Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΣΤΑΘΑΚΗ

Ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη, σχετικά με την Πιστωτική Ασφυξία που αντιμετωπίζουν πάνω από 200.000 μικρο-εισαγωγικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της παρατεινόμενης συζήτησης για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, γεγονός που ωφελεί τις θυγατρικές των πολυεθνικών και τα παραρτήματα τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Η αναθέρμανση της συζήτησης για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη προκαλεί σοβαρές παράπλευρες απώλειες για τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΕΒΕΠ, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα πολλοί ξένοι προμηθευτές διέκοψαν την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και επανήλθαν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων. 
Με την καθημερινή κλιμάκωση της απαίτησης προπληρωμής των ελληνικών παραγγελιών, οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους.
Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι, περί τις 200.000 μικρο-εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν, δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας αφενός, της έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας έκδοσης "ακριβών" εγγυητικών επιστολών και αφετέρου της μείωσης των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Το επόμενο βήμα για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις θα είναι να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους σε μικρότερης αξίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το κόστος των εμπορευμάτων από τα μεταφορικά έξοδα.
Όλη αυτή η κατάσταση σαφώς και ευνοεί τις θυγατρικές πολυεθνικών και τα παραρτήματα τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, εάν έχει εξετάσει τρόπους για την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και σε ποιους χειρισμούς θα προβεί για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των ξένων προμηθευτών στην ελληνική αγορά;»