Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΜΙΚΡΗ " ΑΝΑΣΑ " ΓΙΑ ΤΟΥΣ ... ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΤΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

«Ανάσα», αν και για ορισμένες κατηγορίες μπορεί να αποδειχθεί μη επαρκής, αποτελεί η ρύθμιση για τις οφειλές όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μπορούν να κατέβουν μέχρι και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες, ώστε να «γλιτώσουν» έως και 115 ευρώ το μήνα από την καταβολή εισφορών. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας - που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα για διαβούλευση- και ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «επειδή στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δυσκολεύονται και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως και με συνέπεια στην καταβολή των εισφορών τους , τους δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους και στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ»... Με διάταξη που ίσχυε από το 2012 και έληξε πριν από δύο μήνες οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να πέσουν έως και δύο ασφαλιστικές κατηγορίες.
Στο νομοσχέδιο (άρθρο 28) προβλέπεται ακόμα η κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως οι ποινές της προσωποκράτησης καταργούνται μόνο για την ατομική ασφαλιστική εισφορά και εξακολουθούν να ισχύουν για οφειλές που προκύπτουν για την ασφάλιση εμμίσθων εργαζομένων (καθώς αυτή παρακρατείται από τον εργοδότη).


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/566784/mikri-anasa-gia-toys-eleytheroys-epaggelmaties#ixzz3UNakJ45n