά θα προϋπέθεταν πολιτική συμφωνία πως η Ελλάδα θα μείνει τμήμα της Ευρωζώνης, πράγμα που κατά το Βερολίνο απαιτεί δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Τότε, η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη για τρίτο πακέτο, ακόμη και με το ρίσκο αντίθεσης από συμπολιτευόμενους βουλευτές. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι πιο αυστηρή, αλλά τελευταία «η απόσταση Μέρκελ και Σόιμπλε έχει κλείσει».
Το δημοσίευμα αναφέρει ωστόσο επίσης ότι εάν στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα φανεί πως οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, «η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα» και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ φέρεται να έχει ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης για τέτοιο ενδεχόμενο.
zougla.gr